İçeriğe atla

Salgır Nehri

Salgır Nehri
Genel bilgiler
Uzunluk204 km
Havza alanı3750 km²

Salgır Nehri, 204 km'lik uzunluğuyla Kırım'ın en uzun nehridir. Ortalama debisi 2m3/sn dir. Çatırdağ'dan doğar, Akmescit'ten geçerek Azak Denizi'ne dökülür. Salgır, Akmescit'in (Simferepol) içinde mükemmel bir dinlenme, eğlenme, gezinti alanı sunmakta ve şehre ayrı bir güzellik katmaktadır. Nehir, enerji üretimi ve sulama ile Kırım ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır.

Salgır Nehri güzelliği ile Kırım Tatar türkü ve hikâyelerine de konu olmuştur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akmescit</span>

Akmescit veya Simferopol, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin de jure başkentidir. Kırım konusunda, Ukrayna ile Rusya arasında toprak anlaşmazlığı söz konusudur. Bu anlaşmazlık sonucunda Rusya, Kırım'ı ilhak etmiştir. İlhak edilişinden sonra Rusya Federasyonu'na bağlı Kırım Cumhuriyeti'nin, de facto başkenti olmuştur.

Kırım Tatar Millî Meclisi, anayurtları Kırım'da yaşayan Kırım Tatarları'nın en yüksek temsil ve yürütme organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Dağcı</span> Kırım Tatarı romancı ve şair

Cengiz Dağcı,, Kırım Tatarı roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Akmescit, Devrekani</span> Kastamonu ili, Devrekani ilçesine bağlı bir köy

Akmescit, Kastamonu ilinin Devrekani ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Akmescit, Pazar</span>

Akmescit, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

Akmescit şu anlama gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Kırım Halk Cumhuriyeti</span>

Kırım Halk Cumhuriyeti, 26 Aralık 1917 tarihinde Kırım Tatar Millî Kurultayı'nın ilan ettiği cumhuriyettir. 23 Şubat 1918 tarihine kadar, günümüzde Ukrayna sınırları içerisinde kalan Kırım Yarımadası'nda varlığını sürdürmüştür. Başkenti Bahçesaray'dır. Kırım Halk Cumhuriyeti, Rus İmparatorluğu'nun yıkılışına yol açan 1917 Rusya Devrimi 'nden sonra çoğu kez görülen devlet kurma girişimlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Kırım Yarımadasında Rusya SFSCsine bağlı kurulmuş özerk cumhuriyet

Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti veya Kırım ÖSSC, Kırım Yarımadası'nda Rusya SFSC'ne bağlı olarak kurulan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'dir. Cumhuriyetin başkenti Akmescit (Simferopol). Resmi dilleri Kırım Tatarcası ve Rusçadır.

Kalgay, Kırım Hanlığı'nda veliahda verilen unvan.

Ahmet Özenbaşlı, Kırım Tatar Milli Fırka hareketi önderlerinden, siyaset ve fikir adamı. Bahçesaray'da, ünlü medeniyet erbabı, kültür adamı Seyit Abdullah Özenbaşlı'nın ailesinde doğdu.

Şakir Selim, Kırım Tatarı şair, yayımcı, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Orhaniye, Bandırma</span>

Orhaniye, Balıkesir ilinin Bandırma ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Özerk Cumhuriyeti</span> Ukrayna yasalarına göre Kırım Anayasası tarafından yönetilen özerk bir cumhuriyet

Kırım Özerk Cumhuriyeti,, Ukrayna'nın özerk cumhuriyeti. Sovyetler Birliği döneminde varlık gösteren Kırım Oblastı ile aynı sınırlara sahiptir. Kırım Oblastı 1954'te Rusya SFSC'den Ukrayna SSC'ye geçti. 20 Ocak 1991'deki referandumdan sonra Ukrayna SSC içerisinde bir özerk cumhuriyet hâlini aldı. Sovyetler Birliği dağıldığında ve Ukrayna bağımsızlığını elde ettiğinde, Kırım yeni kurulan Ukrayna'nın parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Musa Mamut</span> Kendini yakan Kırım Tatarı

Musa Mahmut Kırım Tatarları üzerindeki Sovyet baskısını protesto etmek amacıyla kendisini yakan siyasi eylemci, Kırım millî hareketinin simgelerinden.

<span class="mw-page-title-main">Kırım</span> Karadenizdeki bir yarımada

Kırım, Doğu Avrupa'da, Karadeniz'in kuzey kıyısında yer alan ve Karadeniz ile Azak Denizi tarafından çevrelenen Ukrayna’da bulunan bir yarımada. Ukrayna'nın Herson Oblastı'nın güneyinde ve Rusya'nın Kuban bölgesinin batısında bulunmaktadır. Perekop Kıstağı ile Herson Oblastı'na bağlanmaktadır ve Kerç Boğazı ile Kuban'dan ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kebir Camii</span>

Kebir Camii, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin tarihi adıyla Akmescit, günümüzdeki adıyla Simferopol şehrinde bulunan 16. yüzyıldan kalma tarihi cami. Kırım'ın ana camisi olarak kabul edilir. Bu camide Müftünün ikametgâhı ve Kırım Müslümanlarının dini yönetimi bulunur. Cami Kurçatov Caddesi üzerinde yer almaktadır. Akmescit'teki en eski ve en önemli mimari yapılardan biridir. Kebir Camii, Ukrayna'nın kültürel mirasının bir anıtı statüsüne sahiptir.

Refat Appazov Kırım Tatarı asıllı Ukraynalı bilim insanı, yazar.

Lenara Şevketovna Osmanova Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde yaşayan sanatçı, şarkıcı, şair, sinema oyuncusu söz yazarı ve tasarımcı.

<span class="mw-page-title-main">Eski Saray (cami)</span>

Eski Saray; eski bir cami, 14. yüzyılın Kırım Tatar mimarisinden bir anıt ve Kırım'ın en eski camilerinden biri. Cami, Simferopol bölgesindeki Pioner köyünde bulunmaktadır.

Nariman Kazenbaş, Kırım Tatarı aktivist.