İçeriğe atla

Saip Egüz

Saip Egüz
Genel bilgiler
Doğum22 Haziran 1920
Bergama, İzmir
Ölüm12 Mayıs 1981
UyrukTürk

Saip Egüz (22 Haziran 1920; Bergama, İzmir - 12 Mayıs 1981), Türk müzisyen ve eğitimci. Bestelediği çocuk şarkılarıyla tanınır. Mini Mini Bir Kuş, Vücudumuz, Ellerim Parmaklarım, Haydi Biliniz, Tavşan gibi bir ҫok ҫocuk şarkılarının bestecisi ve söz yazarıdır.

Biyografi

22 Haziran 1920 tarihinde İzmir’in Bergama ilçesinde doğdu. Ӧnce şarkı söyleyerek ve mandolin çalarak müzik çalışmalarına bașladı. Ardından bunu keman çalışmaları izledi.

1941-1942 öğretim yılında Gazi Eğitim Enstitüsü müzik bölümüne girdi. Burada keman ve piyano çalışmalarını yanı sıra öğretmenlerinin teşviki ile ses çalışmalarına ağırlık verdi. 1944-1945 öğretim yılı sonunda müzik bölümünü bitirdi ve ses alanında yetiştirilmek üzere Milli Eğitim Bakanlığınca Ankara’da bırakıldı. 1960 yılına kadar ortaöğretim kurumlarında müzik öğretmenliği yaptı. Ҫok sesli koro eğitiminin önemi ve koro eğitimini yaygınlaştırma çalışmalarına ortaöğretim öğretmenliği sırasında başlayan Saip Egüz, Musiki Muallim Mektebi’nde, yapılan ortaokullar arası koro yarışmasında Ankara 4'üncü ortaokul korosu ile katılıp, birincilik ödüllü kazandı.

1946-1951 yıllarında Radyo Mandolin Orkestrasında solist olarak ҫalıștı. Bütün bu ҫalıșmaları sırasında ses öğretmeni Azize Işık, Adolfo Camozzoa, Umur Baha Pars’tan dersler aldı ve Ankara Devlet Konservatuvarı ses uzmanı Max Klein’in derslerini izledi. Ayrıca Fuat Koray ile üҫ yıl armoni-kontrpuvan ҫalıșmalarını sürdürürken, Ankara Devlet Konservatuvarı'nda Ferit Alnar’ın derslerini izledi. 1961-1962 yılında Almanya’daki Freiburg Yüksek Müzik Okulunda tek ve toplu ses eğitimi, koro ve modal system iҫinde çok seslilik çalışmalarına katıldı. Bir yıl süren bu ҫalșımalarının sonunda öğretim belgesi alarak yurda döndü.

1964 yılında ilk kez Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümünde ҫok sesli toplu ses eğitimi çalışmalarını başlattı. 1974 yılına kadar da bu kurumda tek ses eğitimi, toplu ses eğitimi, koro eğitimi ve yönetimi derslerini yürüttü. 1970-1972 yılları arasında Müzik Bölümü bașkanlığı görevini yaptı. 1974 yılında emekli oldu. 1976-1980 yıllarında Ankara Hacettepe Üniversitesi Ҫocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmalarına devam ederken, TRT Müzik Dairesi Uzmanlığı görevini de üstlenmişti. TRT Müzik Dairesi Başkanı Cavidan Selanik ve Erçıvan Saydam’ın işbirliği ile ҫocuk korolarının kuruluşunda büyük emeği geçen Saip Egüz bu güne dek çalışmalarına devam eden TRT ҫocuk korolarının temelini atmış ve gelișmesine öncülük etmiştir.

12 Mayıs 1981 tarihinde vefat etmiştir.

Eserleri

Saip Egüz ve Ziya Aydıntan

  • İlkokulda Müzik Eğitimi Sınıf: 1-2-3-4-5
  • Türkü ve Şarkılarla Yeni Müzik Eğitimi Ortaokul 1-2-3
  • Ҫok Sesli Müzik Eğitimi Lise 1-2-3
  • Şarkılarla Müzik Eğitimi I
  • Şarkılarla Müzik Eğitimi II
  • Kolay Mandolin Metodu

Saip Egüz ve Akif Saydam

  • Yeni Mandolin Metodu I
  • Yeni Mandolin Metodu II
  • Yeni Mandolin Metodu III

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekrem Zeki Ün</span>

Ekrem Zeki Ün, Türk besteci, orkestra şefi, keman eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

Zekai Tunca, Türk sanat müziği sanatçısı.

Ender Doğan, Klasik Türk müziği sanatçısı ve neyzendir.

Mehmet Nida Tüfekçi, Türk halk müziği sanatçısı. Uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarında öğretim üyeliği yapmıştır. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte hocası Muzaffer Sarısözen'in izinden gitmiş ve Türk halk müziği konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden birisi olmuştur.

İstemihan Taviloğlu, Türk besteci ve müzik eğitimcisidir. Bir klarnet konçertosu besteleyen ilk Türk besteci olarak tanınmıştır. Ankara Devlet Konservatuvarında müzikoloji bölümünün kurucu üyesi olan ve bu kurumda 20 yıl solfej ve armoni dersleri vermiş olan Taviloğlu, konservatuvardan yetişen tüm müzisyenlerin öğretmeni olarak bilinir.

Ali Rıza Gündoğdu, Türk halk müziği sanatçısı.

Sarper Özsan, Türk müzisyen ve bestekâr. Yazdığı ve bestelediği 1 Mayıs Marşı ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cenan Akın</span>

Cenan Akın, besteci, koro yöneticisi ve müzik eğitimcisi.

Eftal Küçük, Türk besteci, elektrik-elektronik mühendisi.

Erdal Tuğcular, Türk bestecisi ve müzik eğitimcisi.

Mehmet Başdurak, 7 yaşında ezan-ı muhammediyi okuyarak dini; annesinin ve babasının udi ve hanende olmaları hasebiyle de la-dini musikiye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız İrengün</span>

Yıldız İrengün, Klasik Türk müziği bestecisi, udi ve yorumcu. 16 Eylül 1938 tarihinde Ankara’da doğdu. Annesi Hatice Hanım, babası Muhittin Bey’dir.

Walter Strauss, Alman orkestra ve koro şefi.

Serhad Raşa, Türk müzisyendir.

Serenad Bağcan, Türk müzisyen.

Muzaffer Arkan, Türk müzisyen, eğitimci, akademisyen.

Ziya Aydıntan, gerçek adıyla Mehmet Ziyaettin Aydıntan, bestekar, yazar, eğitmen. Türkiye'de ilk sistemli gitar eğitimi çalışmaları Ziya Aydıntan tarafından başlatılmış ve Türkiye'de ilk Türkçe gitar metodunu da yazmıştır. Türkiye’nin ilk gitar orkestrasını Ziya Aydıntan kurmuştur. Ziya Aydıntan Türkiye'de gitar için ilk halk müziği düzenlemelerini yapmış ve kendisine ait olan gitar metodunda yer almıştır. Kâtibim ve Ilgaz türküleri örnek verilebilir. Ziya Aydıntan İlhan Baran’ın Ankara Atatürk Lisesi’nde müzik öğretmeni olmuştur. İlhan Baran Ziya Aydıntan'ın özendirmesiyle on altı yaşında Ankara Devlet Konservatuvarı yaylı çalgılar bölümüne girmiştir.