İçeriğe atla

Salisbury Ovası

Stonehenge

Salisbury Ovası (İngilizceSalisbury Plain), İngiltere'nin güneyinde bulunan bir tebeşir ovadır.[1] Tebeşir Grubu'nun kayaları tarafından oluşturulan doğu ve güney İngiltere boyunca uzanan tebeşir yaylaları sisteminin bir parçasıdır ve büyük ölçüde Wiltshire içinde yer alır ve Hampshire'a kadar uzanır.

Ova, İngiltere'nin en tanınmış yerlerinden biri olan Stonehenge de dahil olmak üzere zengin arkeolojisiyle ünlüdür. Geniş alanlar askeri eğitime ayrılmaktadır. Ova, kuzeybatı Avrupa'da kalan en büyük kalkerli otlak alanıdır. Ayrıca ovada ekilebilir araziler ve birkaç küçük kayın ağacı ve iğne yapraklı ormanlık alan bulunmaktadır. En yüksek noktası Easton Tepesi'dir.

Kaynakça

  1. ^ "Salisbury Plain", Encyclopædia Britannica. 25 Nisan 2024 tarihinde erişilmiştir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Salisbury</span>

Salisbury, Birleşik Krallık'ta, İngiltere ülkesinde Güney Batı bölgesinde 2009'da "tek-seviyeli yerel idare" statüsü verilen Wiltshire kontluğuna bağlıdır ve bu kontluk içinde bir şehir mahallesi statülü, yetkileri çok sınırlı ama "Salisbury Şehri Yerel İdaresi" adı taşıyan bir ikincil bir yerel idare statüsü bulunmaktadır. Salisbury Orta Çağ'dan kalma eski bir katedrali olması dolayısıyla şehir statüsü taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Stonehenge</span> İngilterede bulunan arkeolojik yapı

Stonehenge, İngiltere'nin Wiltshire kenti Salisbury Düzlüğü'nde bulunan, Amesbury'nin 3 km batısında yer alan tarih öncesi bir anıt. Yapı, her biri yaklaşık 4.1 m yüksekliğinde, 2.1 m genişliğinde ve yaklaşık 25 ton ağırlığında bir dikili taş halkasından oluşur. Taşlar, İngiltere'deki en yoğun Neolitik ve Tunç Çağı anıtları kompleksinin ortasında bulunmaktadır. Anıtın neden yapıldığı hâlâ tam olarak bilinmese de, eskiden çevresinde dini yapılar bulunduğu tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ova</span> düz coğrafi alan

Coğrafyada, ova genellikle alçak bölgelerde bulunan ama yanlış bilinenin aksine bazen yükseklerde de bulunabilen, akarsu alüvyonlarının oluşturduğu birikimli, düz bir arazi alanıdır. Ovalar vadiler boyunca veya dağların eteklerinde, kıyı ovaları ve yaylalar veya yayla ovaları olarak ortaya çıkar.

Bakırçay, eskiden Kaikos, Batı Anadolu'da, Ege Bölgesinde, Manisa ve İzmir ili içinde akan bir nehirdir. Gelenbe'nin doğusundan başlayan Bakırçay Vadisi'nin, çok küçük bir bölümü Manisa ili alanı içinde kalmaktadır. Vadinin Manisa il sınırları içinde kalan kısmında, Soma-Kırkağaç Ovası bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konya Ovası</span>

Konya Ovası, İç Anadolu Bölgesi'nin orta ve güney kesiminde yer alıp, büyük bölümü Konya ili içinde yer alan çanak biçimli ovadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara coğrafyası</span>

Ankara coğrafyası, Ankara ili İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeybatısında, 39° 55' kuzey enlemi ve 32° 50' doğu boylamı koordinatında bulunur. Ankara'nın doğusunda Kırşehir ve Kırıkkale, batısında Eskişehir, kuzeyinde Çankırı bulunur. Ankara Türkiye'nin başkentidir. Ankara'nın nüfusu 5,663 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Po Ovası</span>

Po Ovası, İtalya'nın kuzeyinde yer alan geniş ve verimli ovadır. Alp dağlarından doğan nehirlerin taşıdığı alüvyonların sedimentasyonu sonucu üçüncü zamanda oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Wight Adası</span> Büyük Britanya adasının güneyinde yer alan İngiltereye bağlı ada

Wight Adası, Birleşik Krallık'ta İngiltere ülkesinin Güney Doğu bölgesinde bir "törensel kontluk" ve "bir tek seviyeli yerel idare birimi"dir. Tek seviyeli yerel idare biriminin yönetim merkezi Newport'dadır.

Swindon (

<span class="mw-page-title-main">Wiltshire</span>

Wiltshire, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Batı İngiltere bölgesinde bir törensel kontluktur. Bu törensel kontluk 2009'da yapılan reformlar sonunda törensel "Wiltshire" Kontluğu Trowbridge merkezli "Wiltshire" tek-seviyeli-yörel-yönetim konseyi idaresi ile Swindon merkezli Swindon Borough tek-seviyeli-yörel-yönetim konseyi idaresinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Berkshire</span>

Berkshire, Birleşik Krallık İngiltere ülkesinin Güney Doğu bölgesinde bulunan törensel kontluk. Londra'nın hemen batısında yer almaktadır. 1989'dan itibaren sadece kraliyetle ilgili seremoniler için bir törensel kontluktur. 1974-1989 döneminde iki seviyeli bir yerel idare sisteminin birinci seviyesinde bir "shire" kontluğu şeklinde organize edilmişti ve merkezi Reading idi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Çin Ovası</span>

Kuzey Çin Ovası Sarı Irmak'ın birikimi sonucu oluşmuştur. Doğu Asya'daki en büyük alüvyal ovadır. Kuzeyde Yanshan Dağları, batıda Taihang Dağları ile çevrilmiştir. Kuzeyde Yangtze Ovası ile birleşir ve Kuzeydoğu-Güneydoğu boyunca Bohai Denizi, Shandong Yarımadası, Sarı Irmak gibi coğrafi bölgeler vardır. Sarı Irmak, ovanın ortasından geçerek Bohai Denizi'ne dökülür. Ovanın güney bölümü -geleneksel olarak- "Merkez Ova" ismiyle anılır ki bölge Çin Uygarlığı'nın beşiği sayılır.

Pasinler Ovası, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum-Kars bölümünde yer alan tektonik ova. Kuzey ve güney Anadolu dağlarının, Doğu Anadolu'da birbirlerine en çok yaklaştıkları mevkide bulunur. Batıda, Erzurum Ovasından volkanik Deveboynu Eşiği ile ayrılır. Doğuda, Çobandede köprüsü yakınlarında Bingöl ve Hasankale çaylarının birleştiği yere kadar uzanır.

Vezirköprü Ovası, Samsun'un Vezirköprü ilçesinde yer alan ova. Büyük bölümü İncesu, İnkaya, Örencik, Avdan, Adatepe, Yağınözü köy arazilerinin içerisinde bulunan ova toplamda 29 köyü kapsamaktadır. Güney-kuzey doğrultusunda uzanmakta olup Çayözü Deresi ile Çorakdere ve kollarının oluşturduğu bir alüvyal sahadır.

Ağrı Ovası, Türkiye'nin Ağrı ilinde yer alan bir ovadır. Yüzölçümü 7.653 hektardır. Yukarı Murat Vadisi'nin kuzeyinde, il merkezinin güneyindedir. Önemli Kuş Alanı statüsündedir.

Kolhis Ovası, Gürcistan'ın batı kesiminde yer alan bir ovadır.

Bursa Ovası, Marmara Bölgesi'nin güneydoğu parçasında Uludağ masifi ile Gemlik Körfezi’nin güney ve güneydoğusundaki kıyı dağları arasında doğu-batı doğrultusunda uzanan büyük bir ovadır. Bunlar, Bursa Ovası’nı Uluabat depresyonundan ayıran tepeler olup, üzeri ve etekleri seyrek ağaçlar ve tarlalarla kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Ovası</span>

Avrupa Ovası veya Büyük Avrupa Ovası, Avrupa'nın büyük bir çoğunluğunu kaplayan bir ovadır. Ova, batıda Pireneler Dağları ve Biskay Körfezi'nden doğuda Ural Dağları'na kadar uzanmaktadır. Avrupa Ovası, Avrupa'nın dört ana topografik biriminden birinin önemli bir özelliğidir. İçinde bir dizi yayla tanımlanmasına rağmen, Avrupa'nın en büyük dağsız yeryüzü şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeydoğu Çin Platosu</span>

Kuzeydoğu Çin Platosu veya Songhua Ovası ve Mançurya Ovası, Çin'in kuzeydoğusunda bulunan bir ovadır. Ova, Büyük ve Küçük Hingan ile Changbai Dağları dağları arasında uzanmakta ve güneyde Liaodong Körfezi kıyısında bitmektedir. Toplamda 350.000 km²'lik bir alanı kapsamakta olup 200 metreden daha alçak ve güneybatıya doğru 100 metreden daha az rakımı ile Çin'in en büyük ovasıdır ve Mançurya'nın büyük bir kısmını kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bishopstrow</span>

Bishopstrow, İngiltere'nin Wiltshire bölgesinde, Warminster kasabasının güneydoğu ucunda yer alan küçük bir köy ve civil parish'tir. Köy, şehir merkezine yaklaşık 1,5 mil (2,4 km) uzaklıkta, eskiden A36, şimdi B3414 olan eski Warminster-Salisbury yolunun güneyindedir.