
Atıf Yılmaz Batıbeki Türk film yönetmeni, yapımcı ve senarist ve akademisyendir.

Adana Altın Koza Film Festivali, her yıl Türkiye'nin Adana şehrinde düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivalde, jüri tarafından seçilen filmlere, çalışanlarına ve oyuncularına "Altın Koza" heykelciği ödülü verilmektedir. Festival, ilk olarak 15-22 Mayıs 1969 tarihleri arasında Altın Koza Film Festivali adıyla düzenlenmiştir. 2009 yılında Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali adını alan festival, 2016 yılında ise adını, Uluslararası Adana Film Festivali olarak değiştirilmiştir.

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali ödülleri, Türkiye'nin Adana şehrinde her yıl düzenlenen Adana Altın Koza Film Festivali kapsamında dağıtılan ödülleri kapsamaktadır. Ödüller, festival yönetimi tarafından seçilen jürinin yarışma filmlerini değerlendirmesi sonrası çeşitli dallarda verilmektedir.

15. Altın Koza Film Festivali, 2-8 Haziran 2008 tarihleri arasında gerçekleşen, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Altın Koza A.Ş. iş birliğiyle gerçekleştirilen festivaldir. Kapsamı, 'Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması', 'Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması', 'Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması' ndan oluşuyor. Festival kapsamında, Dünya Sineması, Akdeniz'den Beyaz Perdeye, Medscreen, En İyi 10 Türk Filmi, Belgesel Filmler, Kıssadan Hisse Dünya, Altın Koza Kısa Film Seçkisi, Kısaca Adana bölümleri yer aldı.

Altın Koza En İyi Film Ödülü, 1969 yılından beri düzenlenen Adana Altın Koza Film Festivali'nin "Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması" kapsamında en iyi film dalında verilen ödülüdür. Festivalin en prestijli ödülüdür. İlk kez 1969 yılında Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Altın Koza Film Festivali, Avrupa ve Asya'nın en köklü film festivallerinden biri, Türkiye'nin ise en eski film festivallerinden biridir. Bu ödülü ilk defa, 1969 yılındaki 1. Altın Koza Film Festivali kapsamında Metin Erksan'ın yönettiği Kuyu filmi kazanmıştır.

Eflatun Film, 2006 yılında Onur Ünlü, Orkun Ünlü ve Funda Alp tarafından kurulan, film, dizi, televizyon programları ve klip organizasyonu yapan bir yapım şirketidir. Eflatun Film, bugüne kadar 6 film, 8 dizi, 2 televizyon programı, 20'ye yakın klip ve kısa film projelerine imza atmıştır.

Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü, Tonguç Yaşar'ın yönettiği, 1969 yılı Türk yapımı bir animasyon kısa filmdir. Film 1973'te 30 ülkenin 600 filmle katıldığı uluslararası 9. Annecy Çizgi Film Festivali'nde ön elemeyi geçerek gösterime hak kazanan ilk Türk çizgi filmi oldu.

Tornistan, Ayçe Kartal'ın yazıp yönettiği, Adana Altın Koza Film Festivali'nden ödüllü, animasyon türünde, Türk yapımı bir kısa filmdir.
Anima Mundi ya da Brezilya Uluslararası Animasyon Festivali, Her yıl Temmuz ayında Brezilya'nın Rio de Janerio ve Sao Paulo kentlerinde gerçekleşen animasyon festivali.
Mehmet Bahadır Er Türk yönetmen.

Altın Koza En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, ilk kez 1969 yılında düzenlenen Adana Altın Koza Film Festivali'nde en iyi oyunculuk performansı sergileyen kadın oyunculara verilen ödüldür. Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Altın Koza Film Festivali, Avrupa ve Asya'nın en köklü film festivallerinden biri, Türkiye'nin ise en eski film festivallerinden biridir. Bu ödülü ilk defa, 1969 yılındaki 1. Altın Koza Film Festivali kapsamında Ezo Gelin filmindeki oyunculuğu ile Fatma Girik kazanmıştır.
Altın Koza En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü, Türkiye'nin Adana şehrinde her yıl düzenlenen Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında, jüri tarafından seçilen filmin görüntü yönetmenine verilen bir ödüldür.
Altın Koza En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü, Türkiye'nin Adana şehrinde her yıl düzenlenen Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında jüri tarafından seçilen yardımcı roldeki kadın oyuncuya verilen bir ödüldür.
Altın Koza En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Türkiye'nin Adana şehrinde her yıl düzenlenen Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında jüri tarafından seçilen yardımcı roldeki erkek oyuncuya verilen bir ödüldür.
Türk animasyon tarihi, Türkiye'de 20. yüzyılın ortalarına doğru geleneksel canlandırma teknikleriyle Türk karikatürcülerin kısa filmler oluşturma denemeleriyle başlamış; 1960'ların ortalarında canlandırma, reklam ajanslarının yoğun ilgisine mazhar olmuş ve ticari işlerde yoğun olarak kullanılır hale gelmiştir. Uzunca bir süre deneysel çalışmalar ve reklam işleriyle var olan Türk animasyonu, 1970'lerde festival katılımlarıyla birlikte her ne kadar daha sanatsal ürünler vermişse de, 1990'larda eğitim kurumlarınca canlandırma bölümleri açılana ve 2000'lerin sonunda canlandırma devlet tarafından desteklenene değin sektör devamlılık arz edememiştir. 2010'larla birlikte televizyon dizileri, uzun metraj filmler ve kısa animasyonların niceliği ve niteliği artmış; yurt dışına ihraç ve yurt dışından şirketlerle ortak yapımlar ortaya çıkmıştır. Türkiye'de animasyon filmlerle ilk tanışma ise 1930'lu yıllarda yabancı film dağıtımcılarının ülkeye girmesiyle beraber toplu gösterimlerin yaygınlaşması neticesinde cereyan etmiştir. Türkiye'de yayınlanan ilk animasyon, Walt Disney yapımı İskelet Dansı isimli filmdir.
Feza Çaldıran, Türk görüntü yönetmeni.
Ethem Onur Bilgiç, Türk illüstratör ve grafik tasarımcısı. Erken yaşlarını Konya'nın Ereğli ilçesinde geçirmiştir. Güzel sanatlara olan ilgisini destekleyen ressam Ali Fuat Koç'un yönlendirmesiyle bu alanda eğitim aldı. Ashley Wood, Ralph Steadman'dan etkilendi. İllüstrasyona olan ilgisinde Steadman'ın etkisi oldu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde grafik tasarım üzerine eğitim aldı.
15. İzmir Kısa Film Festivali, 1-5 Kasım 2014 tarihinde Fransız Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir. 63 ülkeden 1093 filmin başvurduğu festivalde kurmaca, belgesel ve animasyon dallarında finale kalan filmler Altın Kedi Ödülleri için yarıştı. Kültür Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve Konak Belediyesi'nin desteğiyle festival gerçekleştirilmiştir. 15. İzmir Kısa Film Festivalinde, Ege Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve İzmir Yaşar Üniversitesi başta olmak üzere, İzmir'deki üniversitelerde de film gösterimleri yapılmıştır.