İçeriğe atla

Sakartvelo (gazete)

საქართველო (Sakartvelo)
24 May 1915 tarihli kapak
TürGünlük gazete
Kuruluş tarihi1915
DilGürcüce
Genel merkezTiflis

Sakartvelo (Gürcüce: „საქართველო“), Gürcistan'da yayımlanmış olan günlük gazetelerden biridir. Başkent Tiflis'te yayımlanan gazete siyaset, ekonomi ve edebiyat alanında yazı ve haberlere yer veriyordu. İlk sayısı 24 Mayıs 1915 tarihinde yayımlandı.[1] Yaklaşık dört yıl yayımlanan gazetenin son sayısı 26 Ağustos 1919 tarihinde çıktı.[2] Bu tarihten sonra Ahali Sakartevlo („ახალი საქართველო“) adını aldı ve yayımının bir yıl daha sürdürdü.

Birinci Dünya Savaşı yıllarında Ardahan bölgesini gezmiz olan Gürcü araştırmacı Konstantine Martvileli'nin gezi notları 1917 yılında bu gazetenin 216-234 nolu sayılarında yayımlanmıştır. Martvileli Ardahan bölgesindeki köylerin o tarihlerdeki adlarının anlamı ve nüfusunun etnik yapısı üzerine bilgi vermiş, bu köylerdeki tarihi yapılardan söz etmiştir.[3][4]

Sakartvelo gazetesi, Gürcistan'da Çarlık idaresi sırasında yayımlanmaya başlamış, Gürcistan'ın bağımsızlığını kazanmasından sonra da yayımına devam etmiştir. Gazete, 25 Ekim 1915 tarihinden itibaren Sakartvelo - Resimli Ek („საქართველო - სურათებიანი დამატება“) adıyla bir ek veriyordu.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Sakartvelo gazetesi, 24 Mayıs 1915, sayı: 1". 10 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2022. 
  2. ^ "Sakartvelo gazetesi, 26 Ağustos 1919, sayı: 182". 10 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2022. 
  3. ^ "Konstantine Martvileli, "Ardahan Bölgesinde" (Gürcüce), Sakartvelo gazetesi, 3 Ekim 1917, sayı. 216". 25 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2022. 
  4. ^ "Konstantine Martvileli, Sakartvelo gazetesi, 30 Eylül 1917, s. 234". 14 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Ekim 2021. 
  5. ^ "Sakartvelo - Resimli Ek, 25 Ekim 1915, sayı: 1". 10 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğankaya, Çıldır</span>

Doğankaya, Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">İkizdere, Damal</span> Damalın köyü

İkizdere, Ardahan ilinin Damal ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çullu, Göle</span>

Çullu, Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Damlasu, Göle</span>

Damlasu, Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Tahtakıran, Göle</span>

Tahtakıran, Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Börk, Hanak</span>

Börk, Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çavdarlı, Hanak</span>

Çavdarlı, Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıçatak, Ardahan</span>

Çamlıçatak, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Dedegül, Ardahan</span> Ardahan İlindeki bir köy

Dedegül, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çatalköprü, Ardahan</span>

Çatalköprü, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çalabaş, Ardahan</span>

Çalabaş, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kıraç, Ardahan</span> Ardahan köyü

Kıraç, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çanaksu, Arpaçay</span>

Çanaksu, Kars ilinin Arpaçay ilçesine bağlı bir köydür.

Mindaşeni, tarihsel Artaani bölgesindeki yerleşim yerlerinden biridir. Yerleşimin bulunduğu yer bugün Ardahan kentinin sınırları içinde, güneydoğu ucunda yer alır.

Veli Kalesi, tarihsel Artani bölgesinde, günümüzde Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı ve eski adı Veli olan Sevimli köyünde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kaledir. Veli köyünün adının Sevimli olarak değiştirilmesinden sonra Sevimli Kalesi olarak da adlandırılmıştır.

<i>İslam Gürcistanı</i> (gazete)

Samuslimano Sakartvelo ya da İslam Gürcistanı, Batum’da iki dilde basılan ve 1919-1921 arasında yayımlanan politik, ekonomik ve edebi günlük gazetedir. Önce İslam Gürcistanı Kurtuluş Komitesi’nin, sonra İslam Gürcistanı Meclisi’nin yayın organıydı. Başlangıçta Hasan Tahsin Himşiaşvili, sonra Memed Beg Abaşidze gazetenin yayın yönetmeniydi. Gazetenin adı, Osmanlıların Gürcülerden ele geçirdiği tarihsel Gürcü topraklarının adlandırılmasında kullanılan terimlerden birine dayanmaktadır.

Üçdere, Damal ilçesine bağlı eski bir köydür. Günümüzde bu ilçenin merkezi olan Damal kasabasının mahallelerinden biridir.

Konstantine Martvileli, Konstantine Odişaria olarak da bilinir, Gürcü araştırmacı ve gazetecidir. Müslüman Gürcülerin yaşadığı ve bugün Türkiye sınırları içinde kalan bölge üzerine yazılarıya tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Cicori Kilisesi</span>

Cicori Kilisesi, Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı ve eski adı Cicori olan Budaklı köyünde Orta Çağ'dan kalma bir Gürcü kilisesidir.

Akameti Kilisesi, tarihsel Artani bölgesinde, günümüzde Ardahan ilinin merkez ilçesine bağlı ve eski adı Şadevani olan Çatalköprü köyünün sınırları içinde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kilisedir. Ortadan kalkmış olan Akameti köyünün kilisesi olduğu için bu adla anılmaktadır.