İçeriğe atla

Salebî Tefsiri

Salebî Tefsiri veya özgün adıyla el-Keşf ve'l-Beyân an Tefsîri'l-Kur'ân (Arapçaالكشف والبيان عن تفسير القرآن), on birinci yüzyıldan bir âlim olan Ahmed bin Muhammed es-Sa'lebî'ye ait klasik bir Sünni tefsir veya Kur'an yorumudur. 10 cilt ve 3.425 sayfadan oluşmaktadır.

Baskılar

  • Tafsīr al-Ṭha'labī (Arapça). Beirut: Dar Al-Kotob Al-Ilmiyah. 1035. ISBN 2-7451-4716-1.  (single-volume edition) [1]
  • The Formation of the Classical Tafsīr Tradition: The Qur'an Commentary of Al-Thaʿlabī (d. 427/1035) (İngilizce). Walid A. Saleh tarafından çevrildi. Brill. 2003. 

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hadis</span> İslam peygamberi Muhammede isnat edilen sözler ve fiiller

Hadis, Muhammed'e atfedilen ve onun sözleri, fiilleri, onaylamaları ve sıfatlarını içeren bilgilerdir. Hadis âlimleri buna sahabe ve tabiînin söz ve fiillerini de eklemişlerdir. Ancak bunlar kaynak olma bakımından Muhammed'in fiil ve sözleri ile aynı seviyede değildirler ve hadis ilmi içerisinde farklı şekilde isimlendirilirler.

İslam peygamberleri, İslâm dininde Âdem ile başlayıp Muhammed ile son bulan ve peygamber oldukları kabul edilen dinî şahsiyetlere denir.

<span class="mw-page-title-main">Tefsir</span> İslami dini terim

Tefsir veya Yorumlama, İslam dini terimidir. 'el-Fesr' masdarından tef'il babında yorumlamak, açıklamak manalarına gelen bir kelimedir. Eş değer bir kelime "te'vil"dir (yorum). Kur'an ayetlerinin açıklanmasına dair dalıdır. Tefsir ilmi ile uğraşan kişiye müfessir denir. Al-i İmran suresi 7. ayette yer aldığı üzere Kur'an hem anlamı açık, hem de yoruma açık (müteşabih) ayetleri bünyesinde barındırır. İslam tarihinde Kur'an ayetlerini anlamak veya anlamlandırmak üzere çok sayıda çalışma yapılmıştır.

İbahilik, İslâm'da, Sünnî anlayışın yasakladığı ve günah olarak değerlendirdiği bazı şeyleri yasak görmemektir. Hatta bir bölümünün tersini yapmak anlayışıdır. Hristiyan teolojisinde ise, günahlardan arınarak ahiretteki sonsuz kurtuluş ve selâmete sadece kuvvetli imân ve Tanrı'nın mağfireti sayesinde erişilebileceği inancında olan kişileri tanımlamakta kullanılan bir deyimdir.

<span class="mw-page-title-main">Cahiz</span> Basra doğumlu Arap bilim insanı

Cahiz veya el-Cahız gerçek ismi ve tam künyesi Ebu Osman Amr bin Bahr el-Kinani el-Fukaimi el-Basri olan, Basra doğumlu Afro-Arap yazar ve bilim insanı.

Mucemü'l-Büldân, Yâkût el-Hamavî tarafından yazılan ansiklopedi kitabıdır. Yazar, 1224 yılında bu kitabı yazmaya başlar, ölümünden bir yıl önce 1228 yılında bitirir.

<span class="mw-page-title-main">Süyûtî</span> Arap din bilgini

Celâleddîn Süyûtî, Fars asıllı, Mısırlı Sünni din bilgini, polimat ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">El Mizan fi Tefsir'ul Kur'an</span>

El Mizan fi Tefsir'ul Kur'an,, Şii din alimi Muhammed Hüseyin Tabatabai'nin Kur'an tefsiri kitabıdır.

Ruhu'l Meani, Iraklı âlim Alûsî'nin meşhur Kur'an tefsiri kitabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah bin Mesud</span> sahabe

Abdullah bin Mesud, sahabi ve ilk dönem müfessir, muhaddis ve fâkihlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Ay'ın ikiye bölünmesi</span> İslam peygamberi Muhammede atfedilen bir mucize

Ay'ın ikiye bölünmesi, Sünniler'in çoğuna göre bazı hadisler ve Kamer Suresi'nin ilk ayetlerine dayanılarak Muhammed'e atfedilen, Ay'ın dolunay halinde iken bir gece vaktinde Muhammed'in el işaretiyle ikiye ayrılması mucizesidir.

İbn Huzeyme,, Sahih ibn Huzeyme ile tanınan, hadis ve Şafii mezhebi Fıkıh alimi.

<span class="mw-page-title-main">Celâleyn Tefsiri</span>

Celâleyn Tefsîri Kur'an'ın klâsik bir sünnî tefsiri olup evvela 1459'da Celâl ed-Dîn el-Mahallî tarafından yazılmış ve 1505'te talebesi Celâl ed-Dîn es-Suyûtî tarafından tamamlanmış, böylece adını da almıştır. Bugün sade stili ve özlülüğünden dolayı Kur'an'ın en yaygın tefsirlerinden olarak kabul edilir. Sadece bir ciltliktir. Eserin İngilizceye tercümesi Aisha Bewley tarafından 2007'de yayımlanmıştır.

Mecmeu'l-Beyan Tefsiri, İranlı din bilgini Şeyh Tabersi'nin yazmış olduğu tefsiridir. Bu eserin asıl nüshası Arapça diliyle yazılmış, on ciltten oluşmaktadır. Şii ve Sünni alimler tarafından övülen bu tefsir, Kur'an tefsirleri arasında Kur'an'ı en geniş ve en kapsamlı inceleyen Şii tefsirlerinden biridir. Bu eser eski kaynak tefsir kitaplarından biri olarak kabul edilmektedir. Mecmeu'l-Beyan Tefsiri daha sonra yazılan pek çok tefsire de kaynak olmuştur. Edebi tefsirlerinden biri olan bu tefsir, İran, Lübnan ve Mısır'da defalarca basılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zenc İsyanı</span>

Zenc İsyanı, Abbâsîlere karşı 869'dan 883'e kadar devam etmiş bir isyandır. Günümüzde Irak'ın güneyinde yer alan Basra kenti yakınlarında başlamış ve Ali ibn Muhammed tarafından yönetilmiş ayaklanma, Zenc adı verilen; Doğu Afrika kıyılarında yakalanarak bölgedeki bataklıkları kurutmak için Orta Doğu'ya nakledilmiş ve Bantu dilleri konuşan köle bireylerce sürdürülmüştür. İsyan, ilerleyen zamanlarda halifeliğin çeşitli bölgelerine yayılarak hem Afrikalılar hem de Araplar dahil olmak üzere köleleri ve özgür insanları kapsayacak şekilde büyümüş ve mağlup edilene kadar on binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanmıştır.

Ta'wilat Ehl-i Sünnet veya Ta'wilat el-Kur'an, daha çok Tefsir al-Maturidi olarak bilinir, Taberi'nin çağdaşı olan Hanefi alimi Ebu Mansur el-Maturidi tarafından yazılmış klasik bir Sünni tefsirdir.

<i>Begavî Tefsiri</i> Klasik bir Kuran tefsiri

Begavî Tefsiri, Mealimü't-Tenzil olarak da bilinir, Hüseyin b. Mes'ud el-Begavî tarafından Salebî Tefsiri'nin kısaltılmışı olarak yazılan klasik bir Sünni tefsiridir. Sahabe ve Tâbiîn'den pek çok ifadeyi toplayıp sunduğu için genellikle rivayete dayalı tefsir kitaplarından biri olarak sınıflandırılmaktadır. Kitap öncelikle Begavî'nin eserinin girişinde bahsettiği 11 güvenilir rivayet zincirine dayanmaktadır. Şu anda Lübnan baskısında dört cilt ve Kahire sekiz cilt olarak bulunmaktadır.

Râzî Tefsiri veya özgün adıyla Mefâtîhu'l Gayb, genellikle et-Tefsîrü'l-Kebîr olarak bilinir, on ikinci yüzyıl İslam kelâmcısı ve filozofu Fahreddin er-Râzî tarafından yazılmış klasik bir Kur'an tefsiri kitabıdır. 32 ciltlik yapısıyla, 28 ciltlik Taberî Tefsiri'nden daha geniştir. Modern eserlerin onu kaynak olarak kullanması alışılmadık bir durum değildir.

[Onun] en büyük endişelerinden biri zekanın kendi kendine yeterliliğiydi. [...] [O] geleneğe (hadis) dayalı delillerin asla kesinliğe (yakin) yol açamayacağına, yalnızca varsayıma (zann) yol açacağına inanıyordu; bu, İslam düşüncesinde önemli bir ayrımdı. [...] [Ancak] Kuran'ın önceliğini kabul etmesi yıllarıyla birlikte arttı. [...] [Râzî'nin akılcılığı] İslam geleneğinde akıl ile vahyin uyumlaştırılmasına ilişkin tartışmada şüphesiz önemli bir yere sahiptir. Daha sonraki yıllarda mistisizm ile de ilgilendi, ancak bu onun düşüncesinin önemli bir kısmını oluşturmadı.

Kurtubî Tefsiri, 13. yüzyılın âlimi Kurtubî'ye ait klasik bir Kur'an tefsiridir. Kurtubî tefsiri, tefsirlerin en özlülerinden biri olarak kabul edilir ve en popülerleri arasındadır. El-Cami' li Ahkam el-Kur'an adıyla da bilinmektedir.