İçeriğe atla

Sakartvelos Gazeti

Sakartvelos Gazeti (Gürcüce: „საქართველოს გაზეთი“; anlamı: “Gürcistan’ın gazetesi”), Gürcüce yayımlanan ilk haftalık gazetedir. İlk sayısı 8 Mart 1819’da Tiflis'te yayımlandı.[1] Bir yıl sonra, 1820'de adını değiştirerek yayınını Kartuli Gazeti (ქართული გაზეთი) olarak sürdürdü. Her sayısı yaklaşık 150–200 adet basılan gazete 1821 yılında kapanmıştır.

Gürcistan'nın Çarlık Rusyası tarafından ilhak edilmesinden sonra yayımlanmış olan gazetede merkezî ve yerel hükûmetlerin kararları, talimatları, Rusya ile Gürcistan'ın durumu hakkında yazılar ve yurtdışı haberler yayımlanıyordu. Ayrıca öyküler ve anekdotlar basılıyordu. Gazete yayımlandığı dönemdeki Gürcistan'ın sosyal ve kültürel durumunu yansıtması açısından da önemlidir.[2]

Dil olarak eski Gürcüce kullanan gazetenin yerel hükûmette görevli biri tarafından yayımlandığı tahmin edilmektedir. Başlangıçta haftada bir kez çıkıyordu. 8 Mart’ta yayına başlamasına karşın, Sakartvelos Gazeti, 1819 yılında 50 sayı yayımlamayı başardı.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Sakartvelos Gazeti, Sayı 1" (PDF). 4 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Ocak 2021. 
  2. ^ Gürcü Sovyet Ansiklopedisi, Tiflis, 9. Cilt, 1985, s. 173.
  3. ^ "Varlam Tkeşelaşvili, Gürcü Gazetesinin Yüz Yıllık Tarihi (Gürcüce), Tiflis, 1916, s. 12" (PDF). 2 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aralık, Borçka</span>

Aralık, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Boyalı, Ardanuç</span>

Boyalı, Artvin ilinin Ardanuç ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ambarlı, Borçka</span>

Ambarlı, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Güreşen, Borçka</span>

Güreşen, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Şerefiye, Borçka</span> Borçkanın köyü

Şerefiye, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çağlıpınar, Şavşat</span>

Çağlıpınar, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kocabey, Şavşat</span> Artvin köyü

Kocabey, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Şenköy, Şavşat</span> Artvin köyü

Şenköy, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Şenocak, Şavşat</span>

Şenocak, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilce, Şavşat</span>

Yeşilce, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Doğankaya, Çıldır</span>

Doğankaya, Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çavdarlı, Hanak</span>

Çavdarlı, Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti</span> 1918 - 1921 yılları arası var olmuş ülke

Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan'ın 1918-1921 arasında bağımsız olduğu dönemdeki adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Vilayeti</span>

Gürcistan Vilayeti, Osmanlı Devleti'nin 16. yüzyılda Gürcülerden ele geçirdiği topraklara erken dönemde yaptığı tahrirlerde verdiği isimdir. Nitekim Osmanlı Devleti'nin Gürcülerden ele geçirdiği topraklar 1574 ve 1595 tarihli tahrir defterlerinde "Gürcistan Vilayeti'nin mufassal defteri" anlamında Defter-i Mufassal-i Vilayet-i Gürcistan kayda geçirilmiştir. Bununla birlikte tahrir defterlerinin tutulduğu dönemden önce Gürcülerden ele geçirilen veya Osmanlı Devleti'nin sınrındaki Gürcü topraklarına da "Gürcistan Vilayeti" dendiği İbrahim Peçevi'nin tarihinden de anlaşılmaktadır. Sonraki dönemde Gürcistan Vilayeti yerine Çıldır Eyaleti adı kullanılmıştır. Osmanlıların Gürcülerden ele geçirdiği topraklar uzun tarih dilimi boyunca "Osmanlı Gürcistanı", "Türk Gürcistanı", "Müslüman Gürcistan" şeklinde de adlandırılmıştır.

<i>İslam Gürcistanı</i> (gazete)

Samuslimano Sakartvelo ya da İslam Gürcistanı, Batum’da iki dilde basılan ve 1919-1921 arasında yayımlanan politik, ekonomik ve edebi günlük gazetedir. Önce İslam Gürcistanı Kurtuluş Komitesi’nin, sonra İslam Gürcistanı Meclisi’nin yayın organıydı. Başlangıçta Hasan Tahsin Himşiaşvili, sonra Memed Beg Abaşidze gazetenin yayın yönetmeniydi. Gazetenin adı, Osmanlıların Gürcülerden ele geçirdiği tarihsel Gürcü topraklarının adlandırılmasında kullanılan terimlerden birine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pavle İngorokva</span>

Pavle İngorokva Gürcü tarihçi, filolog ve hayırseverdir.

<i>Sakartvelo</i> (gazete)

Sakartvelo, Gürcistan'da yayımlanmış olan günlük gazetelerden biridir. Başkent Tiflis'te yayımlanan gazete siyaset, ekonomi ve edebiyat alanında yazı ve haberlere yer veriyordu. İlk sayısı 24 Mayıs 1915 tarihinde yayımlandı. Yaklaşık dört yıl yayımlanan gazetenin son sayısı 26 Ağustos 1919 tarihinde çıktı. Bu tarihten sonra Ahali Sakartevlo adını aldı ve yayımının bir yıl daha sürdürdü.

Konstantine Martvileli, Konstantine Odişaria olarak da bilinir, Gürcü araştırmacı ve gazetecidir. Müslüman Gürcülerin yaşadığı ve bugün Türkiye sınırları içinde kalan bölge üzerine yazılarıya tanınır.

Kazakişi Gazeti, Megrelce yayımlanmış ilk gazete olmasıyla bilinen, Gürcistan Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin resmi yayın organıdır.

Megrelce alfabe Megrelce bir kayıt sistemidir. Modern bilimsel literatürde Megrelce yazılı olmayan bir dil olarak nitelendirilmektedir Bununla birlikte, 19. yüzyılın ikinci yarısında Rusya İmparatorluğu'nda, 1930'larda SSCB'de ve 20. yüzyılın başında ve 21. yüzyılda Abhazya'da Megrelcenin yazılı olarak resmi kurumlarda kullanılmasına yönelik girişimler olmuştur. Ayrıca, Megrelcenin yazılı olarak 2010'lu yıllardan itibaren Gürcistan'daki dil aktivistleri tarafından kullanıldığına da dikkat çekilmiştir. Günümüzde Megrelceyi yazıya geçirmek için Gürcü alfabesi kullanılmaktadır; geçmişte Kiril alfabesi de kullanılmıştır.