İçeriğe atla

Saipa Tiba

Saipa Tiba
Saipa Tiba
Genel Bakış
Üreticiİran SAIPA
Üretim2009-günümüze
MontajKaşan, İran
Tasarımcı(lar)Italdesign Giugiaro
Gövde ve Şasi
SınıfKüçük sınıf
Gövde tipi4 kapılı sedan, 5 kapılı hatchback
DüzenÖnden motorlu, önden çekişli
Platform"S81"
BenzerleriKia Pride, Kia Rio, Geely CK
Teknik Özellikler
Motor1.5 L sıralı 4 silindirli benzinli
Uzunluk4,105 mm
Genişlik1,635 mm
Yükseklik1,484 mm
Ağırlık1,013 kg

Saipa Tiba, SAIPA tarafından 2009 yılından üretimine başlanan küçük sınıf otomobildir. Otomobil, aslında "Miniator" olarak adlandırılmış olup "S81" platformuna dayanmaktadır.[1] Tiba, Farsçada ceylan anlamına gelmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otomobil</span> yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı

Otomobil, yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı. Otomobil, yakıtla çalışan bir motor sayesinde hayvan gücü kullanılmadan, itmeden veya çekmeden hareket edebilen ve üzerindekileri de taşıyabilen bir taşıttır. Halk arasında -ve bundan sonra bu maddede de- "araba" olarak isimlendirilir ve bilinir.

Saip, İzmir ilinin Karaburun ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Saip Ursavaş</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali Saip Ursavaş, Türk asker ve siyasetçi.

Otomobil segmentleri, otomobillerin boyut, hacim, fiyat, performans gibi kriterlerle değerlendirilerek oluşturulan sınıflandırmadır.

İ. Sahip Örge veya Saib İhsan Örge, Türk bürokrat.

Lig-i Berter-i Halîc-i Fars İran futbol liglerinin en üst seviyesidir. Lig 1989 yılında kurulmuştur. Ligde 16 takım mücadele etmektedir.Ligi son2 sırada bitiren takım bir alt lige düşerken, bu takımın üstündeki takım ise küme düşmemek için play out maçları yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Saruhan (eyalet)</span>

Karesi Eyaleti, Saruhan Eyaleti, veya Karesi-Saruhan Eyaleti, Osmanlı Devleti eyaletidir. 1845 yılında kurulmuş 1847 yılında dağıtılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Otomotiv endüstrisi</span> Motorlu araçları tasarlayan, geliştiren, üreten ve pazarlayan iş sektörüdür

Otomotiv endüstrisi, terim anlamı olarak, motorlu taşıtları tasarlayan, geliştiren, üreten ve pazarlayan iş sektörüdür. 2007 yılı itibarıyla, tüm dünyada 73 milyondan fazla motorlu araç üretildi. Otomotiv sanayii, tüm sanayileşmiş ülkelerde ekonominin lokomotifi olarak kabul edilmektedir. Sektörün ekonomideki sürükleyici-lokomotif etkisinin nedeni, diğer sanayi dalları ve ekonominin diğer sektörleri ile olan çok yakın ilişkisidir. Otomotiv sanayii demir-çelik, petro-kimya, lastik gibi temel sanayi dallarında başlıca alıcı ve bu sektörlerdeki teknolojik gelişmenin de sürükleyicisidir. Turizm, altyapı ve inşaat ile ulaştırma ve tarım sektörlerinin gerek duyduğu her çeşit motorlu araçlar sektör ürünleri ile sağlanmaktadır. Bu sektördeki değişimler, ekonominin tümünü yakından etkilemektedir. Otomotiv sektörü Motorlu Taşıt Aracı üreten bir sanayidir. Dünyada toplam motorlu taşıt seri üretiminin yaklaşık %70'ini otomobil üretimi oluşturmaktadır. Türkiye'de de bu oran geçerlidir. Otomobil üretimi, diğer motorlu taşıtlara göre çok daha yüksek adetlerde yapılır. Bu suretle otomobil üretimi, güçlü bir yan sanayiini oluşturarak diğer taşıtların üretimine de destek olur. Bu nedenle otomobil üretimi, otomotiv sanayiinin temelidir..

<span class="mw-page-title-main">Spor otomobil</span> otomobil türü

Spor otomobil ya da spor araba, küçük hacimli, genellikle iki koltuklu ve iki kapılı olarak dizayn edilmiş çevik kullanım sağlayan ve yüksek performanslı otomobillere verilen isimdir. Spor otomobiller sade tasarımlı ya da lüks araç sınıfı olabilirler, ancak yüksek manevra kabiliyetinde ve minimum ağırlıkta olmaları gereklidir. Gran Turismo, Grand Tourer, fastback, Hot Hatch, muscle car, pony car, spor kompakt, spor coupe, süperspor otomobil, cabriolet, roadster türleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kerim Ensariferd</span>

Kerim Ensariferd, İranlı millî futbolcudur. Oyun tarzı ve yeteneği Ali Daei tarafından fark edilmiştir. Super League takımlarından Aris forması giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rahman Ahmedi</span>

Rahman Ahmedi, kaleci pozisyonunda görev yapmış İranlı eski millî futbolcu ve antrenör.

Vizeden muaf ülkelerden gelinmediği sürece Eritre ziyaretçileri, Eritre'nin diplomatik temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir. Tüm ziyaretçilerin en az 1 ay süreyle pasaporta saip olmaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Olcaynoyan</span> Türk asker

Ali Haydar Olcaynoyan Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">SAİPA</span>

SAIPA, 1966 yılında kurulan bir İranlı otomotiv şirketidir. SAIPA, İran'ın ikinci büyük otomobil üreticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Key Museum</span> İzmir, Türkiyede bir otomobil müzesi

Key Museum, İzmir'in Torbalı ilçesinde bulunan bir otomobil müzesi. 6 Mayıs 2015'te açılan müze, 7.000 m2 alanıyla ve sahip olduğu 76 otomobil ve 40 motosiklet ile Türkiye'nin en kapsamlı otomobil müzesidir. Müzedeki araçların model yılları 1880'lerin sonu ile 2011 arasında değişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cevad Kazımiyan</span>

Cevad Kazımiyan, orta saha pozisyonunda görev yapmış İranlı eski millî futbolcudur.

Gürcü Ali Saib Paşa Gürcü asıllı Osmanlı askeri. Vaktiyle Talas’a yerleşen Gürcü bir ailenin oğludur. Doğum tarihi bilinmemektedir. 1851 yılında Mekteb-i Harbiye'den Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle mezun oldu. 1876-1877 Osmanlı-Sırp Savaşı'nda gösterdiği üstün başarılarından dolayı Müşir rütbesine terfi etti.

Daryuş Yezdani, orta saha pozisyonunda görev yapmış İranlı millî futbolcu ve teknik direktördür.

<span class="mw-page-title-main">Mehdi Turabi</span> İranlı millî futbolcu

Mehdi Turabi, Perspolis takımında forvet pozisyonunda görev yapan İranlı millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Saipler, Torbalı</span>

Saipler, İzmir ilinin Torbalı ilçesine bağlı bir mahalledir.