İçeriğe atla

Saichō

Saichō (最澄)
Doğum15 Eylül 767(767-09-15)
Ōmi
Ölüm26 Haziran 822 (54 yaşında)
Tanınma nedeniTendai Budizmi'nin kurucusu

Saichō (Japonca最澄; 15 Eylül 767-26 Haziran 822), Budizm'in Tendai mezhebinin kurucusu olan Japon Budist keşiş. 804'ten başlayarak Çin'e yaptığı gezi sırasında Tiantai mezhebinden etkilenmiş olup Kyoto yakınlarında Hiei Dağı'nda Tendai mezhebinin merkezi olarak Enryaku-ji tapınağını kurdu. Saichō, ayrıca Japonya'ya çayı getiren ilk kişi olarak bilinmektedir. Ölümünden sonra Dengyō Daishi (伝教大師) unvanını aldı.

Konuyla ilgili yayınlar

  • Pruden, Leo; Rhodes, Robert; trans. (1994). The Essentials of the Eight Traditions and The Candle of the Latter Dharma, Berkeley, CA: Numata Center for Buddhist Translation and Research. ISBN 0-9625618-7-8

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Müslüman</span> İslam dinine mensup kimse

Müslüman, İslam dinine mensup kişi demektir. Sünni, Şii ve Mutezili mezhep inancına göre, Allah'a ve Allah'ın birliğine, Muhammed'in Allah'ın peygamberi olduğuna inanan kişilere denir. İslam dininin farklı mezheplerinde Müslüman kavramı üzerine çeşitli farklılıklar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sünnilik</span> en yaygın İslam mezhebi

Ehl-i Sünnet ve'l-Cemâat, kısaca Ehl-i Sünnet ya da Sünnîlik, İslam dininin dünya üzerindeki iki büyük kolundan biri ve %77-80'lik bir oran ile en büyük mensubunun bulunduğu mezhepler grubudur. Zaman zaman Sünnî İslam veya Sünnî mezhebi ifadesi de kullanılır. Günümüzde Sünnîlik, kendi içerisinde günümüzde yaşayan iki akaid mezhebi, dört fıkıh mezhebini içermektedir.

İmâmet ya da İmâmîlik İslam'ın bir kolu olan Şiiliğin temel ilkelerinden birisidir. Sünnilik imâmeti imanın esaslarından biri olarak saymaz.

<span class="mw-page-title-main">Oda Nobunaga</span>

Oda Nobunaga , asıl adı Kichihōshi, sonradan Saburō, Japon savaşçı. Ashikaga şogunluğunu devirmiş ve Japon eyaletlerinin yarısını kendi yönetimi altında birleştirerek yıllardır sürmekte olan Sengoku dönemini sona erdirmiştir.

Ni'metullah'îyye, Ni'metallahîlik ya da Ni'metullahî Tarikâtı ; Emir Nûr'ed-Dîn Ni'metullah bin Mir Abdullah tarafından 14. yüzyılda kurumsallaştırılan Azerî kökenli bir sufi tarikâtı.

İmamîye Şiası, Şiîlik meşrebi içerisinde mevcut olan tüm tarikât ve mezheplerin ortak i'tikatlarını tanımlamak maksadıyla kullanılan bir fıkıh deyimi olup, Aşırı Ghulât (Radikal dinci fırkalar), Keysanîlik (Dörtçüler), Zeydîlik (Beşçiler), İsmailîlik (Yedicilik/Yedi İmamcılık) (Mustâlîlik ve Nizarîlik) ve İsnâaşerîyye (Onikicilik/On İki İmamcılık) (Câferiyye Şiîliği ve Anadolu Alevîliği) ile Arap Aleviliği'ni de kapsamı altına alan bir şekilde tanımlanmaktadır.

Budizm’de etyemezlik üzerine görüşler farklı okullar arasında farklı yaklaşımlar mevcuttur. Mahayana okullarının çoğu etyemezliği savunurken, Theravada geleneğinde Buda’nın, hayvanların rahiplerin yemesi amacıyla öldürülmediği sürece, rahiplerinin bazı hayvanların etlerini yemelerine izin verdiği kabul edilmiştir. Yine Therevada’ya göre, Buda rahiplerin etyemezliği benimsemelerine izin vermiş, yalnızca insan, fil, at, köpek, yılan, aslan, kaplan, leopar, ayı ve sırtlan eti yemelerini yasaklamıştır.

Tendai Çin'deki Tiantai veya Lotus Sutra okulunun Japonya'daki uzantısı olan bir Mahayana Budist okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Dâî</span>

Dâ'î İsmâilîyye mezhebinin İslâmiyet ve İsmâilîlik mezhebine dâvet için görevlendirmiş olduğu din adamlarına verilen ad. Geniş anlamda, insanlar arasında bir diyalog ortamı oluşturduktan sonra onları İslâm'ı anlamaya ve uygulamaya, dua etmeye, İslâmî usullere göre yaşamaya ve ibâdet yapmaya çağıran kişi olarak tanımlanır. Dâ'î birçok hal için Hristiyanlıktaki misyonerlerin eşdeğeri olarak algılanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hafızilik</span>

Hâfızîlik ya da Hâfız'îyye / Mecid'îyye Mustâ‘lî-İsmâ‘îl’îyye Mezhebi'ni oluşturan iki ana koldan bir tanesidir. Fâtımîler Hâlifeliği'nin 1171 tarihinde sona ermesiyle o zamanın resmî devlet mezhebi şeklinde ortaya çıkmış olan bu kolun günümüzde artık hiçbir takipçisi kalmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sensō-ji</span>

Sensō-ji, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir Budist tapınağıdır. Tapınak, Asakusa'da yer almakta olup Tokyo'nun en eski tapınağıdır. Eskiden Budizmin Tendai mezhebi ile ilişkiliyken II. Dünya Savaşı'ndan sonra bağımsız hale geldi.

<span class="mw-page-title-main">Enryaku-ji</span> Kyotoda Budist tapınağı

Enryaku-ji, Japonya'nın Ōtsu kentinde Hiei Dağı'nda bulunan bir Tendai manastırıdır. Heian Dönemi'nde inşa edilmiş olup Tendai mezhebinin merkezi ve Japon tarihinin en önemli manastırlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Byōdō-in</span>

Byōdō-in, Japonya'nın Uji kentinde bulunan bir Budist tapınağıdır. Tapınak Heian döneminde kurulmuş olup Jōdo ve Tendai mezheplerinin ortak tapınağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tiantai</span>

Tiantai, Lotus Sutra'yı Budizmdeki en yüksek öğreti olarak değiştiren Çin, Japonya, Kore ve Vietnam'da bir Budizm mezhebidir. Japonya'da Tendai, Kore'de Cheontae, Vietnam ise Thiên thai olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da din</span> Japonyada yaşayanların dinî demografisi

Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir. 2006 ve 2008 yıllarında yapılan araştırmalara göre, Japonya nüfusunun %40'ından azı örgütlü bir dine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Jien</span> Japon şair (1155 – 1225)

Jien, geç Heian ve Kamakura dönemlerinde yaşamış bir Japon şair, tarihçi ve keşiş.

<span class="mw-page-title-main">Seiganto-ji</span>

Seiganto-ji, Japonya'nın Nachikatsuura kasabasında bulunan bir Budist tapınağıdır. Tapınak, bir efsaneye göre MS 4. yüzyılda Hint keşiş Ragyō Shōnin tarafından kurulmuştur. Tapınak, Tendai mezhebine ait olup Nyoirin Kannon'a adanmıştır ve Kii Dağları'ndaki Kutsal Yerler ve Hac Yolları adı altında UNESCO Dünya Mirası listesine dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Mii-dera</span> Kyotoda Budist tapınağı

Nagara-san Onjo-ji veya Mii-dera Mii-dera (三井寺), Japonya'nın Ōtsu kentinde bulunan bir Budist tapınağıdır. Tapınak, MS 672 yılında kurulmuş olup Hiei Dağı'nın eteklerinde yer almaktadır ve Tendai'nin Jimon mezhebinin baş tapınağıdır.