İçeriğe atla

Salaklar Prensi Robin Hood

Salaklar Prensi Robin Hood
Robin Hood: Men in Tights
"Salaklar Prensi Robin Hood" filminin afişinde Robin Hood'u canlandıran Cary Elwes efsanedeki gibi 6 oku aynı anda fırlatıyor.
YönetmenMel Brooks
YapımcıMel Brooks
SenaristMel Brooks
J.D. Shapiro
Evan Chandler
OyuncularCary Elwes
Patrick Stewart
Dom DeLuise
Isaac Hayes
Mel Brooks
MüzikHummie Mann
Mel Brooks
Görüntü yönetmeniMichael D. O'Shea
KurguStephen E. Rivkin
StüdyoBrooksfilms (ABD)
Gaumont (Fransa)
DağıtıcıTwentieth Century-Fox
Columbia TriStar Film
CinsiSinema filmi
TürüKomedi, parodi
RenkRenkli
Yapım yılı1993
Çıkış tarih(ler)i28 Temmuz 1993, ABD
Süre104 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Fransa Fransa ortak yapımı
Dilİngilizce
Diğer adlarıSalaklar Prensi Robin Hood (Türkiye)
Sacré Robin des bois (Fransa)
Robin Hood: un uomo in calzamaglia (İtalya)
Las locas, locas aventuras de Robin Hood (İspanya)
Robin Hood - Helden in Strumpfhosen (Almanya)

Salaklar Prensi Robin Hood, 1993 ABD-Fransa ortak yapımı bir parodi filmdir. Özgün adı Robin Hood: Tayt Giymiş Adamlar anlamına gelen Robin Hood: Men in Tights'dır. Film Türkiye'de televizyon kanallarında gösterilmiştir.[1]

Parodi filmlerinin kralı olarak anılan Amerikalı komedyen Mel Brooks'un yönettiği, yapımcılığını üstlendiği ve oynadığı "Robin Hood: Men in Tights", 12. yüzyıl İngiliz halk hikâyelerinde anlatılan ve zenginlerden çaldığını fakirlere dağıttığı söylenen efsanevi Robin Hood'un maceralarını konu alan filmlerin bir parodisidir. Bu tür parodi filmlerinin formatına uygun olarak da sıkça günümüzün olaylarına göndermeler yapılır.

Haçlı Seferleri'nden yurdu İngiltere'ye dönen Robin Hood, Kral'ın yokluğundan yararlanan kardeşi Prens John'ın 'Rottingham' Şerifi'nin de yardımıyla tahtı ele geçirmiş olduğunu görür. Halkı ezen bu zalim hükümdara karşı bir grup vatanseveri örgütleyerek mücadeleye başlayan Robin Hood, tahtın gerçek sahibi olan Kral Richard'ı tekrar başa geçirmeye çalışır. Ama filmin diğer Robin Hood filmleriyle olan tek benzerliği bu kadardır. Filmin asıl dayanağı bu temel efsane üzerine eklenmiş sayısız parodidir.

Filmde, aralarında Cary Elwes, Patrick Stewart, Dom DeLuise, Isaac Hayes, Mel Brooks ve Tracey Ullman'ın da bulunduğu geniş bir oyuncu kadrosu yer almıştır. Görüntülerini Michael D. O'Shea'nın çektiği filmin müzikleri Hummie Mann'e aittir.

Tarzı

Bugün artık herkes tarafından ayrıntılarıyla bilinen Robin Hood efsanesine dayanan filmlerin bir parodisi olan "Salaklar Prensi Robin Hood"da en başta karakterlerin isimleri parodi isimlerle değiştirilmiştir. Örneğin Nottingham Şerifi 'Rottingham' Şerifi yapılmıştır (İng. rot=zırva, çürüme). Büyücü Latrine'in adı 'helâ" anlamına gelmektedir. Hikâyedeki Keşiş Tuck karakterini canlandıran Mel Brooks'un bu filmdeki adı 'Haham Tuckman'dır (Mel Brooks Musevi asıllıdır). Isaac Hayes'in oynadığı karakter Asneeze (İng. sneeze=aksırık)'in oğlunun adı da Ahchoo (İng. atishoo=Hapşırma sesi)'dur. Bu tür parodi filmlerinin yapısı gereği de bolca anakronizm'e başvurulur. Örneğin filmin başında 12. yüzyıl kıyafetlerindeki 5 zenci anlatıcı rap müzik yaparak hikâyeyi özetlerler. Robin Hood'un esir olarak getirildiği Kudüs'teki zindanın İngiliz aksanıyla gayet kibar konuşan bir zindan şefi (Maitre d') vardır ve mahkûmları adeta lüks bir lokantaya kabul eder gibi merasimle içeri alır vb. Zaten filmin özgün adı da Robin Hood: Külotlu çorap (tayt) giymiş adamlar anlamına gelen "Robin Hood: Men in Tights"tır. Konunun geçtiği yüzyılda giyilen ve bacakları saran pantolonlarla dalga geçilmiştir. Bu arada filmde tilkilerin ulak ularak kullanıldığı bir mesaj servisinin adı "12th Century-Fox" (İng. Fox=Tilki)'tur filmin yapımcısı 20th Century-Fox'a da bir gönderme yapılır.[2]

Filmin müziği

Filmin müziğini Hummie Mann yapmıştır. Ayrıca filmde işitilen 5 parçanın dördünün sözlerini filmin yönetmeni Mel Brooks yazmıştır. Filmle aynı adı taşıyan filmin tema müziğinin bestesi de Mel Brooks'a aittir. Bu tema şarkısını "Merry Men Singers" rap grubu seslendirip oynamıştır. Filmin şarkıları şunlardır:

  • "Men In Tights" - Söz ve müzik: Mel Brooks. Filmde canlı olarak seslendirenler: Grup "Merry Men Singers" (Steve Lively, Randy Crenshaw, Kerry Katz, Geoff Koch, Rick Logan)
  • "Marian" - Sözler: Mel Brooks Müzik: Hummie Mann. Bakire Marian'ın söyler gibi yaptığı şarkıyı aslında Debbie James seslendiriyor.
  • "Sherwood Forest Rap" - Sözler: Mel Brooks Müzik: Hummie Mann. Filmde canlı olarak seslendirenler: Kevin Dorsey ve Grup "Merry Men Singers"
  • "The Night Is Young And You're So Beautiful" - Sözler: Billy Rose and Irving Kahal. Beste: Dana Suesse. Filmde canlı olarak seslendirenler: Arthur Rubin ve Grup "Merry Men Singers"
  • "Marian" (filmin sonundaki yazılarda işitilen versiyon) - Sözler: Mel Brooks Müzik: Hummie Mann. Performans: Cathy Dennis ve Lance Ellington

Oyuncu kadrosu

12. yüzyılda geçen filmde sıkça rastlanan anakronizme bir örnek. Mızrak eğitiminde kullanılan mankenlerin kafa zırhları 20. yüzyıl konserve kutularından yapılmış.
Oyuncu Rolü
Cary ElwesRobin Hood (Loxleyli Robin)
Richard LewisPrens John
Roger ReesRottingham Şerifi
Isaac HayesAsneeze (aksırık)
Tracey UllmanBüyücü Latrine (helâ)
Patrick StewartKral Richard
Dom DeLuiseDon Giovanni
Dick Van PattenBaş rahip
Mel BrooksHaham Tuckman
Amy YasbeckBagelli Bakire Marian
Dave ChappelleAhchoo (hapşu)
Mark BlankfieldBlinkin, kör uşak
Eric Allan KramerKüçük John
Matthew PorrettaWill Scarlet O'Hara
Megan CavanaghBroomhilde, dadı
Brian GeorgeZindanın Maitre d'si
David DeLuiseKöylü

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Salaklar Prensi: Robin Hood CNBC-e". arsiv.sabah.com.tr. 7 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2010. 
  2. ^ "Robin Hood: Men in Tights/Review" (İngilizce). www.allmovie.com. 13 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Ölüm Korkusu</i> (film, 1958) Alfred Hitchcockun bir filmi

Ölüm Korkusu, 1958 ABD yapımı gerilim filmidir. Özgün adı Vertigo olan film 2 Ocak 1961'de Türkiye'de sinemalarda gösterime girmiştir.

<i>Cesur Yürek</i>

Cesur Yürek; (İngilizce: Braveheart) Mel Gibson'in yönettiği ve başrolünü oynadığı tarihî, yarı kurgusal film. William Wallace'ın hayatını anlatır. Film Türkiye sinemalarında yıllarca gösterilerek bir rekora imza atmıştır. 1996 yılında 10 dalda Oscar'a aday olan yapım, yönetim, görüntü yönetimi, efekt, makyaj ve en iyi film dallarında ödüle layık görülmüştü.

<span class="mw-page-title-main">Mel Brooks</span> Amerikalı film yönetmeni, komedyen ve sinema oyuncusu

Mel Brooks, Amerikalı sinema oyuncusu, yazar, yönetmen ve prodüktör.

<i>Cinayeti Gördüm</i>

Cinayeti Gördüm, Michelangelo Antonioni'nin yönettiği İngiliz-İtalyan ortak yapımı sanat filmidir. Ayrıca İtalyan yönetmenin ilk İngilizce filmi ve ikinci renkli filmi olma özelliğini taşır. Film bir fotoğrafçının meçhul bir cinayetle olan ilişkisini anlatır. Cinayeti Gördüm, Arjantin' li yazar Julio Cortazar'ın "Las Babas del Diablo" adlı kısa hikâyesini temel alır.

<span class="mw-page-title-main">Chris Rock</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; senarist

Christopher Julius Rock III Amerikalı komedyen, oyuncu, yönetmen, televizyon ve film yapımcısı, senarist.

Tom ve Jerry, William Hanna ve Joseph Barbera tarafından yaratılmış kısa filmler serisi halinde, ev kedisi Tom ile onunla aynı mekanı paylaşan ev faresi Jerry arasında geçen şiddetli ve komik mücadeleleri anlatan animasyon serilerinin genel adıdır. İlk Tom ve Jerry animasyonu 1940 yılında yapılmıştır. Hanna ve Barbera ikilisi, Hollywood'da bulunan MGM çizgi film stüdyosunda 1940 ile 1958 arasında 114 kısa film yazıp yönetmişlerdir. Bunlardan on üçü akademi ödülüne aday gösterildi, yedisi En İyi Kısa Animasyon Filmi Akademi Ödülü aldı.

<i>Robin Hood: Hırsızlar Prensi</i>

Robin Hood: Hırsızlar Prensi, Kevin Costner'in başrolünü oynadığı 1991 ABD yapımı bir film. Alan Rickman bu filmdeki performansı ile BAFTA En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nü almış, film ayrıca kostüm tasarımı dalında BAFTA'ya aday gösterilmiştir. Kevin Costner ise yılın en kötülerine verilen En Kötü Erkek Oyuncu Razzie Ödülü'nü kazanmıştır. Ayrıca Bryan Adams'ın yaptığı "(Everything I Do) I Do It for You" şarkısıyla en iyi şarkı dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Michael Kamen</span> Amerikalı besteci (1948 – 2003)

Michael Arnold Kamen Amerikalı besteci, orkestra şefi, aranjör, müzik yapımcısı, şarkı sözü yazarı ve müzisyen. 1992 yılında En İyi Pop Enstrümantal Performans dalında Grammy Ödülü kazanmıştır.

<i>Broadway Üzerinde Kurşunlar</i>

Broadway Üzerinde Kurşunlar 1994 ABD yapımı komedi filmidir. Özgün adı Bullets Over Broadway olan film 27 Eylül 1996 tarihinde Türkiye'de sinemalarda gösterime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lil Wayne</span> Amerikalı rapçi

Dwayne Michael Carter, Jr., sahne adıyla Lil Wayne, Amerikalı rapçi. Hot Boys ve Sqad Up isimli grupların eski üyesidir. Annesi ve babası, Lil Wayne 2 yaşındayken boşandılar. Okulundaki bir müzik yarışmasından ödül aldı ve 9 yaşındayken bir freestyle yapması üzerine bu freestyle Birdman'in çok hoşuna gitti. Bu vesileyle 12 yaşında iken Birdman'in kendi kurmuş olduğu Cash Money Records şirketine katılmıştır. Ayrıca Birdman, Lil Wayne'in vaftiz babasıdır.

<i>Satyricon</i> (film, 1969)

Satyricon 1969 İtalya - Fransa ortak yapımı fantastik film. İngilizce konuşulan ülkelerde Fellini - Satyricon adı ile gösterime sunulmuştur. Film Nisan 1996'da 15., 1998'de de 17. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gösterildi.

<i>Bir Yaz Gecesi Rüyası</i> (film, 1935) 1935 filmi

Bir Yaz Gecesi Rüyası 1935 ABD yapımı fantastik komedi filmidir. Özgün adı A Midsummer Night's Dream dir.

En İyi Orijinal Şarkı Akademi Ödülü her yıl Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından film sektöründe çalışan insanlara verilir. Ödül, bir film için en iyi özgün şarkıyı yapmış şarkı yazarlarına sunulur. Şarkıyı seslendiren kişinin şarkının yapımında adı geçmiyorsa, Akademi Ödülü'nde de geçmez.

<i>Vatan Kurtaran Aslan</i> (film, 1938) 1938 ABD yapımı aksiyon macera filmi

Vatan Kurtaran Aslan, 1938 ABD yapımı aksiyon macera filmidir. Özgün adı The Adventures of Robin Hood olan film 8 Kasım 1939'da Türkiye'de sinemalarda gösterime sunulmuştu. Filmin Türkiye'de son dönemlerde Robin Hood'un Maceraları adıyla gösterilmiştir. Ayrıca filmin Türkiye'de Ormanlar Kralı Robin Hood adıyla anıldığına dair de kayıtlar vardır. Burçak Evren'in 1988'de yazdığı ve İstanbul sinemalarını anlattığı Eski İstanbul Sinemaları: Düş Şatoları adlı kitabının 145-146. sayfalarındaki fotoğraftan da bu filmin Türkiye'de "Vatan Kurtaran Aslan" adıyla gösterilmiş olduğunu anlıyoruz. Fotoğrafta bu filmin Beyoğlu'nda Lale Sineması nda gösterildiği tarihte sinemanın girişine asılan ve sinema feneri adı verilen renkli resimli dev bez afiş, afişte de "Vatan Kurtaran Aslan, Türkçe" ibaresinin yanı sıra Errol Flynn'in filmden alınmış dev bir yağlı boya resmi görülmektedir.

<i>Aşk Hocası</i>

Aşk Hocası, 1963 ABD yapımı bilimkurgu komedi filmidir. Özgün adı The Nutty Professor (İng: Çatlak Profesör) olan film Türkiye'de Mayıs 1965'te sinemalarda gösterildikten sonra 1972 yılının Mart ayında da Türk Sinematek Derneği'nde "Jerry Lewis Toplu Gösterisi" kapsamında Türkçe altyazılı olarak gösterilmiştir.

<i>Deli Dolu</i> (film) film

Deli Dolu, 1976 ABD yapımı komedi filmdir. Özgün adı Sessiz film anlamına gelen Silent Movie dir. Filmin Fransızca, İtalyanca, İspanyolca ve Almanca adları Mel Brooks'un son çılgınlığı anlamlarına gelmektedir. Filme Türkçe bir ad seçilirken özgün adının yerine bu dillerdeki adlarının referans alındığı anlaşılmaktadır.

<i>Yükseklik Korkusu</i> (film)

Yükseklik Korkusu, 1977 ABD yapımı komedi gerilim filmidir. Özgün adı High Anxiety olan film Türkiye'de Kasım 1982'de gösterime girmiştir.

"The Story on Page One'", komedi dizisi Family Guy'ın ikinci sezonunun on dokuzuncu bölümü olup, Fox kanalında 18 Temmuz 2000'de yayımlandı. Bölümde Luke Perry, kendisini oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Neşeli Adamlar Çetesi</span>

Neşeli Adamlar Robin Hood'un Sherwood ormanında saklanan çetesinin adı. Bu ismi almalarının sebebi ormanda zorba yöneticilerden uzakta, ormanda doğaya yakın bir şekilde, zamanlarını şarkı söyleyip, çeşitli oyun ve yarışlarla, neşeli ve huzurlu bir şekilde geçirmelerinden almaktadırlar. Robin'in etrafında toplanan bu çetedeki erkek ve kadınların amacı Haçlı seferindeki Kral Richard'ın yokluğunda tahtı ele geçirip, ülkeyi sömüren Prens John ve hizmetkarı Nothingham Şerifi'ne karşı mücadele etmektir. Sloganları ise "zenginden alıp fakirlere vermek" şeklindedir. Liderleri Robin Hood dışında en meşhur üyeleri Robin Hood'un yardımcısı Küçük John,Robin'in nişanlısı Marian, Keşiş Tuck, gezgin ozan Allan Dale ile karısı Ellen ve Robin'in kuzeni Will Scarlett'tir. Kral Richard, İngiltere'ye dönünce onları hizmetine almış ve çoğuna birer unvan vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dave Chappelle</span> Amerikalı komedyen ve sinema oyuncusu

David Khari "Dave" Webber Chappelle, Amerikalı komedyen, oyuncu, senarist ve yapımcı. Sinema kariyerine 1993 yılında Mel Brooks'un Robin Hood: Men in Tights filminde canlandırdığı Anchoo karakteriyle adım attı. Doksanlı yıllarda The Nutty Professor, Con Air, You've Got Mail, Blue Streak ve Undercover Brother gibi filmlerde yardımcı rollerde yer aldı. 1998'de senaryosunu Neal Brennan ile yazdığı Half Baked filmiyle ilk başrol deneyimini yaşadı. Sinema kariyerinin yanı sıra ABC dizisi Buddies'de rol aldı.