İçeriğe atla

Said bin Teymur

Said bin Teymur
سعيد بن تيمور
Umman Sultanı
Hüküm süresi10 Şubat 1932 - 23 Temmuz 1970
Önce gelenTeymur bin Faysal
Sonra gelenKâbus bin Said
Doğum13 Ağustos 1910
Umman
Ölüm19 Ekim 1972 (62 yaşında)
Londra, İngiltere
Eş(ler)iFatıma el-Maşani
Mazun el-Maşani
Çocuk(lar)ıKâbus bin Said
HanedanBu Said Hanedanı
BabasıTeymur bin Faysal
AnnesiFatıma bint Ali el-Busaidi
Diniİbadi İslam

Said bin Teymur (Arapça: سعيد بن تيمور‎‎; d. 13 Ağustos 1910, Umman - 19 Ekim 1972, Londra), 1932-1970 yılları arasında Umman sultanı.

1932'de 21 yaşındayken babası Teymur bin Faysal'ın yerine Umman'ın 13. sultanı oldu. 1936'da ikinci eşi Mazun el-Maşani ile evlendi ve oğlu Kâbus bin Said'i 1940'ta doğurdu. Kabileler arası iç mücadelenin kontrolünü ele geçirerek Maskat ve Umman'ı bir araya getirdi. Umman ve Maskat 1951'de Sultan Teymur yönetimi altında tam egemen ve bağımsız bir devlet haline geldi. İsim 1970'te Umman Sultanlığı'na değişecekti. 1970 yılında oğlu Kâbus bin Said tarafından tahtan indirilmiştir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Umman</span> Güneydoğu Arabistanda bir ülke

Umman ya da resmî adıyla Umman Sultanlığı, güneybatı Asya'da, Arap Yarımadası'nın güneydoğu kıyısında yer alan Arap ülkesidir. Kuzeybatıda Birleşik Arap Emirlikleri, batıda Suudi Arabistan, güneybatıda ise Yemen ile sınır komşusudur. Güneyde ve doğuda Umman Denizi, kuzeydoğuda ise Umman Körfezi ile çevrilidir. Ülkenin Birleşik Arap Emirlikleri tarafından çevrelenmiş, Madha ve Müsendem olmak üzere 2 adet eksklavı bulunmaktadır. Maskat en büyük şehir ve başkenttir.

<span class="mw-page-title-main">Zanzibar</span> Tanzanyanın özerk bir bölgesi

Zanzibar veya Zengibar, Afrika kıtasının doğusunda Tanzanya'ya bağlı iki adadan oluşan özerk yönetilen bölge.

<span class="mw-page-title-main">Mogadişu</span> Somalinin başkenti

Mogadişu, Afrika'nın doğusunda, Hint Okyanusu kıyısında bulunan Somali'nin başkentidir. Aynı zamanda Banaadir eyaletinin de merkezidir. Piri Reis'in Muğdiş dediği şehre Somali dilinde Muqdisho, Arapça kaynaklarda Makdeşû, İtalyancada Mogadiscio, Türkçe eserlerde Mogadişu (Magdişu) denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Maskat</span> Ummanın başkenti

Maskat, Umman Sultanlığı'nın başkenti ve en büyük şehri. Arabistan yarımadasının güneydoğu sahilinde olup eskiden beri denizcilikle uğraşan Umman halkının başlıca ticaret limanıdır. 2014 yılı verilerine göre şehrin toplam nüfusu 1.208.114 olup bu nüfusun 464.236'sı Ummanlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Neşid es-Selam es-Sultani</span> Umman Sultanlığının ulusal marşı

Neşid es-Selam es-Sultani, Umman Sultanlığı'nın milli marşıdır. 1970'te uyarlanarak 6 Kasım 1997'de değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kâbus bin Said</span> Eski Umman Sultanı

Kâbus bin Said bin Teymur 1970-2020 yılları arasında Umman sultanı.

I. Tutuş veya Tacüddevle Ebu Said Tutuş Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Alp Arslan'ın oğlu ve birinci Suriye Selçuklu Devleti hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Umman'daki Yahudilerin tarihi</span>

Eskiden yüzyıllar boyunca Yahudilerin varlğı süren Umman'da bugün bir Yahudi cemaati bulunmamaktadır.

Hasan-ı Büzürg veya Büyük Hasan, Celâyirî devletinin kurucusu ve ilk sultanı.

Maskat valiliği, Umman'ın 9 yönetim bölgesinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Fahd bin Mahmud</span> Omanlı politikacı

Seyyid Fahd bin Mahmud el-Busaidi, Umman Sultanlığı başbakan yardımcısı ve 23 Haziran 1970 yılından beri bu görevi yapmaktadır. Es-seyyid Muhammed bin Sultan bin Hamud el- Busaidi devlet televizyonunda yer alan habere göre, Yüksek Yargı Konseyi Başkan Yardımcısı olarak görevlendirildi.

Zufar Ayaklanması (1963–76) veya Zufar Savaşı veya Umman İç savaşı. Umman'ın Zufar vilayetinde 1962 ile 1976 arasında gerçekleşen isyan. Umman devleti ayaklanmayı ingiliz ve İran yardımıyla bastırabildi. İsyancılar Sovyetler tarafından destekleniyordu. Umman Sultanı Kâbus ayaklanmayı bastırdıktan sonra Umman'ı bağımsız ve farklı dış politika hamleleriyle şu anki konumuna getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Umman'daki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Umman'daki şehirlerin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Teymur bin Faysal</span>

Teymur bin Faysal bin Turki, Umman'ın 1913-1932 yılları arasındaki sultanı.

<span class="mw-page-title-main">Heysem bin Tarık</span> Umman Sultanı

Heysem bin Tarık bin Teymur el-Busaid 11 Ocak 2020'de kuzeni Kabus bin Said'in yerine geçen Umman sultanı. Daha önce Umman Sultanlığı'nın Miras ve Kültür Bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Umman İmparatorluğu</span> Basra Körfezi ve Hint Okyanusunda nüfuz sahibi olmak için Portekiz ve İngiltere ile yarışan güçlü bir denizcilik imparatorluğuydu

Umman İmparatorluğu Basra Körfezi ve Hint Okyanusu'nda nüfuz sahibi olmak için Portekiz ve İngiltere ile yarışan güçlü bir denizcilik imparatorluğuydu. 19. yüzyılın zirvesinde, Umman etkisi veya kontrolü Hürmüz Boğazı boyunca günümüz İran ve Pakistan'a ve Cape Delgado'ya kadar güneye kadar uzanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Umman'da turizm</span>

Umman, Arap Yarımadası'nda bir ülkedir. Umman'da turizm 2000'li yıllarda önemli ölçüde büyüdü ve 2013 raporunda ülkenin en büyük endüstrilerinden biri olacağı öngörülüyordu. 2018 yılında Umman, dünyanın dört bir yanından yaklaşık 4.2 milyon turist çekti, bunun 898.000'i diğer Arap ülkelerinden geldi, 2017'de 2.1 milyon ziyaretçiyle büyük bir artış meydan geldi.

Sultan Kabus Ulu Camii Umman Sultanlığı'nın başkenti Maskat'ta bulunan ana camidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Umman ilişkileri</span>

Türkiye-Umman ilişkileri, Umman'ın 1970 yılında bağımsızlığını ilan etmesi ve Türkiye'nin, Umman'ı ilk tanıyan ülkelerden birisi olması ile birlikte başlamıştır. İki ülkenin ilişkileri, bulundukları jeostratejik konumların da etkili olması ile, karşılıklı yarar için ortak çalışmalara dayalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Maskat'ın İstilası</span>

Maskat'ın İstilası, Osmanlı-Portekiz savaşlarında evre.