İçeriğe atla

Saigyō

Saigyō Hōshi
西行法師
Saigyō Hōshi
DoğumSatō Norikiyo
1118
Kyoto, Japonya
Ölüm1190
Kawachi, Japonya
MeslekŞair

Saigyō Hōshi (Japonca西行法師; 1118-1190), geç Heian ve erken Kamakura döneminde yaşamış bir Japon şair ve keşiş.

Saigyō Hōshi, Satō Norikiyo (佐藤義清) adıyla Kyoto'da bir soylu ailenin çocuğu olarak doğmuş olup yaşamını eski saray soyluları ile yeni samuray savaşçıları arasındaki güç çekişmesinde geçirdi. Mappō döneminin başlamasından sonra Budizm'in düşüşte olduğu ve artık etkili bir kurtuluş aracı olmadığı düşünülüyordu. Yaşamı boyunca bu kültürel değişimler, şiirlerinde bir melankoli duygusuna yol açtı. Gençken eski İmparator Toba'nın muhafızı olarak çalıştı, ancak 1140'ta 22 yaşında, bilinmeyen nedenlerden dolayı[1] En'i (円位) dini adını alarak bir keşiş olmak için dünya hayatını bıraktı.

Daha sonra, Amida Buddha'ya ve Batı cennetine atıfta bulunan "Batı Yolculuğu" anlamına gelen Saigyō (西行) takma adını aldı. Hayatında uzun süreler boyunca Saga, Kōya Dağı, Yoshino Dağı, Ise ve diğer pek çok yer, ancak daha çok Kuzey Honshū'ya katıldığı ve daha sonra Oku no Hosomichi adlı eserinde Bashō'ya ilham verecek uzun, şiirsel yolculuklarıyla tanınır.

Saigyō Hōshi, 72 yaşında günümüzde Osaka prefektörlüğü olan Kawachi'de bulunan Hirokawa Tapınağı'nda öldü.

Kaynakça

  1. ^ Stoneman, Jack (Şubat 2010). "Why Did Saigyō Become a Monk? An Archeology of the Reception of Saigyō's Shukke". Japanese Language and Literature. Cilt 44.2. ss. 69-118 – JSTOR vasıtasıyla. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Saigyô, Poems of a Mountain Home, translated by Burton Watson, Columbia University Press, 1991 0-231-07492-1 cloth 0-231-07493-X pbk [233 pp.]
  • Saigyô, Mirror for the Moon: A Selection of Poems by Saigyô (1118-1190), translated by William R. LaFleur, New Directions 1978.
  • William R. LaFleur. Awesome Nightfall: The Life, Times, and Poetry of Saigyō. Boston: Wisdom Publications, 2003 0-86171-322-2 pbk [177 pp] This is an expanded and matured reworking of the material in Mirror for the Moon.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Kojiki veya Furukotofumi (古事記) Antik Japonya'nın tarihine dair yazılmış ve bugüne ulaşmış en eski eserdir. Şintoizm'in mukaddes metinlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">William Butler Yeats</span> Irdandalı şair, oyun yazar

William Butler Yeats, İrlandalı şair ve oyun yazarıdır. İrlanda'da yetişen en önemli lirik şairlerden biri olmanın yanı sıra, 20. yüzyıl edebiyatının esas figürlerinden biridir. İrlanda edebiyatının rönesans sürecinin öncüsü sayılmaktadır. Abbey Tiyatrosu'nun kurucularından biri olan Yeats, 1923 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Haydutlara Karşı Savaş</span>

Haydutlara Karşı Savaş, Küba'da Fidel Castro yönetimine karşı özellikle Escambray Dağlarında yaşanan silahlı ayaklanma. Ayaklanma büyük ölçüde toprak reformu kapsamında topraklarına el konan orta büyüklükteki toprak sahiplerince gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Manuil</span> Bizans İmparatoru

I. Manuil Komninos, 1143-1180 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatorudur.

Lucius Flavius Arrianus ve Nicomedia'lı Arrianus olarak bilinen Bitinya kökenli antik Romalı tarihçi,), yönetici, asker ve Roma ve Bizans dönemi filozofu. Büyük İskender ve onun doğu seferi hakkında en önemli kaynak Arrianus tarafından yazılan "Aleksandrou Anabasis" İskenderin Seferi adlı eseridir. Arrianos, İskender döneminde yaşamamış olmasına rağmen Büyük İskender'i takdir ettiğini sık sık yinelemektedir. "Aleksandrou Anabasis" adlı eseri, onun isminin ve yaptıklarının gelecek nesiller tarafından doğru bilinmesi için yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Shirakawa (imparator)</span>

İmparator Shirakawa, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 72. imparatorudur. Saltanatı 1073'ten 1087 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da Budizm</span>

Japonya'da Budizm, Çin kaynaklarına göre ilk olarak MS 250'lerde ve Nihon Shoki'ye göre resmi olarak MS 552 yılında Kore'den gelen Budist keşişler tarafından tanıtılmasından bu yana var olmaktadır. Budizm, Japon toplumunun gelişimi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve bugüne kadar kültürün etkili bir yönü olmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon'un Fethi</span> Osmanlı kuşatması ile Trabzonun fethi

Trabzon'un Fethi veya Trabzon Kuşatması, Osmanlı İmparatorluğu'nun, Trabzon İmparatorluğu başkenti Trabzon'u 15 Ağustos 1461 günü başarı ile sonuçlanan kuşatmasıdır. Kuşatma, eş güdümlü ama bağımsız manevralar yapan büyük bir Osmanlı ordusu ve donanmasının uzun bir seferinin doruk noktasıydı. Trabzonlu savunucular, Osmanlılar kuşatmaya başladıklarında onlara destek ve insan gücü sağlayacak bir ittifaklar ağına bel bağlamışlardı, ancak İmparator David Megas Komnenos'un en çok ihtiyaç duyduğu anda başarısız oldular.

<span class="mw-page-title-main">Masaoka Shiki</span> Japon çevirmen, şair ve edebiyat eleştirmeni (1867-1902)

Masaoka Shiki veya kalem adıyla Masaoka Noboru , Meiji döneminde yaşamış bir Japon şair, yazar ve edebiyat eleştirmeni. Shiki, modern haiku şiirinin gelişiminde önemli bir figür olarak kabul edilir. Ayrıca tanka şiiri hakkında da reform yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kamo no Chōmei</span> Japon şair (1155 – 1216)

Kamo no Chōmei, Heian döneminde yaşamış bir Japon şair, yazar ve keşiş. Bir dizi doğal ve sosyal felakete tanık oldu ve siyasi desteğini kaybettikten sonra ailesiyle ilişkili Şinto tapınağında terfi için devredildi. Topluma sırtını dönmeye karar verdi, Budist yeminlerini aldı ve başkentin dışında yaşayan bir keşiş oldu. Bu, dünyaya sırt çevirenlerin genellikle manastırlara katıldığı zamanlar için biraz alışılmadık bir durumdu. Şair-rahip Saigyō ile birlikte, zamanının edebi geri dönüşlerinin temsilcisidir ve ünlü denemesi Hōjōki, "münzevi edebiyat" olarak bilinen türün temsilcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Gangyō</span>

Gangyō, Japonya tarihinde MS Nisan 877-Şubat 885 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Jōgan'dan sonra gelmekte olup Ninna'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Yōzei idi.

Eikyū, Japonya tarihinde Temmuz 1113-Nisan 1118 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Ten'ei'den sonra gelmekte olup Gen'ei'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Toba idi.

Gen'ei, Japonya tarihinde Nisan 1118-Nisan 1120 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Eikyū'dan sonra gelmekte olup Hōan'a kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Toba idi.

Kenkyū, Japonya tarihinde Nisan 1190-Nisan 1199 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Bunji'den sonra gelmekte olup Shōji'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Toba idi.

Jōgen, Japonya tarihinde Ekim 1207-Mart 1211 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Ken'ei'den sonra gelmekte olup Kenryaku'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar Tsuchimikado ve Juntoku idi.

Kōgen, Japonya tarihinde Ekim 1256-Mart 1257 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kenchō'den sonra gelmekte olup Shōka'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Fukakusa idi.

<span class="mw-page-title-main">Ihara Saikaku</span> Japon yazar (1642 – 1693)

Ihara Saikaku, Edo döneminde yaşamış bir Japon şair. Japon nesirinin ukiyo-zōshi türünün yaratıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Japon ressamlığı</span>

Japon ressamlığı, Japonya'ya özgü ressamlıktır. Japon ressamlığı, Japon görsel sanatlarının en eski ve en gelişmişlerinden biridir ve çok çeşitli tür ve stilleri kapsar. Genel olarak Japon sanatlarının tarihinde olduğu gibi, Japon ressamlığının uzun tarihi, yerli Japon estetiği ile özellikle birkaç noktada özellikle etkili olan Çin ressamlığından ithal edilen fikirlerin uyarlanması arasındaki sentez ve rekabeti sergiler. Önemli bir Batı etkisi ancak 16. yüzyılın sonlarından itibaren gelir ve Japon sanatının Batı'yı etkilemesiyle aynı zamanda başlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jien</span> Japon şair (1155 – 1225)

Jien, geç Heian ve Kamakura dönemlerinde yaşamış bir Japon şair, tarihçi ve keşiş.

<i>Hyakunin Isshu</i>

Hyakunin Isshu, yüz şair tarafından yazılan yüz wakadan olışan klasik bir Japon antolojisidir. Hyakunin Isshu "yüz kişi, [her biri] bir şiir" olarak tercüme edilebilir. Hyakunin Isshu'ya dayalı kartlardan oluşan bir deste kullanan uta-garuta kart oyununa da atıfta bulunabilir.