İçeriğe atla

Sahra Atlası Dağları

Sahra Atlası Dağları
الأطلس الصحراوي
Ayn Sefra
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik2.236 m (7.336 ft)
Koordinatlar34°K 2°D / 34°K 2°D / 34; 2
Coğrafya
Sahra Atlası Dağları'nın Cezayir'deki konumu
Sahra Atlası Dağları'nın Cezayir'deki konumu
Sahra Atlası Dağları
Sahra Atlası Dağları'nın Cezayir'deki konumu
KonumFas, Cezayir ve Tunus
SıradağAtlas Dağları

Sahra Atlası Dağları (Arapçaالأطلس الصحراوي, romanizeEl-Atlasü's-Sahravi), Fas, Cezayir ve Tunus'ta bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Atlas Dağları'nın bir parçasıdır. En yüksek noktası, 2.236 m yüksekliğindeki Cebel İsa'dir.

Sahra Atlası Dağları, Yüksek Atlas Dağları kadar yüksek olmasa da zirveleri, kıyıya paralel uzanan Tel Atlas Dağları'ndan daha yüksektir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Mamdouh Shahin, Water resources and hydrometeorology of the Arab region, 2007 978-1-4020-5414-3

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cezayir</span> Kuzey Afrikada bulunan bir ülke

Cezayir, resmî adıyla Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da bir ülkedir. 2,381,741 kilometre karelik yüzölçümü ile Afrika'nın yüzölçümü olarak en büyük ülkesi olan Cezayir, dünyanın onuncu, Arap Dünyası ve Afrika Birliği içerisinde ise en büyük ülkedir. Aynı zamanda, 44 milyonluk nüfusuyla da Afrika'nın en kalabalık sekizinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fas</span> Kuzey Afrikada yer alan bir ülke

Fas, resmî adıyla Fas Krallığı, yaklaşık 37 milyon nüfusa ve 720.000 km² yüzölçümüne sahip bir Kuzey Afrika ülkesidir. Başkenti Rabat ve en büyük şehri de Kazablanka'dır. Mağrip ülkelerinden biri olan Fas'ın, Atlantik Okyanusu'dan Cebelitarık Boğazı'nı çevreleyip Akdeniz'de son bulan uzun bir sahil şeridi vardır. Doğuda Cezayir, kuzeyde İspanya, güneyde ise Moritanya ile komşudur. Aynı zamanda ülke, Batı Sahra adı verilen bölgede, 1975'te koloni ülkesi İspanya tarafından terk edildikten sonra hak iddia etmiş ve günümüzde de bölgenin dörtte üçünü fiilen yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Amerika</span> Dünyanın kuzey yarıküresindeki bir kıta

Kuzey Amerika, kuzey yarım kürede bulunan, kuzeyde Arktik Okyanusu, doğuda Atlas Okyanusu, güneyde Karayip Denizi ve kuzeybatıda Büyük Okyanus ile çevrili olan kıtadır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Sahra</span> Afrikanın kuzeybatısındaki Fasın hak iddia ederek üçte ikisini fiilen yönettiği bölge

Batı Sahra, Afrika kıtasının kuzeybatısında yer alan ve 1975 yılında koloni ülkesi İspanya tarafından terk edildikten sonra Fas tarafından hak iddia edilen ve günümüzde de üçte ikisini Fas'ın fiilen yönettiği bölgedir. Bölgenin tümü üzerinde 1976 yılında bağımsızlığı ilan edilen Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin bu ilanı Fas tarafından kabul edilmemektedir. Bölgenin sınır komşusu olarak kuzeyinde Fas, kuzeydoğusunda Cezayir, doğu ve güneyinde Moritanya yer alırken, bölgenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atlas Dağları</span>

Atlas Dağları, Afrika kıtasının kuzeybatısında, Fas, Cezayir ve Tunus ülkelerinden geçen büyük bir dağ sırasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sahra</span> Afrikada bir çöl

Sahra ya da Büyük Sahra, Afrika'nın kuzeyinde yer alan, kıtanın ortası ile kuzeyini ayıran 9 milyon km² büyüklüğünde bir çöl. Dünyanın en büyük sıcak çölüdür. Antarktika ve Arktika'nın ardından en büyük üçüncü çöldür. Yaklaşık olarak Afrika kıtasının %30’u kadardır.

<span class="mw-page-title-main">Atlas (mitoloji)</span>

Atlas, Yunan mitolojisinde Titan soyundan bir kişilik olup, Titanlar ile Olymposlu tanrılar arasında yaşanan iktidar savaşının sonunda Gökkubbe'yi taşımakla cezalandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip</span> Kuzey Afrikada coğrafi bölge; Arap dünyasının batı yarısı

Mağrip, Arap dünyasının batı kısmıdır. Bölge, Cezayir, Libya, Moritanya, Fas ve Tunus dahil olmak üzere Batı ve Orta Kuzey Afrika'yı kapsar. Mağrip ayrıca Batı Sahra'nın tartışmalı bölgesini de içerir. 2018 itibarıyla bölgenin nüfusu 100 milyondan fazlaydı.

<span class="mw-page-title-main">Bedeviler</span> Tarihsel olarak Arabistan, Kuzey Afrika ve Suriye çöllerinde yaşayan göçebe Arap kabileleri

Bedeviler, geçmişte göçebe olan ve Büyük Sahra'nın Atlas Okyanusu kıyısından Batı Çölü, Sina Yarımadası ve Necef Çölü üzerinden Arap Çölü'ne kadar uzanan bölgede yaşayan Arap kabileleridir. Arap olmayan bazı kabilelerin, örneğin Kızıldeniz'in Afrika kıyısındaki Bejalar gibi, Bedevi olarak anıldıkları olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Çölü</span> Suriyede bir çöl

Suriye Çölü, Arap Yarımadası'ın kuzeyi, Şattülarap'ın batısı ve Doğu Lübnan Sıradağları ile El Nusayriye Dağları arasında yer alan, 457 km. eninde, 153 km. boyunda ve yaklaşık 500 bin km² alan kaplayan çöl. Suriye, Irak, Ürdün ve kısmen de Suudi Arabistan'ın sınırları içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Varzazat</span>

Varzazat ; Fas’ın güneyinde, Yüksek Atlas Dağları'nın doğusunda bir şehirdir. Varzazat'ın güneyinde Sahra Çölü başlar. Şehir aynı zamanda Fas film endüstrisinin merkezi olduğu gibi, çöl temalı pek çok yabancı film de burada çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Çölü</span> Cezayirin beşte dördünü kapsayan Büyük Sahra Çölü parçası

Cezayir Çölü, merkezi kuzey Afrika'da bulunan ve Büyük Sahra Çölü'nun bir kısmıdır. Cezayir Çölü Cezayir'de bulunmakta ve bu ülkenin beşte dördünü kapsamaktadır. Çölün yüzölçümünün yaklaşık 3.500.000 km² olduğu haritalardan hesaplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sahra pasaportu</span>

Sahra pasaportu Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen pasaportlardır. Bunlar Dışişleri Bakanlığı veya İçişleri Bakanlığı tarafından verilir ve Ulusal Ulusal Belgeler Merkezi tarafından bastırılır. Sahra pasaport kitapçıkları Sahra tarafından Sahra Cumhuriyeti'ni tanıyan ülkelere seyahat etmek için geçerlidir, ancak bazı ülkelere seyahat ve / veya belirli amaçlar için vize gerektirebilir. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından önerilen standartlara uygundur. Daha fazla pasaport broşürü türü vardır; Ayrıca, Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti, Eylül 2012'den beri biyometrik pasaportları standart olarak yayınladı. Sahra pasaportları Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin malıdır.

Pasaport çeşitleri
<span class="mw-page-title-main">Aurès Dağları</span> Cezayirde sıra dağ

Aurès Dağları Kuzey Afrika'da, kuzeydoğu Cezayir'de Sahra Atlas'ın doğusunda yer alan Atlas Dağları'nın doğu uzantısıdır. Dağ sırası adını Aures'in dağlık doğal ve tarihi bölgesine ismini verir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Atlas Dağları</span>

Orta Atlas Dağları, Fas'ın kuzeydoğusunda bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Atlas Dağları'nın bir parçasıdır. En yüksek noktası 3.356 metrelik Cebel Bu Nasır'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Atlas Dağları</span>

Yüksek Atlas Dağları, Fas'ın ortasında bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Atlas Dağları'nın bir parçasıdır. En yüksek noktası, aynı zamanda ülkenin de en yüksek dağı olan 4.167 metrelik Cebel Tubkal'dır.

<span class="mw-page-title-main">Anti-Atlas Dağları</span> sıradağlar

Anti-Atlas Dağları, Fas'ın güneyinde bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Atlas Dağları'nın bir parçasıdır. En yüksek noktası, 3.304 metrelik Cebel Sirva'dır.

<span class="mw-page-title-main">Tel Atlas Dağları</span>

Tel Atlas Dağları, Fas, Cezayir ve Tunus'ta bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Atlas Dağları'nın bir parçasıdır. En yüksek noktası, Curcura Dağları'ndaki 2.308 m yüksekliğindeki Lala Hatice'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kusur Dağları</span>

Kusur Dağları, Cezayir'in kuzeybatısında bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Sahra Atlası Dağları'nın bir parçasıdır ve Beşar ve El-Beyaz illeri arasında yer almaktadır. En yüksek noktası, 2.236 m yüksekliğindeki Cebel İsa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Amur Dağları</span>

Amur Dağları, Cezayir'in kuzeyinde bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Sahra Atlası Dağları'nın bir parçasıdır ve Lağvat ilinde yer almaktadır. En yüksek noktası, 2.008 m yüksekliğindeki Cebel Kisel'dır.