İçeriğe atla

Salisbury Katedrali

Koordinatlar: 51°03′53″K 1°47′51″B / 51.06472°K 1.79750°B / 51.06472; -1.79750
Salisbury Katedrali
Salisbury Cathedral
Harita
KonumSalisbury
ÜlkeBirleşik Krallık
Koordinatlar51°03′53″K 1°47′51″B / 51.06472°K 1.79750°B / 51.06472; -1.79750
Mezhepİngiltere Kilisesi
Açılış13. yüzyıl
İşlevKilise
Yükseklik123 metre

Salisbury Kutsal Meryem Ana Katedral Kilisesi (İngilizceCathedral Church of the Blessed Virgin Mary of Salisbury), İngiltere'nin Salisbury şehrinde bulunan bir katedraldir. Kilise, 13. yüzyılda inşa edilmiş olup erken İngiliz mimarisinin önde gelen örneklerinden biridir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Visitor Information, Salisbury Cathedral". 4 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2018. 

Diğer kaynaklar

  • Evans, Sydney. Salisbury Cathedral: A reflective Guide, Michael Russell Publishing, Salisbury. 1985.
  • Martín-Gil, J; Martín-Gil, FJ; Ramos-Sánchez, MC; Martín-Ramos, P. The Orange-Brown Patina of Salisbury Cathedral (West Porch) Surfaces: Evidence of its Man-Made Origin. Environmental Science and Pollution Research, 12(5):285–289. 2005.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Salisbury</span>

Salisbury, Birleşik Krallık'ta, İngiltere ülkesinde Güney Batı bölgesinde 2009'da "tek-seviyeli yerel idare" statüsü verilen Wiltshire kontluğuna bağlıdır ve bu kontluk içinde bir şehir mahallesi statülü, yetkileri çok sınırlı ama "Salisbury Şehri Yerel İdaresi" adı taşıyan bir ikincil bir yerel idare statüsü bulunmaktadır. Salisbury Orta Çağ'dan kalma eski bir katedrali olması dolayısıyla şehir statüsü taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Burgos</span>

Burgos, İspanya'nın kuzeybatısında Kastilya ve Leon Özerk Bölgesinde şehir. Burgos kendi adını taşıyan Burgos ili'nin idare merkezidir. Burgos geleneksel olarak Kastilya'nın merkezi olarak kabul edilir. 1978 yeni İspanyol Anayasası'na göre kurulan "Kastilya Leon" için resmi olarak bir başşehir tanımlanmamıştır. Bu otonom bölgede en büyük şehir olan Valladolid bölge merkezi olarak kabul edilmiştir. Bu Burgos'lular tarafından uygun karşılanmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Christopher Wren</span>

Christopher Wren 17. yüzyıl İngiltere'sinde yaşamış tasarımcı, gök bilimci, geometri uzmanı ve çağının en tanınmış mimarlarındandır. 1666 Büyük Londra Yangını'nın ardından ortaya çıkan tahribattan sonra, St Paul Katedrali'nin de aralarında bulunduğu 53 Londra kilisesinin yanı sıra birçok kamu binasını tasarlamıştır. Royal Society adını verdiği eğitim akademisini kurmuş ve 1680-82 yılları arasında da başkanlığını yapmıştır. Isaac Newton ve Blaise Pascal yürütmüş olduğu çalışmaların üzerine yeni yorumlar getirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Katedral ve Pazar</span>

Katedral ve Pazar, Eric S. Raymond'ın yazılım mühendisliği yöntemleri üzerine yazdığı, Linux çekirdek geliştirme süreci ve gözlemlerine dayanan bir makale ve daha sonra bir kitaptır. İlk kez 27 Mayıs 1997'de Almanya'da gerçekleştirilen Linux Kongresi'nde sunulmuştur. 1999'da aynı başlıkla yazılan kitabı Açık Yayın Lisansı v2.0 kapsamında yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Floransa Katedrali</span>

Floransa Katedrali, Duomo ya da Santa Maria del Fiore olarak da bilinir, İtalya'da Floransa kentinde 1296-1436 arasında inşa edilmiş olan katedral.

<span class="mw-page-title-main">Burgos Katedrali</span>

Burgos Katedrali, İspanya'nın Kastilya ve Leon bölgesindeki Burgos şehrinde Gotik tarzda inşa edilmiş bir katedral.

<span class="mw-page-title-main">Sevilla Katedrali</span> İspanyada bulunan bir Roma Katolik katedrali

Sevilla Katedrali veya Azize Meryem Katedrali İspanya’nın Endülüs bölgesinin Sevilla şehrinde yer alan bir Roma Katolik katedralidir. Dünyanın en büyük gotik kilisesi ve en büyük üçüncü kilisesidir. Ayrıca dünyanın en büyük katedrali olan bu dini yapı 1987 yılında UNESCO tarafından Alcázar ve Batı Hint Adaları Genel Arşivi yapıları ile birlikte Dünya Mirası ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Chartres Katedrali</span>

Chartres Katedrali, Paris'in 80 km güneybatısında bulunan Chartres kentinde 13. yüzyılda kurulmuş olan; Romanesk mimari teknikleri ile yapılmış olmasına rağmen Gotik mimariyi en iyi temsil eden ve günümüze kadar özgün heykelleri, vitrayları ve döşemeleri ile en çok korunmuş olan bir anıt eserdir. Bu iki mimari tarzın birbirlerinden ayrı değil, ama birbirlerinin devamı olduğunu gösteren en iyi örnektir. Günümüze kadar korunarak gelen katedral, daha önce yangınla yok olan katedralin yerine 1193 ile 1250 yılları arasında yapılmış olan ve 4. yüzyıldan itibaren aynı yerde inşa edilen beşinci katedraldir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Patrik Katedrali, New York</span>

Aziz Patrik Katedrali Katolik kilisesine bağlı bir katedraldir.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Rublyov</span>

Andrey Rublyev (Rusça: Андре́й Рублёв Ortodoks fresk ve ikonlarıyla orta çağ Rusya'sının büyük ressamı olarak kabul edilir. Rublev'in yalnızca saygın kişilere verilen bir ayrıcalık olan soyada sahip olması sebebiyle ailesinin kayda değer bir zenginlik ve statüye sahip olduğu söylenebilir. Ayrıca "Rublev" ismi, ailesinin mali durumu hakkında bir gösterge olabilir: "Rublev" ismi muhtemelen "rubit" fiilinden veya tabakçıların kullandığı uzun bir ahşap direk veya alet olan "rubel" isimlerinden türemiştir. Hristiyan isminin değiştirildiği ve Andrei ismini keşiş olarak yemin etmesinin ardından aldığı düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Durham Katedrali</span> Durham İngilterede bir kilise

Durham'daki Aziz Cuthbert, Kutsal Bakire Meryem ve Mesih'in Katedral Kilisesi, genellikle Durham Katedrali olarak da bilinir ve Aziz Cuthbert Tapınağı, Durham, İngiltere'de, Durham Anglikan Piskoposluğuna bağlı bir katedral. Piskoposluk 995 yılında, katedral 1093 yılında kurulmuştur. Katedral, Norman mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilmekte ve yakınlardaki Durham Kalesi ve Palace Green ile birlikte UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eçmiyazin Katedrali</span>

Eçmiyazin Katedrali, Ermenistan'ın Eçmiyazin kentinde bulunan Ermeni Apostolik Kilisesi'nin ana kilisesidir. Bilginlere göre, antik Ermenistan'da inşa edilen ilk katedraldir</ref> ve dünyanın en eski katedrali olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Speyer Katedrali</span>

Speyer Katedrali, resmi olarak Aziz Stefan ve Meryem'in Göğe Yükselişi İmparatorluk Katedrali, Latince: Domus sanctae Mariae Spirae, Speyer, Almanya 'da yer alan bir katedraldir ve Roma Katolik Speyer Piskoposu'nun makamıdır. 1981'de katedral, "Alman İmparatorluğunda Romanesk sanatının önemli bir anıtı" olarak UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Modena Katedrali</span>

Modena Katedrali, Modena İtalya'da bulunan, Geminianus ve Meryem'in Göğe Çıkışına adanmış olan bir Roma Katolik katedralidir. 1184 yılında kutsanan ve Avrupa'da önemli bir Romanesk yapı olan katedral 1997'de Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lincoln Katedrali</span>

Lincoln Kutsal Meryem Ana Katedral Kilisesi, İngiltere'nin Lincoln şehrinde bulunan bir katedraldir. Kilise, 13. yüzyılda inşa edilmiş olup Anglikan piskoposluğun merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Winchester Katedrali</span> Ingilterede bulunan bir katedral kilisesi

Winchester Kutsal Teslis Katedral Kilisesi, İngiltere'nin Winchester şehrinde bulunan bir katedraldir. Katedral, 13. yüzyılda inşa edilmiş olup Avrupa'nın en büyük katedrallerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İngiltere'de turizm</span>

İngiltere Turizmi'nin ekonomik yaşamında önemli bir rol oynamaktadır. Birleşik Krallık bir bütün olarak en çok ziyaret edilen 10. ülkedir. Londra, Bath, Oxford, Cambridge, York ve Canterbury popüler tarihi turistik yerler olmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İsa'nın En Kutsal Adının Ortak Katedrali</span>

İsa'nın En Kutsal Adının Ortak Katedrali aynı zamanda İsa'nın Ortak Katedralinin Kutsal Adı olarak da bilinir Kudüs Latin Patrikhanesi'nin ortak katedrali veya teknik katedralidir. Kudüs'ün Eski Şehri'nin Hristiyan Mahallesi'nde, Yeni Kapı ile Yafa Kapısı arasında, Eski Şehir surlarının içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2020 Gazançetsots Katedrali bombardımanı</span>

2020 Gazançetsots Katedrali bombardımanı, 8 Ekim'de Gazançetsots Katedrali olarak da bilinen Şuşa Kutsal Kurtarıcı Katedrali'nin füzelerle iki kez vurulması sonucu binanın çatısının bir kısmının çökmesiyle sonuçlandı. Ermenistan bu saldırı için Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerini suçladı.

<span class="mw-page-title-main">Müjdeleyici Meryem Ana Katedrali</span>

Müjdeleyici Meryem Katedrali, ayrıca Müjdeleyici Meryem Yunan Katolik Melkani Katedrali veya sadece Müjdeleyici Meryem Ana Kilisesi olarak da adlandırılır, Eski Kudüs Şehri'ndeki Hristiyan Mahallesi'nde bulunan bir Melkani Yunan Katolik katedralidir. Müjdeleyici Meryem Ana'ya ithaf edilmiştir.