İçeriğe atla

Sakarya Kemalettin Samipaşa Halk Kütüphanesi

Sakarya Kemalettin Samipaşa Halk Kütüphanesi. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Sakarya İl Halk Kütüphanesi bünyesinde hizmet veren şube halk kütüphanesidir.

Kemalettin Samipaşa Adı

Türk İstiklâl Savaşı Kolordu Komutanlarından Kemalettin Sami Paşa asker olduğu kadar eğitim ve öğretime değer veren komutanlardan birisidir. Onun Adapazarı'na hizmetleri 1923 yılında Adapazarı'ndaki okulların öğrenci gereksinimlerini karşılayamadığını görerek özellikle bu alanda Sakarya eğitim hayatına katkıda bulunur. Bu nedenle Sakarya'da önemli bir eğitim kurumuna adı verilmesi sağlanmıştır.

Tarihçe

Kemalettin Samipaşa Çocuk Kütüphanesinin Sakarya'da Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Karaosman İlköğretim Okulu bünyesinde 15 Ocak 1963 yılında kurulduğu bilinmektedir. Ancak 2 ekim 1978 tarihinde il merkezinde ayrı yapılarda bulunan çocuk ve halk kütüphanelerinin yönetim ve teknik hizmetler açısından birleştirilmesi nedeniyle Sakarya İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğüne bağlanmıştır.

Sakarya'nın ilçesi Adapazarı'nda Karaosman mahallesinde aynı adlı okulun bahçesi içinde hizmet veren, kurumsal olarak Sakarya İl Halk Kütüphanesinin şubesi olan çocuk kütüphanesidir. 2011 yılında koleksiyonuna yetişkin okurlar için yayınlar da eklenerek adı Sakarya Kemalletin Samipaşa Halk Kütüphanesi olarak değiştirilmiştir.

Okul binasının yetersiz kalmasıyla uzun bir dönem bina sorunu yaşayan kütüphane son olarak yeniden düzenlenerek 2021 yılında yeni yapılan Sakarya Atatürk Stadyumu'na taşınmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Yeni Sakarya Atatürk Stadyumu'na kütüphane yapıldı". Medyabar. medyabar.com. 1 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Kütüphane</span> kitaplar, el yazmaları, ses kayıtları veya filmler gibi edebi, müzikal, sanatsal veya referans materyallerinin koleksiyonuyla ilgilenen bir kurum

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, baskılı ürünlerin saklandığı yer demektir. Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) sözcüklerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir. Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.“Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Millî Kütüphane (Türkiye)</span> ulusal kütüphane

Millî Kütüphane, dünyada var olan benzerleri gözetilerek 1946 Ankara'da kurulmuş olan Türkiye'nin ulusal kütüphanesi.

<span class="mw-page-title-main">Amasya Üniversitesi</span> Amasyada kurulu devlet üniversitesi

Amasya Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarih ve 26111 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 15 yeni üniversite kurulması hakkındaki 5467 Sayılı Kanun ile Amasya’da kurulmuş bir Devlet Üniversitesidir.

Sakarya İl Halk Kütüphanesi, Sakarya'nın ilçesi Adapazarı'nda bulunan, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesi.

Kayseri 75. Yıl İl Halk Kütüphanesi, Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bulunan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesidir.

Sakarya'daki kütüphanelerin kuruluş yılı ve kitap sayıları aşağıdadır:

Çanakkale Mehmet Âkif Ersoy İl Halk Kütüphanesi, Çanakkale'nın merkez ilçesinde bulunan, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesidir.

Çankırı İl Halk Kütüphanesi, Çankırı İli Merkez ilçesinde faaliyet gösteren halk kütüphanesidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından sonra il merkezi haline gelen Çankırı'da 1925 yılında "Umumi Kütüphane" adı altında kurulan ve daha sonra halk kütüphanesi ismini alan Çankırı İl Halk Kütüphanesi, çocuk kütüphanesinin de kurulmasıyla birlikte yıllarca değişik mekânlarda ayrı ayrı hizmet verdikten sonra, 1981 yılında bugünkü yeri olan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait 100. Yıl Kültür Merkezi binasının 3. katına taşınmış ve o tarihten beridir yetişkin, çocuk ve bilgisayar odası bölümü olarak aynı yerde hizmet vermektedir. Kütüphane toplam 765 m² alanı sahip ve 40 000'den fazla kaynak barındırmaktadır. Resmi internet sitesi www.cankirikutup.gov.tr olarak belirlenmiştir.

Denizli İl Halk Kütüphanesi, Denizli ili merkez ilçesinde bulunan, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesidir.

Faik Baysal Kütüphanesi; Sakarya'nın ilçesi Adapazarı'nda bulunan, Sakarya Valiliği altında hizmet veren İl Özel İdaresi'ne bağlı olarak çalışan bir kütüphane olarak, o dönemde İl Özel idaresi Genel sekreterliğini yürüten Orhan Alimoğlu'nun çabalarıyla Sakarya İl Özel İdaresi Kütüphanesi adıyla kuruldu.

Tahsin Ağa Kütüphanesi, Ürgüp'te Osmanlı döneminde kurulmuş; günümüzde ilçe halk kütüphanesi olarak kendisine bağlı 6 şube ile hizmet veren bir kütüphane

Urla ilçe Halk Kütüphanesi, İzmir'in Urla ilçesinde bulunan, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesidir.

Şebinkarahisar İlçe Halk Kütüphanesi, Giresun İli Şebinkarahisar ilçesinde bulunan, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesidir.

Elazığ İl Halk Kütüphanesi, Elazığ ili merkez ilçede bulunan, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Beyazıt Devlet Kütüphanesi</span> Osmanlı İmparatorluğu ulusal kütüphanesi

Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Bayezid Camii ve tarihî Sahaflar Çarşısı yakınında, Beyazıt Meydanı'na bakan iki tarihi binada 1884 yılından beri araştırmacılara hizmet veren kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi</span>

Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir halk kütüphanesidir. Bugün, tarihi Saraçoğlu Mahallesi projesinde sosyal tesis ihtiyacını karşılamak adına inşa edilmiş olan binada hizmet vermekte olan kütüphane; Kızılay semtindeki Kumrular Sokak'ta yer alır. Ankara'daki halk kütüphaneleri arasında en çok ziyaret edilen ve 500 bini aşkın materyalle en geniş koleksiyona ev sahipliği yapan kütüphanedir.

Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri, 2007 yılında Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi'nin açılmasıyla hizmet vermeye başlayan Bursa Nilüfer Belediyesi'ne bağlı kütüphanelerdir.

Şemsipaşa Halk Kütüphanesi, Üsküdar'da bulunan kütüphanedir. Bulunduğu semte adını da veren Şemsi Ahmet Paşa tarafından, 1580 yılında Mimar Sinan'a yaptırılan bir yalı camii olan Şemsipaşa külliyesinin medrese kısmında, Reşat Şemsettin Sirer’in Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı sırasında, Bakanlar Kurulunun 16/05/1947 tarih ve 3/5836 sayılı kararı ile restorasyonu yapıldıktan sonra, 29 Mayıs 1953 tarihinde faaliyete geçmiştir.

Ardeşen İlçe Halk Kütüphanesi, Rize'nin ilçesi Ardeşen'de bulunan, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesi.