İçeriğe atla

Saimaa Gölü

Saimaa Gölü
Harita
Havza
KonumGüney Karelya, Finlandiya
Koordinatlar61°15′K 28°15′D / 61.250°K 28.250°D / 61.250; 28.250
Ada(lar)3507
Genel bilgiler
Akarsu (giden)Vuoksi Nehri, Saimaa Kanalı
Yüzölçümü4.370 km2 (1.690 sq mi)
Ortalama derinlik17 m (56 ft)
En derin noktası82 m (269 ft)
Su hacmi36 km3 (8,6 cu mi)
Kıyı uzunluğu13.700 km (8.500 mi)
Yüzey rakımı76 m (249 ft)
ÖzelliklerFinlandiya' nın en büyük gölü
Wikimedia Commons
Avrupa üzerinde Saimaa Gölü
Saimaa Gölü
Saimaa Gölü (Avrupa)
Finlandiya üzerinde Saimaa Gölü
Saimaa Gölü
Saimaa Gölü (Finlandiya)

Saimaa (İsveççe: Saimen) Finlandiya'nın güneydoğusunda bir göl.[1] 1.377 kilometrekarelik yüzölçümü ile Finlandiya'nın en büyük, Avrupa'nın ise altıncı büyük gölüdür.[1] Gölün yakınlarında kurulmuş önemli yerleşim merkezleri Lappeenranta, Imatra, Savonlinna ve Mikkeli'dir.[1] Vuoksi Nehri, Saimaa Gölü'nden Ladoga Gölü'ne doğru akar. 61°15′K 28°15′D koordinatlarında bulunur.

Lappeenranta'daki Saimaa Kanalı gölü Finlandiya Körfezi'ne bağlar. Bunun haricinde Saimaa Gölü'nü diğer küçük göllere bağlayan kanallar, su yolu ulaşımı ya da turistik amaç için kullanılır. Soyu tükenmekte olan tatlı su fok türlerinden biri bu gölde yaşar.

Ayrıca bakınız

  • Oluşumlarına göre Türkiye'nin gölleri listesi
  • Türkiye'deki göller

Kaynakça

  1. ^ a b c Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nehir</span> doğal su yolu

Nehir ya da ırmak, genellikle denizlere, göllere ya da bir başka büyük akarsuya dökülen, özellikle genişliği ve taşıdığı su miktarı bakımından büyük akarsulara verilen genel isimdir. Kimi durumlarda ise bir başka suya ulaşmadan yer altında kaybolduğu ya da tamamen kuruduğu da görülmektedir. Büyük akarsular nehir ya da ırmak olarak adlandırılırken daha küçükleri ise çay ve dere olarak adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Köyceğiz Gölü</span> Muğla da göl

Köyceğiz Gölü, Menteşe yöresinde, Muğla ilinin güneydoğusunda yer alan Köyceğiz Gölü 52 km² yüzölçümü ile Türkiye'nin 16. büyük gölüdür. Tektonik bir çukurluğun suyla dolması ve Dalaman Çayı'nın getirdiği alüvyonların körfezin önünü tıkaması sonucu oluşmuş alüvyal set gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Gölü</span>

Marmara Gölü, Manisa'nın ilçesi Gölmarmara'nın güneyindeki bir alüvyal set gölüdür. Ege Bölgesi'nde yer alır. Gölün bulunduğu saha çukur olup batı ve kuzeyi tepelerle çevrilidir. Doğu kısmı Gediz Ovası'na, kuzeybatı kısmı Akhisar Ovası'na açık olup buralardan alüvyon setleriyle ayrılır. Bu durum, Marmara Gölü'ne set gölü karakterini verir. Gediz çöküntü havzası içinde bulunan gölün seviyesi, Gediz Ovası'nın seviyesinden daha alçaktır. Derinliği az olan gölün yüzölçümü 44,5 km²'dir. Gediz Nehri ile Demrek Deresi'nden ve kuzeydeki Kum Çayı'ndan göle kanallar açılmıştır. Bu kanallar bilhassa ilkbahar sonlarında kabarık olan akarsuların sularını göle taşırlar. Göl kapalı bir çukurda olup suları tuzludur. 12 Haziran 2017'de "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kanal</span>

Kanal veya Ark, insan eliyle yapılmış, sulama ya da ulaşım amacı ile kullanılan su yoludur. Akma hızı fazla olmayan ırmaklar geçmişten günümüze hep ulaşım için kullanılagelmiştir. Bu ırmakların birbirlerine yakınlaştığı yerlerde kanallar açılmak suretiyle ulaşım daha da kolay hâle getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ladoga Gölü</span>

Ladoga Gölü, Rusya'ya bağlı Karelya Cumhuriyeti ile Leningrad eyaleti sınırları içinde kalan bir tatlı su gölüdür. Ladoga Gölü Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise 15. büyük gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Urmiye Gölü</span> İranın kuzeybatısındaki tektonik oluşumlu tuz gölü

Urmiye Gölü, İran'ın kuzeybatısında, Batı Azerbaycan Eyaleti ile Doğu Azerbaycan Eyaleti arasında bulunan tektonik oluşumlu tuz gölü.

<span class="mw-page-title-main">Joensuu</span> Kuzey Karelia, Finlandiya da bulunan bir şehir

Joensuu, Finlandiya'nın Kuzey Karelya bölgesinin merkezi olan şehirdir. Şehir, bölgenin ortasında Saimaa Gölü'nün kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 2,751.07 km² olan şehrin nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibari ile 75,652'dir.

<span class="mw-page-title-main">Säffle</span> İsveçin güneybatısında bir şehir

Säffle, İsveç'in güneybatı kuşağındaki Vänern Gölü kıyısında kurulu bir kenttir.

Lappeenranta Havalimanı Finlandiya'nın Lappeenranta şehrindeki uluslararası havalimanıdır. 2008 yılında havalimanını yaklaşık 23.000 yolcu kullanmıştır. Lappeenranta Havalimanı Finlandiya'daki en eski havalimanlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Kuopio</span>

Kuopio, Finlandiya'nın Kuzey Savonya bölgesinin merkezi olan şehirdir. Şehir, Kallavesi Gölü'nün kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 4.326,36 km² olan şehrin nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibari ile 117,842'dir.

<span class="mw-page-title-main">Lappeenranta</span>

Lappeenranta, Finlandiya'nın Güney Karelya bölgesinde bulunan bir şehirdir. Şehir, ülkenin güneydoğusunda Saimaa Gölü'nün kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 1,723.55 km² olan şehrin nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibari ile 72,685'tir.

<span class="mw-page-title-main">Mikkeli</span>

Mikkeli, Finlandiya'nın Güney Savonya bölgesinin merkezi olan şehirdir. Şehir, Saimaa Gölü'nün kuzeybatı kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 3,229.57 km² olan şehrin nüfusu 28 Şubat 2023 tarihi itibarıyla 51,976dır.

<span class="mw-page-title-main">Savonlinna</span>

Savonlinna, Finlandiya'nın Güney Savonya bölgesinde bulunan bir şehirdir. Şehir, ülkenin güneybatısında Saimaa Gölü'nün kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 3.597,70 km² olan şehrin nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibari ile 34.829'dur.

<span class="mw-page-title-main">Varkaus</span>

Varkaus, Finlandiya'nın Kuzey Savonya bölgesinde bulunan bir şehirdir. Şehir, Savonya'nın ortasında Saimaa Gölü'nün kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 524.48 km² olan şehrin nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibari ile 21,258'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bolluk Gölü</span> Konyada tuzlu göl

Bolluk Gölü, Konya ilinde Tuz gölünün batısında yer alan tektonik oluşumlu göldür. Alanı 11.50 km2, denizden yüksekliği 950 m'dir. Suyunda bol miktarda sodyum sülfat bulunduğundan suları tuzludur. Göl Tuz Gölü'nün uydu gölü sayılarak, ekolojik alanı içinde kabul edilir. Çevre nesli tehlikede olan bazı endemik türleri barındırdığı için ÖDA kabul edilir. Alanda tuzcul bozkırlar, sulak çayırlar, nesli tehlikede olan bitkilerden Saponaria halophila, Silene salsuginea yaygındır. Alanda kuluçkaya yatan kuş türleri şunlardır: ince gagalı martı, Akdeniz martısı, gülen sumru. Ayrıca; büyük cılıbıt, kaşıkcı, uzunbacak, kılıçgaga alanda görülen diğer kuş türleridir. Flamingolar büyük gruplar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Paradeniz</span>

Paradeniz, Göksu Deltası'nda, Mersin ili sınırlarında bulunan lagün gölüdür. Deltada bulunan dört gölden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Vuoksi Nehri</span>

Vuoksi Nehri, Karelya Kıstağı'nın kuzeyinde Finlandiya'nın güneydoğusundaki Saimaa Gölü ile Rusya'nın kuzeybatısındaki Ladoga Gölü arasında bulunan bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Saimaa Kanalı</span> Finlandiya ile Rusya arasında ulaşım kanalı

Saimaa Kanalı, Finlandiya ile Rusya arasında Finlandiya Körfezi ile Saimaa Gölü'nü birbirine bağlayan bir ulaşım kanalıdır. Kanal 1845-1856 yılları arasında inşa edilmiştir ve 7 Eylül 1856'da açılmıştır. 1963-1968 yılları arasında restorasyon yapıldı ve genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Lalli Partinen</span>

Lalli Simo Samuli Partinen, Fin profesyonel buz hokeyi oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Saimaa halkalı foku</span>

Saimaa halkalı foku, halkalı fokun bir alt türü ve buzul kalıntısıdır. Toplam nüfusu yalnızca 400 olan bu foklar, dünyada nesli en çok tehlike altında olan foklar arasındadır. Bu fokların mevcut tek popülasyonu Finlandiya'da Saimaa Gölü'nde bulunmaktadır. Yaklaşık 9.500 yıl boyunca diğer halkalı fok türlerinden tamamen izole bir şekilde yaşamışlar ve halkalı fokun morfolojik ve ekolojik açıdan farklı bir alt türüne ayrılmışlardır. Nüfus, son buzul çağından sonra toprak yükseldiğinde diğerlerinden ayrılan halkalı fokların soyundan geliyor. Bu fok, Ladoga foku ve Baykal fokuyla birlikte yaşayan birkaç tatlı su fokundan biridir.