İçeriğe atla

Saint John Manastırı, Müstair

Müstair'deki St. John Benediktin Manastırı
UNESCO Dünya Mirası
Konum  İsviçre
KriterKültürel: iii
Referans269
Tescil1983 (7. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Saint John Manastırı (Almanca: Benediktinerinnenkloster St. Johann, Romanşça: Claustra benedictina da Son Jon), Graubünden Kantonundaki Müstair köyündeki eski bir Benediktin manastırıdır. Karolenj sanatının son derece iyi korunmuş mirası nedeniyle, 1983 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mtsheta</span> Gürcistan kenti

Mtsheta, Gürcistan'ın en eski kentlerinden biridir. Doğu Gürcüstan'da, tarihsel Kartli bölgesinde yer alır. Başkent Tiflis yakınlarında, Kura ve Aragvi ırmaklarının birleştiği yerde kuruludur. MÖ 3. yüzyıl ile MS 5. yüzyıl arasında Kartli Krallığı'nın başkenti olan Mtsheta, bugün Mtsheta-Mtianeti bölgesinin yönetsel merkezidir. Gürcüler, 317 yılında Hristiyanlığı burada kabul ettiler ve kent, Gürcistan Ortodoks Kilisesi'nin bugün de merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Jerónimos Manastırı</span>

Jerónimos Manastırı, Portekiz'in başkenti Lizbon'un Santa Maria de Belém semtinde bulunan tarihi manastırdır. Şehrin en önde gelen sembollerinden biri olan Manastır, manuelin tarzın en başarılı örneklerindendir. 1983 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Santa María de Guadalupe Kraliyet Manastırı</span>

Santa María de Guadalupe Kraliyet Manastırı, İspanya'nın Extremadura Eyaleti'ndeki Guadalupe'de bulunan bir Roma Katolik manastır topluluğudur. Sierra de las Villuercas'ın doğu eteklerinde bulunur ve dört asırdan uzun zamandır ülkedeki en önemli manastırlardan biridir. UNESCO tarafından 1993 yılında Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İran'ın Ermeni Manastır Topluluğu</span>

İran'da Batı Azerbaycan ve Doğu Azerbaycan eyaletlerinde bulunan İran'ın Ermeni Manastır Topluluğu, MS 7 ila 14. yüzyıllar arasında kurulan üç Ermeni kilisesinden oluşan bir topluluktur. Yapılarda –Kara Kilise, Aziz Stepanos Manastırı ve Dzordzor Şapeli'nde— pek çok yenileme yapılmıştır. Bu alanlar, UNESCO'nun Dünya Mirası listesi kapsamında 8 Temmuz 2008'de Dünya Miras Komitesi'nin 32. oturumunda kültürel miras olarak ilan edilmiştir. Üç kilise 129 hektar bir alan kaplamakta olup, UNESCO kriterlerinin ii., iii. ve vi. maddelerine göre Ermeni mimari ve dekoratif geleneklerini gözler önüne seren önemli bir merkez olduğu, bölgedeki Ermeni kültürünün yayılması ve Ermeni dini geleneklerin önemli bir figüranı olan Aziz Thaddeus'un hac yeri olduğuna inanıldığı için listelenmiştir. Kiliseler, güneydoğu çevre bölgelerinde eski Ermeni kültürünün son izlerini temsil etmektedirler. Yapılar, son derece iyi korunmuş bir durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Hosios Lukas Manastırı</span>

Hosios Loukas, Boeotia, Yunanistan'da, Distomo kasabası yakınlarında yer alan tarihi bir manastırdır. Orta Bizans mimarisi ve sanatının en önemli anıtlarından biridir ve Nea Moni ve Dafni manastırlarıyla birlikte UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nea Moni</span>

Nea Moni, UNESCO Dünya Mirası olarak listelenen Sakız Adası'ndaki 11. yüzyıldan kalma bir manastırdır. Adanın iç kısmında, Sakız Adası kentine yaklaşık 15 km mesafede, Provateio Oros Dağı'nda yer almaktadır. Dafni ve Hosios Loukas'taki manastırlarla birlikte Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir ve Yunanistan'daki "Makedon Rönesansı" sanatının en güzel örnekleri arasında yer alan mozaikleri ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Fountains Manastırı</span>

Fountains Manastırı, İngiltere'nin en büyük ve en iyi korunmuş Sistersiyen manastırlarından biridir. North Yorkshire'daki Ripon'un yaklaşık 3 mil güneybatısında, Aldfield köyüne yakın bir konumdadır. 1132'de kurulan manastır, VIII. Henry'nin Manastırların Feshi'ni emrettiği 1539 yılına kadar, 400 yıldan uzun bir süre faaliyet göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Canterbury Katedrali</span>

Canterbury, Kent içinde yer alan Canterbury Katedrali, İngiltere'nin en eski ve en ünlü Hristiyan yapılarından biridir. Bir Dünya Mirası alanının bir parçasını oluşturmaktadır. Canterbury Başpiskoposluğu'na bağlı bir katedraldir.

<span class="mw-page-title-main">Boğdan'daki Kiliseler</span>

Boğdan'daki sekiz Romanya Ortodoks Kilisesi, Boğdan'ın Suceava ilinde bulunmaktadır ve yaklaşık olarak 1487-1583 yılları arasında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Moldovița Manastırı</span>

Moldoviţa Manastırı, Romanya'nın Boğdan bölgesindeki Suceava ilindeki Vatra Moldoviţei'de bulunan bir Rumen Ortodoks manastırıdır. Moldoviţa Manastırı, 1532'de III. Ştefan'ın gayrımeşru oğlu Petru Rareş tarafından yaptırılmıştır. Doğu'dan gelen Osmanlı fetihlerine karşı bir bariyer olarak kurulmuştur. Boğdan'daki Kiliseler Dünya Mirası Alanını oluşturan sekiz binadan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Voroneț Manastırı</span>

Voroneţ Manastırı, günümüz Gura Humorului kasabasının bir parçası olan Rumen köyü Voroneţ köyünde bulunan bir Orta Çağ manastırıdır. Suceava ilindeki güney Bukovina'daki ünlü boyalı manastırlardan biridir. Manastır, Racova Muharebesi'ndeki zaferi anmak için 1488'de III. Ştefan tarafından 3 ay 3 haftada inşa edildi. Boğdan'daki Kiliseler Dünya Mirası Alanını oluşturan sekiz binadan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Sergius'un Teslis Manastırı</span>

Aziz Sergius'un Teslis Manastırı, en önemli Rus manastırı ve Rus Ortodoks Kilisesinin manevi merkezidir. Manastır, Sergiyev Posad kasabasında, Yaroslavl şehrine giden yol üzerinde, Moskova'nın yaklaşık 70 km kuzeydoğusunda yer alır ve 300'den fazla keşişe ev sahipliği yapmaktadır. 1993 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ferapontov Manastırı</span>

Ferapontov Manastırı, Rusya'nın Vologda Oblastı'nda bulunan bir manastırdır ve Rus Orta Çağ sanatının en saf örneklerinden biri olarak kabul edilir. Manastır 1398'de Saint Ferapont tarafından kurulmuştur. 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Novodeviçi Manastırı</span>

Novodeviçi Manastırı, Bogoroditse-Smolensky Manastırı olarak da bilinir, Moskova'nın en ünlü manastırlarından biridir. Adı bazen Yeni Bakireler Manastırı olarak telaffuz edilen manastır, Moskova Kremlini'ndeki diğer kız öğrenci manastırlarından farklı olarak tasarlandı. Diğer Moskova manastırlarından farklı olarak, 17. yüzyıldan beri neredeyse sağlam kaldı. 2004 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kiev-Peçersk Manastırı</span> Kievin ilçelerinden birine adını vermiş tarihi Ortodoks Hıristiyan manastırı

Kiev Pechersk Manastırı (Lavra)(Ukraynaca: Києво-Печерська лавра, Kyievo-Pechers'ka lavra, Rusça: Киeво-Печерская лавра, Kievo-Pecherskaya lavra), Kiev Mağara Manastırları olarak da bilinir, Ukrayna'da, Kiev'in ilçelerinden birine adını vermiş tarihi Ortodoks Hristiyan manastırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Maulbronn Manastırı</span> Almanyadaki Manastır ve Dünya Mirası

Maulbronn Manastırı, Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletindeki Maulbronn'da bulunan eski bir Roma Katolik Sistersiyen manastırı ve Protestan din okuludur. 850 yaşındaki, çoğunlukla Romanesk manastır kompleksi, Avrupa'da türünün en iyi korunmuş örneklerinden biridir ve Almanya'da Gotik tarz kullanılarak yapılan ilk binalardan biridir. 1993 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Corvey İmparatorluk Manastırı</span>

Corvey İmparatorluk Manastırı veya Corvey Soylu Manastırı, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinde, Höxter'in 2 km kuzeydoğusunda, Weser Nehri üzerinde yer alan bir Benediktin manastırı idi. 2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">San Millán de la Cogolla Manastırları</span>

San Millán de Suso ve San Millán de Yuso manastırları, La Rioja, İspanya'daki San Millán de la Cogolla kasabasında bulunan iki manastırdır. Aralık 1997'de UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Santa Maria delle Grazie (Milano)</span>

Santa Maria delle grazie, İtalya'nın kuzeyinde, Milano ilinde yer alan bir kilise ve Dominikan manastırıdır. 1980 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Manastırdaki kilisede, Leonardo da Vinci'nin Son Akşam Yemeği tablosu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Certosa di Padula</span> Yerleşke

Padula Şartröevi, İtalyancası ile Certosa di Padula,, Güney İtalya'daki Cilento ve Vallo di Diano Ulusal Parkı'nda bulunan büyük bir Şartrö manastırı veya şartröevidir. 1998 yılında Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.