İçeriğe atla

Salsola grandis

Koca soda otu
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Bitki
Klad Kapalı tohumlular
Klad İki çenekliler
Klad Core eudicots
Takım: Caryophyllales
Familya: Amaranthaceae
Alt familya: Salsoloideae
Cins: Salsola
Tür: S. grandis
Salsola grandis
M. Vural, N. Adıgüzel, H. Freitag

Koca soda otu veya bilimsel adıyla Salsola grandis; dünyada sadece Ankara'nın Nallıhan ilçesinde yetişip yayılım gösteren otsu ve endemik bir türdür.

Özellikleri

Salsola cinsini oluşturan yaklaşık 30 kadar türden biri olan Salsola grandis; 1.5 metreye kadar boylanabilen, tek yıllık bir bitkidir. Tuzcul bir canlı olmasından ötürü tuzlu, alkali ve killi toprakları sevmektedir. Zaten adını aldığı cins olan Salsola'nın Latince kelime anlamı "tuzlu" demektir.[1] Görece dar bir alanda yayılış göstermekle birlikte popülasyondaki toplam birey sayısı 436.612 olarak hesaplanmıştır. Yapılan araştırmalara göre popülasyonun ölüm oranının %55 civarında olduğu belirlenmiştir. Bu denli yüksek bir oran, bitkinin özel bir toprak yapısına ihtiyaç duymasının yanı sıra türün yayılış alanını sınırlayan ve yaşamını tehdit diğer faktörlerle açıklanmaya çalışılmaktadır.[2]

IUCN kriterlerine göre CR yani nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan türler kategorisinde bulunan grandis sadece Davutoğlan mevkindeki Kuş Cenneti çevresinde yetişmektedir. Yayılış alanı incelendiğinde yarı-kurak ve kışların soğuk geçtiği Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Doğrudan güneş alan bölgelerde, ortalama 500 metre yükseklikteki arazilerde yetişmektedir. Beyaz renkte çiçeklere sahip olan bitkinin çiçeklenme dönemi Haziran-Temmuz, meyvelenme süreci ise Eylül-Ekim ayları arasında yaşanmaktadır.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Salsola grandis Soda Otu (Koca Soda)". Gezenadam.com. 20 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2019. 
  2. ^ İnci Bahar Çınar (Mayıs 2012). "Salsola grandis - Freitag, Vural & N. Adıgüzel'in Otekolojisi" (PDF). Ankara Üniversitesi Açık Erişim Sistemi. Ankara. Erişim tarihi: 20 Eylül 2019. []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kızılçam</span> Çamgiller familyasından bir bitki türü

Kızılçam, Çamgiller (Pinaceae) familyasından Doğu Akdeniz Havzasına özgü, elverişli yetişme ortamlarında 25 metreye kadar uzayabilen bir çam türüdür. Akdeniz ikliminin müşir türlerinden olup tipik bir ışık ağacıdır. Kurak koşullara son derece dayanıklı, çok farklı toprak koşullarında başarıyla yetişen ve yetiştirilen, Türkiye'nin de en önemli hızlı gelişen ağaç türüdür. Sadece Türk ormancılığında değil, yabancı kaynaklarda da son dönemde Türk kızılçamı olarak kullanımı yaygınlaşmaktadır. Deniz seviyesinden 1300–1550 m yüksekliğe kadar meşcere kuruluşu yaparak yayılış gösterir. Dikey yayılışında 1650 metreye kadar çıkar. Kumsallarda, zayıf kayalık kireçli yerlerde yetişebilir. Ortalama 80-90 yıl ömürleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Orman</span> büyük bir alandaki yoğun ağaç topluluğu

Orman, belirli yükseklikteki ve büyüklükteki çeşitli ağaçlar, çalılar, otsu bitkiler, mantarlar, mikroorganizmalar, böcekler ve hayvanlar bütününü içeren, topraklı alanda genellikle doğal yollardan oluşmuş bir kara ekosistemidir.

<i>Centaurea tchihatcheffii</i>

Sevgi çiçeği veya bilimsel adıyla Centaurea tchihatcheffii, Asteraceae (Papatyagiller) familyasının Centaurea (Peygamberçiçeği) cinsine ait ve Türkiye'ye endemik olan bir türdür.

<span class="mw-page-title-main">Sahil andız otu</span>

Sahil andız otu, papatyagiller (Asteraceae) familyasına ait çok yıllık yarı çalımsı bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Climacoptera crassa</span>

Etli sodaotu, Amaranthaceae familyasına ait bir yıllık otsu bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Limonium limbatum</span>

Devekulağı, çok yıllık, otsu bir bitki türü. Çiçekli dalları koyun ve keçiler tarafından yenir. Haziran - Eylül ayları arası çiçek açar. Gövde uzunluğu 20 - 50 santimetre kadardır. Deniz seviyesinden 900 - 1200 metre yükseklikte tuzlu yerlerde yaşar. Genellikle Orta Anadolu'da yayılış gösterir. Deve kulağı, özellikle Akdeniz bölgesine özgü olan çok yıllık bir bitki türüdür. İngilizcede "Sea Lavender" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Camphorosma monspeliaca</span>

Ezgen, ıspanakgiller (Chenopodiaceae) familya sından bir tuzcul yem bitkisi türü.

Sarı meyan, baklagiller (Fabaceae) familyasından, rizomlu, dik, çokyıllık, otsu bir bitkidir.

<span class="mw-page-title-main">Karagöl (Çubuk)</span>

Karagöl; Ankara'nın Çubuk ilçesinde bulunan doğal bir göldür. Yer aldığı arazi bakımından volkanik domlar arasında kalmış olan Karagöl, küçük ölçekli bir krater gölüdür. Karagöl Tabiat Parkı bu gölün çevresine kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara florası</span> Ankara ilinin florası

Ankara florası; Ankara il sınırları içerisinde hüküm süren iklim koşulları, sıcaklık, yağış miktarı gibi faktörler sonucunda şekillenip ortaya çıkan bitki çeşitliliğini tabir etmek için kullanılır. Güncel kayıtlara göre şehirdeki flora; 99 familyadan 495 cinse ait 1365 çiçekli bitki türünden oluşmaktadır. Bu türler içinden de 22'si safi Ankara'ya özgü olmak üzere 271 tanesi (%19.85) Türkiye'ye endemik canlılardan oluşmaktadır.

Ankara çarşağı veya bilimsel adıyla Mattiastrum leptophyllum, Boraginaceae (Hodangiller) familyasından bir bitki türüdür.

Ankara sığırkuyruğu veya bilimsel adıyla Verbascum ancyritanum; Scrophulariaceae familyasının Verbascum (Sığırkuyruğu) cinsine ait olan bir türdür.

<span class="mw-page-title-main">Astragalus beypazaricus</span> Baklagiller familyasının Geven cinsine ait bir tür bitki

Beypazarı geveni veya bilimsel adıyla Astragalus beypazaricus; Ankara'ya endemik olan 22 bitki türünden bir tanesidir. Fabaceae (Baklagiller) familyasının Astragalus (Geven) cinsine ait bir türdür.

Eğri göbek veya bilimsel adıyla Jurinea ancyrensis, Asteraceae (Papatyagiller) familyasından Jurinea (Geyikgöbeği) cinsine ait bir türdür.

Angora tırfılı veya bilimsel adıyla Cytisus acutangulus; Fabaceae (Baklagiller) familyasının Cytisus (Keçitırfılı) cinsine ait bir türdür. IUCN kriterlerine göre CR yani nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan türler kategorisinde bulunan Angora tırfılı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır.

Sakallı sığırkuyruğu veya bilimsel adıyla Verbascum heterobarbatum; Scrophulariaceae familyasının Verbascum (Sığırkuyruğu) cinsine ait olan bir türdür.

Bitikdiken veya bilimsel adıyla Centaurea halophila; Asteraceae (Papatyagiller) familyasından Centaurea (Peygamberçiçeği) cinsine ait olan bir türdür.

Artvin ölmezi veya bilimsel adıyla Helichrysum artvinense, Peter Hadland Davis ve Frances Kristina Kupicha tarafından tanımlanmış, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Artvin'e endemik olan tür, kurak kalkerli topraklarda yetişmektedir. Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.

Ankara karanfili veya bilimsel adıyla Dianthus ancyrensis, Caryophyllaceae (Karanfilgiller) familyasının Dianthus (Karanfil) cinsine ait bir türdür. Adını Ankara'dan alan tür, Türkiye'ye endemiktir.

<i>Salsola</i>

Salsola, Amaranthaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.