İçeriğe atla

Saliha Banu Begüm

Saliha Banu Begüm, İmparator Cihangir'in karısı olarak Babür İmparatorluğu'nun İmparatoriçesiydi.[1] Padişah Banu Begüm veya Padişah Mahal olarak da biliniyordu.[2]

Saliha Banu Begüm
Hüküm süresi1608 – 10 Haziran 1620
Önce gelenRukiye Sultan Begüm
Sonra gelenNur Cihan
Ölüm10 Haziran 1620
Agra, Babür imparatorluğu
Eş(ler)iCihangir
HanedanTimurlu Hanedanı (Evlilik yoluyla)
Diniİslam

Aile

Saliha Banu Begüm, Kasım Han'ın[3] kızıydı ve hükûmette iyi bir konuma sahip bir aileden geliyordu. Ekber Şah'ın zamanındaki Shuja'at Han'ın oğlu Mukim Han'ın torunuydu. [4]

Evlilik

Cihangir, saltanatının üçüncü yılında 1608'de onunla evlendi. Sonuç olarak, kardeşi Abdurrahim'in durumu büyük ölçüde ilerledi. Tarbiyat Han unvanı ile ödüllendirildi. Miyan Joh adlı oğlu, 1626'da Cihangir'e karşı küstahça davrandığı için Mahabat Han tarafından Jhelum Nehri'nin kıyısında öldürüldü.[4]

Cihangir'in saltanatının büyük bir bölümünde Padişah Mahal ("Saray Hükümdarı") olarak da anılan Padişah Banu ("Egemen Hanım") idi[5][6] ve 1620'de öldüğünde unvanı Nur Cihan'a geçti.[1] İngiliz Doğu Hindistan Şirketi'nin bir temsilcisi olan Williams Hawkins, onu Cihangir'in baş eşleri arasında kaydetti. Şunları söyledi:

Saliha Banu Begüm'ün Hint şiirinde iyi bilgili olduğu söylenirdi.[6]

Ölüm

Saliha Banu Begüm, 10 Haziran 1620 Çarşamba günü öldü.[7] Cihangir, Saliha Banu'nun ölümünün astrolog Jotik Rai tarafından önceden bildirildiğini kaydetti; Kaybından dolayı kedere boğulmuş olmasına rağmen, kendi yıldız haritasından alınmış olan kehanetin doğruluğuna hayret etti.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c Nur Jahan, empress of Mughal India. New York: Oxford University Press. 1993. s. 125. ISBN 9780195360608. 
  2. ^ The Journal of the Numismatic Society of India, Volumes 20-21 (İngilizce). Numismatic Society of India. 1958. s. 196. 
  3. ^ The Mughal harem. New Delhi: Aditya Prakashan. 1988. s. 27. ISBN 9788185179032. 
  4. ^ a b Awrangābādī, Prasad & Shāhnavāz 1979.
  5. ^ Historical Fallacies Unveiled. İslamic Foundation Bangladesh. 1988. s. 105. 
  6. ^ a b The Status of Muslim Women in Medieval India. SAGE Publications India. 21 Mart 2016. ss. 144, 209. ISBN 978-9-351-50567-9. 
  7. ^ The Jahangirnama : memoirs of Jahangir, Emperor of India. Freer Gallery of Art and Arthur M. Sackler Gallery, Smithsonian Institution; New York: Oxford University Press. 1999. ss. 340. 
  • The Maāthir-ul-umarā: being biographies of the Muḥammadan and Hindu officers of the Timurid sovereigns of India from 1500 to about 1780 A.D. Janaki Prakashan. 1979. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı padişahları listesi</span> Osmanlı İmparatorluğu hükümdarlarının bir listesi

Osmanlı Hanedanı'nın hükümdarları, yükselme döneminden dağılma dönemine dek kıtalararası geniş bir imparatorluğa hükmetmiştir. Osmanlı İmparatorluğu zirvedeyken, kuzeyde Macaristan, güneyde Somali, batıda Cezayir ve doğuda Irak'a kadar uzanmıştır. İlk başlarda İmparatorluk Bursa'da yönetilirken, 1365'te Edirne başkent oldu. Son olarak da Bizans İmparatorluğu'ndan alınan İstanbul başkent yapıldı. İmparatorluğun ilk yıllarının anlatımında efsane ve gerçeği ayırmanın zor olması nedeniyle değişen konular olmuştur; buna rağmen çoğu çağdaş tarihçi, imparatorluğun aşağı yukarı 1299 yılında ortaya çıktığını ve kurucusunun Oğuz Türklerinin Kayı boyundan gelen Osman Gazi olduğunu kabul eder. Osmanlı Hanedanlığı, 36 sultanla 6 yüzyıl boyunca var oldu. Osmanlı İmparatorluğu, I. Dünya Savaşı'nda müttefik olduğu İttifak Devletleri'nin yenilgiye uğraması sonucuyla tarih sahnesinden silindi. İmparatorluk'un İtilaf Devletleri tarafından bölünmesi ve ardından gelen Kurtuluş Savaşı Türkiye Cumhuriyeti'nin doğmasına yol açtı.

Afife Nurbanu Valide Sultan, Osmanlı Padişahı II. Selim'in yasal eşi olarak Haseki Sultan, Sultan III. Murad'ın annesi ve Osmanlı İmparatorluğu'nun Valide Sultan'ıdır. Haseki Hürrem Sultan'ın gelinidir. Kadınlar Saltanatı döneminin en önemli isimlerinden biriydi. Çelişkili teoriler onu Venedikli, Yahudi veya Yunan kökenli olarak tanımlıyor. Doğum adı Cecilia Venier-Baffo, Rachel veya Kalē Kartanou olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mahfiruz Hatice Sultan</span> I.Ahmed Hanın Hasekisi ve Genç Osmanın validesi Valide Sultan (1618 - 1620)

Hadice Mâhirûze, Hadice Mâhfirûze, Mâh-i Feyrûz ya da Mahfiruz Hatice Sultan, Osmanlı Padişahı II. Osman'ın annesi ve Sultan I. Ahmed'in ilk hasekisi ve eşidir.

Valide sultan, Osmanlı padişahlarının saltanatları sırasında hayatta olan annelerine verilen ünvandı.

<span class="mw-page-title-main">Hatice Muazzez Sultan</span> Sultan l.İbrahimin eşi ve Osmanlı Padişahı ll.Ahmetin validesi,Haseki Sultan

Hatice Muazzez Haseki Sultan (ö. 12 Eylül 1687) Osmanlı padişahı II. Ahmet'in annesi ve Sultan I. İbrahim'in 1641'de evlendiği üçüncü eşi ve ikinci Haseki.

<span class="mw-page-title-main">Babürlüler</span> Bir zamanlar Hindistan alt kıtasının büyük kısımlarına uzananan hanedan imparatorluğu

Babürlüler veya Babür İmparatorluğu, günümüzdeki Hindistan ve çevresi üzerinde kurulmuş ve hüküm sürmüş Türk-Moğol kökenli devlet. Çağatay Türkü bir şef ve Timurlu Hanedanı'ndan olan Babür Şah tarafından 1526 yılında kurulan ve 17. yüzyılın sonu ile 18. yüzyılın başında imparatorluğun gücünün zirvesinde olduğu dönemde, Hindistan'ın büyük bölümüne hakim olan imparatorluğun nüfusunun o tarihlerde 3,2 milyon kilometre karelik bir bölge üzerinde 110 milyon ila 150 milyon arasında olduğu tahmin edilmektedir. Babür İmparatorluğu'nun hakimiyet alanı, en geniş olduğu dönemde bugünkü Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'ı kapsamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Cihangir</span> Babür İmparatorluğunun 4. Hükümdarı (1569-1627)

Cihangir veya tam adıyla Ebü'l-Muzaffer Nûreddîn Muhammed Cihângîr b. Ekber,, Babür İmparatorluğu'nun 4. Hükümdârı (1605-1627).

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Hanedanı</span> Osmanlı İmparatorluğunu yöneten aile

Osmanlı Hanedanı, Osmanlı İmparatorluğu'nu yaklaşık 623 yıl yöneten hanedandır. Osmanlılar, Osmanoğulları, Âl-i Osman ve Hanedan-ı Âl-i Osman olarak da bilinir. Hanedan, adını Osmanlı Beyliği'nin kurucusu olan Osman Bey'den alır.

<span class="mw-page-title-main">Mümtaz Mahal</span>

Mümtaz Mahal ya da Ercümend Banu Begüm, Hint-Türk-Moğol Babür İmparatorluğu'nun 5. Hükümdarı Şah Cihan'ın 3. ve en gözde eşi. Adına yapılan Tac Mahal anıt mezarı, tarihin en önemli mimari eserlerinden sayılmaktadır. 7 Temmuz 2007'de New7Wonders Vakfı tarafından düzenlenen oylama sonucunda Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri seçilmiştir.

Vadodara, Hindistan'da yer alan bir şehir ve Ahmedabad ve Surat'dan sonra Gucerat eyaletinin üçüncü büyük şehridir. Vadodara Bölgesi'nin idari merkezidir. Vishwamitri Nehri'nin kıyısında yer alan şehir, Ahmedabad'ın güneydoğusunda ve eyalet başkenti Gandhinagar'ın 139 km uzağında yer almaktadır. Delhi ve Mumbai bağlayan demiryolu hattı ve ulusal karayolu hattı buradan geçmektedir. Vadodara, 2005 itibarıyla 1.6 milyon nüfusa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Vestiaritai</span>

Vestiaritai Bizans İmparatorluğu'nda imparatorluk muhafız birlikleri ve malî memurlar, 11 ile 15. yüzyıllar arasında kayıtlarda görülürler.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Şah (Babür imparatoru)</span>

Muhammed Şah, 12. Babür İmparatorudur. Asıl adı Ruşan Akhtar Bahadır olan Muhammed Şah, yönetimi sırasında Babür İmparatorluğunda idari açıdan dağılmaya sebep olan politikalar izlenmiş, sanat ve kültürde ise önemli gelişmeler yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Babür mimarisi</span>

Babür mimarisi, 16. ve 18. yüzyıllar arasında Hint Yarımadası'nda Babürlüler tarafından geliştirilen Hint-İslam mimarisi türüdür. İslam, İran, Türk ve Hint mimarisinin bir birleşimi olarak Hindistan'daki önceki Müslüman hanedanların mimari tarzlarını geliştirdi. Babür yapıları, büyük soğan kubbeler, köşelerde ince minareler, büyük salonlar, büyük tonozlu ağ geçitleri ve hassas süslemeler dahil olmak üzere tek tip bir yapı ve karakter modeline sahiptir. Babür mimarisinin örnekleri günümüz Hindistan, Afganistan, Bangladeş ve Pakistan'da bulunmaktadır.

Gauhara Begum Babür prensesi ve Babür imparatoru Şah Cihan ile eşi Mumtaz Mahal'ın on dördüncü ve en küçük çocuğudur.

<span class="mw-page-title-main">Babür halıları</span>

Babür halıları, Babür İmparatorluğu'nda mahkemelerinde kullanılan el dokuması zemin kaplamalarıydı. Babür halılarının ve kilimlerinin kökleri 16. ve 17. yüzyıllara dayanmaktadır. Babür halıları, doğal manzaralar, çiçek ve hayvan desenleriyle benzersiz bir şekilde tasarlanmış Türk, Fars ve Hint sanatının bir karışımıydı. Keşmir, seccade de dahil olmak üzere en kaliteli yün ve ipek halı ve kilimleri üretiyordu. Bazen bu halılardaki düğüm yoğunluğu, santimetrekare başına 300 düğüm kadar ince ve sıkıydı.

Babür imparatorları Hindistan alt kıtasında Babür İmparatorluğu'nu inşa etti ve yönetti. Babürler 1526'dan itibaren Hindistan'ın bazı bölgelerine hükmetmeye başladı ve 1700'lü yıllar boyunca alt kıtanın çoğuna hükmetti. Maratha Konfederasyonu'nun yükselişi ve Britanya İmparatorluğu'nun bölgeye gelmesiyle birlikte hızla gerilediler, ancak 1850'lere kadar görünüşte de olsa Hindistan'ı yönetmeye devam ettiler. Babürler, Orta Asya'dan gelen Türk-Moğol kökenli Timurlu hanedanının bir koluydu. Kurucuları, Fergana Vadisi'nden bir Timur prensi olan Babür, Timur'un doğrudan soyundan geliyordu ve ayrıca Timur'un bir Cengiz prensesiyle evlenmesi yoluyla Cengiz Han'a bağlıydı.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Hanedanı</span>

Seyyid hanedanı, 1414-1451 yılları arasında hüküm süren Hindistan'daki Delhi Sultanlığı'nın dördüncü hanedanıydı. Tuğluk ve Timurlular'ın Multan valisi Hızır Han tarafından kuruldu. Tuğluk Hanedanı'nın yerini aldılar ve Sultanlığı Timurlular'a bağlı bir Vasal devlet olarak yönettiler. 1451’de Alaeddin Alem Şah, Sultanlığı Ludî Hanedanı'na devretti.

<span class="mw-page-title-main">Satish Chandra (tarihçi)</span>

Satish Chandra Orta Çağ Hint tarihi konusunda uzman Hint tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Lahor Subahı</span>

Lahor Subahı, günümüzde Pakistan ve Hindistan arasında bölünmüş olan orta Pencap bölgesini kapsayan Babür İmparatorluğu'nun bir vilayetiydi. Ekber Şah tarafından 1580 yılında gerçekleştirilen idari reformlar kapsamında Babür İmparatorluğu'nun orijinal 12 Subah'ından biri olarak kurulmuştur. Eyalet, son genel valisi Adina Beg'in 1758'de ölümünden sonra büyük bir kısmı Dürrânîler'e dahil olarak varlığını yitirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şayeste Han</span>

Mirza Ebu Talib veya Şayeste Han, Babür İmparatorluğu'nun Bengal valisi olarak görev yapmış Babür devlet adamı. Şah Evrengzib'in dayısı olup onun saltanatı boyunca önemli roller üstlenmiştir. Bengal valisi olduğu dönemde Dakka şehri ve eyaletteki Babür gücü en yüksek seviyelerine ulaştı. Başarıları arasında Sat Gambuc Camii gibi önemli camilerin inşası ve Çitagong'un fethinin planlanması yer almaktadır. Şayeste Han aynı zamanda İngiliz Doğu Hindistan Şirketi ile Babür-İngiliz Savaşı'nın patlak vermesinden de sorumluydu.