
Manyas Kuşgölü, tamamı idari olarak Balıkesir ilinin Bandırma ilçesi sınırlarında yer alan tektonik göl. Göl, Marmara Denizi'nin güneyinde, Uludağ ile Biga Yarımadası arasında uzanan bir çöküntü alanında yer almaktadır. Bu çöküntünün tabanını Kuş ve Uluabat (Apolyont) Gölleri ve bu göllerin çevresinde yer alan geniş ovalar, kenarlarını ise yüksek dağ ve yaylalar oluşturmaktadır. Doğu batı doğrultusunda uzanan gölün uzunluğu 20 km, genişliği ise 14 km'dir.

Soğuksu Millî Parkı, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde yer alan ve 19 Şubat 1959'da kurulan bir millî parktır. Ankara şehir merkezine 80 kilometre uzaklıktadır. Parkın volkanik bölge olmasından dolayı, çevresindeki sıcak ve soğuk su kaynakları kaplıca olarak değerlendirilmektedir. Parkın yüksekliği 1.030-1.800 m (3.380-5.910 ft) arasında değişmektedir. Arhut Tepesi 1.789 m (5.869 ft) ve Tolubelen Tepesi 1.776 m (5.827 ft) ile parkın en yüksek zirveleridir.

Munzur Vadisi Millî Parkı, Tunceli ve Ovacık arasında uzanan Munzur Vadisi'nde, 42.000 hektarlık bir alandır. 1971 yılında millî park olarak ilan edilmiştir. Bu bölgenin millî park olarak ilan edilmesinde, başta akarsu kaynakları ve gözeler olmak üzere, zengin doğal veriler, endemik bitki türleri ve yöreye özgü hayvan türleri ile zenginleşen bitki örtüsü ve yaban hayvan varlığıdır.

Niokolo-Koba Ulusal Parkı, Dünya Mirası listesinde yer alan bir ulusal parktır. Park, Senegal'de, Gambiya Nehri'nin üzerindeki geniş ormanlık alanda bulunmaktadır. 1 Ocak 1954 tarihinde Senegal'in ulusal parkları arasında yer alan park, 1969'da genişletildi ve 1981'de Dünya Mirası listesine alındı. Son olarak park, 2007'de Tehlike Altında Olan Alanlar listesine dahil edildi.

Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Millî Parkı, Aydın il sınırları içinde Dilek Dağı'nın Ege Denizi'ne uzandığı son noktada yer alan millî parktır. 27.675 hektarlık bir alana sahiptir. Bu alanın 10.985 hektarı 19.05.1966 yılında Millî Park ilan edilen Dilek Yarımadasına, 16.690 hektarı 1994 yılında Millî Park ilan edilen Büyük Menderes Deltasına aittir.

Merkez Nehir, Afrika ülkesi Gambiya'nın toplamda var olan altı bölgesinden bir tanesidir.

Ağ Göl Millî Parkı, Azerbaycan'da millî park. Yüzölçümü 179.24 km²'dir.

Sundarbans Millî Parkı Hindistan'ın Batı Bengal bölümünde yer alan kaplan koruma alanı, biyosfer rezervi ve millî parktır. Ganj Deltası üzerindeki Sundarbans parçası ve bitişindeki Bangladeş'in Sundarbans Rezerv Ormanı'ndan oluşmaktadır. Delta yoğun mangrov ormanları ile kaplıdır ve Bengal kaplanı için büyük bir koruma alanıdır. Ayrıca çeşitli kuşlar, sürüngenler, omurgasız türleri ve tuzlu su timsahları bu alanda barınmaktadır. Sundarbans Millî Parkı 1973 yılında Sundarbans Kaplan Koruma çekirdek alanı ve 1977 yılında yaban hayatı koruma alanı olarak ilan edildi. 4 Mayıs 1984'te ise bir Millî Park olarak ilan edildi. Park ayrıca Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.
Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yerde, taşıdığı alüvyonlarla oluşturduğu, delta ovası ve sulak alanlar kompleksidir. Samsun ilinde Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarındadır. 56.000 hektarlık alanıyla Türkiye'nin en büyük deltalarındandır.

W Milli Parkı ya da W Bölgesel Parkı, Batı Afrika'da, Nijer Nehri'nde "W" şeklinde bir menderes çizen bir millî parktır. Park Nijer, Benin ve Burkina Faso'ya ait topraklar içinde yer almakta ve bu üç ülke tarafından yönetilmektedir. Bölgesel yönetim 2008 yılına kadar, AB tarafından finanse edilen ve ECOPAS Projesi tarafından desteklendi. Üç milli park W Sınıraşan Parkı adı altında yönetilmektedir.

Keoladeo Millî Parkı veya Keoladeo Ghana Millî Parkı eski adıyla Bharatpur Kuş Koruma Alanı, Hindistan'ın, Rajasthan Eyaletine bağlı Bharatpur'da, özellikle kış mevsiminde binlerce kuşa ev sahipliği yapan önemlibir kuş gözleme alanıdır. Bölgede 230 kuş türünün ikamet ettiği bilinmektedir. Ayrıca kış sezonunda buraya gelen kuş bilimcileri ile önemli bir turizm merkezidir. 1971'de Koruma Alanı ilan edilmiştir. Aynı zamanda bir Dünya Mirası alanıdır.

Senegambiya'daki Taş Çemberler, Gambiya'nın kuzeyindeki Janjanbureh'te ve Senegal'in merkezinde yer almaktadır.

Mana Havuzları Milli Parkı Kuzey Zimbabve'deki 219.600 hektarlık bir yaban hayatı koruma alanı ve ulusal parktır. Zimbabve'nin Zambezi Nehri'nin alçaklarında bir bölge olup, her yağışlı mevsimden sonra sel sularının geniş bir göl alanına dönüştüğü bir bölgedir. Sular geri şekilde göller kurur ve Afrika'daki su arayan hayvanların en önemli toplanma arazilerden biri haline gelmektedir.

Saloum Deltası ya da Sine-Saloum Deltası, Senegal'de yer alan bir nehir deltası olup Saloum Nehri'nin Kuzey Atlantik Okyanusuna aktığı noktada yer almaktadır. Delta 180.000 hektar kapsar. 72,5 kilometre sahil şeridine sahip olan deltanın genişliği 35 kilometredir.

Po Deltası, Veneto ve Emilia-Romagna'daki yer alan bir sulak alandır ve üzerinde iki park yer almaktadır. Emilia-Romagna'daki Po Delta Bölgesel Parkı, Po'nun sağ kıyısında ve güneyde dört bölümden oluşur. 1999 yılında park UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak belirlenmiş ve "Ferrara, Rönesans Şehri ve Po Delta'sı"nın bir parçası olmuştur. Parkın 53,653 hektarında, sulak alanlar, ormanlar, kum tepeleri bulunmaktadır. Deltanın yüksek biyoçeşitliliği arasında 1000-1100 bitki türü, 374 omurgalı türü ve 300 kuş türü bulunmaktadır.
Karaahmetli Tabiat Parkı, Kırıkkale ili, Bahşılı ilçesi, Karaahmetli köyü sınırlarında, 107 ha alanda kurulu olan bir tabiat parkıdır. 23 Temmuz 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile tabiat parkı ilân edilmiştir.

Burabay Millî Parkı, Kazakistan'ın Akmola Eyaleti, Burabay Bölgesi'nde bulunan bir tabiat parkıdır.

Zilim Tabiatı Koruma Alanı, yerel öneme sahip korunan bir tabiat anıtıdır. Tabiat parkı 2005 yılında kaynakları restore etmek, turizmi geliştirmek ve mevcut biyolojik türleri korumak amacıyla kurulmuştur. Park, Başkurdistan'ın özellikle korunan statüsüne sahip bir doğa koruma alanıdır.

Samur Ormanı bir subtropikal liana ormanıdır. Toplam 220 kilometrekarelik alana sahip olan bu orman, Dağıstan'daki Magaramkent'ten Azerbaycan'daki Haçmaz bölgesine kadar geniş bir alanı kaplamaktadır. Adını Samurçay'ın deltasından alır.
Avcıkoru Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Şile ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.