İçeriğe atla

Sakara

Sakara müziği
Müzikal kökenleriYoruba müziği
Kültürel kökenleri1930'lar Lagos
Önemli çalgılarGoje kemanı ve Sakara davulu


Sakara müziği, Nijerya'nın Yoruba müziği geleneklerine dayanan bir popüler müzik türüdür. Çoğunlukla geleneksel Yoruba enstrümanlarını kullanan güzelleme şarkıları şeklindedir. Bu enstrümanlar arasında kolayca fark edilebilir ve ayrıştırılabilir (heybetli olarak da tanımlanır) bir sese sahip olan goje kemanı ve bir baget ile çalınan, tamburine benzeyen küçük yuvarlak sakara davulu bulunur.[1] Sakara müziği, Doğu Afrika ve Arap tarzı nazalize (okuma sırasında burun kullanımının ön planda olduğu) ve melizmatik vokalleri geleneksel perküsyon enstrümanları ile birlikte kullanır.[2] Müziğin oluşturduğu ortam, insanı genellikle düşünceli ve felsefi bir ruh haline yönlendirir.[3]

Lagos'ta bu tür müziğin ilk icracılarından biri, 1930'larda çalmaya başlayan Abibu Oluwa dır. 1964'teki vefatının ardından, gruptaki yerini, 35'ten fazla plak çıkaran bir konuşan davulcu (konuşan davul, çalarken ton değiştirme özelliğine sahip Afrika'ya özgü bir vurmalı çalgıdır) olan Salami Alabi (Lefty) Balogun (Ekim 1913 - 29 Aralık 1981) almıştır. Grubun diğer üyeleri arasında ise Baba Mukaila ve Joseph (Yussuf) Olatunju vardır.[4] Baba l’Egba lakaplı Yusuf Olatunji (1978'de vefat etmiştir), bu müzik türünü popülerleştirmek için birçok şey yapmıştır ve Phillips Nigeria etiketiyle birçok plak çıkarmıştır. Abeokuta'da bir caddeye onun adı verilmiştir.[5]

Sakara müziği, Jùjú ve Nijerya Hip Hop da dahil olmak üzere diğer türler üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.[4] Örnek vermek gerekirse, Fuji müziği, Müslüman geleneksel Were müziğinin, Sakara ve Apala müziğinden alınan unsurlarla harmanlanmış bir karışımıdır.[3]

Kaynakça

  1. ^ John Collins (1985). Musicmakers of West Africa. Lynne Rienner Publishers. s. 49. ISBN 0-89410-075-0. 
  2. ^ Michael E. Veal (2000). Fela: the life & times of an African musical iconÜcretsiz kayıt gerekli. Temple University Press. s. 28. ISBN 1-56639-765-0. 
  3. ^ a b "Nijerya Müziğinin Tarihi". OnlineNigeria. 29 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2010. 
  4. ^ a b "Azeez Ojutiku - Bio". MyRhythm.com. 21 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2010. 
  5. ^ Maurice Archibong (29 Temmuz 2004). "Abeokuta'nın birçok ozanı ve bir müze". Daily Sun. 14 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nijerya</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Nijerya ya da resmî adı ile Nijerya Federal Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batısında yer alan ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Nijer, Çad, Kamerun ve Benin oluştururken, ülkenin güneyinde Gine Körfezi içerisinde yer alan Benin Körfezi yer almaktadır. Ülkenin başkenti Abuja'dır.

Reggae, Jamaika'ya özgü bir müzik türü. Ritmini kalp atışından aldığı söylenir. Jamaika usulü rock olarak da geçer. Kökleri calypso, ska/rocksteady, rock'n roll ve hatta rythm and blues'a dayanır.

<span class="mw-page-title-main">BaBa ZuLa</span> Türk müzik grubu

BaBa ZuLa, 1996'da Mehmet Levent Akman, Murat Ertel ve Emre Onel tarafından kurulan müzik grubudur.

Nijerya millî futbol takımı, Nijerya'yı uluslararası organizasyonlarda temsil eden futbol takımıdır. FIFA'nın 12 Haziran 2006'da açıkladığı Dünya Millî Futbol Takımları sıralamasında 11. sırada yer almıştır. 3 Kez Afrika Uluslar Kupası'nı kazanmışlar ve FIFA Dünya Kupası'nda 2 kez son 16'ya kalmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Wole Soyinka</span>

Akinwande Oluwole Soyinka, Nijeryalı yazardır. 1986'da "Geniş bir kültürel bakış açısı ve şairane bir sezi üslubu ile sunduğu hayatının tiyatrosu için" Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı. Bu ödüle layık görülen ilk Afrikalı yazar oldu. Nijerya'da, Gana'da, Birleşik Krallık'ta ve Amerika Birleşik Devletleri'nde ders verdi. Trajedi ve komedi, şiir, roman ve otobiyografik metinler yazdı. Eserlerinde Afrika ile Avrupa değerlerinden etkilenen bir burjuvazi arasında, Afrika toplumunun izlenimini serimler. 1997 yılında, kurucularından biri olduğu Uluslararası Yazarlar Parlamentosu'nun başkanı oldu. Günümüzde kendini, tehdit altındaki yazarlar için tüm dünyada barınak sağlamaya adamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nijerya İç Savaşı</span>

Nijerya İç Savaşı, diğer adıyla Biafra Savaşı, 6 Temmuz 1967-13 Ocak 1970 tarihleri arasında süren savaş. Nijerya'nın güneydoğu illerinin Biafra Cumhuriyeti adı altında ülkede ayrılmak istemesi sebebiyle çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fela Kuti</span> Nijeryalı müzisyen ve aktivist

Fela Anikulapo Kuti ya da kısaca Fela, Nijeryalı müzisyen, albüm yapımcısı, insan hakları savunucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Nijerya pasaportu</span>

Nijerya pasaportu, Nijerya vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Deneysel rock</span>

Deneysel rock ya da avangart rock, rock'ın tipik elemanları üzerinde deneyselliğe gidilen bir müzik türüdür. Deneysel rock, aynı zamanda genel kompozisyon ve performans tekniklerinin sınırlarını zorlayan bir özelliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Olusegun Obasanjo</span> 5. ve 12. Nijerya devlet başkanı

Oluṣẹgun Mathew Okikiọla Arẹmu Ọbasanjọ, 1999-2007 yılları arasında Nijerya Devlet Başkanı olan eski Nijerya Ordusu generali, Yoruba asıllı Nijeryalı. Obasanjo 1 Ekim 1979 ile 13 Şubat 1976 tarihleri arasında Nijerya ordusu komutanlığı yapmıştır. 29 Mayıs 2007 - 29 Mayıs 1999 tarihleri arasında demokratik olarak seçilerek iki dönem devlet başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Obafemi Awolowo</span>

Jeremiah Obafemi Awolowo, Nijeryalı iş insanı, sendikacı, avukat ve siyasetçi. Awolowo, Afrika ülkesi Nijerya'nın bağımsızlığını kazanmadığı ve İngiliz Batı Afrikası koloni sisteminin bir parçası olduğu dönemde 1954 ile 1960 yılları arasında Batı Eyaleti'nin başbakanlığını yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Funmilayo Ransome-Kuti</span>

Funmilayo Ransome-Kuti 20. yüzyılın ilk yarısında ülkesi Nijerya'da kadın hakları için öncülük eden bir avukat, bir öğretmen, bir politika lideri, kadın hakları savunucusu ve feministtir. Kendi döneminin önemli liderlerinden biri olarak diğerlerinden farklı olarak hizmet etmiştir. Aynı zamanda ülkede araba kullanan ilk kadındır. Onun izlediği politika onun Nijerya'da kadın haklarının bir savunucu ve "Nijerya'nın annesi" olarak anılmasını sağladı. İlk yıllarında Nijerya'da kadınların oy hakkı için avukatlık eden güçlü bir bir kişiydi, 1947'de West African Pilot tarafından Egba halkının kadınlarına öncülük ettiği için "Lisabi aslanı" lakabını aldı.

Fly or Die, Amerikalı müzik grubu N.E.R.D'nin ikinci stüdyo albümü. 23 Mart 2004'te Virgin Records etiketiyle yayınlandı. Önceki albümde Spymob'dan yardım alan grup, bu kez tüm enstrümanları kendileri çaldı. "Maybe" adlı şarkıda gitarda Lenny Kravitz ve davulda Questlove gruba eşlik etti.

<span class="mw-page-title-main">Afrika halkları</span> Vikimedya liste maddesi

Afrika'daki etnik gruplar her biri kendi dilini ve kültürü olan binlerce kişiyi oluşturmaktadır.

Nijerya'da din çeşitlidir. Ülke aynı anda dünyanın en büyük Hıristiyan ve Müslüman nüfuslarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. Güvenilir güncel istatistikler mevcut değildir; ancak Nijerya, çoğunlukla kuzey bölgesinde yaşayan Müslümanlar ile çoğunlukla ülkenin güney bölgesinde yaşayan Hristiyanlar arasında kabaca ikiye bölünmüş durumda. Igbo ve Yoruba etnik kökenlerine özgü olanlar gibi yerli dinler onlarca yıldır azalıyor ve yerini Hristiyanlık veya İslam alıyor. Nijerya'nın nüfusunun Hıristiyan payı da,ülkedeki Müslüman nüfusa göre doğurganlık oranının daha düşük olması nedeniyle artık düşüşte.

<span class="mw-page-title-main">Benue-Kongo dilleri</span>

Benue-Kongo dilleri, Sahra Altı Afrika'nın çoğunu kapsayan Nijer-Kongo dil ailesinin büyük bir alt bölümüdür. Çoğunlukla Nijerya'da konuşulan Orta Nijerya dilleri ve Nijerya'da, Kamerun'da ve Sahra Altı Afrika'nın çoğunda konuşulan Bantu dillerini içeren Güney Bantoid dilleri olacak şekilde iki ana daldan oluşur.

Bulgar müziği, klasik, halk müziği, popüler müzik ve diğer biçimler dahil olmak üzere Bulgaristan ülkesiyle ilişkili tüm müzik türlerini ifade eder.

Maloya, Réunion'un iki ana müzik türünden biridir, genellikle Réunion Creole dilinde söylenir ve geleneksel olarak perküsyon ve bir müzik yayı eşliğinde söylenir. Maloya, Réunion'un diğer halk müziği olan séga'da olduğu gibi, Afrikalı ve Madagaskarlı kölelerin ve adadaki Hint işçilerin müziğine dayanarak oluşturduğu yeni bir form olarak nitelendirilebilir. Bazı müzik muhabirleri, müzikseverler ve uzman olmayan akademisyenler bazen maloya'yı Amerikan müziklerinden biri olan blues ile karşılaştırabilirler, ancak bu iki müzik türünün çok az ortak yönü vardır. Maloya, Fransız devleti için bir tehdit olarak görüldüğü için 1970'lerde yasaklandı.

Apala, Nijerya'nın Britanya İmparatorluğu'nun bir kolonisi olduğu dönemde Yoruba halkı tarafından geliştirilen bir müzik türüdür. Geç 1930'larda ortaya çıkan bu tür, vurmalı çalgılara dayalı bir tarzdır. Apala'nın ritimleri zamanla daha karmaşık hale gelmiştir ve Küba müziği gibi tarzlara etki etmiştir, aynı zamanda Nijerya'da popülerlik kazanmıştır. Zaman içerisinde daha az dini odaklı hale evrilmiştir.

Jùjú, geleneksel Yoruba vurmalı çalgı kaynaklı bir halk müziği tarzıdır. "Jùjú" adı, Yoruba dilinde "atma" veya "bir şeyin atılması" anlamına gelen "juju" veya "jiju" kelimesinden gelir. Juju müziği, Batı Afrika, Haiti, Küba ve diğer Güney Amerika ülkelerinde yaygın olan bir tür sihir ve sihirli nesnelerin kullanımı olan juju'dan adını almamıştır. Bu tarz, 1900'lerde ülkelerin kent içi kulüplerinde evrim geçirmiştir ve Ababababaa Babatunde King olarak bilinen, yaygın olarak Tunde King olarak bilinen birisi tarafından yaratıldığına inanılmaktadır. İlk jùjú kayıtları, King ve Ojoge Daniel tarafından 1920'lerde yapılmıştır, King bu tarzda öncü olmuştur. Jùjú'nun başlıca enstrümanı ve öncü enstrümanı Iya Ilu adlı konuşan davuldur.