İçeriğe atla

Saint-Denis Bazilikası

Koordinatlar: 48°56′08″K 2°21′35″D / 48.93556°K 2.35972°D / 48.93556; 2.35972
Saint-Denis Bazilikası
FransızcaBasilique Saint-Denis
Saint Dennis Bazilikasi'nin bati cephesi
Harita
Temel bilgiler
KonumSaint-Denis, Fransa Fransa
Koordinatlar48°56′08″K 2°21′35″D / 48.93556°K 2.35972°D / 48.93556; 2.35972
İnançHristiyan
MezhepRoma Katoliği
Durum1966'dan itibaren Katedral
Mimari
Mimari türOrta Çağ Manastır Kilisesi
Mimari biçimGotik Mimari stili

Saint-Denis Bazilikası (Fransızca:Basilique royale de Saint-Denis), (günümüzde bir kuzey Paris büyük kenti varoşu olmuş) Saint-Denis, Seine-Saint-Denis, Fransa 'da Orta Çağ'da Gotik mimari stilline göre yapılmış bir büyük manastır kilisesidir.

Bu yapının mimarı tarihi bakımdan önemi kilisedeki ayinlerde papazların ve kilise korosunun geleneksel olarak bulundukları ve 1144'te tamamlanmış olan "koro" bölümünün Fransa'da Gotik mimarı stilinin ana öğelerinin kullanıldığı ilk dinsel yapı olmasındadır. Bu bazilikanın Fransa için büyük tarihi bir önemi de vardır. Bu bazilikada Orta Çağlardan itibaren yaşayıp hüküm sürmüş Fransa kralları 'nın hemen hemen hepsinin anıtsal mezarları bulunmaktadır. 1862'den itibaren bir kilise olmak niteliği yanında Fransa'da tarihi bir anıt olarak kabul edilmektedir. .

Tarihçe ve mimari nitelikleri

Bu yapı Roma İmparatorluğu son dönemlerinde kullanılan bir mezarlık arazisi üzerine kurulmuştur ve bu mezarlıkta hem putperest hem de Hristiyan inançlara sahip ölülerin gömüldüğü arkeolojik araştırmalardan sonra. anlaşılmıştır. Yaklaşık 475 yılında Azize Genevieve bu kentte bu arazi satın alıp orada "Saint-Denys de la Chapelle" adını taşıyan bir semt kilisesi yapısı yaptırmıştır ve bu kilise şapeline Fransa'nın patron azizi olarak kabul edilmiş olan Aziz Denis'in dinsel önemi haiz kutsal kalınıtılarını ve naaşını yerleştirmiştir. 672'de bu dinsel önemi haiz kalıntılar ve naaş bir manastır kilisesi olan Saint-Denis Bazilikası'na nakledilmiştir. Aziz Denis'in kutsal kalınıtları Fransa Devrimi döneminde 1795'te yine Saint Denis şehir semt kilisesine nakledilmişt ve 1819'da Saint-Denis Bazilikası'na yeniden geri getirilmiştir.

Orta çağlardan itibaren 10. yüzyıldan 18. yüzyılın hemen sonlarına kadar Fransa'da hüküm sürmüş olan Fransa kralları 'nın hemen hepsinin naaşları bu bazilikada yapılmış anıtsal mezarlara gömülmüşlerdir. Aynı zamanda, Fransa Kralları için yapılan resmi taç giyme dinsel törenleri Reims Katedrali'nde yapılmakta olmasına karşılık, Fransa Kraliçeleri için yapılan taç giyme törenleri Saint-Denis Bazilikası'nda yer almıştır. Fransa kralların ait olan nüfuz simgeleri de (örneğin, savaş bayrakları veya kutsama töreni nesneler). bu bazilikada toplanıp gösterilmeye başlanmıştır. Bu dönemlerde bazilikanın etrafında çok sayıda manastır binaları kompleksi yapılmıştır. Aziz Denis'in ve Fransa hükümdarlarının anıt mezarlarını ihtiva eden St-Denis Bazilikası dindar halkın kutsal kalıntıları tavaf yapmak için hac yaptıkları bir mahal olmuştur.

12. yüzyılda bu manastırın başrahibi olan Suger bu manastır kilisesinin büyük bir kısmını yeniden yaptırmaya başlamış ve yeni yapılan kısımlarda, o dönemde yapısal elemanlar ve mimari süsleri nitelikleri ile büyük bir mimari yenilik içeren Gotik mimarı stili kullanılıp geliştirilmiş ve bu bazilika tümüyle ilk gerçek Gotik mimari stilli dinsel bina şekline dönüşmüştür. Özellikle 13. yüzyılda tamamlanan hac şekilli bazilikanın ana eksendeki geniş galeri koridorlu yapısı ve yüksek sivri tepeli tonozlu tavanına "Rayonan Gotik" adı verilip bu stil mimari Orta Çağ sonlarında Fransa, Almanya, İngiltere ve birçok diğer Hristiyan ülkelerde yapılan katedral binalarında örnek olarak taklit edilmiştir.

1862'den itibaren bir kilise olmak niteliği yanında Fransa'da tarihi bir anıt olduğu kabul edilmektedir. 1966'da bu bina Roma Katolik hiyerarşisi tarafından bir kardinalin yaşayıp çalıştığı bir "katedral" olarak kabul edilmiş ve bu kardinalliğe yeni bir piskoposun atanması yapılmıştır. Ancak genel olarak "Saint-Denis Bazilıkası" olarak anılmakla beraber Vatikan Roma Katolik hiyerarşisi tarafından bir "küçük bazilika" olma niteliği olduğu kabul edilmemekte bu hiyerarşi tarafından hazırlanıp kabul edilmiş bazilika listelerinde ismi bulunmamaktadır. Bugün "Bazilika Saint-Denis" katedralinde, bir müze de vardır.

Galeri

Kaynakça

  • Bu madde kısmen İngilizce Wikipedia "Basilica of St Denis" maddesi kaynaklidır: Online [1]29 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)

Dış bağlantılar

  • Baudelet.net websitesinde "basilique-saint-denis" maddesinde baziika ve bazilkadaki kral anit mezarlari fotolari.. Online: [2]14 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Fransızca)
  • Montjoye.net websitesinde "basilique-saint-denis" maddesinde bazilika ve bazilkadaki kral anit mezarlari fotoları. Online:.[3] (Fransızca)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bazilika</span> Hristiyan kutsal mekanı

Bazilika, eski Roma kentlerinde forumun yanında bulunan, içinde mahkemelerin görüldüğü veya diğer resmi hizmetlerin görüldüğü büyük çatılı kamusal binalara; Erken Hristiyanlık ve Orta Çağ dönemlerinde ise yan geçitleri bulunan, galerili veya galerisiz olabilen kiliselere verilen isim.

Gotik, kendine has özelliği olan bir sanat anlayışı ve yazı şekli. Gotik yazılar ilk baskı denemelerinde denenmiş, çoğunlukla Almanlar tarafından kullanılan bir yazı stilidir. Gotik sanatı 12. yüzyılın ikinci yarısında Romanesk sanatının değişmesiyle, Latin sanatına bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Orta Çağı kapatan, Rönesansı başlatan akımdır. Gotik tarzı, yalnız mimarlıkta tesirli olmayıp; heykelcilik, resim, yazı, süs ve hatta gündelik eşyada da etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kilise</span> Hristiyan ibadeti için dinî bina

Kilise, Hristiyanlıkta ibadet etmek ve bazı diğer dini vazifeleri yerine getirmek için tahsis edilmiş halka açık bina, tapınak. Yunanca ekklesia kelimesinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Petrus Bazilikası</span> Romada bazilika

Aziz Petrus Bazilikası veya San Pietro Bazilikası Roma'daki en büyük 4 bazilikadan ikincisidir. Vatikan'daki en göze çarpan binadır. Kubbesi ile Roma'nın silüetindeki en önemli parçalardan biridir. Hıristiyanlığın en büyük kilisesidir. 23.000 m² arazi üzerine kuruludur. 60.000 kişilik kapasitesi vardır. İstanbul'un Fethi'nden sonra, Kızıl Elma'nın, Roma'da bulunan Saint-Pierre Kilisesinin mihrabındaki altın top olduğu ileri sürülmüştür. Yapının inşaatına 18 Nisan 1506 tarihinde başlanıp 1626 yılında inşaat tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa mimarisi</span>

Fransız mimarisi veya Fransa mimarisi, Fransız ve yabancı asıllı mimarların Fransa Cumhuriyeti coğrafi sınırları içinde tasarladığı veya inşa ettiği mimari eserlere verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Sacré-Cœur Bazilikası, Paris</span>

Sacré-Cœur Bazilikası, Paris'in Montmartre mahallesinde bulunan önemli bir Hristiyan yerleşimidir. 2006 yılında on milyon ziyaretçi ile Notre Dame Katedralinden sonra Fransa'da en çok ziyaret edilen anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Westminster Abbey</span>

Westminster Abbey ya da resmî adı ile Westminster'daki Aziz Peter Kilisesi, Londra'nın Westminster kentinde, Westminster Sarayı'nın batısında, büyük, Gotik bir manastır kilisesi. Birleşik Krallık'ın en önemli dinî yapılarından birisidir ve İngilizler için geleneksel taç giyme ve defin yeri olmuş, daha sonraki zamanlarda bu özelliğini sadece kraliyet ailesi için sergilemeye devam etmiştir. Manastır, 1540 ve 1556 yılları arasında bir katedral statüsüne sahipti. Ancak 1560 yılından bu yana bina artık bir manastır ya da bir katedral değil, İngiltere Krallığı'nın bir kilisesi - egemenliğe doğrudan sorumlu bir kilise - statüsüne sahiptir. Binanın kendi orijinal manastır kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans mimarisi</span> Doğu Roma mimarisine genel bakış

Bizans mimarisi, Bizans İmparatorluğu mimarisidir. İmparatorluk, Büyük Konstantin, Roma İmparatorluğu başkentini Roma'dan Byzantion'uma doğuya taşıdığı 330 yılından sonraki Roma İmparatorluğu'nun sanatsal ve kültürel varlığını adresler. Byzantion, "Yeni Roma", sonradan Konstantinopolis ismini almıştır, bugün İstanbul olarak adlandırılmaktadır. İmparatorluk, bir Milenyumdan fazla yaşamış, Avrupa'da Orta Çağ ve Rönesans mimarlığını etkin şekilde etkilemiş, 1453 yılında İstanbul'un fethinden sonra Osmanlı mimarisini etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rieti</span> İtalyanın Lazio bölgesinde, Rieti iline bağlı ilçe (komün)

Rieti, merkezi İtalya'nın Lazio Bölgesi'nde kendi ismini taşıyan Rieti ilinde bir küçük tarihi şehir ve komün.

<span class="mw-page-title-main">Gotik heykel</span>

Gotik heykel, Orta Çağ boyunca, 12. yüzyılın ortalarından 16. yüzyıla kadar Avrupa'da gelişmiş, Romanesk heykelden evrilerek Rönesans heykeli ve Maniyerizm'e dönüşmüş bir heykel stilidir.

Donato Bramante, ünlü İtalyan mimarı. Milano'da iken erken rönesans mimarî stilini kullandı ve Roma'ya geldikten sonra "yüksek rönesans" mimarı stilinin kurucularından ve ilk uygulayıcılarından biri oldu. En ünlü eserinin Vatikan'da Katolik dünyasının en önemli tapınağı olduğu kabul edilen Vatikan'da kurulu Aziz Petrus Bazilikası'dır. Bu büyük katedral için ilk planları ve önemli kısımlarının tasarımlarını yapmış ve bunların bina edilmesini kontrol etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Apsis (mimarlık)</span>

Apsis, Hristiyanlığın dini mabetleri olan kiliselerin sunak odasını kapsayan, çoğunlukla yarım daire ya da çokgen, çok nadir durumlarda dikdörtgen planlı bir yapı unsurudur. Apsisler antik döneme ait bazilikalarda yaygın olarak da mimari öğe olarak kullanılmıştır. Apsisler, yapının cephesinde dışa doğru göbekli bir yapı olabildiği gibi, bina içlerinde ya da dikdörtgen planlı duvarlarla da sarılı olabilir. Apsislerin çatısı çoğunlukla yarım kubbe biçiminde olur, ancak düz çatılı apsisler de mümkündür. Çoğunlukla kiliselerin yan neflerinden, yan şapellerinden veya apsislerinden açılan küçük apsislere ise, mimarlıkta apsidiyol denir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Vitus Katedrali</span> Katedral

Aziz Vitus Katedrali, Prag Başpiskoposluğunun merkezi olan Roma Katolik katedralidir.

<span class="mw-page-title-main">Santa Sabina</span> Romada bazilika

Santa Sabina bazilikası, Roma'da Aventine Tepesi üzerinde bulunan tarihi bir kilisedir. Tiber Nehri'nin kuzeyi ve Circus Maximus'un doğusunda konumlanan Santa Sabina bilinen en eski Roma Bazilikasıdır. Bu haliyle orijinal kolonadlı dikdörtgen plan şemasını hala korumaktadır. Diğer birçok kiliseye kıyasen, örneğin Santa Maria Maggiore, Santa Sabina'nın geçirdiği restorasyonlar onun orijinal dekorasyonunu bozmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Reims Katedrali</span>

Reims Notre-Dame Katedrali, Fransa'nın Reims kentinde, yüksek Gotik mimari tarzda inşa edilmiş bir Roma Katolik kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bedesten (Lefkoşa)</span>

Bedesten, Lefkoşa'nın kuzeyinde, Selimiye Camii'nin hemen yanında yer alan tarihi bir yapıdır. Yapının bin yıldan uzun bir geçmişi vardır. Aslen 6. yüzyıl civarında arazisine bir kilise yapılmış, bunun yerine daha büyük bir kilise olarak günümüzdeki Bedesten binası 12.-16. yüzyıllar arasında inşa edilmiştir. Osmanlı döneminde bedesten olarak kullanılmaya başlanmıştır. Şu anda kültür merkezi olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çabukauri Bazilikası</span>

Çabukauri Bazilikası Doğu Gürcistan'ın Kaheti bölgesinde yer alan, harabe durumda bir Hristiyan kilisesidir. Nekresi tarihi yerleşim bölgesinde, Nekresi manastır kompleksinin yaklaşık 1.5 kilometre kuzeybatısında konumlanmıştır. 4 veya 5. yüzyıla tarihlenen üç koridorlu, büyük Çabukauri bazilikası, Gürcistan'daki en eski Hristiyan kilise yapılarından biridir. 1998 yılında ortaya çıkarılmıştır. Bazilika, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Yorgi Bazilikası, Prag</span>

Aziz Yorgi Bazilikası Çekya'nın başkenti Prag'da, Prag Kalesi içerisinde, günümüzde hâlen duran en eski kilise binasıdır. 920 yılında Bohemyalı Vratislaus I tarafından yaptırılan bazilika, Aziz Yorgi'ye adanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası</span> Romada bazilika

Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası olarak da bilinen, Roma Şehri'nde Roma Diyosezi'nin Katolik katedralidir. Baş bazilika 4 kilometre (2,5 mi) uzaklıkta bulunan Vatikan Şehri'nin hemen dışında yer almaktadır. kuzeybatıya. Yine de, olarak Papalığın özellikleri, archbazilika ve onun bitişiğindeki yapıların bir zevk dışı statü gelen İtalya'ya şartlarını, uygun Lateran Antlaşması 1929 Hem Aziz Yuhanna Bazilikası hem de Lateran Sarayı, merkezde Roma'nın en eskisi olan bir Mısır dikilitaşı ile 16. yüzyılın sonunda ortaya konan büyük bir açık alana, Piazza di San Giovanni'ye bakmaktadır. Ne yazık ki, Porta San Giovanni üzerinden şehre giren ve çıkan trafik, şehrin ihtişamını azaltma eğilimindedir. Meydanın karşısında, Roma'daki en saygın kalıntılardan biri ve birçok hacı için hedef olan Scala Santa'yı barındıran bina var. Bölge aynı zamanda siyasi mitingler için bir mekandır ve 24 Haziran'daki Vaftizci Aziz Yahya'nın Doğuşu bayramı, Romalıların rosto porchetta yedikleri bir panayırla kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Bizans mimarisi</span> Uyanış mimarisi akımı

Bizans Uyanış çoğunlukla dini, kurumsal ve kamu binalarında görülen bir mimari uyanış hareketidir. Özellikle İstanbul ve Ravenna Eksarhlığı olmak üzere 5. ila 11. yüzyıllardan kalma Doğu ve Ortodoks Hristiyan mimarisiyle ilişkili Bizans stilinin unsurlarını içerir. Yeni Bizans mimarisi 1840'larda Batı Avrupa'da ortaya çıktı ve 19. yüzyılın son çeyreğinde Rusya İmparatorluğu'nda ve daha sonra Bulgaristan'da zirveye ulaştı. Yeni Bizans ekolü Yugoslavya'da I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı arasında etkindi.