İçeriğe atla

Salacia

Sebastiano Ricci - Neptün ve Amfitriti - WGA19413
Amphitrite LACMA M.88.91.381b
Neptün ve Amfitriti
Affreschi Romani - Nettuno Anfitrin - Pompei
Herculaneum Neptün ve Amfitriti

Antik Roma mitolojisi'nde, Salakiya veya Salaşiya (/səˈlʃə/ sə-LAY-shə, Latin : [saˈlaːkɪ.a] ), okyanusun derinliklerine başkanlık eden, tuzlu su tanrıçası olarak tapılan denizlerin kraliçesidir.[1] Denizlerin kralı Neptün'ün eşi, onun yanında denizlerin kraliçesi olarak temsil edilir.[2] Salakiya'nın Neptün'ün eşi olduğu ilk olarak Varro[3] tarafından ima edilmiş, ardından da Seneca, Augustine ve Servius gibi yazarlar tarafından onaylanmıştır. İnterpretatio Graecia üzerinden Poseidon'un eşi Yunan tanrıçası Amfitriti ile özdeşleştirilmiştir.[4][5]

Neptün, Salakiya ile evlenmek istedi, ancak Salakiya bekaretini korumak için Atlantik Okyanusu'nda saklandığı söylenir. Kederli Neptün, onu bulmak ve evliliğe ikna etmek amacıyla Salakiya'nın ardından bir yunus gönderir. Yunusla konuştuktan sonra Salakiya Neptün'ün iyi niyetine inanıp evlenmeyi kabul edince denizlerin kralı sevincini göstermek için müjdeyi veren yunusa, onu ölümsüzleştirmek amacıyla, göklerde bir yer vermiştir. Hikâyenin bu kısmı günümüzde bilinen Delphinus olarak bilinen takımyıldızın nasıl oluştuğunu anlatır.

Salakiya sanatta genelde deniz yosunu ile taçlandırılmış olarak gösterilir. Ayrıca ya Neptün'ün yanında taht kurmuş olarak ya da yunuslar, deniz atları (hipokamplar) veya derinlerin daha inanılmaz yaratıkları tarafından çekilen inci kabuklu bir arabada temsil edilir. Genelde arabada yanında Tritonlar ve Nereidler gibi periler ile birlikte sürürken temsil edilir.[6] Apuleius'un anlatımında cüppe giymiştir ve saçında ağlar olduğu söylenir.[7]

Salakiya, denizlerin daha sakin ve güneşli yönünün kişileştirilmesiydi.[8] "Tuz" anlamına gelen Latince sal'dan[9] türetilen Salacia adı geniş, açık denizi ifade eder[10] ve bazen kelimenin tam anlamıyla sansasyonel anlamına gelecek şekilde çevrilir.

Salakiya, eşi olarak Neptün'e üç çocuk doğurdu. Aralarından en ünlüsü Triton'dur,[2][11] vücudu yarı insan yarı balık olan bir kutsal varlık olarak gösterilir.

Notlar

  1. ^ The Works of Apuleius, Comprising the Metamorphoses, Or Golden Ass, the God of Socrates, the Florida, and His Defence, Or a Discourse on Magic, Gurney, H, Published by READ BOOKS: 2008
  2. ^ a b Manual of Mythology: for the use of schools, art students, and general readers founded on the works of Petiscus, Preller, and Welcker, Murray, A. S., Asher: 1873, Original from Oxford University, Digitized 19 Jan 2007
  3. ^ Varro, De lingua Latina, v. 72, :Salacia Neptuni a salo.”
  4. ^ Augustine, De civitate Dei, vii. 22, “Jam utique habebat Salaciam Neptunus uxoreum”; Servicius, on Virgil, Aen, x. 76, “Sane hane Veniliam quidam Salaciam accipiunt, Neptuni uxorem.”
  5. ^ Adonis Attis Osiris: Studies in the History of Oriental Religion, Frazer, J. G., Edition: 3, Kessinger Publishing: 2003
  6. ^ "...Salacia, weighed down with her lapful of fish, with little Palaemon, their charioteer, upon a dolphin". The Works of Apuleius, Comprising the Metamorphoses, Or Golden Ass, the God of Socrates, the Florida, and His Defence, Or a Discourse on Magic, Gurney, H, Published by READ BOOKS: 2008
  7. ^ "...Salacia, the folds of her garment sagging with fish" (Apuleius, The Golden Ass 4.31).
  8. ^ The myths of Greece & Rome, Guerber, H. A., Courier Dover Publications: 1993
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2020. 
  10. ^ A new classical dictionary of Greek and Roman biography, mythology and geography, partly based upon the Dictionary of Greek and Roman biography and mythology, Smith, W, Anthon, C, Published by Harper and brothers: 1862, Original from Harvard University, Digitized 6 May 2008
  11. ^ Gods of Olympos Or Mythology of the Greeks and Romans, Petiscus, A.H., Translated by Katherine A. Raleigh, Published by Kessinger Publishing: 2003.

Kaynakça

  • Elseviers Mythologische Encyclopedie, van Aken, Dr. ARA, Elsevier, Amsterdam: 1961
  • Vesta Bakireleri, Sibyls, and Matrons: Women in Roman Religion, Takács, SA, University of Texas Press: 2007
  • Bell'in Yeni Pantheon Or Historical Dictionary of the Gods, Demi Gods, Heroes and Fabulous Personages of Antiquity, Bell, J, Kessinger Publishing: 2003
  • Aziz Augustin'in Tanrı Şehri ve Hristiyan Doktrini: İznik ve İznik Sonrası Hristiyan Kilisesi Babaları Bölüm 2, Augusti St Augustin, Saint Augustine, Hippo Piskoposu, Kessinger Yayınevi: 2004.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunan mitolojisi</span> Antik Yunanların oluşturduğu mitlerden oluşan mitoloji

Yunan mitolojisi, Antik Yunanistan'da dünyanın yaratılışı, tanrı, tanrıça ve kahramanların hayatı hakkındaki söylence ve öğretileri içermekle kalmayıp aynı zamanda Eski Yunan dininin gövdesini oluşturmaktadır. Günümüzde, bu mitoloji hakkındaki bilgilerimizi bu sözlü edebiyatın yazılı hâllerinden alıyoruz. Tarihçiler, mitoloji hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için o dönemin sanatındaki ipuçlarını bile toplar.

<span class="mw-page-title-main">Publius Vergilius Maro</span> Romalı şair (MÖ 1. yüzyıl)

Publius Vergilius Maro, ünlü bir Romalı şairdir. Roma İmparatorluğu'nun destanı olarak kabul edilen Aeneis'in de yazarıdır.

Kelt mitolojisi en yalın tanımıyla Kelt politeizminin mitolojisidir. Kelt politeizmi Demir Çağı Keltlerinin diniydi. Demir Çağı'ndaki diğer Avrupalılar gibi erken dönem Keltleri de politeistik mitoloji ve dinî yapıyı benimsemişlerdi. Kelt insanlarının içinde, Roma ile yakın iletişimi olan Galyalıların ve İber Yarımadasındaki Keltlerin mitolojileri Roma İmparatorluğu altında devam edememiş, daha sonra ise bu insanlar Hristiyan olmuş ve Kelt(ik) dillerini de kaybetmişlerdir. İronik bir şekilde bu insanların inanç ve geleneklerine dair bilgiler çeşitli Roma ve Hristiyan kaynakları sayesinde bugüne kadar ulaşmıştır. Bir başka açıdan ise, kendi politik veya lenguistik (dilsel) kimliklerini korumuş olan Keltler Demir Çağı'ndaki atalarının mitolojilerinin en azından artakalan küçük bir kısmını iletebilmişlerdir. Bu iletilebilmiş kısım genellikle Orta Çağ'da kaydedilmiş ve yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Neptün'ün uyduları</span>

Neptün'ün bilinen 16 uydusu vardır. Bunların içinde açık farkla en büyüğü; William Lassell tarafından, Neptün'ün keşfinden sadece 17 gün sonra gözlenen, Neptün etrafında dönen toplam kütlenin %99.5'ini oluşturan, ve ayrıca küresel şekle sahip olabilecek kadar kütleye sahip tek gök cismi olan, Triton'dur. İstisnai olarak, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm uydulara göre ters yönde bir yörüngeye sahiptir. Bu özelliği onun olduğu yerde oluşmadığını, Neptün tarafından yakalandığını gösteriyor. Eski bir Kuiper kuşağı cüce gezegeni olabilir. Triton yörüngesinde eş zamanlı olarak döner, yani Neptün'e hep aynı yüzü dönüktür. Gelgit ivmelenmesi nedeniyle de gezegenine gitgide yaklaşmaktadır, 3.6 milyar yıl sonra Roche limitine ulaştığında da parçalanarak yok olacaktır. 1989'da yaklaşık −235 °C sıcaklığıyla Triton,. Güneş Sistemi'ndeki en soğuk gök cismiydi.

<span class="mw-page-title-main">Câbir bin Hayyân</span> Fars bilim gıbı

Ebû Mûsa Câbir bin Hayyân (Arapça: ابو موسی جابربن حیان, Latince: "Geber" ya da "Geberus"; , Batıda daha ziyâde Geber olarak tanınan, Abbâsîler döneminde yaşamış ve İslâmiyet'te fen bilimlerinin temelini atmış olan Farsî çok yönlü bir fen bilgini; simyacı, kimyacı ve eczacı; fizikçi, astronom ve astrolog; tıp ve fizik tedavi uzmanı; mühendis, coğrafyacı, filozof ve sûfi.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Bull Run Muharebesi</span>

İkinci Bull Run Muharebesi veya İkinci Manassas, Amerikan İç Savaşı sırasında 28-30 Ağustos 1862 tarihlerinde Prince William County, Virginia'da gerçekleşti. General Robert E. Lee komutasındaki Konfederasyon Kuzey Virginia Ordusu'nun, Tümgeneral John Pope'un komutasındaki Virginia Ordusu'na saldırmasıyla başladı. 1861'de aynı bölgede bir savaş daha olmuş, o savaşı da Konfederasyon kuvvetleri kazanmıştı. Geniş kapsamlı bir yürüyüşün ardından, Konfederasyon kuvvetleri komutanı Tümgeneral Thomas J. "Stonewall" Jackson, Stony Ridge'de savunma pozisyonu aldı. 28 Ağustos 1862 tarihinde, Jackson bir çıkmazla sonuçlanan Brawner en Çiftliği'nin hemen doğusunda Gainesville Birlik hatlarına saldırdı. Aynı gün, Tümgeneral James Longstreet komutasındaki Lee'nin ordu kanadı Thoroughfare Gap Muharebesi'nde Birlik direncini kırdı ve savaş yaklaştı.

<span class="mw-page-title-main">Karl Korsch</span>

Karl Korsch Alman Marksist teorisyen. 1920'li yıllarda György Lukács ile birlikte Batı Marksizminin temelini atan en önemli figürlerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">William Smith (sözlükbilimci)</span>

William Smith İngiliz sözlükbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık coğrafyası</span>

Birleşik Krallık, Batı Avrupa'nın kuzeybatısında Britanya Adaları'nda bulunan bir ada ülkesidir. Enlemi 49 °-59 ° ve Boylamı 8 °-2 ° arasındadır. Birleşik Krallık, Kuzey Atlantik ile Kuzey Denizi arasında uzanır ve Büyük Britanya ile İrlanda'nın kuzeyi olmak üzere Britanya Adaları'nın büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Fransa'nın kuzeybatı kıyısından 35 km uzaklıkta Manş Denizi ile ayrılmaktadır ve Ayrıca İrlanda ile 499 km'lik sınırı paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Genius</span>

Roma dininde Genius, her bireyde, yerde veya şeyde mevcut olan genel bir ilahi doğanın bireysel örneğidir. Bir koruyucu melek gibi, Genius her erkeği doğum saatinden öldüğü güne kadar takip ederdi. Kadınlar için her birine eşlik edecek olan Juno ruhuydu.

<span class="mw-page-title-main">Babi (mitoloji)</span>

Mısır mitolojisinde Babi veya Baba, eski Mısır'da bulunan hayvanlardan biri olan Arap babununun tanrılaştırılmasıydı. Adı genellikle "babunların boğası" olarak çevrilir ve kabaca "babunların şefi" anlamına gelir.

Antik Roma din ve mitinde Luna, Ay'ın ilahi düzenlemesidir. Bir tanrı olarak tasavvur edilen Güneş'in tanrısı Sol'un dişi tamamlayıcısı olarak sunulur. Luna bazen Roma üçlü tanrıçasının Proserpina ve Hecate ile birlikte bir yönü olarak temsil edilir.

Murcia, antik Roma'da az bilinen bir tanrıçaydı. Adı, Venüs'ün soyadı olarak geçiyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kuk</span>

Kek veya Kuk, ilkel karanlık kavramının tanrılaştırılmasıdır. Hermopolis'in eski Mısır Ogdoad kozmogonisinde görünür.

<span class="mw-page-title-main">Tenenet</span>

Tenenet, Manuel de Codage'in çevirisi Tnn.t'dir. Eski bir Mısır doğum tanrıçasıydı. Ölüler Kitabı'nın yanı sıra Ptolemaios döneminden kalma metinlerde de geçmektedir.

Psamathe, Yunan mitolojisi'nde Nereid, yani Nereus'un elli kızından biri olarak kumlu plajların tanrıçasıydı. Nereus ve Okeanos'un kızı Doris'in evliliğinden doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bibliothiki (Sahte Apollodoros)</span> Sahte-Apollodorosun çalışması

Bibliothiki ayrıca Sahte-Apollodoros Bibliothiki'sı olarak da bilinir. Yunan mitleri ve kahramanlık efsanelerinin bir özetidir ve genellikle MS birinci veya ikinci yüzyıla tarihlenen üç kitap halinde düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Horus'un dört oğlu</span>

Horus'un dört oğlu, Antik Mısır dininde dört tanrıdan oluşan bir gruptu. Esasen mumyalanmış bedenlere eşlik eden dört kanopik kavanozun kişileştirmiş halleridir. Kalp, ruhu cisimleştirdiği düşünüldüğü için bedenin içinde bırakılmıştır. Beyin, sadece mukusun kaynağı olduğu düşünüldüğü için metal kancalarla çıkarılıp atılmıştır. Mide, karaciğer, kalın bağırsaklar ve akciğerler çıkarılıp, mumyalanıp kanopik kavanozlara kondu. Mumyalayıcıların bu ritüelden saptığı zamanlar da oldu: 21. Hanedan döneminde iç organları mumyalayıp sardılar ve onları vücuda geri koyup, kanopik kavanozları boş bıraktılar.

<span class="mw-page-title-main">Hugin ve Munin</span>

İskandinav mitolojisinde, Huginn ve Muninn, Midgard'ın her yerine uçan ve tanrı Odin'e bilgi getiren bir çift kuzgundur. Huginn ve Muninn, 13. yüzyılda daha önceki geleneksel kaynaklar olan Nesir Edda, Heimskringla ve 13. yüzyılda Óláfr Þórðarson tarafından derlenen Üçüncü Dilbilgisi İncelemesi'nden; ve skaldların şiirlerinden derlenen Manzum Edda'da aktarılmıştır. Kuzgunların isimleri bazen Hugin ve Munin olarak İngilizceleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">120347 Salacia</span> Asteroit

Salacia, Kuiper kuşağında bulunan yaklaşık 850 km (530 mi) çapındaki büyük bir Neptün ötesi cisimdir. 22 Eylül 2004'te Amerikalı gök bilimciler Henry Roe, Michael Brown ve Kristina Barkume tarafından Kaliforniya'daki Palomar Gözlemevi'nde keşfedildi. Salacia, Güneş'in etrafında Plüton'unkinden biraz daha büyük bir ortalama mesafede dolanır. Adını Roma tanrıçası Salacia'dan almıştır ve bilinen tek uydusu Actaea'dır.