İçeriğe atla

Saksonya

Koordinatlar: 51°1′37″K 13°21′32″D / 51.02694°K 13.35889°D / 51.02694; 13.35889
Saksonya
Freistaat Sachsen
Saksonya bayrağı
Bayrak
Saksonya arması
Arma
Ülke Almanya
BaşkentDresden
İdare
 • BaşbakanMichael Kretschmer
Yüzölçümü
 • Toplam18.415.66 km²
Nüfus
 (31 Aralık 2019)
 • Toplam4.077,937
 • Yoğunluk220/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)

Saksonya (AlmancaSachsen; Yukarı Sorpça: Swobodny stat Sakska, Aşağı Sorpça: Zwězkowy kraj Sakska), Almanya'nın doğusunda yer alan eyaletidir. Çekya sınırına yakındır. Kuzeyde Brandenburg ve Berlin, güneyde Bavyera ile komşudur. Başkenti Dresden'dir. Diğer önemli kentleri ise Leipzig, Chemnitz, Zwickau, Görlitz, Plauen ve Bautzen'dir. Genel olarak yöreye özgü şive olan Sächsisch konuşulur.

İdari bölümler

Saksonya üç bölgeye bölünür Direktionsbezirke — Chemnitz (bölgesi), Dresden (bölgesi), Leipzig (bölgesi) — 10 ilçeye ayrılır:

İlçe Otomobil plakası İdari merkez
Landkreis Bautzen
(Wokrjes Budyšin)
BZBautzen
ErzgebirgskreisERZAnnaberg-Buchholz
Landkreis Görlitz
(Wokrjes Zhorjelc)
GRGörlitz
Landkreis LeipzigLBorna
Landkreis MeissenMEIMeissen
Landkreis MittelsachsenFGFreiberg
Landkreis NordsachsenTDOTorgau
Landkreis Sächsische Schweiz-OsterzgebirgePIRPirna
VogtlandkreisVPlauen
Landkreis ZwickauZZwickau
Bağımsız sehirler
ChemnitzC
DresdenDD
LeipzigL


Eyalet Parlamentosundaki Partiler

Saksonya Topoğrafya

(124 koltuk)

Başbakan

Stanislaw Tillich (CDU)

Başlıca kentleri

Dresden
Dresden

Turizm

1851'de inşa edilen Bastei (kaya),Bastei Köprüsü, Sakson İsviçre'nin simgesidir

Turizm açısından, eyalet altı bölgeye ayrılabilir: güneyde Cevher Dağları, kuzeybatıda Burgenland ve Heideland, Sakson Elbland kuzeyde, Sakson İsviçre güneydoğuda, Oberlausitz doğuda ve Vogtland güneybatıdadır.

Özellikle Erzgebirge, Vogtland, Sakson İsviçre ve Zittau Dağları, turizm tarafından şekillendirilen Sakson manzaralarıdır. Saksonya'daki ana seyahat noktası, yaklaşık 4.5 milyon geceleme (2018) ile Dresden'dir, diğer şehir turizmi hedefleri Leipzig, Bautzen, Görlitz ve Chemnitz'dir. Rekreasyon ve spor olanaklarına ek olarak, turizm endüstrisi özellikle büyük ve küçük kasabalarda özellikle mimari ve kültürel koşullara dayanır. Aynı şekilde, eyaletin mutfak (Sakson mutfağı) ve zanaat ürünleri (Erzgebirge halk sanatı) turizm endüstrisinin belirleyici dallarıdır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Baden-Württemberg</span> Güneybatı Almanyada bir eyalet

Baden Württemberg Güneybatı Almanya'da bir eyalettir. Nüfusa ve alana göre üçüncüdür. Başkenti Stuttgart'tır. Diğer önemli kentleri ise Konstanz, Freiburg, Karlsruhe, Mannheim, Tübingen ve Heidelberg'dir. Almanya'nın en zengin eyaletlerinden birisidir ve işsizlik oranı %5'in altındadır. Almanya'nın otomobil endüstrisinin büyük bir bölümünü oluşturan firmalar bu eyalette bulunmaktadırlar. Ayrıca eğitim kalitesinin en yüksek olduğu eyaletlerden biridir. Yoğun şivenin konuşulduğu bir eyalettir. Özellikle, Badisch ve Schwäbisch konuşulur. Eyalet batıda Fransa ve Rheinland-Pfalz, güneyde İsviçre, kuzeyde Hessen, doğuda ise Bavyera ile komşudur. Kara Orman (Schwarzwald) ilin ana ormanını teşkil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bavyera</span> Almanyada bir eyalet

Bavyera, resmî adıyla Özgür Bavyera Devleti, Almanya'nın güneydoğusunda bir eyalet. Yüzölçümü bakımından Almanya'nın en büyük eyaletidir. Başkenti Münih'tir. Diğer önemli kentleri ise Nürnberg, Augsburg, Regensburg, Ingolstadt, Bamberg ve Würzburg'dur. Batıda Baden-Württemberg ve Hessen eyaletleri, kuzeyde Türingiya ve Saksonya eyaletleri, doğuda Çekya, güney ve güneybatıda Avusturya ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Saksonya-Anhalt</span> Almanyada eyalet

Saksonya-Anhalt Almanya Federal Cumhuriyeti'ni oluşturan 16 eyâletten biridir. Başkenti Magdeburg, en büyük kenti ise Halle'dir. Doğusunda Brandenburg eyaleti, güneyinde Türingiya ve Saksonya eyaletleri, batısında ise Aşağı Saksonya eyaleti ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Almanya</span> 1949dan 1990a dek varlığını sürdürmüş sosyalist Alman devleti

Doğu Almanya veya resmî adıyla Demokratik Alman Cumhuriyeti, günümüzdeki Almanya'nın doğu kısmında bulunmuş, 1949 ile 1990 yılları arasında var olmuş sosyalist cumhuriyet. ADC; 1945'te II. Dünya Savaşı'nın Nazilerin yenilgisiyle son bulması ve Almanya'nın işgal bölgelerine ayrılmasının ardından 1949'da Almanya Sosyalist Birlik Partisi'nin Sovyet işgal bölgesindeki topraklarda sosyalist bir devlet kurmasıyla ortaya çıkmış ve 1989 sonbaharında gerçekleşen Barışçıl Devrim ile Batı Almanya'yla yeniden birleşmesine kadar varlığını sürdürmüştür. Devletin resmî ideolojisi, Marksizm-Leninizm idi. Hükûmetin anlatısı ise Doğu Almanya'yı "işçi ve köylülerin sosyalist devleti" ve "barış Almanyası" olarak tanımlıyor, ülkenin savaşın ve faşizmin kökünü kazıdığını öne sürüyordu; öyle ki, antifaşizm ülkede bir devlet doktriniydi. Diğer sosyalist Doğu Bloku ülkeleri gibi, Doğu Almanya ve hükûmeti de 40 yıl kadar süren varlığı boyunca Sovyetler Birliği ile yakın ilişkiler ve karşılıklı etki içerisindeydi ve Varşova Paktı'nın bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Batı Almanya</span> Almanya Federal Cumhuriyeti (1949–1990)

Batı Almanya, Federal Almanya ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Fransa kontrolü altındaki bölgede kurulmuş devlet. "Batı Almanya", 15. yüzyıldan beridir Almanya diye adlandırılan ülkenin, II. Dünya Savaşı'ndan sonra politik ve coğrafi olarak ikiye ayrılması sonucu oluşmuştur ve bu ad, 1949'dan 1990'a kadar ABD ve Birleşik Krallık'ın sebebiyet verdiği politik arenada kullanılan bir ad olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Leipzig</span> Saksonyada büyükşehir (Almanya)

Leipzig, Almanya'nın Saksonya eyaletine bağlı 590.000 nüfusu aşkın büyük iki şehirden biridir. Leipzig Kuzey Alman Ovası'nın güney ucunda bulunmaktadır ve "Weisse Elster", "Pleisse" ve "Parthe" nehirlerinin kavşağında konumlanmıştır. Orta Saksonya eyaletinde aşağı Saksonya sınırında Halle şehri ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Chemnitz</span>

Chemnitz [ˈkɛmnɪts], Almanya'nın Saksonya eyaletine bağlı bir şehir. Eyaletin üçüncü en büyük şehridir. Herhangi bir hükûmet kesimi ya da bir bölgenin parçası olmayan bağımsız bir şehirdir. Chemnitz Teknik Üniversitesi 10.000 civarında öğrenciye sahiptir ve bilimsel yaşamın merkezidir. 10 Mayıs 1953'ten 21 Haziran 1990'a kadar şehrin resmî adı Karl-Marx-Stadt idi.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Hristiyan Demokrat Birliği</span> Almanyada bir siyasi parti

Almanya Hristiyan Demokrat Birliği, Hristiyan demokrat ve liberal muhafazakâr görüşte, merkez sağ pozisyonda bir Alman siyasi partisidir. Genel başkanı Friedrich Merz'tir.

<span class="mw-page-title-main">Dresden</span> Almanyada Saksonya eyaletinin başkenti

Dresden, Almanya'nın Saksonya eyaletinin merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Sorblar</span> Batı Slavlarına dahil, Almanyada "resmi azınlık" statüsü taşıyan halk

Sorblar Batı Slavlarına dahil, Almanya'da "resmi azınlık" statüsü taşıyan halk. Almanya'nın Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde, Oberlausitz ve Niederlausitz bölgelerinde yoğun olarak yaşamaktadırlar. Devleti bulunmayan tek slav topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Sorbca</span>

Sorbca, Slovakça, Çekçe ve Lehçe ile birlikte Batı Slav dilleri koluna dahil bir dildir. Almanya'nın doğusunda yaşayan yaklaşık 50.000 kişi tarafından konuşulur. Almancada eskiden "Wendisch" veya "Lausitzserbisch" isimleriyle de anılırdı. Aşağı Sorbca ve Yukarı Sorbca olmak üzere iki ayrı yazılı dile sahiptir. Ancak Aşağı Sorbca tarihe karışma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Aşağı Sorbca Lehçeye, Yukarı Sorbca ise Çekçeye yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Reinickendorf</span>

Reinickendorf, Almanya'nın başkenti Berlin'in bir ilçesi ve on ikinci idari bölgesidir. 31 Aralık 2020 itibarıyla nüfusu 266.123'tür. Berlin'in kuzeyinde yer alan ilçe, 1920 yılında gerçekleşen idari değişiklik ile çok sayıda semtin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Havel nehrinin bir kolu olan Tegeler See Reinickendorf ilçesinin sınırlarında bulunur.

Sakson İsviçre Ulusal Parkı Almanya'nın Saksonya eyaletinde, eyaletin başkenti Dresden'e oldukça yakın bir millî parktır. 93.5 km²lik (36.1 mi²) bir alan kaplayan park, Elbe Kumtaşı Dağları'nın kalbi konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Sosyalist Birlik Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti (1946–1989)

Almanya Sosyalist Birlik Partisi, Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin kurulduğu 7 Ekim 1949 tarihinden Mart 1990 seçimlerine kadar iktidarda bulunan partidir. SED, geleneksel Marksist-Leninist ideolojiyi benimseyen bir komünist partiydi. 1980'lerde SED, Sovyetler Birliği'nde gerçekleşmekte olan perestroyka ve glasnost açılımlarına cephe almıştır. Sovyetler Birliği ve ABD arasında Alman Demokratik Cumhuriyeti yönetiminin dahil edilmediği Moskova görüşmeleri sonucu Almanya Federal Cumhuriyeti ile Alman Demokratik Cumhuriyeti fiilen birleşince parti iktidardan düşmüştür.

Saksonya Kupası (Sachsenpokal), 1991 yılından beri Almanya'nın Saksonya eyaletindeki 3. Liga, Regionalliga-Nord, NOFV-Oberliga ve Landesliga Sachsen liglerinde mücadele eden futbol takımları arasında düzenlenen turnuva.

<span class="mw-page-title-main">Colditz Kalesi</span>

Colditz Kalesi Leipzig, Dresden ve Chemnitz şehirlerinin yanında bulunan, Almanya'nın Saksonya eyaletinin Colditz kentindeki bir Rönesans kalesidir. Kale, Hartha ve Grimma şehirlerinin arasında yer alan ve Elbe Nehrinin bir kolu olan Zwickauer Mulde nehrinin üzerindeki mahmuzda konumlanmıştır. 1523'te, kale parkı Avrupa'nın en büyük yönetim merkezlerinden birine dönüştürüldüğünde, Almanya'daki ilk vahşi yaşam parkına sahipti. Kale,Oflag IV-C bölgesi olarak uluslararası alanda ün kazanmıştır. Oflag IV-C, II. Dünya Savaşı sırasında diğer kamplardan defalarca kaçan "ıslah olmaz" müttefik subaylarının tutulduğu bir harp esiri kampıydı.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'da turizm</span>

Almanya, 2012 yılında toplam 407,26 milyon geceleme ile dünyanın en çok ziyaret edilen sekizinci ülkesidir. Bu sayı, yabancı ziyaretçiler tarafından 68.83 milyon geceyi, 2009 yılında Hollanda, İngiltere ve İsviçre'den gelen yabancı turistlerin çoğunu içermektedir. Ayrıca, Almanların % 30'undan fazlası tatillerini kendi ülkelerinde geçirmektedir. Seyahat ve Turizm Rekabet Raporlarına göre, 2017 raporunda Almanya 136 ülke arasında 3. sırada yer alıyor ve dünya çapında en güvenli seyahat noktalarından biri olarak değerlendiriliyor.

Yukarı Sorbca (hornjoserbšćina) bugün Saksonya'nın bir parçası olan tarihi Lusatia eyaletinde Sorblar tarafından Almanya'da konuşulan bir azınlık dilidir. Batı Slav dili altında Aşağı Sorbca, Çekçe, Lehçe, Slovakça ve Kaşupça ile birlikte gruplandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'da siyaset</span>

Almanya'da siyaset, çok partili bir parlamenter cumhuriyet çerçevesinde yürütülmektedir. Almanya, federal yasama yetkisinin Federal Meclis ve Federal Konsey'e verildiği demokratik ve federal bir parlamenter cumhuriyettir.

Gunild Lattman-Kretschmer, Alman kadın siyasetçi ve tiyatro yöneticisi.