İçeriğe atla

Salim Başol

Salim Başol (d. 14 Temmuz 1905, Bozok, Yozgat - ö. 28 Şubat 1990, Ankara) Türk hukukçu.

Ortaöğrenimini Yozgat Lisesi'nde tamamladı, 1928 yılında ise Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1930 yılında Niksar hâkimliğine atanarak hâkimlik mesleğine başladı. Sonra değişik illerde ceza hâkimliği, Ağır Ceza Mahkemesi Üyeliği ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı (İstanbul) yaptıktan sonra 10 Kasım 1949 tarihinde Yargıtay Üyeliğine ve 18 Aralık 1954 tarihinde Demokrat Parti hükûmeti tarafından Yargıtay İkinci Başkanlığına atanmıştır. Yargıtay 1. Ceza Dairesi Başkanı iken 27 Mayıs Darbesi'nden sonra Milli Birlik Komitesince Yassıada Yargılamaları'nda kurulan Yüksek Adalet Divanı başkanlığına atanmış, bu görevi sırasında, Başbakan Adnan Menderes'in tutukluluk şartlarına itiraz etmesinin kısa kesilmesi üzerine cevap olarak söylediği "Sizi buraya tıkan güç böyle istiyor" sözü ile hatırlanır.[1]

Yassıada Mahkemesinin Demokrat Partili 15 kişiyi idama mahkûm edip, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın idam edilmelerinden sonra Yargıtay'a dönmüştür. Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 2 Mayıs 1962 tarihinde Anayasa Mahkemesi Asıl Üyeliğine seçilmiş, 14 Temmuz 1970 tarihinde emekliye ayrılmıştır. Yakalandığı şiddetli hastalık sonucunda 28 Şubat 1990 tarihinde öldü.

Kaynakça

  1. ^ Avni Özgürel (17 Eylül 2006). "Yassıada demokrasi müzesi olsun". Radikal.com.tr. 15 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2008. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Adnan Menderes</span> 9. Türkiye başbakanı

Ali Adnan Menderes, Türk siyasetçi. 1950-60 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı görevinde bulundu. Ayrıca, aynı tarihler arasında kurucuları arasında yer aldığı Demokrat Parti (DP) Genel Başkanlığını yürüttü. Menderes, Türkiye siyasi tarihinde idam edilen ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti başbakanı olarak tarihe geçti. 1990'da Türkiye Büyük Millet Meclisi çıkardığı yasayla, Menderes ve onunla beraber idam edilen Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu'ya itibarlarını iade etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Refik Koraltan</span> 8. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Bekir Refik Koraltan, Türk bürokrat ve siyasetçi. Demokrat Parti döneminde, 1950 ile 1960 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevinde bulunmuştur.

Rıfkı Burçak, Türk akademisyen ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Polatkan</span> Türk siyasetçi ve maliyeci

Hasan Polatkan, Kırım Tatarı kökenli Türk siyasetçi ve maliyeci. Mayıs ile Aralık 1950 arasında kısa bir dönem Çalışma Bakanlığı görevine getirildi. 1950-60 yılları arasında ise Maliye Bakanlığı görevinde bulundu. 27 Mayıs Darbesi sonrası başlatılan Yassıada Yargılamaları sonrası Başbakan Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile birlikte İmralı adasında idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Yassıada Yargılamaları</span> 1960 darbesinden sonraki mahkeme süreci

Yassıada Yargılamaları, 27 Mayıs 1960 Darbesi'nden sonra iktidardan uzaklaştırılan Demokrat Parti yönetiminin, darbeyi gerçekleştiren cunta tarafından kurulan özel bir mahkemede yargılandığı davalar dizisi. Yargılamalar Demokrasi ve Özgürlük Adası 'nda yapıldığı için bu isimle anılırlar. İki eski bakan ve bir başbakanın idam edilmesiyle sonuçlanan yargılamalar, Türk siyasi hayatında çok önemli bir yere sahiptir ve bu konudaki tartışmalar günümüzde de sürmektedir.

Sabih Kanadoğlu, Türk hukukçu. 2001-2003 yılları arasında Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcılığı görevinde bulundu.

Mustafa Kazım Akdoğan, Türk hukukçudur.

İsmail Hakkı Ketenoğlu, Türk hukukçu ve siyasetçi.

Ferruh Adalı, Türk hukukçu.

Mehmet Uygun, Türk hukukçu. Eski Yargıtay Başkanı

Abdurrahman Yalçınkaya, Türk hukukçu ve Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısıdır.

Mahmut Acar Türk hukukçu.

Mehmet Akarca Türk hukukçu. Eski Yargıtay Başkanı.

Mehmet Turgut Okyay Emekli Yargıtay üyesi.

Muammer Ünsoy Emekli Yargıtay üyesi.

Mehmet Berber Yargıtay üyesi.

Sadi Sarıyıldız Yargıtay üyesi.

Hayri Keskin Yargıtay üyesi.

Şükrü Türktemel Onursal Yargıtay üyesi.

Adnan Menderes, 27 Mayıs Darbesi sonrası Başbakanlık görevinden alındı ve Yüce Divanda yargılandı. Mahkemede suçlu bulunan 62 yaşındaki Menderes, İmralı Cezaevi'ne nakledilerek 17 Eylül 1961, Pazar günü asılarak idam edildi.