İçeriğe atla

Salak Dağı

Salak Dağı
Dağın kuzeydoğudan görünümü
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik2.211 m (7.254 ft) [1]
Çıkıntı1.678 m (5.505 ft) [2]
Koordinatlar6°43′G 106°44′D / 6.717°G 106.733°D / -6.717; 106.733
Coğrafya
Salak Dağı'nın Endonezya'daki konumu
Salak Dağı'nın Endonezya'daki konumu
Salak Dağı
Salak Dağı'nın Endonezya'daki konumu
KonumCava, Endonezya

Salak Dağı (EndonezceGunung Salak) Endonezya'nın Batı Cava eyaletinde bulunan yanardağdır. Dağın güneydoğu kanadında ve kuzey ayağında birkaç uydu konisi ve zirvede iki ek krater bulunmaktadır.[1] Salak Dağı jeotermal enerji gelişimi açısından değerlendirilmiştir. Popüler bir inanışa göre dağın adının kabuklu yüzeye sahip tropikal meyve olan Salacca'dan aldığı görüşü olmasına karşın, Sundalıların geleneğine göre adı Sanskritçe kelime olan ve "gümüş" anlamına gelen Salaka'dan geldiği düşünülür. Bu yüzden Salak Dağı "Gümüş Dağ" olarak çevrilebilir.

Salak Dağı adesetik bir stratovolkan olup en son Ocak 1938 tarihinde yanardağı patlaması kaydedilmiştir. 9 Mayıs 2012 tarihinde Suhoy Superjet 100'ün dağ yakınlarında yaptığı bir gösteri uçuşu sırasında düşmesi sonucu 45 kişi hayatını kaybetti.[3] Dağ, Halimun Salak Millî Parkı'nın bir parçasıdır.

Kaynakça

  1. ^ a b "Salak". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. 12 Ekim 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Mountains of the Indonesian Archipelago" 14 Haziran 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Peaklist.org. 6 Temmuz 2020 tarihinde erişilmiştir.
  3. ^ Vaswani, Karishma (10 Mayıs 2012). "Rescue workers find bodies at Russia jet crash site". BBC News. 18 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erciyes</span> Türkiyede, Kayseride bir yanardağ

Erciyes, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan sönmüş bir yanardağ. Kayseri'nin 25 km güneybatısındaki Sultansazlığı ovaların'ın yanından yükselen büyük kütleli bir stratovolkandır.

<span class="mw-page-title-main">Yanardağ</span> Magmanın yer içinden yüzeye çıktığı veya geçmişte çıkmış olduğu, genellikle koni biçiminde, tepesinde bir püskürme ağzı bulunan dağ

Yanardağ ya da volkanik dağ, magmanın yeryüzünden dışarı püskürerek çıktığı coğrafi yer şekilleridir. Güneş Sistemi'nde bulunan kayalık gezegen ve uydularda birçok yanardağ olmasına rağmen, bu olgu, en azından Dünya'da, genellikle tektonik plaka sınırlarında görülür. Ne var ki, sıcak nokta yanardağlarında önemli istisnalar vardır. Yanardağların araştırıldığı bilim dalına volkanoloji denir.

<span class="mw-page-title-main">Dağ</span> çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen ad

Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır. "Dağlık" sıfatı, dağlarla ilişkili ve kaplı alanları tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Teide Yanardağı</span>

Teide Yanardağı, 3.718 metre yüksekliği ile Kanarya Adaların'dan Tenerife'nin en yüksek noktası ve İspanya'nın en yüksek dağı. Teide, yeryüzünün üçüncü en yüksek ada volkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Etna Yanardağı</span> Yanardağ

Etna Yanardağı, Sicilya'nın doğu kıyısında, Messina ve Katanya'ya yakın aktif yanardağ. Avrupa kıtasındaki en yüksek yanardağdır. Şu anki yüksekliği 3.357 m olmakla beraber zirvedeki püskürmelerle bu yükseklik zaman zaman değişmektedir. 1190 km² alan kaplamakta, taban çevresi 140 km'ye varmaktadır. İtalya'nın en büyük üç aktif yanardağından biridir, yüksekliği en yakın rakibi Vezüv'ün üç katı, Stromboli'nin 3,5 katı kadardır. 2013'te Dünya Mirası ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Artos Dağı</span>

Artos Dağı ya da Çadır Dağı Van'ın Gevaş ilçesi sınırları içerisindeki 3.550 metre yüksekliğindeki sönmüş yanardağdır.

<span class="mw-page-title-main">Sint Eustatius</span> Karayiplerde Hollandaya bağlı özel bölge statüsüne sahip ada

Sint Eustatius, yaklaşık 2500 kişilik yaşayanıyla Hollanda'ya bağlı BES Adalarının bir parçasıdır. Başkenti Oranjestad'dır.

<span class="mw-page-title-main">Dilek Dağı</span>

Dilek Dağı veya Samsun Dağı Türkiye'nin Batısında Ege Bölgesi'nde Aydın'da bulunan, 1.237 metre rakımlı bir dağ ve millî park. Antik adı Mykale Dağı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki yanardağlar</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, Türkiye'deki uykuda ve sönmüş yanardağların listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Clark Gölü Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi</span>

Clark Gölü Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi, güneybatı Alaska'da bulunan bir ABD millî parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Katmai Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi</span>

Katmai Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi, Alaska'nın güneyinde yer alan, boz ayılarıyla ve Ten Thousand Smokes Vadisi 'yle ünlü bir ABD ulusal parkı.

<span class="mw-page-title-main">Lassen Peak</span>

Lassen Peak vaya Lassen Zirvesi veya Lassen Dağı ABD'de Kaliforniya eyaleti kuzeyinde Shasta İlçesi (county)'de bulunan bir stratovolkan dağıdır. Lassen Zirvesi Kanada'nın güneybatısında bulunan Britanya Kolombiyası eyaletinin güneybatısından ABD'de Kaliforniya'nın kuzeyine kadar yay gibi uzanan 18 büyük yanardağ zirvesi zincirinden oluşan Cascade Sıradağları'nın üstünde en güneyde olan yanardağdır. Kuzey Kaliforniya'da mensup olduğu sıra dağlara Shasta Cascade Dağları adı da verilmektedir. Lassen Zirvesi'nin denizden rakımı 3.189 m'dir; fakat Lassen Zirvesi etrafında bulunan dağ doruklarının çok daha üstünde bulunmaktadır ve zirveden sonra en yüksek doruklara nisbetle yaptığı "çıkıntı" 1.594 m olmaktadır. Bu çıkıntının karakteri "lav kubbesi" olmasıdır ve bu lav kubbesinin hacminin 2 km³ olduğu tahmin edilmektedir. Böylece Lassen Zirvesi dünyada en büyük lava kubbeli yanardağlar arasında yüksek bir sırada bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mauna Loa Dağı</span> Hawaiide bulunan aktif yanardağ

Mauna Loa Dağı, Amerika Birleşik Devletleri'de Büyük Okyanus adalarından oluşan Hawaii eyaleti'nin Big Island 'nın güneyinde yer alan Hawaii Yanardağlar Ulusal Parkı içerisinde yer alan 4.169 metre rakımlı bir aktif kalkan volkan. Hawaii dili ile bu dağın "Mauna Loa" olan ismi "Uzun Dağ" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Dağları</span>

Aydın Dağları, Batı Anadolu'da, Ege Bölgesinde bulunan dağ sırasıdır. Antik adı Messogisdir. Genel olarak doğu-batı doğrultusunda uzanır. 1831 m ile Hacetdede Tepesi en yüksek yeridir. Büyük çoğunluğu İzmir ve Aydın illeri sınırında yer alan dağlar, kuzeydoğuda Manisa, doğuda Denizli illerine uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Ontake Dağı</span> Japonyanın Hida Dağlarındake etkin bir yanardağ, ülkenin ikinci yüksek dağı

Ontake Dağı veya Kiso Ontake Dağı, Japonya'da Hida Dağları'nda bulunan aktif bir yanardağdır. Dağ 3.067 m yüksekliği ile Japonya'nın ikinci yüksek yanardağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Baekdu Dağı</span> Kuzey Kore ile Çin arasında yer alan etkin bir yanardağ

Baekdu Dağı veya Pektu Dağı veya Çangbay Dağı, Kuzey Kore ile Çin arasında yer alan bir aktif yanardağdır. Dağ 2,744 m yüksekliği ile Kore Yarımadası ile Kuzeydoğu Çin'in en yüksek dağıdır. Dağ büyük bir volkanik patlama ile oluşmuş olup Cennet Gölü adında büyük bir krater gölü dağın tepesine yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Asama Dağı</span> Nagano İlinde bir yanardağ

Asama Dağı, Japonya'da orta Honshū'da bulunan bir aktif yanardağdır. Dağ 2.550 m yüksekliğinde olup Gunma ve Nagano prefektörlükleri arasında yer almaktadır. Asama Dağı Honshū'nun en aktif yanardağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yōtei Dağı</span> Japonyanın Hokkaidō adasındaki bir yanardağ

Yōtei Dağı, Japonya'nın Hokkaidō adasında bulunan bir yanardağdır. Dağ, Shikotsu-Toya Millî Parkı'nda yer almakta olup Fuji Dağı'nı andırdığından Ezo Fuji (蝦夷富士) olarak da bilinir. Dağ, Japonya'nın 100 Ünlü Dağı'ndan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Aso Dağı</span> Japonyanın Kumamoto prefektörlüğünde bulunan bir aktif yanardağ

Aso Dağı, Japonya'nın Kumamoto prefektörlüğünde bulunan bir aktif yanardağdır. Dağ, 1,592 metre yüksekliği ile Japonya'nın ve dünyanın en büyük aktif yanardağıdır ve Aso Kujū Millî Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kunlun Dağları</span>

Kunlun Dağları ya da Kurum Asya'daki en büyük dağ zincirlerinden biridir. Yaklaşık 3000 km uzunluğunda olup Tibet Platosu'nun kuzey ucunu oluşturur.