İçeriğe atla

Salim Haji Said

Salim Haji Said
Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi
Görev süresi
18 Ekim 2006 - 10 Ağustos 2010
BaşkanSusilo Bambang Yudhoyono
Yerine geldiğiSantoso Rahardjo
Yerine gelenEmeria Wilujeng Amir Siregar
Kişisel bilgiler
Doğum Salim Hacı Said
10 Kasım 1943(1943-11-10)
Amparita, Hollanda Doğu Hint Adaları
Ölüm 18 Mayıs 2024 (80 yaşında)
Cakarta, Endonezya
Ölüm nedeni Doğal nedenler
Milliyeti Endonezyalı
Bitirdiği okul Endonezya Üniversitesi
Ohio Üniversitesi
Ohio Eyalet Üniversitesi
Mesleği Gazeteci, yazar, akademisyen ve siyasetçi

Salim Hacı Said (10 Kasım 1943 – 18 Mayıs 2024), Endonezyalı gazeteci, yazar, akademisyen ve siyasetçi.

Hayatı

Said, 10 Kasım 1943'te Amparita, Hollanda Doğu Hint Adaları'nda doğdu. Endonezya Üniversitesi, Ohio Üniversitesi ve Ohio Eyalet Üniversitesi'nde eğitim gördü. Ülkesi Endonezya'da gazetecilik ve yazarlık mesleğinin ulusal figürlerindendi. Aynı zamanda 2006-2010 yılları arasında; Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi olarak görev aldı. Said, 18 Mayıs 2024'te Cakarta, Endonezya'da doğal nedenlerden 80 yaşında öldü.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ Tokoh Pers Salim Said Meninggal Dunia 18 Mayıs 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Endonezce)
  2. ^ Kabar Duka: Tokoh Pers Nasional Profesor Salim Said Wafat 18 Mayıs 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Endonezce)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Endonezya</span> Güneydoğu Asya ve Okyanusyada yer alan bir ada ülkesi

Endonezya, resmî adıyla Endonezya Cumhuriyeti, Hint ve Pasifik okyanusları arasında, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da toprakları bulunan bir ülkedir. 17 binden fazla adadan oluşur. Bu adaların en büyükleri Sumatra, Cava ve Sulavesi ile kısmen Borneo ve Yeni Gine'dir. Endonezya dünyanın en büyük ada ülkesidir, 1.904.569 km²'lik yüzölçümüyle dünyada 14. sıradadır. 280 milyon civarında nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülkesidir. Cava dünyanın en kalabalık adasıdır ve nüfusun yarıdan fazlasına ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Endonezce</span> Endonezyanın resmî ve en çok konuşulan dili.

Endonezce ya da Endonezya dili, Endonezya ve çevresinde yaklaşık 300 milyon kişi tarafından konuşulan Avustronezya dil ailesine bağlı bir dil. Malaycanın standartlaştırılmış bir değişkesi olan Endonezce Endonezya'nın dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olmasına bağlı olarak dünyanın en çok konuşulan dillerinden biridir. Tarih boyuncaGüneydoğu Asya takımadaları üzerinde lingua franca olarak kullanılmıştır. 700'den fazla yerel dilin konuşulduğu Endonezya'nı resmî dilidir. 1976-1999 yılları arasında Endonezya hakimiyetine bağlı olarak Doğu Timor'da resmî dil olarak kullanılmış olup daha sonra İngilizce ile birlikte çalışma dili olarak kabul edilmiştir. Kasım 2023'te UNESCO'nun resmî dillerinden biri olarak kabul edilmiştir. Endonezya'nın 1945'te bağımsızlığını ilan etmesinden sonra standartlaştırılmış bir Malayca şivesi olmasına bağlı olarak Endonezce ve Malayca farklı diller olarak kabul edilmelerine rağmen neredeyse aynıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Malayca</span>

Malayca, Güneydoğu Asya ve Okyanusya üzerinde yaygın olarak konuşulan bir Avustronezya dili. Yaklaşık 300 milyon kişi tarafından konuşulmakta olup Brunei, Endonezya, Malezya ve Singapur'un resmi dilidir. Malayca aynı zamanda Cocos Adaları, Doğu Timor, Tayland, Papua Yeni Gine ve Filipinler'in bazı bölgelerinde konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Endonezce Vikipedi</span> Vikipedinin Endonezyaca sürümü

Endonezce Vikipedi veya Endonezyaca Vikipedi Vikipedi'nin Endonezce sürümüdür. Endonezce Vikipedi 7 Kasım 2007'de başlayıp 31 Mayıs 2005'te 10.000 maddeye ulaştı. 21 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Endonezce Vikipedi'nin 707.903 maddesi, 1.506.784 kullanıcısı ve 47 hizmetlisi bulunmaktadır.

2010 FIFA Dünya Kupası Asya elemeleri için kura çekimleri Güney Afrika'da yapıldı. Asya elemeleri sistemine göre en başarılı 4 takım 2010 FIFA Dünya Kupası'na giderken 5. takım da Okyanusya elemeleri kazananıyla play-off oynayacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Cava dili</span> Endonezyanın Cava Adasının orta ve batı kısımlarında konuşulan dil

Cava Dili, Endonezya'nın Cava Adasının orta ve batı kısımlarında konuşulan dildir. 75 milyon kadar insanın anadilidir. Avustronezya dil ailesine ait olup Endonezce ve Sunda dili ile akrabadır. Endonezya dışında Doğu Timor, Malezya, Singapur, Avustralya gibi komşu ülkeler ile Hong Kong ve Tayvan gibi yerlerde de konuşulmaktadır. Ayrıca, Surinam, Hollanda ve Yeni Kaledonya'da da konuşulmaktadır.

Indonesia Super League, Endonezya'da profesyonel futbol liglerinin en üst seviyesi. Bu organizasyon, Endonezya Futbol Federasyonu (PSSI) denetimi altında, PT Liga Endonezya tarafından yönetilmektedir. Bu lige katılan 18 kulübün, özellikle profesyonellik ve altyapı fizibilitesi ile ilgili bir dizi gereksinimleri karşılaması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">OCLC</span> kütüphane konsorsiyum kaynak paylaşımı ve araştırma organizasyonu

OCLC Online Computer Library Center, Inc. (OCLC) (Türkçe: Çevrimiçi Bilgisayar Kütüphanesi Merkezi), kâr amacı gütmeyen, üyelikli bir bilgisayar kütüphanesi hizmeti ve dünyadaki daha fazla bilgiye daha ucuza ulaşmayı hedefleyen bir araştırma kuruluşudur. 1967 yılında Ohio College Library Center (Ohio Üniversitesi Kütüphane Merkezi) adıyla kurulan OCLC ve üye kütüphaneleri dünyadaki en büyük çevrimiçi kamu erişim kataloğu olan WorldCat'i üretmekte ve geliştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Semira Said</span>

Samira Abdül Rezzak Bensaid ya da yalnızca Samira Said, Faslı-Mısırlı şarkıcı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya devlet başkanı</span> Endonezyanın devlet ve hükûmet başkanı

Endonezya devlet başkanı, Endonezya Cumhuriyeti yasalarına göre Devlet Başkanı ve hükûmetin başıdır. Devlet başkanı, Endonezya hükûmetinin yürütme gücünü yönetir ve Endonezya Ulusal Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır.

Si Ronda, yönetmenliğini Lie Tek Swie'nin üstlendiği, 1930 çıkışlı Hollanda Doğu Hint Adaları yapımı aksiyon türündeki sessiz filmdir. Başrolünde Bahtiyar Efendi'nin rol aldığı ve çağdaş Batavi sözlü geleneğine dayanan film, silat alanında yetenekli Si Ronda olarak bilinen bir haydutun maceralarını ele almaktadır. Filmin kaynağı olan lenong hikâyelerinde Ronda, genellikle Robin Hood tarzında biri olarak tasvir edilmektedir. Artık kaybolduğu düşünülen film 1929-1931 yılları arasında çıkan dövüş sanatları filmlerinden biridir.

Lukman Niode, Endonezyalı yüzücü.

<span class="mw-page-title-main">Gerakan Pramuka Indonesia</span>

Gerakan Pramuka Indonesia, Endonezya'nın ulusal izcilik örgütüdür. Endonezya'da İzcilik, 1912'de Hollanda Doğu Hint Adaları'nda kurulmuş ve Endonezya, 1953'te Dünya İzcilik Teşikatı'na (WOSM) üye olmuştur. Üyeliği öğrenciler için zorunludur. 2011 itibarıyla 21.599.748 üyesi vardır, bu da onu dünyanın en büyük izci derneği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Umbu Landu Paranggi</span> Endonezyalı sanatçı

Umbu Wulang Landu Paranggi, Endonezyalı sanatçı ve yazar. 1960'lı yıllardan itibaren Endonezya Edebiyatı'nda gizemli bir figür olarak yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Bahrum Daido</span> Endonezyalı siyasetçi

Bahrum Daido, Endonezyalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Subiakto Tjakrawerdaya</span> Endonezyalı politikacı

Subiakto Tjakrawerdaya, Endonezyalı siyasetçi ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">I Gede Ardhika</span>

I Gede Ardhika, Endonezyalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Klemen Tinal</span>

Klemen Tinal, Endonezyalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ali Yafie</span>

Kiai Hajji Ali Yafie, Endonezyalı fakih ve dini lider.

<span class="mw-page-title-main">Herman Johannes</span> Endonezyalı profesör, bilim adamı ve siyasetçi

Herman Johannes – 17 Ekim 1992) Endonezyalı bir profesör, bilim adamı, politikacı ve Ulusal Kahramandı. Johannes, Yogyakarta'daki Universitas Gadjah Mada'nın rektörü (1961–1966), 1966'dan 1979'a kadar Yüksek Öğrenim Koordinatörü, 1968'den 1978'e kadar Endonezya Cumhurbaşkanlığı Yüksek Danışma Konseyi üyesi ve 1950-1951 yılları arasında Bayındırlık ve Enerji Bakanıydı. Ayrıca 1954'ten 1957'ye kadar UNESCO Yürütme Kurulu üyesiydi