İçeriğe atla

Salif Keïta

Salif Keita, 2015

Salif Keïta, (d. 25 Ağustos 1949, Djoliba, Mali) Malili müzisyen, besteci ve şarkıcıdır.[1]

Biyografi

Mali İmparatorluğunu kuran Soundjata Keita’nın doğrudan torunu olan soylu bir ailenin mensubuydu. Eğitimi bittikten sonra ilkokul öğretmeni olmak istedi ama dışlandığı için sınava alınmadı. Bu yüzden şarkıcı olmaya karar verdi. Ancak bu kararı ailesinde bir skandal yarattı. Mali toplumunda, geleneksel olarak müziği sadece Griot sınıfı yapabilirdi ve Keita’lar bir prens ailesiydi.[2]

Ailesi tarafından dışlanan Keita, 1968’de Bamako’ya gitti. Bamako'da bir otelde her akşam çalan saksofonist Tidiani Kone'nin Super Rail Band adındaki grubuna katıldı ve modern bir tarzda yorumladığı geleneksel bestelerden oluşan repertuvarıyla önemli bir başarı sağladı.Ayrıca Muhammed Alinin hayatının anlatıldığı'Ali' filminin müziğini yapmıştır.[3]

Albüm Listesi

  • Un autre blanc (2018)
  • Talé (2012)
  • Anthology (2011)
  • La différence (2009)
  • M’bemba (2005)
  • Moffou (2002)
  • Papa (1999)
  • Sosie (1997)
  • Seydou Bathili (1996)
  • Folon... The Past (1995)
  • The Mansa of Mali… A Retrospective (1995)
  • 69-80 (1994)
  • Amen (1991)
  • Ko-Yan (1989)
  • Soro (1987)

Kaynakça

  1. ^ Denselow, Robin (5 Nisan 2002). "The African King". The Guardian. 11 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2015. 
  2. ^ "Artist Profile – Salif Keita". 24 Mart 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2020. 
  3. ^ "Quatre filles handicapées en or". Le Parisien (Fransızca). 20 Kasım 2008. 12 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hülya Avşar</span> Türk oyuncu ve şarkıcı

Hülya Avşar, Türk oyuncu, şarkıcı ve sunucudur.

<span class="mw-page-title-main">Mali</span> Batı Afrikada bulunan denize kıyısı olmayan bir ülke

Mali, resmi adıyla Mali Cumhuriyeti, Batı Afrika'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1.240.000 km²'lik yüz ölçümüyle Afrika'nın sekizinci büyük ülkesidir. Nüfusu 19,1 milyondur ve bu nüfusun %65'ini 25 yaş altındakiler oluşturmaktadır. Başkenti Bamako'dur. Mali sekiz bölgeye ayrılmıştır, kuzey sınırları Sahra'nın derinliklerine kadar uzanır. Ülkenin güney bölümü Nijer ve Sénégal nehirlerinin geçtiği Sudan Savanı'ndadır ve nüfusun çoğunluğu bu bölümde yaşar. Mali ekonomisi tarım ve madencilik temellidir. Altın ülkenin önde gelen doğal kaynaklarındandır ve Mali Afrika'nın en büyük üçüncü altın üreticisidir. Tuz da ihraç ürünlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Sertab Erener</span> Türk ses sanatçısı

Sertab Erener, Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Candan Erçetin</span> Türk şarkıcı/şarkı yazarı, öğretmen ve yapımcı

Candan Erçetin, Türk şarkıcı-şarkı yazarı ve müzik öğretmeni. 25 yılı aşkın şarkıcılık kariyeri boyunca, insan hayatını konu alan şarkılar hazırlayıp seslendirmesiyle tanındı. Albümlerini pek fazla tanıtım yapmadan çıkarmasına rağmen yine de çalışmalarını çok satarak dinleyici tarafından çok benimsenmesiyle birçok kez takdir edildi. Müziğini ön planda tutarak basında özel hayatıyla yer almaması sayesinde övüldü. Bazen farklı bulunan video klipleriyle ilgi çekti. Ailesinin Balkan kökenli olmasının bir sonucu olarak şarkılarında sık sık Balkan müziği enstrümanlarına yer verdi, Türkçenin yanı sıra Fransızca ve Yunanca şarkılar da söyledi. Erçetin, kontralto ses aralığına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Bamako</span> Malinin başkenti

Bamako, nüfusu 1.690.471 olup (2006), Mali'nin en büyük şehri ve başkentidir. Günümüzde en hızlı gelişen Afrika ülkesi olarak tahmin edilir. Nijer Nehri üzerinde konumlanır ve ülkenin güney ucu parçasındaki Yukarı ve Orta Nijer vadisini bölen şiddetli nehir akıntısının yakınındadır. Bamako, Koulikoro yakınında yer alan nehir limanı ile ulusun yönetim merkezi ve büyük bir ticari bölge ve konferans mekezidir. Bamako, Lagos, Abidjan, Kano, Ibadan, Dakar ve Accra'dan sonra Batı Afrika'nın 7. en büyük şehre ait merkezidir. Üretimleri tekstil, İşlenmiş et ve metal mallardır. Nijer Nehri'nde ticari balıkçılık vardır. Bamako 12°39′N, 8°0′W. konumunda yer alır. Bamako ismi Bambara kelimesinden gelir anlamı "crocodile river" dir.

<span class="mw-page-title-main">Jain</span> Fransız Şarkıcı

Jeanne Louise Galice ya da bilinen sahne adıyla Jain, Fransız şarkıcı, müzisyen ve söz yazarıdır. Jain, kariyerine 2013'te Mr. Flash olarak tanınan müzik yapımcısı ile tanıştığı sırada başladı. Daha sonra demo parçalarını MySpace'de yayınladı ve burada uzun süredir menajeri olarak kalan Dready tarafından fark edildi. Fransız şarkıcı Yodelice tarafından Paris'e davet edildi ve ilk albümü olan Zanaka'yı 6 Kasım 2015 günü yayımladı.

<span class="mw-page-title-main">Mory Kanté</span>

Mory Kanté, Gineli şarkıcı, kora müzisyeni ve söz yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Valéry Giscard d'Estaing</span> 20. Fransa cumhurbaşkanı

Valéry Marie René Giscard d'Estaing

<span class="mw-page-title-main">Seydou Keita</span> Malili futbolcu (d. 1980)

Seydou Keita, ön-libero oynamış Malili eski futbolcudur. Keita daha önce Marseille, FC Lorient, RC Lens, Sevilla FC, Barcelona, Dalian Aerbin FC ve Valencia takımlarının formalarını giymiştir.

<span class="mw-page-title-main">Toumani Diabaté</span>

Toumani Diabaté, Malili bir kora virtüözüdür ve uluslararası bir üne sahiptir. Birçok kişi tarafından dünyanın en iyi kora virtüözü olarak kabul edilmektedir. Hem geleneksel Mali müziğinde hem de flamenko, blues, caz ve diğer uluslararası tarzlara yakın alanlarda başarılı olan çok yönlü bir sanatçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amadou Toumani Touré</span>

Amadou Toumani Touré, Mali eski devlet başkanıdır. 1991 yılında askeri bir darbe ile eski devlet başkanı Moussa Traoré'yi devirdi. Amadou Toumani Touré, geniş bir koalisyon desteği ile 2002 yılında başkanlık seçimlerini kazandı ve 2007 yılında yeniden seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Ibrahim Boubacar Keïta</span> Malili politikacı

Ibrahim Boubacar Keïta, Genellikle baş harfleri IBK ile bilinen Malili bir politikacı. Askeri bir darbeyle istifa etmek zorunda kaldığında 2013'ten 2020'ye kadar Mali cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Daha önce 1994 ile 2000 yılları arası Mali Başbakanı oldu. 2002 yılından 2007 yılına kadar Mali Millet Meclisi Başkanlığı yaptı. Temmuz-Ağustos 2013'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde cumhurbaşkanı seçildi ve 4 Eylül 2013 tarihinde yemin etti. Başkent Bamako'da düzenlenen yemin törenine Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Salif Keïta (futbolcu)</span>

Kısaca olarak Keita diye bilinen Salif Keïta, eski Malili millî futbolcu ve futbol yöneticisi.

Moussa Mara, 2014-2015 yılları arası Mali eski Başbakanı. Önce Şehir Planlama Bakanı olarak hükûmette görev yapmıştır. 2013 başkanlık seçimlerinde başarısız olmuş aday politikacıydı.

<span class="mw-page-title-main">Nina Sublatti</span>

Nina Sulaberidze, Gürcü şarkıcı, şarkı yazarı, hattat ve model.

<span class="mw-page-title-main">Modibo Keita (1942 doğumlu siyasetçi)</span>

Modibo Keita, Malili siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Moussa Traoré</span> Malili asker, politikacı ve diktatör (1936-2020)

Moussa Traoré, Malili asker ve siyasetçidir. Traoré, Afrika ülkesi Mali'de 1968 yılından 1991 yılına kadar devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ibrahim Maalouf</span>

Ibrahim Maalouf Lübnan asıllı trompet virtüözü ve besteci.

Aya Coco Danioko, Mali doğumlu Fransız pop şarkıcısı. En çok YouTube'da 700 milyondan fazla izlenen hit şarkısı " Djadja " ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">2020 Mali Askeri İhtilal Darbesi</span>

18 Ağustos 2020 Tarihinde, Seçimle işbaşına gelmiş olan Resmi Mali Hükûmetini devirmeyi ve bir "Muvakkat Hükümeti" tesis etme gayesinde olan isyancı askerler tarafından Mali'de bir askeri darbe' gerçekleştirildi. Darbe, halkın bir kısmının neticelerini kabul etmediği ve oyların çalındığı iddia edildiği 2020 meclis seçimleri ve seçim öncesi şiddetli terör hadiseleri ve iktisadi kriz devirleri ve ardından gelen protesto ve nümayişlerle memleketi derin bir siyasi krize sürükleyen çalkantılı bir senenin son acı olayıydı. Darbe, 18 Ağustos 2020 Salı günü darbecilerin Mali Devlet Başkanı Mübarek Keita ve Başbakan Bubu Cisse'yi yakalayıp tutuklamasıyla gerçekleşti. Darbeciler Onları tutukladıktan sonra başkent Bamako yakınlarında işkencehane olduğu iddia edilen askeri bir üsse götürdüler. O akşamın ilerleyen saatlerinde, Başkan Keita kısa bir konuşma yaparak vazifeden istifa ettiğini beyan etti ve "İktidar olarak kan dökülmesini istemiyoruz" ifadesiyle konuşmasını sonlandırdı. Dört kişiyi öldüren darbecilerin ardından pek çok Bamakolu muhalifler, hükûmet değişikliğinin zamanının gelmiş olduğunu ifade ettiler. Bu yaşanan hadiseleri bir darbe olarak değil bir 'devrim' olarak nitelendirdiler ve Mubakar Keita'nın devrilmesini kutlamak için sokaklara döküldüler.