İçeriğe atla

Saitama Demiryolu Hattı

Saitama Demiryolu hattı
Saitama Rapid Railway Logo
Saitama Rapid Railway train
Eylül 2005'te bir Saitama Hızlı Demiryolu 2000 serisi EMU
Genel Bakış
Mal sahibi Saitama Demiryolu Şirketi
Yerel ayar Tokyo, Saitama Eyaleti
Termini

Saitama Demiryolu Hattı (埼玉高速鉄道線, Saitama Kōsoku Tetsudō sen) Japon Saitama Demiryolu Şirketi tarafından işletilen, çoğunlukla yer altından ilerleyen hızlı tren hattıdır. Saitama Eyaleti, yerel belediye yönetimleri ve Tokyo Metrosu tarafından finanse edilen bu tren hattı, Tokyo'da bulunan Akabane-iwabuchi İstasyonundan başlayıp Saitama'daki Urawa-Misono İstasyonunda sona eren Tokyo Metro Namboku Hattının bir devamını oluşturmaktadır.[1] Hat, 2002 Saitama Stadyumu'na ana ulaşım aracı olarak kullanılmaktadır. 27 Kasım 2015'te rotaya "Saitama Stadyum Hattı" adı verilmiştir. İstasyon numaralandırmasında kullanılan hat sembolü “SR”dir.

Genel bakış

Bu hat, Tokyo Metrosu Namboku Hattı'ndan gelen trenlerin Akabane-iwabuchi İstasyonunun ötesinde Saitama Eyaletine gitmesine ve Urawa-Misono İstasyonunda sona ermesine imkan tanımaktadır.

Hattın büyük bir kısmı yeraltındadır, yalnızca Urawa Misono İstasyonu ve bitişik depolar yüzeydedir. Hat daha önce sadece otobüslerin hizmet verdiği Kawaguchi şehrinin doğu ve kuzey kısmını Tokyo'ya bağlamaktadır.

1972 yılında Tokyo Metrosu Namboku Hattının bir uzantısı olarak belirtilen hattın planlandı. Orijinal planlamayla doğu Urawa'ya ve Saitama'daki merkezi Kawaguchi'ye hizmet etmesi planlanmıştı. 1985 yılında planlamayla hat doğuya, Hatogaya'ya kaydırıldı. 1992 yılında Saitama Eyaleti tarafından üçüncü sektör Saitama Demiryolu Şirketi kuruldu ve 1995 yılında inşaat başladı. Hat, 28 Mart 2001'de açıldı.

İnşaatın toplam maliyeti 256,1 milyar yen olup kilometre başına maliyet 17,5 milyar yen düşmektedir.

Taşıt stokları

  • Tokyo Metrosu 9000 serisi 6/8 araçlı EMU'lar
  • Tokyu 3000 serisi 8 araçlı EMU'lar
  • Tokyu 3020 serisi 8 araçlı EMU'lar
  • Tokyu 5080 serisi 8 araçlı EMU'lar
  • Saitama Hızlı Demiryolu 2000 serisi 6 araçlı EMU'lar
  • Sotetsu 21000 serisi 8 araçlı EMU'lar

Hissedarlar

2013 yılı itibarıyla Saitama Demiryolu Şirketi'nin ana hissedarları tablodaki gibidir.[1]

Hissedar Yüzde
Saitama Eyaleti45.0
Tokyo Metrosu19.4
Kawaguchi Şehri18.7
Saitama Şehri7.1

Yolcu istatistiği

Hattın yolcu sayıları tablodaki gibidir.[1]

Mali yıl Toplam yolcu Yolcu/km gün
2009 30.564 milyon 40.038
2010 31.051 milyon 40.770
2011 30.983 milyon 40.546

Tarihi

Saitama Demiryolu Şirketi 25 Mart 1992'de kurulmuştur.[1]

1 Nisan 2022'de hatta 8 vagonlu trenler çalışmaya başlamıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Terada, Hirokazu (19 Ocak 2013). データブック日本の私鉄 [Databook: Japan's Private Railways]. Japan: Neko Publishing. s. 56. ISBN 978-4-7770-1336-4. 
  2. ^ 東急目黒線・東京メトロ南北線・埼玉高速鉄道線で8両編成の運転開始 [8-car trains begin operating on the Tokyu Meguro Line, Tokyo Metro Namboku Line, and Saitama Rapid Railway Line]. Japan Railfan Magazine Online (Japonca). Japan: Koyusha Co., Ltd. 9 Nisan 2022. 9 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Metro</span> kentsel alanda yolcu taşıyan demiryolu sistemi

Metro, genellikle kentsel alanlarda bulunan yüksek kapasiteli toplu taşıma türüdür. Otobüslerden, fünikülerden veya tramvaylardan farklı olarak, genellikle metro sistemleri özel bir geçiş hakkı üzerinde çalışan, yayalar veya diğer araçlar tarafından erişilemeyen ve tünellerde bulunan demiryollarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Metrosu</span> İstanbul, Türkiyede hizmet veren metro ağı

İstanbul Metrosu, Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük şehri olan İstanbul'daki metro sistemidir. 3 Eylül 1989'da M1 hattının hizmete girmesiyle birlikte faaliyete başlamıştır. Günümüzde M1ᴀ, M1ʙ, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9 ve M11 olmak üzere 11 hattan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M4 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M4 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan metro hatlarından biridir. Anadolu Yakası'nın ilk metro hattı olma özelliğini taşır. İlk istasyonu Kadıköy, son istasyonu ise Sabiha Gökçen Havalimanı olmak üzere 23 istasyonu mevcuttur ve istasyonlar tamamen yer altındadır. Kadıköy ve Ayrılık Çeşmesi istasyonları ile Tavşantepe - Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki istasyonlar hariç, hat D.100'e paralel gider. 17 Ağustos 2012 tarihinde Kadıköy - Kartal, 10 Ekim 2016 tarihinde Kartal - Tavşantepe uzatması ve 2 Ekim 2022 tarihinde Tavşantepe - Sabiha Gökçen Havalimanı uzatması hizmete girmiştir. M4 hattı, 33,5 kilometre (20,8 mi) uzunluğu ile İstanbul'da M11 hattından sonraki en uzun ikinci metro hattıdır. Hattaki toplam seyahat süresi 52 dakikadır. İşletme 8'li ve 4'lü tren dizileriyle yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Madrid Metrosu</span>

Madrid metrosu, İspanya'nın başkenti Madrid'deki metro olarak adlandırılan toplu taşıma ağını anlatır. 17 Ekim 1919 tarihinde kral XIII. Alfonso döneminde açılan ilk metro hattı bugünkü Cuatro Caminos ile Sol istasyonlarını birbirine bağlıyordu.

<span class="mw-page-title-main">M3 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M3 Metro Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda ilk istasyonu Bakırköy Sahil son istasyonu ise Kayaşehir Merkez olan 26,7 km uzunluğundaki 19 istasyonlu metro hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hyundai Rotem</span> Güney Koreli makine şirketi

Hyundai Rotem, Güney Kore'li demiryolu araçları, savunma sanayi araç-gereçleri ve üretim hatları için üretim yapan bir sanayi şirketidir. Hyundai Motor şirketine bağlıdır. Temmuz 2006 yılında Türkiye'de ortak Eurotem A.Ş. şirketini kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yenikapı Aktarma Merkezi</span> Fatih, İstanbulda bir aktarma merkezi

Yenikapı Aktarma Merkezi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Fatih ilçesindeki Yenikapı Meydanı'nda yer alan TCDD'ye ait yer altı tren istasyonu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na ait hemzemin raylı sistem istasyonu, Metro İstanbul'a ait yer altı metro istasyonları ve İETT otobüslerine hizmet veren otobüs duraklarını kapsayan ve hatlar arasında aktarma imkanı sağlayan aktarma merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Saitama Stadyumu 2002</span>

Saitama Stadyumu 2002, genellikle Saitama Stadyumu veya kısaca Saisuta, Japonya'nın Saitama ilinin, Saitama şehrinde yer alan bir futbol stadyumu.

<span class="mw-page-title-main">Şinkansen</span> Japon yüksek hızlı demiryolu ağı

Şinkansen, Japonya'da Japan Railways tarafından işletilen yüksek hızlı demiryolu ağıdır. Ağın en yüksek işletme hızı 240–320 km/h arasında olup, kuzeyde Hokkaido'da devam eden bir bağlantı inşaatı ile birlikte Honshu ve Kyushu adalarındaki çoğu büyük şehri birbirlerine bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M2 (Ankara Metrosu)</span> Ankara Metrosu hattı

M2 Metro Hattı, Ankara'daki metro hatlarından birisidir. Kızılay'dan başlayıp Koru'da sona ermekte olan hat, 16,590 kilometre (10,309 mi) uzunluğa sahiptir ve 11 istasyonu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halkapınar Aktarma Merkezi</span> Konak, İzmirde bir aktarma merkezi

Halkapınar Aktarma Merkezi, TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonu, İzmir Metro A.Ş.'ye ait hemzemin metro ve tramvay istasyonları ve ESHOT ve İZULAŞ otobüslerine hizmet veren otobüs duraklarından oluşan aktarma merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">East Japan Railway Company</span> Japon Demiryolu Şirketi

East Japan Railway Company veya JR East , Japonya merkezli bir demiryolu şirketidir. Şirket, 1 Nisan 1987 tarihinde kurulmuş olup Japan Railways'in yedi şirketinden biridir. Şirketin merkezi Tokyo'nun Shibuya semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ottoman Railway Company</span> İzmir merkezli eski İngiliz demiryolu şirketi

Ottoman Railway Company,, İzmir merkezli olmak üzere Ege Bölgesi'nde 1856 – 1935 yılları arasında faaliyet gösteren ve Anadolu'daki ilk demiryolu hattı olan İzmir-Alsancak – Aydın demiryolu inşa eden ve işleten İngiliz demiryolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Keihin-Tōhoku Hattı</span> Japonyada bulunan demir yolu hattı

Keihin-Tōhoku Hattı, Japonya'da East Japan Railway Company tarafından işletilen bir Demiryolu hattıdır. Hat 59,1 km uzunluğunda olup Saitama, Kawaguchi, Tokyo, Kawasaki ve Yokohama şehirlerini birbirine bağlamaktadır. Adı Tokyo (東), Yokohama (浜) ve Tōhoku Ana Hattı (東北本線) adlarının karakterlerinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tōhoku Shinkansen</span> Japonyade 674,9 km uzunluğunda shinkansen demiryolu hattı

Tōhoku Shinkansen, Japonya'da East Japan Railway Company tarafından işletilen bir shinkansen demiryolu hattıdır. Hat 674,9 km uzunluğunda olup ülkenin en uzun shinkansen hattıdır ve Tokyo ve Aomori şehirlerini birbirine bağlamaktadır. Hattın aynı zamanda Yamagata ve Akita olmak üzere iki mini-shinkansen hattı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo İstasyonu</span>

Tokyo İstasyonu, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir tren istasyonudur. İstasyon Chiyoda semtinde Marunouchi ticaret bölgesinde İmparatorluk Sarayı ve Ginza ticaret bölgesi yakınlarında yer almaktadır.

Halkapınar - Bornova şube demiryolu, İzmir'de bulunan İzmir-Basmane – Manisa – Afyonkarahisar demiryoluna bağlı bir şube demiryolu hattıdır. The Smyrna Cassaba Railway / İzmir – Kasaba Demiryolu (SCR) Şirketi tarafından inşa edilerek 25 Ekim 1866'da hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bornova Tren İstasyonu</span> Bornova, İzmirde kapatılan bir tren istasyonu

Bornova Tren İstasyonu, İzmir'in Bornova ilçesi Kazımdirik Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait eski hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Tōkyū Den-en-toshi Hattı</span>

Den-en-toshi Hattı Büyük Tokyo’daki merkezideki Shibuya istasyonundan Chūō-Rinkan istasyonuna Tōkyū Corporation tarafından işletilen bir demiryolu hattıdır. Buradan Hanzomon Hattına ve Tōbu Skytree Hattına çok tren var.

<span class="mw-page-title-main">0 serisi Shinkansen</span> Japon hızlı tren tipi

0 serisi trenler, 1964'te açılan Japonya'nın Tōkaidō Shinkansen yüksek hızlı hattında çalışmak üzere inşa edilen ilk nesil Şinkansen tren setleriydi Kalan son tren setleri 2008 yılında geri çekildi.