İçeriğe atla

Sait Maden

Sait Maden
Sait Maden
Doğum3 Mayıs 1931
Çorum, TürkiyeTürkiye
Ölüm19 Haziran 2013 (82 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Ölüm sebebiBypass ameliyatı sonrasında gelişen pnömoni
Defin yeriKaracaahmet Mezarlığı, İstanbul
MeslekŞair, çevirmen, yayıncı, ressam, fotoğrafçı ve grafik tasarımcısı
EvlilikAyten Maden (çocuk kitapları yazarı ve çizeri)
Ödüller"Türk Dil Kurumu Çeviri Ödülü" (1976)- "Elsa’ ya Şiirler", Louis Aragon

Sait Maden (3 Mayıs 1931,[1] Çorum - 19 Haziran 2013, İstanbul[2]) Türk şair, çevirmen, yayıncı, ressam, fotoğrafçı ve grafik tasarımcısı. Bazı kaynaklarda doğum tarihi 1932 olarak belirtilmiştir.

Hayatı

3 Mayıs 1931’de Çorum’da dünyaya gelen Sait Maden ilk ve orta öğrenimini Çorum’da tamamladı. 13 yaşındayken şiir yazmaya başladı, 18 yaşında Fransızcadan çeviriler yapıyordu. Şiir ve resme olan tutkusu onu İstanbul'a getirdi. 1949–55 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi resim bölümünün "Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi"nden mezun oldu.

Charles Baudelaire'den ‘Moesta et Errabunda’ çevirisiyle Varlık dergisinin yarışmasında birinciliği kazandı. Federico García Lorca’yı kendi dilinden çevirebilmek amacıyla İspanyolca öğrendi. Baudelaire’in ‘Kötülük Çiçekleri’, Lorca’nın bütün şiirleri, Pablo Neruda, Louis Aragon, Octavio Paz, Vladimir Mayakovski, Paul Éluard, Saint-John Perse’in bazı şiirlerini çevirdi. Maden'in şiirleri "İstanbul", "Türkçe", "Soyut", "Yazko Edebiyat", "Varlık", "Gösteri" gibi önemli dergilerde yayımlandı. Birkaç kuşak onun çevirileriyle dünya şairlerini tanıdı. Şair Haydar Ergülen onun için "Bir şiir dervişi" demişti.[3]

1950'li yıllarda grafik sanatlarına ilgisi artmaya başladı. 1955-1960 yılları arasında tiyatro dekorları ve sinema afişleri tasarladı, çizdi. 1960'tan sonra ilgisini tamamen grafiğe yoğunlaştırdı. 8 bin kitap ve dergi kapağı çizerek bu alanda bir rekora imza attı. Kitaplarında kullandığı fontların bazıları da kendi tasarımıdır. 500 kadar da logo, broşür, ambalaj ve etiket tasarımı yapan Maden siyasi partiler için seçim afişleri de tasarladı.

1958–1963 yılları arasındaki gazetecilik yaptı. 1964’te kendi atölyesini kurdu. 1968’de faaliyete geçen "Grafik Sanatçıları Derneği"nin kurucularından biri de oydu. Bir süre bu derneğin başkanlığını da üstlendi.

1979’da başladığı “Başlangıcından bugüne Türk grafik sanatı” başlıklı kitap projesini maddi destek bulamadığı için tamamlayamadı. Ancak bu kitabın birinci bölümünü “Çevre” dergisinde yayımlatmayı başardı. Kitabın 19. yüzyıla ait başka bir bölümü de “Grafik Sanatı” dergisinde yayımlandı. Sait Maden, logo tasarımlarını 1990'da “Simgeler” adlı bir albümde topladı.

Eşi Ayten Maden çocuk kitapları yazarı ve çizeridir.

Sait Maden, 10 Mayıs 2013'te Altunizade Başkent Hastanesi'nde gerçekleştirilen koroner arter baypas ameliyatı sonrasında gelişen zatürreye bağlı olarak 19 Haziran 2013 çarşamba günü saat 9:00’da hayatını kaybetti.[4] Maden’in naaşı, 21 Haziran cuma günü Üsküdar Şakirin Camii’nde öğle namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.[5]

Kitapları

Grafik Tasarım

  • "Simgeler: grafik ürünlerinden seçmeler: 1", 162 syf, 20x18 cm, Çekirdek Yayınlar,[6][7] 1990
  • "Cumhuriyetin renkleri ve biçimleri: Grafik sanatının dünü, bugünü", kolektif, Tarih Vakfı Yayınları, 1999, syf 74-81.

Şiir

  • "Çağdaş İspanyol şiiri antolojisi 1900-2000, 93 ozandan 400 örnek", Çekirdek Yayınlar.
  • "Bir şiir müzesi", Çekirdek Yayınlar.
  • "Gılgamış: ölümsüz yaşamın izinde", Çekirdek Yayınlar.
  • "Açıl, Ey Gizem!, Bütün şiirler-1", Çekirdek Yayınlar.
  • "Yol Yazıları, Bütün şiirler-2", Çekirdek Yayınlar.
  • "Hiçlemeler, Bütün şiirler-3", Çekirdek Yayınlar.
  • "Şiirin dip sularında, Bütün şiirler-4", Çekirdek Yayınlar.
  • "Cinayet Granada'da işlendi", Çekirdek Yayınlar.
  • "Şiir Tapınağı: insanoğlunun beş bin yıllık şiir serüveni", Adam Yayınları.
  • "Yeryüzü Şiiri: İnsanoğlunun beş bin yıllık şiir serüveni-1", Çekirdek Yayınlar.
  • "Yeryüzü Destanları: İnsanoğlunun beş bin yıllık şiir serüveni-2", Çekirdek Yayınlar.
  • "Mayakovski: Ben kimim?", Dünya yayıncılık.

Hakkında Yazılan Kitaplar

  • "Bir usta, bir dünya: Sait Maden" (Tasarımcı, Sanatçı, Şair), kolektif, Yapı Kredi Yayınları, 2009, İstanbul.

Sergileri

  • "Simgeler: Retrospektif grafik ürünler sergisi”, K2 Sanat Merkezi, 4-11 Nisan 2013, İzmir. Düzenleyenler: Ömer Durmaz ve Miraç Güldoğan.
  • "Sait Maden: İstanbul’un 99 yüzü, 99 Faces of Istanbul”, 29. İstanbul Kitap Fuarı, 30 Ekim-7 Kasım 2010, İstanbul. Düzenleyenler: Sadık Karamustafa, Sunay Girgin ve Cemran Öder.
  • "Bir usta, bir dünya: Sait Maden" (Tasarımcı, Sanatçı, Şair), Yapı Kredi Kültür Merkezi, Sermer Çifter salonu, 18 Aralık 2009 Cuma - 24 Ocak 2010 Pazar, İstanbul.
  • "Sait Maden ve Ayten Maden karma sergi" Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi sergi salonu, 13 Mayıs 2004, Adana.[8]

Söyleşileri

  • “Sait Maden”, Ömer Durmaz, Grafik Tasarım dergisi, sayı 16, Ocak 2008, sayfa 20–35.

Ödülleri

Kaynakça

  1. ^ "Sait Maden hayatını kaybetti". www.trtturk.com.tr. Erişim tarihi: 23 Haziran 2013. 
  2. ^ "Sait Maden Vefat Etti". Hürriyet gazetesi. 24 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2013. 
  3. ^ "Sait Maden hayatını kaybetti". Akşam gazetesi. 24 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2013. 
  4. ^ "Sait Maden Öldü!". www.haberevet.com. 23 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2013. 
  5. ^ "Sait Maden'i kaybettik". www.milliyet.com.tr. Erişim tarihi: 20 Haziran 2013. []
  6. ^ "Çekirdek Yayınlar / Sait Maden". idefix.com. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2013. []
  7. ^ "Çekirdek Yayınlar". kitap.antoloji.com. 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2013. 
  8. ^ "Sait Maden/Ayten Maden Seminer-Sergi-Atölye Çalışması, Adana". 19 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cemal Süreya</span> Türk şair, yazar ve çevirmen (1931–1990)

Cemal Süreya, kimlik adıyla Cemalettin Seber, Türk şair, yazar ve çevirmen. Türk şiirinde modernist bir hareket olan İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden biridir. İlk şiir denemelerini ortaokulda eskizlerle, lisede aruzla yapsa da asıl şiir çalışmaları üniversite yıllarında başlamıştır. Üvercinka (1958), Göçebe (1965), Beni Öp Sonra Doğur Beni (1973), Uçurumda Açan (1984), Sıcak Nal (1988), Güz Bitigi (1988) ve Sevda Sözleri (1990) adlarındaki şiir kitaplarının yanı sıra deneme, eleştiri, günlük ve antoloji türlerinde de yazmıştır. Eserlerinde en sık işlediği temalar aşk, kadın, yalnızlık, sosyal ve siyasal eleştiriler, ölüm, tanrı düşüncesi, portreler ve manzum poetikadır. Ayrıca Fransızcadan kırka yakın kitabı Türkçeye çevirmiştir. Onüç Günün Mektupları (1990) dışında hiçbir yazısı veya şiiri, dergi ve gazetede yayımlanmadan kitaba dönüşmemiştir. Sosyalist bir dünya görüşüne sahip olan Süreya, Papirüs dergisini çıkarmış ve bu dergide edebî görüşlerini açıklamasının yanı sıra dergiyi bir aydın olarak fikirlerini ortaya koymak için araç olarak kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sait Faik Abasıyanık</span> Türk hikâye ve roman yazarı, şair (1906–1954)

Sait Faik Abasıyanık, Türk hikâye ve roman yazarı, şair. Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından birisi olan Sait Faik, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılar nedeniyle Türk edebiyatının köşe taşlarından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Necatigil</span> Türk şair, öğretmen ve çevirmen

Behçet Necatigil ; Türk şair, öğretmen ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Mayakovski</span> Rus şair, oyun yazarı, film ve tiyatro aktörü

Vladimir Vladimiroviç Mayakovski, Rus şair, oyun yazarı, film ve tiyatro aktörü.

<span class="mw-page-title-main">Edip Cansever</span> Türk şair

Edip Cansever, tam adıyla Ömer Edip Cansever,, Türk şairdir. Tam adı Ömer Edip Cansever olsa da, Ömer adını ilk şiirleri ve ilk şiir kitabı dışında hiç kullanmadı.

<span class="mw-page-title-main">Charles Baudelaire</span> Fransız şair (1821-1867)

Charles Pierre Baudelaire, Fransız şair, deneme yazarı ve sanat eleştirmenidir. 19. yüzyılın en önemli Fransız şairlerinden olmasının yanı sıra Edgar Allan Poe'nun eserlerini çeviren öncü sanatçıdır. En ünlü eseri olan lirik tarzdaki Kötülük Çiçekleri'nde; 19. yüzyılın ortalarında Paris'te yaşanan hızlı sanayileşmenin, güzelliğin doğasını nasıl etkilediğini yansıtan şiirlerine yer vermiştir. Baudelaire'nin son derece özgün nesir şiir tarzı; Verlaine, Rimbaud ve Mallarmé gibi kendinden sonraki dönem sanatçılarını da oldukça etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ataol Behramoğlu</span> Türk şair, yazar ve çevirmen

Ataol Behramoğlu, Türk şair, yazar, çevirmen, akademisyen ve edebiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Kudret Aksal</span> Türk yazar ve şair

Sabahattin Kudret Aksal, Türk şair, senarist ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Fernando Pessoa</span> Portekizli şair, ressam

Fernando Pessoa Portekizli şair ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Veli Kanık</span> Türk şair (1914–1950)

Orhan Veli Kanık, daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı. Şair otuz altı yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikâye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı.

İsmail Ferit Edgü, Türk öykücü, şair, romancı, deneme yazarı, yayıncı, sanat koleksiyoneri.

<span class="mw-page-title-main">Enver Gökçe</span>

Enver Gökçe ; Türk şair, yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Ülkü Tamer</span> Türk şair, gazeteci, oyuncu ve çevirmen

Ülkü Tamer, Türk şair, gazeteci, oyuncu ve çevirmen.

Samih Rifat,, Türk mimar, fotoğrafçı, çevirmen yazar ve şair.

Ersan Kaan Erçelik, Türk şair, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Komet</span> Türk resim ve gravür sanatçısı

Gürkan Coşkun ya da bilinen adıyla Komet, Türk ressam ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Oya Uysal</span>

Oya Uysal Türk şair.

<i>Şimdi Sevişme Vakti</i>

Şimdi Sevişme Vakti, Türk yazar Sait Faik Abasıyanık'ın 1953 yılında yayınlanan şiir kitabı. Yazarın yayınlanan tek şiir kitabıdır.

Efe Murat Balıkçıoğlu, Türk şair ve çevirmen.

<i>Bütün Şiirleri</i> (Cahit Sıtkı Tarancı) Cahit Sıtkı Tarancı kitabı

Bütün Şiirleri ya da Otuz Beş Yaş Bütün Şiirleri, Asım Bezirci tarafından hazırlanan ve Cahit Sıtkı Tarancı'nın tüm şiirlerini içeren şiir kitabıdır. 1983'te Can Yayınları tarafından basılmıştır. Kitaptaki şiirlerin sıralanışı Bezirci tarafından şu sözlerle dile getirilmiştir:

"Şiirleri, elverdiğince, yayım tarihlerine göre sıraladım. Bunun için, şairin Ömrümde Sükût adlı ilk eserinden önce yayımlanan ve hiçbir kitabına girmeyen yirmi dört şiirini 'Öncekiler' bölümünde topladım. Ömrümde Sükût'tan sonra ve Düşten Güzel'den önce basılıp da eserlerinde yer almayanları 'Aradakiler'” bölümünde birleştirdim. Düşten Güzel'den sonra çıkanları ise 'Sonrakiler”' bölümüne yerleştirdim. En sona da 'Çeviriler'i ekledim. Ömrümde Sükût, Otuz Beş Yaş ve Düşten Güzel'deki şiirlerin sıralanış düzenine dokunmadım."