İçeriğe atla

Sakanoue no Korenori

Sakanoue no Korenori
Sakanoue no Korenori
Kendi dilinde adı坂上是則
MeslekŞair ve devlet adamı
DilKlasik Japonca
TürWaka

Sakanoue no Korenori (Japonca坂上是則), erken Heian döneminde yaşamış bir Japon şair ve devlet adamı. Doğum ve ölüm tarihleri kesin olarak bilinmemekle birlikte Sakanoue no Tamuramaro'nun dördüncü kuşak soyundan gelmekteydi ve şair Mochiki'nin babasıydı.

Şiirin Otuz Altı Ölümsüzü'nden biriydi ve şiirlerinden biri Hyakunin Isshu'ya dahil edildi. Şiirlerinden kırk biri nihayetinde imparatorluk antolojilerine dahil edildi.

Kendi hayatı boyunca öncelikle şampiyon bir kemari oyuncusu olarak biliniyordu. 2 Mart MS 905'te Sakanoue no Korenori ve meslektaşları, imparatorluk sarayı'nda kesintisiz olarak 206 kez topa vurdular ve imparator tarafından övüldüler. Ayrıca Kaga vilayeti valisi olarak görev yaptı.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ki no Tsurayuki</span> Japon yazar (872 – 945)

Ki no Tsurayuki, Japonya'da Heian döneminde yaşamış bir Japon şair, hattat ve yazardı. Özellikle Kokin Wakashū ile Japon Önsözü'nü yazması ve Tosa Nikki'nin muhtemel bir yazarı olmasıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sugawara no Michizane</span> Japon şair (845 – 903)

Sugawara no Michizane, Heian dönemi Japon bilgin, şair ve siyasetçi. Özellikle mükemmel bir Kanshi şairi olarak kabul edilir ve günümüzde Şintoizm'de öğrenmenin tanrısı Tenman-Tenjin (天満天神) olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Sarayı</span>

Kuzey Sarayı, Japonya'da Nanboku-chō döneminde 1336-1392 yılları arasında altı taht talibinden biridir. Günümüz Japonya İmparatorluk Ailesi, Kuzey Sarayı imparatorlarının kökeninden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kamo no Chōmei</span> Japon şair (1155 – 1216)

Kamo no Chōmei, Heian döneminde yaşamış bir Japon şair, yazar ve keşiş. Bir dizi doğal ve sosyal felakete tanık oldu ve siyasi desteğini kaybettikten sonra ailesiyle ilişkili Şinto tapınağında terfi için devredildi. Topluma sırtını dönmeye karar verdi, Budist yeminlerini aldı ve başkentin dışında yaşayan bir keşiş oldu. Bu, dünyaya sırt çevirenlerin genellikle manastırlara katıldığı zamanlar için biraz alışılmadık bir durumdu. Şair-rahip Saigyō ile birlikte, zamanının edebi geri dönüşlerinin temsilcisidir ve ünlü denemesi Hōjōki, "münzevi edebiyat" olarak bilinen türün temsilcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Saigyō</span> Japon şair (1118 – 1190)

Saigyō Hōshi, geç Heian ve erken Kamakura döneminde yaşamış bir Japon şair ve keşiş.

Kaifūsō, Japon şairler tarafından yazılmış edebi kanshinin en eski şiir antolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ariwara no Narihira</span>

Ariwara no Narihira, erken Heian döneminde yaşamış bir Japon saray mensubu ve şair. Hem Altı Şiirsel Dahi'den hem de Otuz Altı Şiirsel Dahi'den biri seçildi ve şiirlerinden biri Hyakunin Isshu koleksiyonuna dahil edildi. Ayrıca Zai Go-Chūjō, Zai Go, Zai Chūjō veya Mukashi-Otoko olarak da bilinir.

<i>Ise Monogatari</i>

Ise Monogatari, Japonya'da Heian döneminden kalma bir uta monogatari veya waka şiirleri ve ilgili anlatılar koleksiyonudur. Mevcut versiyon, her biri şiir ve düzyazıyı birleştiren 125 bölüm toplamakta ve çoğu versiyonda toplam 209 şiir vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kakinomoto no Hitomaro</span> Japon şair (662 – 710)

Kakinomoto no Hitomaro, geç Asuka döneminde yaşamış bir Japon aristokrat ve şair. En eski waka antolojisi olan Man'yōshū'da yer alan şairlerin en önde gelenlerinden biriydi, ancak Man'yōshū'daki ipuçlarından toplanabileceklerin dışında, hayatının ayrıntıları büyük ölçüde belirsizdir. Muhtemelen MS 650'lerde, Yamato vilayeti merkezli Kakinomoto boyunda doğdu ve muhtemelen MS 709 civarında Iwami vilayetinde öldü.

<span class="mw-page-title-main">Ōshikōchi no Mitsune</span> Japon yazar (9.. – 9..)

Ōshikōchi no Mitsune, Heian döneminde yaşamış bir Japon devlet adamı ve şair. Japon imparatorluk sarayında waka şairi ve Otuz Altı Şiir Ölümsüzü'nün bir üyesidir. Kai, Izumi ve Awaji vilayetlerinin valisi olarak gönderildi ve Kyoto'ya dönüşünde Kokin Wakashū'nun derlenmesine katılması istendi. Şiirsel maçların ustasıydı ve paravanlardaki resimlere eşlik eden şiirleri, kalitelerinden dolayı büyük beğeni topladı. O dönemdeki etkisi Ki no Tsurayuki ile orantılıydı ve resmi şiir koleksiyonlarında alışılmadık derecede fazla sayıda şiiri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fujiwara no Okikaze</span> Japon şair (9.. – 9..)

Fujiwara no Okikaze, Heian döneminde yaşamış bir Japon şair ve soylu. Fujiwara no Hamanari'nin torununun torunu olup Otuz Altı Şiir Ölümsüzü'nün biri olarak kabul edilmektedir. Kokin Wakashū'dan sonra imparatorluk tarafından derlenen antolojilerde 38 şiiri yer almaktadır. Şiirlerinden biri ünlü Hyakunin Isshu antolojisine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Izumi Shikibu</span> Japon şair (976 – 1033)

Izumi Shikibu, orta Heian döneminde yaşamış bir Japon şairdi. Otuz altı Orta Çağ Şiir Ölümsüzü'nden biri olarak kabul edilmektedir. Murasaki Shikibu ve İmparatoriçe Shōshi'nin sarayında Akazome Emon'un çağdaşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sone no Yoshitada</span> Japon yazar

Sone no Yoshitada, orta Heian döneminde yaşamış bir Japon waka şairiydi. Kesin doğum ve ölüm tarihleri bilinmemekle birlikte, 10. yüzyılın ikinci yarısında yaşadığı tahmin edilmektedir. Şiirin Otuz Altı Ölümsüzü'nden biriydi ve şiirlerinden biri Hyakunin Isshu'ya dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Fujiwara no Sanekata</span>

Fujiwara no Sanekata, orta Heian döneminde yaşamış bir Japon waka şairiydi. Fujiwara no Tadahira'nın büyük torunuydu ve amcası Fujiwara no Naritoki tarafından büyütüldü. Bildirildiğine göre Sei Shōnagon'un sevgilisiydi ve birçok kadınla aşk şiirleri alışverişinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Jakuren</span> Japon şair (1139 – 1202)

Jakuren ve Fujiwara no Sadanaga (藤原定長), geç Heian ve Kamakura dönemlerinde yaşamış bir Japon şair ve keşiş. Shunzei'nin küçük kardeşinin ölümü üzerine ünlü şair Fujiwara no Shunzei tarafından evlat edinildi. Shunzei başlangıçta Sadanaga'nın varisi olmasını amaçlamıştı, ancak daha sonra iki erkek çocuğu olması nedeniyle Sadanaga, Fujiwara no Sadaie lehine bir adım atmak zorunda kaldı. O zamanlar yaygın bir uygulama olduğu gibi, bir keşiş oldu ve Jakuren adını aldı. Saigyō'yu örnek alarak ülkeyi dolaştı, seyahatlerinden şiirler yazdı. Zamanında iyi sayılırdı ve sıklıkla Fujiwara no Teika ile ilişkilendirilirdi. Sekizinci imparatorluk waka antolojisi olan ünlü Shin Kokin Wakashū'nun altı derleyicisinden biriydi ve eser için otuz beş şiiri seçildi. Ölmeden önce, Shunzei'nin öğrencisi olan Fujiwara no Ietaka'yı evlat edindi. Şiirlerinden biri ünlü şiir antolojisi Hyakunin Isshu'ya dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Jien</span> Japon şair (1155 – 1225)

Jien, geç Heian ve Kamakura dönemlerinde yaşamış bir Japon şair, tarihçi ve keşiş.

<i>Hyakunin Isshu</i>

Hyakunin Isshu, yüz şair tarafından yazılan yüz wakadan olışan klasik bir Japon antolojisidir. Hyakunin Isshu "yüz kişi, [her biri] bir şiir" olarak tercüme edilebilir. Hyakunin Isshu'ya dayalı kartlardan oluşan bir deste kullanan uta-garuta kart oyununa da atıfta bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Yoshino Dağı</span>

Yoshino Dağı, Japonya'nın Nara prefektörlüğünde bulunan bir dağdır. Dağ, Yoshino kasabasında yer almakta olup kiraz çiçekleriyle ünlüdür ve her bahar, ağaçların çiçek açtığı dönemde çok sayıda ziyaretçi çekmektedir. 2004 yılında Yoshino Dağı, Kii Dağları'ndaki Kutsal Yerler ve Hac Yolları adı altında UNESCO Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak belirlendi.

<span class="mw-page-title-main">Ichiyō Higuchi</span> Japon yazar (1872-1896)

Natsuko Higuchi ya da mahlasıyla Higuchi Ichiyō, Meiji Dönemindeki Japon bir yazardı. Kısa öyküler ve şiir konusunda uzmanlaşmış, Japonya'nın ilk kadın profesyonel modern edebiyat yazarıydı ve aynı zamanda bir günlük yazarıydı. 5000 Japon yeni banknotunda portresi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japon şiiri</span>

Japon şiiri, Japonya'ya özgü bir şiir türüdür. Japonca yazılan ve okunan şiirlerin yanı sıra Japonya'da Çince veya Ryukyu Adaları'ndan ryūka ile yazılmış şiirleri de kapsamaktadır.