İçeriğe atla

Sakaran Dandai

Sakaran Dandai
8. Sabah Eyaleti Valisi
Görev süresi
1 Ocak 1995 - 31 Aralık 2002
Başbakan Salleh Said Keruak
Yong Teck Lee
Bernard Giluk Dompok
Osu Sukam
Chong Kah Kiat
Yerine geldiğiMohammad Said Keruak
Yerine gelenAhmadshah Abdullah
8. Sabah Başbakanı
Görev süresi
17 Mart 1994 - 27 Aralık 1994
Vali Mohammad Said Keruak
Yerine geldiğiJoseph Pairin Kitingan
Yerine gelenSalleh Said Keruak
Malezya Temsilciler Meclisi Üyesi
Görev süresi
3 Ağustos 1986 - 25 Nisan 1995
Yerine geldiğiYeni makam
Yerine gelenShafie Apdal
Seçim bölgesiSemporna
Kişisel bilgiler
Doğum Sakaran Mohd Hashim bin Dandai
15 Nisan 1930(1930-04-15)
Semporna, Malezya
Ölüm 30 Ağustos 2021 (91 yaşında)
Gleneagles Hastanesi, Kota Kinabalu, Malezya
Ölüm nedeni COVID-19
Defin yeri Kahramanlar Mezarlığı (Makam Pehlevi), Sabah Eyaleti Camii, Kota Kinabalu
Partisi Birleşik Sabah Ulusal Örgütü (USNO)
Birleşik Malaylar Ulusal Örgütü (UMNO)
Diğer siyasi
bağlantıları
Ulusal Cephe (BN)
Ulusal İttifak (PN)
Ulusal Mutabakat (MN)
Evlilik(ler) Halimah (öldü)
Siti Rukaiyah Abdullah
Akraba(lar) Dandai Ajibuddin (babası, öldü)
Shafie Apdal (yeğeni)

Tun Sakaran Mohd Hashim bin Dandai (d. 15 Nisan 1930 – ö. 30 Ağustos 2021),[1] Malezyalı siyasetçi.

Yaşamı

Dandai, 15 Nisan 1930'da Semporna, Malezya'da doğdu. Birleşik Malaylar Ulusal Örgütü'nde siyaset yaptı. Malezya'nın Sabah Eyaleti'nin 17 Mart 1994 ile 27 Aralık 1994 tarihleri arasında 8. başbakanı ve 1995'ten 2002 yılına kadar 8. valisi olarak görev almıştır.

Ölümü

Dandai, 30 Ağustos 2021'de Kota Kinabalu, Malezya'da COVID-19 tedavisi gördüğü bir hastanede 91 yaşında vefat etti.[2]

Kaynaklar

  1. ^ "Biodata Tun Datuk Seri Panglima Haji Sakaran bin Dandai". 13 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021. 
  2. ^ "Tun Sakaran meninggal dunia akibat jangkitan COVID-19". Astro Awani (Malayca). 30 Ağustos 2021. 29 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Malezya</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan ve parlamenter monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Malezya'da toplam 878 adet ada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kuala Lumpur</span> Malezyanın başkenti

Kuala Lumpur, resmî adıyla Kuala Lumpur Federal Bölgesi, Malezya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir 1857'de Gombak ve Klang nehirlerinin birleştiği yerde kurulmuş olup Putrajaya ile birlikte Selangor eyaleti içinde adacık halinde bağımsız olarak yer alır. 2015 yılı itibarı ile şehrin nüfusu 1.7 milyon olup metropolitan alanının nüfusu ise 7.2 milyondur ve Güneydoğu Asya'nın en hızlı gelişen metropollerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Aytaç Yalman</span> Türk asker

Tahir Aytaç Yalman Türk asker ve musikişinas. 2002-2004 yılları arasında Türk Kara Kuvvetleri Komutanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Malayca</span>

Malayca, Güneydoğu Asya ve Okyanusya üzerinde yaygın olarak konuşulan bir Avustronezya dili. Yaklaşık 300 milyon kişi tarafından konuşulmakta olup Brunei, Endonezya, Malezya ve Singapur'un resmi dilidir. Malayca aynı zamanda Cocos Adaları, Doğu Timor, Tayland, Papua Yeni Gine ve Filipinler'in bazı bölgelerinde konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Brunei</span> Güneydoğu Asyada Bir Ülke

Brunei, resmî adıyla Brunei Ülkesi, Barışın Ülkesi veya Bruney Darüsselam, Güneydoğu Asya'daki Borneo adasında yer alan sultanlık. Ülkenin tek komşusu Malezya'dır. Başkenti Bandar Seri Begavan'dır. İslami monarşi ile yönetilen ülkenin resmî dili Malaycadır. Ülkenin gelir kaynaklarının başında doğal gaz ve petrol vardır. Ülke ekonomisi Sultan'ın ve Shell'in elindedir. Katar'dan sonra GSMH ölçütüne göre dünyanın en zengin ikinci ülkesi olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Malakka</span>

Malakka, Malezya'da bir eyalettir. Malezya'nın güneyinde yer alır. Başkenti de Malakka şehridir. Kuzeyinde Negeri Sembilan, doğusunda ise Johor bölgeleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Singapur</span> Güneydoğu Asyada bir ada ülkesi ve şehir devleti

Singapur, resmî adıyla Singapur Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da bir ada ülkesi ve şehir devletidir. Ekvatorun 1 derece (137 km) kuzeyinde, Malay Yarımadası'nın güney ucunda yer alan ülke batıda Malakka Boğazı, güneyde Endonezya'ya bağlı Riau Adaları ve doğuda Güney Çin Denizi ile çevrilidir. Ülke toprakları ana ada olan Singapur adası ile 64 ada ve adacıktan meydana gelir. Biri dışında tüm adacıklar Singapur adasının etrafında yer alır. Arazi ıslahı projeleri sayesinde ülkenin yüzölçümü bağımsızlığını kazandığı günden bu yana %25 artmıştır. Dünyanın en yoğun nüfuslu ikinci ülkesi olan Singapur'un nüfusu 5,7 milyondur. Bu nüfusun yalnızca %61'i Singapur vatandaşıdır. Singapur'un resmî dilleri İngilizce, Malayca, Çince ve Tamilcedir. İngilizce ortak dil olarak kullanılır. Ülkenin çok ırklı yapısı anayasa ile güvence altında alınmıştır ve eğitim, konut ve siyaset alanlarında ulusal politikaları şekillendirmeye devam etmektedir.

Terengganu. Malezya'nın Batı Malezya coğrafi bölgesinde bir devlet. Güney Çin Denizi'ne kıyısı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya'da İslam</span>

Malezya'da İslam, Malezya nüfusunun yüzde 61,3'ünü oluşturmaktadır. Malezya'da en kalabalık etnik kitle ülke nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan Malaylardır. Malaylar Müslüman olarak tanımlanmakta ve gruba kamu görevleri, iş dünyası ve eğitim alanında birçok ayrıcalık tanınmaktadır. Malaylar din değiştirmeleri halinde bu ayrıcalıklarını kaybetmektedirler. İkinci en büyük etnik grup ise yüzde 35'lik nüfus yoğunluğuna sahip olan Çinlilerdir. Çinlilerin tamamına yakınını Budistler oluşturmaktadır. İçlerinde Müslüman olanları da vardır. Malezya'da yüzde 5 oranında ise Cavalılar, Minangkabululular, Samalar, Melunlar ve Güney Asyalılar yaşar. Bunların büyük bir bölümü İslam dinine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Mahazir Muhammed</span>

Mahazir bin Muhammed, Malezyalı doktor ve siyasetçi. 1981-2003 ve 2018- 2020 yılları arasında Malezya'nın başbakanı olarak görev yapmıştır. Mahathir, Malezya tarihinde önemli bir figür olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Malay Federasyonu</span> Eski federativ devlet

The Malaya Federasyonu ; 31 Ocak 1948 ile 16 Eylül 1948 yılları arasında var olan, 9 Malay eyaleti ve 2 Britanyalı Boğazlar Yerleşkesi eyaleti olan Penang ve Malakka'dan oluşan 11 eyaletli fedarasyona verilen addır. Federasyon 31 Ağustos 1957'de bağımsız olmuştur. 1963 yılında Singapur, Sabahve Sarawak'ın eklenmesi ise Malezya adını almıştır. Singapur 9 Ağustos 1965'te bağımsızlığını ilan ederek ayrılmıştır.

Başbakanlık Dairesi Araştırma Bölümü Malezya Başbakanının Bölümü içinde bir kurumdur. Wikileaks tarafından sızdırıldığı şekliyle 2006 öncesinde Amerika Birleşik Devletleri elçilikleri kablolamasına göre, Araştırma Bölümü, aslında Malezya Dış İstihbarat Teşkilatı (MEIO) olarak ülkenin ana dış istihbarat ajansının kamu adıdır. Datuk Hasanah Binti Abd Hamid şimdiki Genel Müdürü olmaktadır. Başkaca çok az kuruluşun yapısı, personeli ve operasyonları hakkında bilgiler bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Türkiye ilişkileri</span>

Malezya-Türkiye ilişkileri, Malezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Kuala Lumpur'da bir büyükelçiliği, Malezya'nın ise Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Her iki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (OIC) tam üyesidir. Her iki ülke de kendi bölgelerinde bölgesel güç ve orta güç olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya'da COVID-19 pandemisi</span> Malezyada devam eden COVID-19 viral pandemisi

COVID-19 pandemisinin Malezya'ya ulaştığı Ocak 2020'de doğrulandı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de COVID-19 pandemisinin sağlık sektörüne etkisi</span>

Türkiye'de COVID-19 pandemisi sırasında Türkiye'de aktif görevde iken koronavirüs enfeksiyonuna bağlı ölen tıp doktorlarının listelendiği sayfadır.

<span class="mw-page-title-main">Salleh Abas</span>

Mohamed Salleh bin Abas, Malezyalı siyasetçi ve hukukçu.

Tacikistan'da COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. Tacikistan Sağlık Bakanlığı 30 Nisan 2020'de, 29 Nisan itibarıyla 15 vaka tespit edildiğini bildirdi.

Datuk Hacı Lajim Ukin, Malezyalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">2021 EFL Cup finali</span>

2021 EFL Cup finali veya sponsorluk anlaşması gereğince 2021 Carabao Cup Finali, 2020-21 EFL Cup şampiyonunu belirlemek için oynanan maçtır. 25 Nisan 2021'de Londra'daki Wembley Stadyumu'nda, Manchester City ile Tottenham Hotspur arasında gerçekleştirildi. Normalde 28 Şubat 2021'de oynanması planlansa da, COVID-19 pandemisi nedeniyle bu tarihe ertelenmişti. Aymeric Laporte'nin attığı golle maçı 1-0 kazanan Manchester City, şampiyonluğa ulaşan taraf oldu. Bu sonuçla kulüp, dokuzuncu EFL Cup finalinden sekizinci kez şampiyonlukla ayrıldı ve statü gereğince, 2021-22 UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılamaması durumunda 2021-22 UEFA Avrupa Ligi'ne ikinci eleme turundan katılmaya hak kazandı. Kulüp ayrıca, üst üste dördüncü sezonda şampiyonluğa ulaşmıştı. Tottenham Hotspur ise oynadığı dokuzuncu EFL Cup finalinden beşinci kez mağlubiyetle ayrılmıştı. Maçın adamı niteliğindeki Alan Hardaker Ödülü'nün sahibi ise Riyad Mahrez olarak belirlendi.

Nauru'da COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. Nauru Hükûmeti Bilgi Ofisi 2 Nisan 2022'de, 31 Mart'ta Brisbane'den uçakla Nauru'ya gelen ve karantinaya alınan iki kişinin COVID-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu.