İçeriğe atla

Salegy

Salegy sanatçısı Jaojoby Paris'te performans sergilerken

Salegy (Malgaşça telaffuz: [ˈsaleɡʲ]) Madagaskar'dan bir popüler müzik türüdür. Madagaskar'ın kuzeybatı kıyı bölgelerinde bir Sub-Sahra Afrika halk müziği tarzı olarak ortaya çıkan modern salegy, uluslararası piyasada en geniş tanınırlık ve ticari popülerliği kazanan Malgaş müziği türüdür. Onun sesi adanın sembolü olarak kabul edilir.[1] Anboahangibe'den bir Sakalava şarkıcı olan Eusèbe Jaojoby, stili başlatan önemli kişilerden biridir ve genellikle "Salegy'nin Kralı" olarak kabul edilir.[2]

Popüler salegy'nin çağdaş, elektrikli formu 1950'lerde Madagaskar'ın kuzeybatısındaki geleneksel akustik köklerden, Mahajanga ve Antsiranana civarında ortaya çıkmıştır.[3] Bu tarz, Jaojoby gibi kökenliler ve Ninie Doniah, Vaiavy Chila ve Dr. J.B. ve Jaguars gibi nispeten yeni gelenler tarafından popüler hale getirilmiştir. Tarz, funkvari ve enerjik olup, çoğunlukla çalan elektrikli gitarlar, gerçek veya sentezlenmiş akordeonlar ve çağrı-yanıt çoksesli vokallerle domine edilmiş, genellikle ağır elektrikli bas ve bir davul takımı, djembe ve marakas gibi sürükleyici bir perküsyon bölümü tarafından desteklenmektedir.[1] Salegy'nin senkopeli, poliritmik altyapısı hızlıdır (genellikle 290 BPM civarında) ve 6/8'lik ya da 12/4'lik zamanda, vurguların 3. veya 7. anında gerçekleştirilen belirgin bir perküsyon deseni ile batılı bir davul takımı üzerinde icra edilir. Melodi ve uyumlar genellikle La minör anahtarında olup, güzel high-life elektrikli gitar ve sentezlenmiş akordeon hatlarına sahiptir. Salegy müziği, adanın gece kulüplerinde, kabarelerinde, partilerinde ve dans pistlerinde duyulabilir.

Salegy, geleneksel olarak Betsimisaraka ve Tsimihety ritüellerinde icra edilen antsa müzik tarzının elektrifiye edilmiş bir versiyonunu temsil eder.[4] Tempo, vokal tarzı ve minör anahtarlara olan eğilim gibi ortak noktalarının yanı sıra (bazıları bunu Arap etkisine atfeder ve Yükseklik müziğinin başlıca ton olan majör anahtarına karşı gelir), salegy, antsa'nın yapısını paylaşır; her zaman "kırık" anlamına gelen folaka adı verilen bir orta bölümü içerir ki bu bölüm genellikle enstrümantaldir—ses sadece daha enerjik dans etmeyi teşvik etmek için kullanılır—ve bu sırada vokalistler (ve izleyiciler) müziğin ritmine uygun olarak karmaşık poliritmik el çırpma ritimleri sergilerler.[3]

Sanatçılar ve gruplar

  • Anziza Salema
  • Arsène Félix
  • Dr. J.B. and the Jaguars
  • Fenoamby
  • Eusèbe Jaojoby
  • Fredy de Majunga
  • Gérard Tsapalôko
  • IO Anay
  • Jaojoby Junior
  • Joacin-tapaka
  • Lazard
  • Mily Clément
  • Mister Rotsirotsy
  • Ninie Doniah
  • Olga del Madagascar
  • Paskaal Japhet
  • SISCA
  • Tianjama
  • Vaiavy Chila
  • Wawa

Kaynakça

  1. ^ a b Eyre, Banning. "Salegy". Afropop.com. Eylül 26, 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: Ekim 10, 2010. 
  2. ^ Radio France International (RFI) (Eylül 2008). "Jaojoby". rfimusique.com. Şubat 17, 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: Aralık 16, 2006. 
  3. ^ a b Randrianary, Victor (2001). Madagascar: les chants d'une île (Fransızca). Actes Sud. ISBN 978-2-7427-3556-3. 
  4. ^ Anderson, Ian (2000), "Ocean Music from Southeast Africa", The Rough Guide to World Music, Vol. 1: Africa, Europe and the Middle East, Rough Guides, ss. 523-532, ISBN 978-1-84353-551-5, erişim tarihi: Kasım 17, 2010 

Dış bağlantılar

Şablon:Afrika popüler müziğinin türleri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Davul</span> vurmalı çalgı

Davul, bilinen en eski vurmalı çalgılardan biridir.

Müzik, geçmiş ve şimdiki bilinen her kültür ve dinde zaman ve mekânlar arasında büyük çeşitlilik gösterir. En izole edilmiş kabile grupları da dâhil olmak üzere dünyadaki tüm insanlar bir müzik türüne sahip olduklarından, müziğin, insanların dünyaya yayılmasından önce atalardan oluşan topluluklarda mevcut olduğu sonucuna varılabilir. Sonuç olarak, ilk müzik Afrika'da icat edilmiş ve daha sonra çeşitli çalgılar yapmak için çeşitli materyaller kullanarak insan hayatının temel bir bileşeni hâline gelmiş olabilir.

Death metal, heavy metal müziğin ekstrem bir alt türüdür. Genelde palm muting ve tremolo gibi teknikler ile çalınan ve ağır derecede distortion etkisi kullanılmış ve aşağı akort edilmiş gitarlar, derin bir şekilde hırlanan vokaller, çift pedallı bas davulunun sertçe kullanılması, minör anahtarlar ve ahenksizlik, ani tempo ve ölçü değişiklikleri ile diğer metal türlerinden ayırt edilebilir. Tıpkı diğer metal türleri gibi sözlerde çeşitlilik çok olsa da, genelde vahşetli şiddet, siyasi kavgalar, doğa, felsefe ve bilimkurgu gibi konular ele alınır.

<span class="mw-page-title-main">Sirtaki</span>

Sirtaki, İstanbullu Ortodoks Arnavut kasaplarının dans türüdür. 1960'lardan sonra popüler bir Yunan dansı hâline gelmiştir. Giorgos Provias tarafından 1964 tarihli Zorba filmi için düzenlenmiştir. Yunan halk dansı değildir. Arnavut dansıdır. Ancak geleneksel hasapiko dansının yavaş ve hızlı sürümlerinin karışımıdır. Míkis Theodorakis'in Zorba Dansı adlı müziğiyle oynanır.

Perküsyon veya vurmalı çalgı; bagetle, elle veya benzer başka bir çalgıyla vurma, sürtme veya ovma yoluyla ses çıkaran çalgı türüdür. Vurmalı çalgıların insan sesinden sonra en eski çalgı türü olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Wolfgang Amadeus Mozart</span> Avusturyalı piyanist ve bestekar

Wolfgang Amadeus Mozart veya vaftiz adıyla Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, Klasik Batı Müziği'nde Klasik dönemin etkili ve üretken bestekârlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Rock müzik</span> 1950lerde Amerika Birleşik Devletlerinde "rock and roll" olarak ortaya çıkan popüler müzik türü

Rock, 1950'lerde ABD'de "rock and roll" olarak doğan, 1960'larda ve sonrasında farklı tarzlara ayrılarak özellikle İngiltere ve ABD'de gelişen bir müzik türüdür. Kökleri 1940'ların ve 1950'lerin rock and roll'una dayanır. Rock and roll ise blues, rhythm and blues ve country müzikten yoğun biçimde esinlenmiştir. Rock müzik; electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi diğer müzik kaynaklarından da esinlenir.

Klasik Batı Müziği, kökeni Antik Yunan müzik kültürüne dayandırılan, daha sonra Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşüyle başlayan Orta Çağ ve Gotik dönemde çok sesliliğin gelişimiyle beraber daha da biçimlenmiş, kilise ve saray baskısı altında Rönesans'ın erken yüzyılında vokal polifoni çerçevesi içinde gelişmiş, Yüksek Rönesans ile beraber çalgı müziğinin de yükselişiyle içeriği bugünün klasik müzik olarak adlandırılan biçimleri ve teknikleriyle gelişimini sürdürmüş bir kurumsal müziğin, kilise baskısına direnen halk müziğinin dans ve şarkı biçimleriyle karşılıklı etkileşimi sonucu gelişimini sürdürmüş olan, uluslararası olarak kabul görmüş müzik türüdür. En önemli özelliği, çok sesli ya da çok ezgili (polifonik) ve çok ritmli (poliritmik) olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Synthesizer</span>

Synthesizer farklı türde bir müzik yaratmak ve elektriksel sinyaller üretmek için kullanılan bir müzik aletidir. Üretilen sinyaller bir enstrüman amfisi, hoparlör ya da kulaklık aracılığıyla sese dönüştürülüp duyulur hale gelir. Synthesizer ile var olan çalgı ve doğadaki sesleri yeniden üretmek mümkün olduğu gibi, tamamen özgün yeni sesler yaratmak da mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Kore müziği</span>

Geleneksel Kore müziği Kore halkı'nın müzik tarzları olan folk ve saray müziğinin ikisini de içerir. Çağdaş Kore müziği için Güney Kore Müziği ve Kuzey Kore Müziği'ne bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatar Müziği</span>

Kırım Tatar müziği, Kırım Tatarlarının müzik folklorudur. Kırım Tatar müziği, Kırım Hanlığı döneminden kalma uzun bir geçmişe sahiptir. 1990'lardan sonra bilinçli bir şekilde derlenmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zimbabwe'de dans</span>

Zimbabve kültürüne adım attığınızda, dans etmenin ne kadar hayati bir yere sahip olduğunu hemen fark edersiniz. Bu, Zimbabve kültürünün bir parçası olduğu gibi, geleneklerini yansıtan ve tarihlerinin izlerini taşıyan çeşitli danslardan oluşur. Bugün, zamanla değişmiş olabilirler ancak, etnik çeşitliliğin etkisi ile hala topluluğun tamamının sosyal olaylarında kendilerini ifade etmek için kullanılan dansların olduğu gözlemlenir. Zimbabveliler için dans, son derece ruhani ve güçlü bir araçtır ve tarihleri ve kültürleri hakkında bilgi edinmek isteyen herkes tarafından deneyimlenmelidir.

<span class="mw-page-title-main">Tahtib</span>

Tahtib, orijinal olarak fan a'nazaha wa-tahtib adlı geleneksel bir sopayla dövüş sanatı için kullanılan terimdir. Tahtib'in orijinal dövüş versiyonu daha sonra tahta bir sopayla Mısır halk dansına dönüştü. İngilizcede genellikle "sopa dansı", "baton dansı", "sopa dansı oyunu" veya müzik eşliğinde ritüel sahte dövüş olarak tanımlanır. Günümüzde tahtib kelimesi hem dövüş uygulamalarını hem de performans sanatını kapsamaktadır. Bugün esas olarak Yukarı Mısır'da uygulanmaktadır. Tahtib, El-Uksur ve Asvan'da turistler için düzenli olarak yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Ninie Doniah</span>

Ninie Doniah, Madagaskarlı şarkıcı ve söz yazarı.

Kalindula, güney-orta Afrika'da bir popüler müzik tarzına adını veren bir tür bas gitarıdır. Geçmişi 20. yüzyılın sonlarına dayanır ve özellikle Zambiya'da popülerdir; ayrıca Malavi ve Zimbabve'de de bulunur. Bazıları onun Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ortaya çıktığını iddia eder, ancak bunu tam olarak destekleyecek kanıt bulunmamaktadır. 20. yüzyıl popüler müziği özelliklerini ritmik ve metrik unsurlarla birleştirir.

Jùjú, geleneksel Yoruba vurmalı çalgı kaynaklı bir halk müziği tarzıdır. "Jùjú" adı, Yoruba dilinde "atma" veya "bir şeyin atılması" anlamına gelen "juju" veya "jiju" kelimesinden gelir. Juju müziği, Batı Afrika, Haiti, Küba ve diğer Güney Amerika ülkelerinde yaygın olan bir tür sihir ve sihirli nesnelerin kullanımı olan juju'dan adını almamıştır. Bu tarz, 1900'lerde ülkelerin kent içi kulüplerinde evrim geçirmiştir ve Ababababaa Babatunde King olarak bilinen, yaygın olarak Tunde King olarak bilinen birisi tarafından yaratıldığına inanılmaktadır. İlk jùjú kayıtları, King ve Ojoge Daniel tarafından 1920'lerde yapılmıştır, King bu tarzda öncü olmuştur. Jùjú'nun başlıca enstrümanı ve öncü enstrümanı Iya Ilu adlı konuşan davuldur.

<span class="mw-page-title-main">Afrika popüler müziği</span>

Afrika popüler müziği, Afrika geleneksel müziği gibi çok geniş ve çeşitlidir. Çoğu çağdaş Afrika popüler müziği türü, Batı popüler müziğinin birleşimi üzerine kuruludur. Birçok popüler müzik türü gibi blues, cass, salsa, zouk ve rumba gibi türler, Afrika'dan Amerika'ya köle olarak götürülen Afrikalılar tarafından getirilen müzik geleneklerine dayanır. Bu ritimler ve sesler daha sonra rock ve ritim ve blues gibi yeni türlere uyarlanmıştır. Benzer şekilde, Afrika popüler müziği, özellikle Batı müzik endüstrisinin enstrümanlarını ve kayıt stüdyosu tekniklerini benimsemiştir. Terim belirli bir tarz veya sese atıfta bulunmaz, ancak genel olarak Afrika popüler müziği için genel bir terim olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Funanâ</span>

Funaná, Cape Verde'den akordeon tabanlı bir müzik ve dans türüdür. Ritim genellikle ferrinho tarafından sağlanır, zydeco'da yıkama tahtaları, Karayip ripsaw müziğinde testere, Sub-Saharan Afrika müziğinde scraper ve Latin ve Pre-Kolombiyen müziğinde güiro kullanıldığı gibi.

Ogene, adını aldığı ve Igbo müziğinin bir türü olan bir müzik tarzıdır. Genellikle Nijerya'nın Igbo halkı tarafından yapılan büyük bir metal zilden oluşur. Ogene en önemli metal enstrümanlardan biridir ve tarih boyunca Igbo topluluğu tarafından yapılmıştır.

Sakara müziği, Nijerya'nın Yoruba müziği geleneklerine dayanan bir popüler müzik türüdür. Çoğunlukla geleneksel Yoruba enstrümanlarını kullanan güzelleme şarkıları şeklindedir. Bu enstrümanlar arasında kolayca fark edilebilir ve ayrıştırılabilir bir sese sahip olan goje kemanı ve bir baget ile çalınan, tamburine benzeyen küçük yuvarlak sakara davulu bulunur. Sakara müziği, Doğu Afrika ve Arap tarzı nazalize ve melizmatik vokalleri geleneksel perküsyon enstrümanları ile birlikte kullanır. Müziğin oluşturduğu ortam, insanı genellikle düşünceli ve felsefi bir ruh haline yönlendirir.