İçeriğe atla

Salkantay

Salcantay,[1] Salkantay veya Sallqantay Peru And Dağları'nın bir parçası olan Vilcabamba sıradağlarının en yüksek zirvesidir. And Dağları'ndaki en yüksek 38. ve Peru'daki en yüksek 12. zirvedir. Bununla birlikte, derin bir şekilde oyulmuş arazide bir menzil yüksek noktası olarak, Huascarán'dan sonra ülkedeki topografik olarak en belirgin 2. zirvedir.

Trek'ten görünüm.

Salkantay'ın Machu Picchu’ya yakınlığı, onun çevresinde yürüyüş yapmayı, aşırı talep gören Inca Trail'e bir alternatif haline getiriyor.

Tarih

Doğu yüzü.

Salkantay adı, vahşi, medeni olmayan, vahşi veya yenilmez anlamına gelen Quechua bir kelime olan sallqa'dan gelir ve 1583 gibi erken bir tarihte kaydedilmiştir.[2]

Salkantay'ın kuzeyinde, dağdan aşağı doğru uzanan bir sırtın sonunda bulunan Machu Picchu yer alır. Machu Picchu'nun ana güneş saatinden bakıldığında Güney Haçı, yağmur mevsiminde gökyüzündeki en yüksek noktasındayken Salkantay'ın zirvesinin üzerinde görünüyor. İnkalar bu uyumu yağmur ve doğurganlık kavramlarıyla ilişkilendirdiler.[3]

Dağcılık

Salkantay, özellikle Amazon Nehri'nin kolları olan kuzeydeki alçak vadilerin üzerinde, büyük bir dikey kabartmaya sahip büyük bir zirvedir.

Dağdaki standart rota Kuzeydoğu sırtıdır. Rotaya erişim genellikle Cusco'dan üç günlük bir seyahati içerir. Tırmanış yaklaşık 1.800 metre (5.900 ft) uzunluğundadır.

Dağcılık tarihi

Salkantay'a ilk kez 1952'de Fransız-Amerikan dağcılar olan Fred D. Ayres, David Michael Jr., John C. Oberlin, WV Graham Matthews, Austen F. Riggs, George Irving Bell, Claude Kogan, M. Bernard Pierre ve Jean Guillemin tarafından ulaşıldı. Oberlin, Riggs ve Guillemin ise zirveye ulaşamadı.[4]

17 Haziran 2013'te Nathan Heald (ABD), Thomas Ryan (ABD) ve Luis Crispin (Peru) 5.500 m'deki yüksek bir kamptan dokuz saat tırmandıktan sonra sabah 10:30'da zirveye ulaştı. NE sırtında. Bu, Crispin'i dağın zirvesine çıkan ilk Perulu dağcı yapıyor. Ekip bir GPS cihazında 6.279 m, G 13° 20.027', B 72° 32.596' okuması yaptı.[5] 31 Temmuz 2013'te Nathan Heald (ABD) liderliğindeki James Lissy (ABD) ve Edwin Espinoza Sotelo'dan (Peru) oluşan ikinci bir ekip, NE sırtında zirveyi yaptı. Bu, Heald'ı dağın zirvesine iki kez çıkan tek kişi yapar.[6]

Ayrıca bakınız

  • Padreyoc veya Quisuar
  • Peru'daki tüm zirveler 6.000 metrenin üzerindeki dağların listesi

Kaynakça

  1. ^ Peru 1:100 000, Machupicchu (27-q). IGN (Instituto Geográfico Nacional - Perú). 
  2. ^ "Exploring the Inca Heartland". Archaeological Institute of America. 1 Eylül 1999. 28 Şubat 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ Ceruti, Constanza (2005). "Sacred Mountains, Ceremonial Sites, and Human Sacrifice Among the Incas". Archaeoastronomy: The Journal of Astronomy in Culture. 19: 1-43. 12 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım); Yazar eksik |soyadı2= (yardım)
  4. ^ John C. Oberlin and W. V. Graham Matthews, "The First Ascent of Mount Salcantay", American Alpine Journal, 1953, pp. 387-396.
  5. ^ "Cusco: peruano conquista por primera vez la cumbre del nevado Salkantay | LaRepublica.pe". web.archive.org. 1 Kasım 2013. 1 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2022. 
  6. ^ https://www.youtube.com/watch?v=5GR-mkHbOxE, Barrabes, Revista de Esqui y Montaña, 3 October 2013

Bibliyografi

  • Biggar, John (2020). The Andes: A Guide for Climbers and Skiers. Scotland: Andes Publishing. s. 133. ISBN 978-0-9536087-6-8. 
  • Encarta/Spanish (2007). "Cordillera Vilcabamba". Enciclopedia Microsoft (İspanyolca). 23 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2007. Su máxima elevación es el pico Salcantay o Sarkantay (6.271 m) [...] 
  • Encarta/Spanish (2007). "Salcantay". Enciclopedia Microsoft (İspanyolca). 1 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2007. [...] constituye una de las principales elevaciones de la cordillera de Vilcabamba, [...] Alcanza una altitud de 6.271 metros. 
  • Ferranti, Jonathan de (compiler); ve diğerleri. (2005). "Peru ultra-Prominences". Peaklist.org. 17 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2007. 
  • Instituto Nacional de Estadística e Informática, Perú (2005). Perú: Compendio Estadístico 2005 (İspanyolca). Lima: INEI. s. 22.  – Also stored at List of mountains in Peru.
  • Peakbagger (2007). "Salcantay, Peru". Peakbagger.com. 28 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2007. 
  • Rachowiecki, Rob (1991). Peru: a travel survival kit. Hawthorn, Australia: Lonely Planet Publications. s. 206. ISBN 0-86442-095-1. 
  • Responsible People; ve diğerleri. (2009). "Salkantay Trek Devastation and Animal Exploitation". Responsiblepeople.org. 28 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Amerika</span> kıta

Güney Amerika, Amerika'nın güneyinde bulunan bir kıta. Güney Yarımküre'de bulunmasına rağmen topraklarının küçük bir kısmı Kuzey Yarımküre'de yer almaktadır. Büyük Okyanus'un doğusunda, Atlas Okyanusu'nun batısında, Kuzey Amerika'nın güneyinde ve Antarktika'nın kuzeyinde bulunur. Güney Amerika, 17.840.000 km karelik bir yüzölçümüne sahiptir. Dünya yüzeyinin yaklaşık olarak %3,5'ini kaplamaktadır. 2005 yılına göre nüfusu 371.000.000'dan fazladır. Güney Amerika kıtalar arası yüzölçümü sıralamasında dördüncü ve nüfusta beşincidir.

<span class="mw-page-title-main">Everest Dağı</span> Himalayaların Mahalangur Himal alt aralığında bulunan, deniz seviyesinden Dünyanın en yüksek dağı

Everest Dağı, Himalayalar'ın Mahalangur Himal alt bölgesinde yer alan, Dünya'nın deniz seviyesinden en yüksek dağıdır. Çin-Nepal sınırı, zirve noktasından geçmektedir. 2020 yılında Çinli ve Nepalli yetkililer tarafından tespit edilen kar yüksekliği 8.848,86 m 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Peru</span> Güney Amerika ülkesi

Peru, ya da resmî adıyla Peru Cumhuriyeti Güney Amerika'nın batısında bir ülkedir. Kuzeyde Ekvador ve Kolombiya, doğuda Brezilya, güneydoğuda Bolivya, güneyde Şili ve batıda Büyük Okyanus'la sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Himalayalar</span> Dünyanın en yüksek sıradağları

Himalaya Dağları, dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağları arasında zirveyi çeker. Asya'nın orta güney kısmında, doğu-batı doğrultusunda uzanır. Dünyanın en yüksek zirvesi Everest'i içine alır. Everest Tepesi, Nepal ile Tibet (Çin) sınırında yer alır. Everest tepesi Nepal'in sınırları içerisindedir. Himalayalar, levha tektoniği kuramına göre, iki kıtasal levhanın yani Hindistan levhası ve Asya levhasının çarpışması sonucu oluşmuştur ve bu oluşum hâlen devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">K2 Dağı</span> Karakurum Dağları üzerinde bulunan, dünyanın en yüksek ikinci dağı.

Karakurum Dağları'nın Pakistan-Çin sınırı üzerinde bulunan K2 Dağı, 8.611 metreye ulaşan yüksekliğiyle Everest'ten sonra dünyanın en yüksek ikinci dağıdır. Dağın diğer anıldığı isimleri ise Çhogori/Kogir, Ketu/Keçu, Zalim Dağ ve tam kabul görmemiş başka ismi Godwin Austin'dir. Zorluk bakımından ise dünyada ilk sırada yer alır ve dolayısıyla dağcılar arasında zirvesi bir nevi "kutsal zirve" olarak görülür. K2 Dağı, %25 gibi yüksek ölüm oranıyla "öldürücü dağ" ve "zalim dağ" olarak nam salmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Machu Picchu</span> İnka antik kenti

Machu Picchu, bugüne kadar çok iyi korunarak gelmiş olan bir İnka antik şehridir. 7 Temmuz 2007 tarihinde Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri olarak seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İnka medeniyeti</span> Kolomb öncesi Amerikan uygarlığı

İnka medeniyeti, Güney Amerika'nın batı kıyısındaki And Dağları bölgesindeki Cuzco şehri civarında, efsanevi kralları ve ilk Sapa Inca olan Manco Capac'ın 11. yüzyılda Cuzco Krallığı'nı kurmasıyla başlamıştır. Manco Capac'ın soyunun egemenliğinde Krallık bölgedeki diğer Andlı topluluklar gibi büyümeye devam etmiş ve 1438 yılında adının birebir çevirideki anlamı yer sallayan olan Pachacutec liderliğindeki İnkalar sınırlarını genişleterek diğer Andlı toplulukları egemenlikleri altına almaya başlamışlardır. Böylece, Pachacutec Amerika kıtasında Kolomb öncesi var olan en büyük imparatorluk olan İnka İmparatorluğu'nu (Tawantinsuyu) kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dağ</span> çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen ad

Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır. "Dağlık" sıfatı, dağlarla ilişkili ve kaplı alanları tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Huayna Picchu</span>

Huayna Picchu veya Wayna Pikchu, ortalarında Machu Picchu İnka harabelerinin bulunduğu iki zirveden biri. Zirve, harabelerin klasik kartpostal deseni olarak, arka planda yükselen görüntüsü ile ün yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cusco</span>

Cusco, Orta Peru'nun And Dağları platosunda bir şehir olup, aynı isimli eyaletin başkentidir. 3.416 m yükseklikte bir konumdaki Cusco'nun 250.000 nüfusu vardır. Şehir, bir başpiskopos ve bir üniversitenin merkezidir. İnka Krallığı'nın başkenti olarak değişken tarihi, çevresindeki görülmeye değer yerleri ve And dağlarının ortasındaki konumu ile sahip olduğu doğa güzellikleri şehri, çok sayıda turist için çekim merkezi haline getirir. İnka harabe şehri Machu Picchu'ya giderken bir çıkış noktası olması, Cusco'yu dünyaca meşhur hale getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">El Cóndor Pasa</span>

El Cóndor Pasa, müzikal bir tiyatro oyunu (Zarzuela) ve aynı adı taşıyan ünlü melodisinin adıdır. Müzik, 1913 yılında Perulu besteci Daniel Alomía Robles tarafından bestelenmiş, sözler ise Julio Baudouin tarafından Julio de La Paz mahlası ile kaleme alınmıştır. Peru'da 2004 yılında El Cóndor Pasa milli kültür mirası olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dünyanın Yeni Yedi Harikası</span> İnsanların oylamaları sonucuyla seçilen "Dünyanın Yeni Yedi Harikası"

Dünyanın Yeni Yedi Harikası, İsviçre merkezli New 7 Wonders Vakfı tarafından 2001 yılında başlatılan bir kampanyaydı. Cep telefonu ve internet aracılığıyla yapılan bir oylama sonucunda, Dünyanın Yedi Harikası'na alternatif olarak seçilmiş ve kazanan yapılar 7 Temmuz 2007 tarihinde açıklanmıştır. UNESCO ise bu seçimi, oy kullananların şahsi görüşlerini yansıttığı gerekçesiyle desteklemediğini ifade etmiş ve Dünyanın Yedi Harikası listesinin korunmaya ve benimsenmeye devam edileceğini açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İnka mimarisi</span>

İnka mimarisi üç temel kavram üzerine kurulmuştur: hassaslık, kullanışlılık ve sadelik. İnka mimarisinin temel anlayış prensibi "Azı karar çoğu zarar." olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Raqchi</span> Peru’nun Cusco bölgesindeki bir İnka arkeolojik sit alanı

Raqchi Peru'nun Cusco bölgesindeki bir İnka arkeolojik sit alanıdır. Rakchi kalıntıları Vilcanota Nehri'nin kıyısında, denizden yaklaşık 3500 m. yükseklikte yer almaktadır. Rakchi kalıntılarının içindeki en ünlü ve en önemli yapı Virakoça Tapınağı olduğundan, Raqchi kalıntılarından kimi zaman Virakoça Tapınağı olarak söz edilir.

<span class="mw-page-title-main">Urubamba Nehri</span> Güney Amerikada bir nehir

Urubamba, Güney Amerika'da bir nehirdir. Titicaca Gölü'nün kuzeybatısında And geçidi Abra la Raya yakınlarında, Peru'nun güneydoğu And zinciri ile Peru ve Bolivya platosu (Altiplano) arasındaki su sınırında çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Hiram Bingham III</span> Machu Picchuyu keşfetmesiyle tanınan Amerikalı siyasetçi (1875-1956)

Hiram Bingham III, Amerikalı arkeolog ve senatör. 1911'de, Peru Andları'nın ulaşılması neredeyse olanaksız bir kesiminde yer alan Machu Picchu'da antik İnka yerleşimini keşfetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Chacaltaya</span>

Chacaltaya, Bolivya And dağlarının Cordillera Real dağlarında bir sıradağı. Bolivya'nın de facto başkenti La Paz'ın 15 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. 5.421 metre yüksekliğine sahip olup zirvesinden Titicaca Gölü görünebilir. Jeoloji bilimdalında granit ve greisen ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Blue Ridge Dağları</span>

Blue Ridge Dağları, ABD'nin doğusunda bulunan bir sıradağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Logan Dağı</span> Kanadadaki en yüksek dağ

Logan Dağı İngilizce telaffuz: [ˈloʊgən] Kanada'daki en yüksek ve Kuzey Amerika'da Denali'den sonra en yüksek ikinci dağdır. Dağ adını Kanadalı bir jeolist olan William Edmond Logan'dan almıştır. Logan aynı zamanda Jeolojik Kanada Anketi'nin (GSC) kurucusudur. Logan Dağı Yukon'un güneydoğusundaki Klaune Ulusal Parkında konumlanmıştır. Yukon/Alaska sınırının 40 kilometre (25 mi) kuzeyinde yer alır. Logan Dağı, Hubbard Buzulu ve Logan Buzulunun kaynağıdır. Logan Dağının, dünya üzerindeki volkanik olmayan herhangi bir dağın en geniş taban çemberine sahip olduğuna inanılıyor, 5.000 metre (16.400 ft)'den uzun 11 masif buna dahildir.

Cusco Krallığı, Güney Amerika'nın And Dağları bölgesinde, özellikle de bugünkü Peru'da bulunan antik bir Andean krallığıdır. Bu krallık, bugünkü Peru'nun Cusco bölgesinde, And Dağları'nın zirvesinde yer alan Cusco şehri çevresinde kurulmuştur. Cusco Krallığı, özellikle İnka İmparatorluğu'nun öncüsü olarak bilinir.