İçeriğe atla

Saklıkent (kayak merkezi)

Koordinatlar: 36°50′35″K 30°20′11″D / 36.84306°K 30.33639°D / 36.84306; 30.33639

Saklıkent, Akdeniz Bölgesi'nde Antalya ilinin batısındaki Beydağları üzerinde, 500 dağ evi ve kayak tesislerinden oluşan kayak merkezidir. Tesis Beydağlarında yer alan Bakırlıdağının kuzey yamacına kurulmuştur. Antalya kent merkezine 50 km uzaklıktadır. Bu konumu nedeniyle bir günde iki mevsimin birden yaşanabildiği ender yerlerdendir. Aralık ve Nisan ayları arasında karlıdır ve bu sebepten de kayak yapmaya elverişlidir. Ilıman bir iklime sahiptir.

Tesiste 3 farklı lift (dağın tepesine çıkmak için kullanılan araç, telesiyej) ve 4 farklı kayak pisti bulunmaktadır. Karakaya Telesiyej, Saklıbel Teleski ve Babylift bu tesiste bulunan liftler; Kırmızı, Siyah, Sarı ve Mavi pist de bu tesiste bulunan pistlerdir.

Karakaya Telesiyej tesisteki en yüksek kapasiteye sahip lifttir ve saatte 800 kişiyi dağın tepesine çıkarmaktadır. Daha çok profesyonel kayakçıların kullandığı bir lifttir, tesisteki kafeye çıkıp manzarayı izlemek isteyen ziyaretçiler tarafından da kullanılmaktadır. Kırmızı ve Siyah pistlere ulaşım sağlamaktadır.

Saklıbel Teleski ise daha çok orta derece kayakçıların kullandığı lifttir. Saatte ortalama 200 kişiyi Mavi pistin başına ulaştırır.

Babylift de çoğunlukla bu spora yeni başlamış deneyimsiz kişiler tarafından kullanılmaktadır. 2015’te kurulmuştur ve saatte 100 kişi kapasiteye sahiptir. Sarı piste ulaşım şansı sunmaktadır.

Kırmızı pist 4000 metredir, sert virajlara ve dik yokuşlara sahiptir. Siyah pist 1500 metredir, virajları yoktur ancak dağın tepesinden dimdik aşağıya gitmektedir. Mavi pist 1500 metredir ve yumuşak virajlara sahiptir. Profesyonel pistlere geçmeden önce kullanılır. Sarı pist ise 300 metredir ve eğitmenler eşliğinde eğitim almak içindir.

Tesiste bir de kızak pisti bulunmaktadır.

Saklıkent 1971 yılında, Antalya Valisi, Hüseyin Öğütçen tarafından kurulumuştur.

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uludağ</span> Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m rakımlı, Türkiyenin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ

Uludağ, Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ. Uludağ; Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Uludağ'ın uzunluğu 40 km'yi bulur. Genişliği ise 15–24 km'dir. Toplu ve heybetli bir görünüşe sahip olan bu dağın Bursa'ya bakan yamaçları kademeli, güneye Orhaneli'ne bakan tarafları ise düz ve daha diktir. En yüksek noktası göller bölgesinde yer alan Uludağ tepe'dir. Uzaktan Bursa'ya yaklaşılırken ve oteller bölgesinde görülen yüksek tepe genelde zirve olarak algılanır. Hâlbuki Zirve gibi görünen o tepenin ismi Keşiş Tepedir ve yüksekliği 2.486 m'dir. Uludağ tepe Keşiş Tepenin 5 km güneydoğusunda yer alır. Dağın kuzey tarafında Sarıalan, Kirazlı, Kadı, Sobra yaylaları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Uludağ Millî Parkı</span> Türkiyede millî park

Uludağ Millî Parkı, Bursa ilinin güney ve güneydoğusunda 13.024 hektarlık bir alanda 1961 yılında Millî Park olarak ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Millî parka ulaşım karayolu ve teleferik ile yapılabilmektedir. Dağın Kuzey ve Güney yamaçlarında çok sayıda patikalar sayesinde park içindeki vadiler ve tepeler arasında ulaşım mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Palandöken Dağı</span>

Palandöken Dağı, Erzurum'da bulunan, 3125 metre rakımlı, tektonik bir dağdır. Sadece Palandöken'e özgü bir çiçek olan Palandökenensis Mayıs ayında bulunabilmektedir. Başköy mevkiinde bir kayak merkezi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Davraz Dağı</span>

Davraz Dağı, Isparta'nın doğusunda, Isparta ve Eğirdir'e 25 km mesafede yer alan, Toros Dağları'na bağlı 2637 m yüksekliğinde kayak turizmine açık bir dağdır. Halk arasında hem Davraz hem de Davras olarak adlandırılır. Davraz Akdeniz Bölgesi'nin Göller yöresinde, Eğirdir ile Kovada Gölleri arasında yükselen ve Isparta Ovasını kuşatan dağ kütlelerinden biridir. Davraz'ın etrafında Gelincik Dağı, Dedegöl Dağları Dipoyraz Doruğu, Sultan Dağları Gelincikana Doruğu yükselmektedir. Davraz kayak merkezinin de bulunduğu dağın en yüksek noktası 2635 metre ile Ulparçukuru Tepesidir.

Türkiye'de snowboard, 1990'lı yıllardan başlayıp hızla yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ilgaz Dağları</span>

Ilgaz dağları, Batı Karadeniz Bölgesi'nin en yüksek dağ kütlesidir. Kastamonu-Çankırı yolunun 1.875 m'lik bir geçitle aştığı Ilgaz dağı doğu-kuzeydoğu, batı-kuzey batı doğrultusunda 50 km uzunluğunda oval bir kütle oluşturur. En yüksek zirvesi Batı Karadeniz'in en yüksek zirvesi de olan Büyükhacat tepesi 2587 m, ikinci zirvesi Küçükhacat tepesi ise 2546 m yüksekliktedir.

Elmadağ Kayak Merkezi, Ankara'nın 17 km güneydoğusunda, Elmadağ'ın kuzey yamacında yer alan bir kayak merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Cortina d'Ampezzo</span> İtalyanın Komünleri

Cortina d'Ampezzo, İtalya'nın Veneto bölgesinin Belluno ilinin 6.075 nüfuslu bir belediyesidir. Alp Dağları'nın güneyinde bulunan Dolomitler bölgesinin ortasında bir Alpler vadisinde konumlanmıştır. Çok sayıda ve değişik ski-pistleri, dağlık manzaraları, konaklama tesisleri, alışveriş dükkânları ve "apreski" yaşanımı ile çok popüler bir kış-tatili beldesidir. İkinci Dünya Savaşı nedeniyle tasarlanan 1944 Olimpiyat Oyunlarına konutluk edememiştir ama 1956 Kış Olimpiyat Oyunları'na konutluk yapmıştır. Ayrıca birçok kış sporu dünya kupası etkinliklerine sahne olmuştur.

Salda Kayak Merkezi, Burdur şehir merkezine 72, Yeşilova ilçesine 12 kilometre mesafedeki Eşeler Yaylası, Tınaztepe üzerinde kayak merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Akdağlar</span>

Ak Dağlar, Türkiye'de Akdeniz bölgesinde eski Likya bölgesi olarak gösterilen Antalya'da yükselmektedir. Bey Dağları'nın kolu olan Akdağlar Yüksek Tekellioğulları Dağları'nın, Kıyı Beydağları ve Merkezi Beydağları boyunca uzanan sıradağlardır. MÖ 1. yüzyılda yaşayan Amasyalı Strabon'unda bahsettiği Akdağlar'da çoklu zirveler ve ana zirvenin 5 sivriden oluştuğu ve Roma antik yollarının da bulunduğu bölgedir. Fethiye - Kaş arasında heybetle yükselen Akdağlar kütlesi uzaktan bakıldığında ulaşılmaz gibi görünür. Oysa Beydağları'nın bir kolu olan Akdağlar, 3 bin metrelere varan doruklarının hemen altındaki yeşil alanlarıyla yaylacıların yurdudur. Kuzey-güney doğrultusunda uzanan Teke Yarımadası’nın bu karlı dorukları, zirvelerindeki düzlükleriyle yaz ayları boyunca yerleşime elverişli. Akdağlar’ın en yüksek noktası olan 3 bin 14 metrelik Uyluk Tepe zirvesine çıktığınızda, altınızda uzanan vadilerdeki Yörük çadırlarını görebilir.

<span class="mw-page-title-main">Ilgaz Dağı Millî Parkı</span>

Ilgaz Dağı Millî Parkı, Batı Karadeniz bölümünde Kastamonu ve Çankırı illerinde, Ilgaz Dağları üzerinde 1976 yılında kurulmuş millî park.

Ergan Kayak Merkezi Erzincan şehir merkezine 12 km güneyinde Ergan Dağı yamaçlarındaki kayak merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Hesarek Kayak Merkezi</span>

Hesarek Kayak Merkezi, Bingöl şehir merkezine 34, Bingöl Havalimanına 45 kilometre mesafedeki Hesarek Dağı üzerinde kayak merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Kiremitliktepe Kayakla Atlama Kuleleri</span>

Kiremitliktepe Kayakla Atlama Kuleleri, Türkiye'nin Erzurum ilinin Palandöken ilçesinde bulunan bir kayakla atlama tesisidir. Kuleler, Eylül 2010 tarihinde 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için inşa edilmiş olup Palandöken Dağı'nın eteklerinde yer almaktadır. Kompleks, büyük bir tepe (K-125) ve normal bir tepe (K-95) atlama kulesinin yanı sıra eğitim amaçlı ve genç atlamacıların kullanımı için K-65, K-40 ve K-20'nin daha küçük üç eğiminden oluşmaktadır.

Palandöken Kayak Merkezi, Türkiye'nin Erzurum ilinin Palandöken ilçesinde bulunan bir kayak merkezidir. Merkez, 2011 yılında 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için tamamlanmış olup Erzurum il merkezinden 7 km güneybatısında Palandöken Dağı'nın eteklerinde yer almaktadır.

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, Avusturya'nın en büyük ve en modern kayak alanlarından biridir. Tirol'ün Kufstein ve Kitzbühel ilçelerindeki altı dağ'da bulunan pistleri birleştirmektedir.

Yedikuyular Kayak Merkezi (Türkçe) Türkiye'de Kahramanmaraş ili yakınındaki kayak merkezidir. 2.300 m (7.500 ft) Dulkadiroğlu ilçesindedir. Kayak tesislerinin yüksekliği 1833-2044 m'dir. Pistlerin eğimleri %10 ile %40 arasında değişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çimbulak</span> Almatıda bir kayak merkezi

Çimbulak veya diğer bilinen adıyla Şımbulak, Kazakistan'ın Almatı şehrinde bulunan bir kayak merkezidir. Orta Asya bölgesinin en büyüğü olan kayak merkezi, Trans-İli Ala Dağları'ndaki Medeu Vadisi'nin üst kısmında, deniz seviyesinden 2.200 metre yükseklikte yer alır. Medeo yolu ile Almatı'nın yaklaşık 25 kilometre güneyindedir. Ilıman iklimi, bol güneşli günleri ve kış boyunca bol miktarda kar yağması nedeniyle popülerdir.

Atabarı Kayak Merkezi veya Mersivan Kayak Merkezi, Artvin şehir merkezine 16 kilometre uzaklıkta konumlanmış, rakımı 1750 metre olan bir kayak merkezidir.

Keltepe, Karabük ilinin 23 kilometre güneydoğusunda yer alan bir dağdır.