İçeriğe atla

Sake

Ninki Ichi

Sake, (Japonca: ) Japonların pirinç ve tahıl tozundan yapılan ulusal içkisidir. Rakı ve tatlı şaraba da benzetilmektedir. Genellikle Beyaz şarap rengindedir. %18-20 oranında alkol içerir. Şaraba nazaran hafif ekşimsi bir tadı vardır. İçimi de şarabı anımsatır.

Sake yıllandırılmaz ve satın alındıktan sonra tüketilmesi gerekmektedir. Aroması çok iyi koşullarda muhafaza edilirse altı aydan bir yıla kadar korunabilmektedir. Pirinç ve tahıldan üretildiği için ABD'de bira olarak sınıflandırılmaktadır.

Sake, türüne göre soğuk ya da sıcak olarak servis edilir ve özel sake bardaklarında (bu bardaklar Türkiye'deki kahve fincanlarını andırır) veya şarap kadehlerinde içilir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pirinç</span> Buğdaygiller (Poaceae) familyasından otsu bir bitki türü

Pirinç, Buğdaygiller familyasından Oryza sativa veya daha az yaygın olarak Oryza glaberrima türüne ait bitki ve bu bitkinin tohumlarıdır. Yabani pirinç adı genellikle terim her ne kadar yabani ve evcilleştirilmiş olsa da Zizania ve Porteresia cinslerinin türleri için kullanılır ayrıca ilkel veya ekilmemiş Oryza çeşitleri için de kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Japon mutfağı</span>

Japon mutfağı, Japonya'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Japonya'nın geleneksel mutfağı (washoku), miso çorbası ve diğer yemekler ile pilav üzerine kuruludur ve mevsimlik malzemelere vurgu yapılmaktadır. Garnitürler genellikle balık, salamura sebze ve et suyunda pişirilmiş sebzelerden oluşur. Japonya bir ada ülkesi olduğundan dolayı balık ile diğer deniz ürünleri içeren yemeklere de çok sık rastlanmakta olup genellikle ızgara yapılır, ancak aynı zamanda saşimi veya suşi olarak çiğ olarak da servis edilir. Deniz ürünleri ve sebzeler de tempura olarak hafif bir hamurda kızartılır. Pirinç dışında, soba ve udon gibi erişteler de bir temel gıda maddesidir. Japonya'da ayrıca, oden adı verilen et suyunda balık ürünleri veya sukiyaki ve nikujagada sığır eti gibi birçok kaynatılmış yemek bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yakitori</span>

Yakitori Japon mutfağından bir tür tavuk kebabıdır. Kushiyaki olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Miso</span>

Miso, fermente edilmiş bir Japon yiyeceği. Geleneksel Japon yemeği miso çorbasında da (misoşiru) kullanılır. Soya fasulyesi, pirinç veya arpanın, deniz tuzu ve ko-ji adlı mantarla fermentasyonu ile elde edilen bir çeşit hamurdur. Normalde tuzlu bir tadı vardır ama kullanılan malzemeler ve fermantasyon yöntemine bağlı olarak tadı farklı biçimlerde ortaya çıkar. Bu çeşitlilik içinde bazı misolar tatlı da olabilir. Japon beslenmesinde önemli bir konumu vardır, diyet yiyeceği olarak da kullanılır.

<i>Aspergillus oryzae</i>

Aspergillus oryzae Çin mutfağı ve Japon mutfaklarında kullanılan, soya fasulyesini fermente edip miso ve soya sosu üreten bir mantardır. Mantar ayrıca her iki çeşit ülkenin kültüründe de pirinç, patates ve tahıllardaki nişastayı şekere dönüştürüp sake, şoçu ve huangjiu fermantasyonu için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tahıl</span>

Tahıl ya da hububat genellikle buğdaygillerden hasat edilen ürünlere ve onların tohumlarına verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Şarap tadımı</span>

Şarap tadımı, duyulara dayanarak şarapların değerlendirilmesi işlemidir. Tadım için şampanya kadehi, şarap kadehi ve diğer şarap aksesuarı kullanılır. Sadece tat alma değil, görme, koklama ve ağız duyusuna da hitap eden, profesyonellere olduğu kadar amatörlere de seslenen bir uğraştır. Bu dalda profesyonel olarak çalışanlara 'oenologue' denir. Dilin tat alma hassasiyetini korumak amacıyla, profesyoneller kadar amatörler de aşırı derecede acılı, ekşili ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmalıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Sütlü pilav</span> Doğu Anadolu bölgesine özgü sütlü pirinç yemeği (pilav)

Sütlü pilav, Iğdır şehrinin yöresel yemeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Tibet mutfağı</span>

Tibet mutfağı, çevre ülkelere göre büyük farklılıklar göstermektedir. Bunun nedeni, yüksek bir rakıma sahip bu ülkede yalnızca birkaç tarım ürününün yetişebiliyor oluşudur. Yetiştirilen en önemli ürün olan arpadan yapılan hamur (tsampa), Tibet'in ulusal yemeğidir. Bu, ya şehriyeyle karıştırılıp ya da momo denen hamur köftesi biçiminde sunulmaktadır. Et yemekleri genellikle yak, keçi ve koyun etinin baharatlı haşlanmış patatesle pişirilmesinden elde edilir. Hardal tanesi, Tibet'te yetiştirilen ürünlerdendir ve bu nedenle Tibet mutfağında önemli bir yere sahiptir. Yak yoğurdu, yağ ve peynir sık tüketilen gıdalardandır. İyi hazırlanmış yoğurt, prestij göstergesi olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gyūdon</span>

Gyūdon, dashi, soya sosu ve mirin ile tatlandırılmış hafif tatlı bir sosla kaynatılmış biftek ve soğan ile kaplanmış bir kase pirinçten oluşan bir Japon yemeğidir. Ayrıca çoğunlukla shirataki erişte de bulunur ve bazen çiğ yumurta veya yumuşak haşlanmış yumurta ile kaplıdır. Japonya'da çok popüler bir gıda olan ve genellikle beni shōga, shichimi ve miso çorbası ile birlikte servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Mirin</span>

Mirin, Japon mutfağında kullanılan önemli bir çeşnidir. Mirin, sakeye benzer bir şekilde bir pirinç şarabı çeşididir ancak daha düşük bir alkol içeriğine ve daha yüksek şeker içeriğine sahiptir. Isıtıldığında alkol miktarı daha da düşürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pirinç şarabı</span> Şekerlere dönüştürülen pirinç nişastasının fermantasyonu ile elde edilen içki türü

Pirinç şarabı, geleneksel olarak Doğu Asya, Güneydoğu Asya ve Güney Asya'da tüketilen, pirinçten yapılan bir içkidir. Pirinç şarabı, şekerlere dönüştürülen pirinç nişastasının fermantasyonu ile elde edilmektedir. İşlem, bira ve viski üretiminde kullanılan ezme işlemine biraz benzemekle birlikte nişastayı şekerlere dönüştüren enzimlerin kaynaklarında farklılık göstermektedir. Pirinç şaraplarında mikroplar enzimlerin kaynağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gokkun</span>

Gokkun (ゴックン), bir kimsenin, bir veya birden fazla kişinin bir kapta biriktirdiği meniyi içmesi anlamına gelen Japonca terim. Kap olarak genellikle; fincan, deney şişesi, kase, fırın tepsisi, şarap veya kokteyl bardağı kullanılır. Bu tür senaryolarda genelde birden fazla erkeğin menisi biriktirilir ve daha sonra biriktirilen meni; bir kadın veya erkek tarafından içilir.

<span class="mw-page-title-main">Life (tahıl)</span> kahvaltılık gevrek

Life veya Life®, daha önce sadece kepekli tahıl yulaftan yapılan, ancak şimdi aynı zamanda şeker, mısır nişastası, tam buğday unu ve pirinç unu da içeren bir kahvaltılık gevrektir. 1961'de Quaker Oats Company tarafından tanıtıldı. Tahıl, karakteristik kahverengi kareli karelerle, Chex tanesinden daha ince bir desenle ayırt edilir.

<span class="mw-page-title-main">Hamsili pilav</span> Karadeniz Bölgesine özgü balıklı pilav yemeği

Hamsili pilav (Gürcüce:ქაფშა ფრინჯონი), Trabzon ve Rize başta olmak üzere Karadeniz Bölgesinde tüketilen bir hamsi yemeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Şarap şişesi</span> Şarapın muhafaza edilmesi için kullanılan şişe

Şarap şişesi, şarap tutmak için kullanılan bir şişedir. Genellikle cam şişedir. Bazı şaraplar şişede fermente edilirken, diğerleri sadece fermantasyondan sonra şişelenir. Son zamanlarda şişe, 750 mililitre ölçülerinde şarap endüstrisindeki satışları tanımlamak için standart bir hacim birimi haline geldi. Bununla birlikte, şarap şişeleri çeşitli hacim ve şekillerde üretilmektedir.

Kore içecekler listesi, Kore'ye özgü veya Kore ile yakından özdeşleşmiş geleneksel veya modern içecekleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Siru-tteok</span>

Siru-tteok, ufalanmış kırmızı fasulyeden ve beyaz pirinçten yapılan yemek çeşitlerine verilen addır. Bu yemek çeşidi, yapışkan pirinç veya pirinç ununun hamur haline getirilerek kırmızı fasulye ya da soya fasulyesi ile beraber buharda pişirilmesiyle yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Moldova mutfağı</span>

Moldova mutfağı, Moldova halkının ve onun ayrılıkçı bölgesi Transdinyester yöresindeki yemek kültürüdür. Esas olarak çeşitli etler, patates, lahana ve çeşitli tahıl cinsleri gibi bileşenlerden oluşur. Yerel mutfak Rumen mutfağına çok benzer. Aynı zamanda Osmanlı mutfağından kalan büyük bir etki yanında Yunan, Polonya, Ukrayna ve Rusya dahil olmak üzere bölgedeki diğer mutfaklardan ilham ve unsurlar alır.

<span class="mw-page-title-main">Izakaya</span>

Izakaya, (居酒屋) Japonyada popüler restoran, kafe, bar ve pub türüdür. Izakaya "I" kelimesi ve Sakaya'dan oluşmuştur. Izakayalar ilk olarak Edo döneminde ortaya çıktı. İzakaya'da insanlar chabudai ve tatamiye oturup içerler.