İçeriğe atla

Saim Polatkan

Saim Polatkan
Kişisel bilgileri
MilliyetiTürk
Doğumu1907
Malatya, Türkiye
Ölümü8 Haziran 1991
İstanbul, Türkiye
Spor
SporBinicilik

Saim Polatkan (1907, Malatya - 8 Haziran 1991, İstanbul), Türk asker ve binici. 1936 Yaz Olimpiyatları'nda yarışmış ve Türkiye adına Olimpiyat Oyunları'nda yarışan ilk biniciler arasında yer almıştır.

Hayatı

1907 yılında Malatya'da doğdu.[1] Biniciliğe 1930'da, askerî okulda başladı.[2] 1935'te, Orta Avrupa Yüksek Atlama Şampiyonası'nda şampiyonluğa ulaştı.[2] Berlin'de düzenlenen 1936 Yaz Olimpiyatları'na katılan Türk biniciler arasında yer alan Polatkan; bireysel engel atlama, bireysel konkur komple ve takım engel atlama kategorilerinde yarıştı. Bireysel engel atlama kategorisinde aldığı 28,0 hata puanıyla 27. sırada yer aldı.[3] Cevat Kula ve Cevat Gürkan ile birlikte yarıştığı takım engel atlama kategorisinde takımı yarışı tamamlayamadı.[4] Konkur komplenin ise ilk gününde yarıştığı at terbiyesi etkinliklerinde -157,30 hata puanıyla 36. olurken,[5] ertesi gün gerçekleştirilen arazi etkinliklerinde diskalifiye olması sonrasında dereceye giremedi.[6] 1 Mayıs 1938'de; Cevat Gürkan, Cevat Kula ve Eyüp Öncü'nün de yer aldığı takımla Mussolini Kupası'nda şampiyonluğa ulaştı.[1][7] 1961-1968 yılları arasında Türkiye Binicilik Federasyonu başkanlığı görevini yürüttü.[2] Askerî kariyerinde ise albaylığa kadar yükselmişti.[1]

8 Haziran 1991'de, İstanbul'da öldü.[2] Cenazesi, 10 Haziran'da Levent Camii'nde kılınan öğle namazı sonrasında Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Atatürk'ün süvarileri". Milliyet. 27 Ekim 1982. s. 13. 
  2. ^ a b c d e "Polatkan vefat etti". Milliyet. 9 Haziran 1991. s. 23. 
  3. ^ "Equestrianism at the 1936 Berlin Summer Games: Men's Jumping, Individual" (İngilizce). Sports-Reference.com. 17 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2016. 
  4. ^ "Equestrianism at the 1936 Berlin Summer Games: Men's Jumping, Team" (İngilizce). Sports-Reference.com. 17 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2016. 
  5. ^ "Equestrianism at the 1936 Berlin Summer Games: Men's Three-Day Event, Individual Dressage" (İngilizce). Sports-Reference.com. 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2016. 
  6. ^ "Equestrianism at the 1936 Berlin Summer Games: Men's Three-Day Event, Individual Cross-Country" (İngilizce). Sports-Reference.com. 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2016. 
  7. ^ "Eski binicilere ödül". Milliyet. 3 Şubat 1990. s. 18. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Voleybolda Olimpiyat madalyası kazananlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Voleybol, geleneksel altı kişilik salon oyunu ve daha yeni olan plaj voleybolu oyunu olmak üzere Yaz Olimpiyat Oyunları'nda iki disiplinde oynanan sporlardan biridir. Salon voleybolu, 1957 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da düzenlenen 53. oturumunda Olimpiyat programına eklendi ve ilk müsabakalar Tokyo'da düzenlenen 1964 Yaz Olimpiyatları'nda yapıldı. Sovyetler Birliği, Tokyo'daki erkekler altın madalyası da dahil olmak üzere, voleybolun da dahil olduğu ilk beş Olimpiyatta hem erkeklerde hem de kadınlarda madalya kazandı. Japonya kadın takımı, açılıştaki Olimpiyat voleybol yarışmasında altın madalya kazandı ve sonraki iki oyunda gümüş madalya kazandı. 1976 Montreal Olimpiyatları'nda Polonya erkek takımı, kadınların 1964 ve 1968'de bronz madalya kazanmasının ardından bu sporda ülkenin tek altın madalyasını kazandı. 1980 Moskova Olimpiyatları'nda ev sahibi takım her iki yarışmada da altın madalya kazandı. Bulgaristan takımı erkekler ve kadınlar turnuvasında sırasıyla bir gümüş ve bir bronz iki madalya kazandı. Amerika Birleşik Devletleri voleybolda ilk madalyasını erkeklerde altın, kadınlarda gümüş olmak üzere 1984 Los Angeles Olimpiyatları'nda kazandı. Çin Halk Cumhuriyeti, ilk kez bir Olimpiyat voleybol müsabakasına katılarak Los Angeles'taki kadınlar yarışmasında altın madalya kazandı. Amerika Birleşik Devletleri, Seul'de düzenlenen 1988 Yaz Olimpiyatları'nda erkeklerde altın madalyasını başarıyla korudu ve Peru, voleyboldaki tek madalyasını kadınlar yarışmasında gümüş madalyayı kazanarak aldı. Sovyetler Birliği, son olimpiyatlarında erkeklerde gümüş, kadınlarda ise altın madalya kazandı. Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından, bağımsızlığını yeni kazanan 15 ülkeden 12'si Barselona'da Birleşik Takım olarak birlikte yarıştı. Kadınlar yarışmasında Birleşik Takım gümüş madalyayı kazanırken, Küba üst üste üç altın madalyasından ilkini kazandı. Erkekler müsabakasında Brezilya sporda ilk altın madalyasını, Hollanda ise ilk genel madalyasını kazandı.

<span class="mw-page-title-main">1896 Yaz Olimpiyatları'nda İsveç</span>

İsveç, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen ve modern Olimpiyat Oyunları'nın ilki olma niteliği taşıyan 1896 Yaz Olimpiyatları'na bir sporcuyla katıldı. Oyunlardaki 14 ülkeden biri olan İsveç'i temsil eden Henrik Sjöberg; atletizm ve jimnastikte, toplamda beş farklı branşta mücadele etti.

<span class="mw-page-title-main">1996 Yaz Olimpiyatları'nda Amerika Birleşik Devletleri</span>

Amerika Birleşik Devletleri, Georgia eyaletinin başkenti Atlanta'da düzenlenen ve ev sahipliğini yaptığı 1996 Yaz Olimpiyatları'na 646 sporcuyla katıldı.

<span class="mw-page-title-main">1956 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye</span>

Türkiye, Avustralya'nın Melbourne şehrinde düzenlenen 1956 Yaz Olimpiyatları'na 13'ü güreş, 6'sı ise binicilikte olmak üzere 19 sporcu ile katıldı. Oyunlar tarihindeki 8. katılımını gerçekleştiren Türkiye'nin ilk katılımı 1908 Yaz Olimpiyatları'ndaydı. İlk madalyayı ve ilk altın madalyayı 1936 Yaz Olimpiyatları'nda kazanmayı başaran Türk sporcular, 1948 Yaz Olimpiyatları'nda 6'sı altın olmak üzere 12 madalya topladı ve ülke tarihinin en yüksek madalya sayısına ulaşıldı.

<span class="mw-page-title-main">1900 Yaz Olimpiyatları'nda bisiklet</span>

Bisiklet, 1900 Yaz Olimpiyatları'nda yer alan sporlardan biriydi. 1900 Dünya Fuarı kapsamında yapılan organizasyonda üç kategoride mücadele yapıldı ancak bunlardan sadece ikisi IOC tarafından olimpik yarış olarak kabul edildi. Olimpik yarışlar 9-16 Eylül tarihlerinde yapıldı. İki olimpik mücadeleye 7 ülkeden toplam 72 sporcu katıldı.

Bisiklet, 1936 Yaz Olimpiyatları'nda yer alan sporlardan biriydi. Organizasyonda tamamı erkeklerde, iki yol ve dört pist bisikleti kategorisinde madalya mücadelesi yapıldı.

Bisiklet, 1996 Yaz Olimpiyatları'nda yer alan sporlardan biriydi. Dağ bisikleti kategorileri ilk kez olimpiyat takviminde yer buldu.

Adil Güngör, Türk güreşçi. Hem Grekoromen hem serbest kategorilerinde yarışan Güngör, 1960 Yaz Olimpiyatları'nda da mücadele etmiştir.

Ramazan Güngör, Türk serbest güreşçi. 1956 Yaz Olimpiyatları'nda mücadele etmiştir.

1956 Yaz Olimpiyatları'ndaki binicilik etkinlikleri 11-17 Haziran tarihleri arasında, oyunların düzenlendiği yer olan Avustralya'nın karantina kurallarını karşılayamaması sebebiyle İsveç'in başkenti Stockholm'deki Stockholm Olimpiyat Stadyumu'nda düzenlendi. Binicilik dahilinde at terbiyesi, konkur komple ve engel atlama kategorilerinde, hem bireysel hem de takım olmak üzere toplamda 6 farklı etkinlik gerçekleştirildi. 29 ülkeden katılan 158 sporcunun mücadele ettiği yarışlarda en başarılı ülke 3 altın madalya kazanan İsveç olurken; 2 altın, 3 gümüş ve 1 bronz madalyayla Almanya ikinci, 1 altın ve 2 bronz madalyayla ise Büyük Britanya üçüncü sırada yer aldı.

1956 Yaz Olimpiyatları'ndaki binicilik etkinliklerindeki takım engel atlama müsabakaları 17 Haziran günü, oyunların düzenlendiği yer olan Avustralya'nın karantina kurallarını karşılayamaması sebebiyle İsveç'in başkenti Stockholm'deki Stockholm Olimpiyat Stadyumu'nda düzenlendi. Hans Günter Winkler, Fritz Thiedemann ve Alfons Lütke-Westhues'tan oluşan Almanya elde ettiği 40,00 hata puanıyla altın madalyanın sahibi oldu. Raimondo D'Inzeo, Piero D'Inzeo ve Salvatore Oppes'ten oluşan ve 66,00 puan elde eden İtalya gümüş; Wilfred White, Pat Smythe ve Peter Robeson'dan oluşan Büyük Britanya ise 69,00 puanla bronz madalya elde etti.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları'nda binicilik</span>

2016 Yaz Olimpiyatları'ndaki binicilik etkinlikleri 7-19 Ağustos tarihleri arasında, oyunların düzenlendiği yer olan Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde Ulusal Binicilik Merkezi'nde düzenlenecektir. Binicilik dahilinde at terbiyesi, konkur komple ve engel atlama kategorilerinde, hem bireysel hem de takım olmak üzere toplamda 6 farklı etkinlik gerçekleştirilecek.

Yaz Olimpiyatları'nda binicilik, 1900 Yaz Olimpiyatları'nda programa dahil edildi. Bu zamana kadar sadece 1904 Yaz Olimpiyatlarında programda yer almadı. At terbiyesi, konkur komple ve engel atlama etaplarında bireysel ve takım halinde müsabakalar yapılmaktadır. Kadın ve erkekler eşit sayıda ve karışık olarak mücadele etmektedirler.

1936 Yaz Olimpiyatları'nda yüzme müsabakaları, 8-15 Ağustos'ta Berlin'de yapıldı. Erkeklerde altı, kadınlarda ise beş kategoride madalya mücadelesi yaşandı. 29 ülkeden toplam 248 sporcu organizasyonda yer aldı.

Uluslararası Binicilik Federasyonu (FEI), binicilik sporlarının uluslararası yönetim organıdır.

<span class="mw-page-title-main">1994 Kış Olimpiyatları'nda Ermenistan</span>

Ermenistan, Norveç'in Lillehammer kentinde düzenlenen 1994 Kış Olimpiyatları'na bobsledde iki sporcuyla katıldı. Daha önce Kış Olimpiyatları'na hiç katılamayan ülke, tarihinde ilk kez finallerde yer alma başarısını elde etti. 1994 Kış Olimpiyatları'nda yarışan Ermeni sporcular, bu oyunlarda madalya kazanamadı. Erkekler ikili kategorisinde yarışan Ken Topalian ve Joe Almasian, 3:39.81'lik dereceleriyle yarışmayı 36'ncı sırada tamamladı.

<span class="mw-page-title-main">1956 Yaz Olimpiyatları'nda İrlanda</span>

İrlanda, Avustralya'nın Melbourne kentindeki 1956 Yaz Olimpiyatları'na katıldı. Ülke, Stockholm'de yapılan binicilik müsabakalarında da yer aldı. 18 İrlandalı sporcu, 5 spor dalında madalya mücadelesi verdi.

Naoto Tajima, 1932 ve 1936 Olimpiyatlarında yarışan Japon atlet 1932'de uzun atlamada altıncı olurken, 1936'da uzun atlamada Jesse Owens ve Luz Long'un ardından üçüncü oldu ve üç adım atlama yarışmasını kazanarak 16.00 m'de dünya rekoru kırdı. Bu rekor, Adhemar da Silva'nın onu bir santimetre geçtiği 1951 yılına kadar devam etti.

2024 Yaz Olimpiyatlarındaki binicilik etkinlikleri 27 Temmuz-6 Ağustos 2024 tarihleri arasında, oyunların düzenlendiği yer olan Fransa'nın Paris kentindeki Versay Sarayı'nda düzenlenmiştir. Binicilik dahilinde at terbiyesi, konkur komple ve engel atlama kategorilerinde, hem bireysel hem de takım olmak üzere toplamda 6 farklı etkinlik gerçekleştirilmiştir. Erkekler ve kadınlar eşit şartlarda birlikte yarışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1936 Yaz Olimpiyatları'nda Bolivya</span>

Bolivya, Almanya'nın başkenti Berlin'de 1-16 Ağustos 1936 tarihleri arasında düzenlenen Yaz Olimpiyatları'na katıldı. 1936'daki onuncu Olimpiyat Oyunları'na kadar herhangi bir katılım göstermemiş olan Bolivya, 1936 Yaz Olimpiyatları'nda tarihindeki ilk katılımını gerçekleştirdi. Bolivya, bu olimpiyatlara Bolivya Olimpiyat Komitesi himayesinde tek bir erkek sporcudan oluşan ilk ulusal takımını gönderdi ve Alberto Conrad bu takımda yer alan sporcu oldu. Conrad, Bolivya'nın bayrak taşıyıcısıydı ve erkekler 100 metre serbest stil kategorisinde yüzme yarışına katıldı, ancak elemelerde elendi. Bolivya, 1964 yılında on beşinci kez düzenlenecek olan Yaz Olimpiyatları'na kadar başka bir katılım göstermezken, 1956'da İtalya'da Cortina d'Ampezzo'da düzenlenen Kış Olimpiyatları'na bir takım gönderdi.