İçeriğe atla

Sahil Güvenlik Özel Harekat

Kontrol Edilmiş
Sahil Güvenlik Özel Harekat
ÜlkeTürkiye
BağlılıkSahil Güvenlik Komutanlığı
Takma AdıSÖH
Slogan"Titiz ve Cesur"
RenkleriMavi 
Siyah 
Kırmızı 
MarşAlay Marşı

Sahil Güvenlik Özel Harekât (eski adıyla DAGOT, Deniz Arama, Güvenlik ve Operasyon Timi), Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı özel bir birimdir. Bu özel birime "Sahil Güvenlik Komutanlığı Teşkilat, Görev ve Yetkileri Yönetmeliği" kapsamında SÖH ismi verilmiştir. SÖH, Sahil Güvenlik Özel Harekât isminin kısaltması olarak kullanılmaktadır.[1]

Görevi

Türkiye'nin karasularında sahillerinde ve iç sularında güvenliğini asayişi sağlarlar ve suç işlenmesini önlerler. Kıyıda yer alan kritik tesis ve işletmelerin denizden gelecek saldırılara karşı güvenliğini sağlarlar.[2][3] Açık denizlerde gerçekleşen arama kurtarma operasyonlarında güvenliği sağlamak verilen emirler doğrultusunda uyuşturucu ve terör operasyonları düzenlemekle görevlidirler.

Eğitim

Balık adam, paraşütle atlama, savaş yüzücülüğü, gemi zapt ve müsadere, özel harekât eğitimleri alırlar.[4][5]

Gümrüklerde gemi güvenliği sağlayıp ve gemide arama yapmak üzeri Gümrük Muhafaza ile eğitim alırlar.[6]

Harekâtları

  • 2016 yılında Türk Sahil Güvenlik birimleri 2 korvet ve 1 Sahil Güvenlik uçağı ile ilk defa uluslararası sularda operasyon düzenlemiştir. Operasyonun ismi Albatros Harekâtı'dIr. Kıbrıs adası batısından Libya açıklarına hareket eden Bolivya bandıralı Jaudi isimli gemiye operasyonla botla çıkarma yapılmış 13.6 ton esrar ve 9 Suriye uyruklu çalışan yakalanmıştır. Operasyona 1 Sahil Güvenlik Özel Harekât timi katılmıştır.[7][8][9]
  • 2018 yılında Suriye açıklarında Onur Operasyonu düzenlenmiş ve 1 ton 71 kilo eroin ile 4 Suriye uyruklu şüpheli yakalanmıştır.[10][11]

Kaynakça

  1. ^ "4575". www.mevzuat.gov.tr. 2 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2020. 
  2. ^ "Sahil Güvenlik BOTAŞ'ın denizden güvenliğini sağlayacak". Anadolu Ajansı. 25 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2022. 
  3. ^ "BOTAŞ'da gemi kurtarma operasyonu". Deniz Haber. 21 Şubat 2012. 7 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2022. 
  4. ^ "Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2019 Arama Kurtarma Tatbikatı sona erdi". TRT Haber. 6 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2021. 
  5. ^ "Tatbikatta paraşütle denize atlayan komandolar nefes kesti". Ensonhaber.com. 6 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2021. 
  6. ^ "T.C. Ticaret Bakanlığı". muhafaza.ticaret.gov.tr. 12 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2023. 
  7. ^ "'Albatros harekatı'nın detayları ortaya çıktı". Anadolu Ajansı. 9 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2021. 
  8. ^ Şafak, Yeni (7 Ocak 2016). "Esed'in esrarına Albatros harekatı". Yeni Şafak. 10 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2021. 
  9. ^ "Türkiye'den Libya Açıklarında Operasyon". Amerika'nin Sesi | Voice of America - Turkish. 20 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2021. 
  10. ^ için, Karabük'te tarihi keşif! Uzmanlar gözlerine inanamadıKarabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianaupolis Antik Kentinde sürdürülen çalışmalarda kaya mezarlarının içinde 1800 yıl öncesine ait üzerinde mitolojiye göre Çobanların tanrısı Pan karakteri işli yüzük bulundu daha fazla video. "Son dakika! İçişleri 'Onur Operasyonu' görüntülerini paylaştı". Milliyet. 18 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2021. 
  11. ^ "Akdeniz'de Onur Operasyonu! İçişleri'nden açıklama". Habertürk. 18 Mayıs 2021. 18 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jandarma Genel Komutanlığı</span> Türkiyede İçişleri Bakanlığına bağlı askerî kolluk kuvveti

Jandarma Genel Komutanlığı, Türkiye'de il ve ilçe belediye sınırları dışında kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerler ile sahil güvenlik bulunmayan kıyı, deniz ve sahillerde görev yapan silahlı genel kolluk kuvvetidir. 1983 tarih ve 2803 sayılı Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Kanunu ile 1934 tarih ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Sâlahiyet Kanunu'nda ve diğer yasalarda kendisine verilen görevleri yerine getiren Jandarma Teşkilatı, İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışır. Belirlenecek jandarma birlikleri; seferberlik ve savaş hâlinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin emrine geçer.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Güreş</span> Türk asker ve siyasetçi

Doğan Güreş Türk asker ve siyasetçi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 21. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Özel Kuvvetler Komutanlığı</span> Türk Özel Kuvvetleri veya Bordo Bereliler

Özel Kuvvetler Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin değişik sınıf ve rütbelerdeki subay, astsubay ve uzman erbaşlardan oluşan, iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek nitelikte üst düzey eğitime tabi tutularak yetiştirilmiş seçkin askerlerden oluşan birlik. Doğrudan Genelkurmay Başkanlığına bağlı olarak tugay seviyesinde 1992 yılında kurulmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri kıyafet yönetmeliğine göre bordo renkte bere kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Su Altı Taarruz Komutanlığı</span> Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı elit birlik

Su Altı Taarruz Komutanlığı (SAT), Türk Deniz Kuvvetleri personeli olan subay ve astsubayların arasından seçilen, üstün yetenekli askerlerden oluşan, Türkiye'nin deniz komando birliğidir. Türk Deniz Kuvvetleri Harekât Başkanlığına bağlıdır. Karargâhı Beykoz'un Anadolukavağı semtinde bulunan Keçilik Koyu'ndadır.

<span class="mw-page-title-main">Komando (Türkiye)</span> Askerî sınıf

Komando, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli muharip sınıflara bağlı subay, astsubay ve uzman erbaşlardan eğitime seçilen ve eğitimde başarılı olanlara verilen unvandır. Kuramsal eğitimler ve karar verebilme yetilerinin yanında alınan uzun süreli sistemli eğitimlerle kazanılan yetenekler çerçevesinde düşman hedeflerinin keşfini yaparak imha hareketlerine başlayan ikmal unsurları olmasa dahi görevine devam eden en zor şartlarda savaşabilen askerdir. Komandolar düşmana ani baskınlar yaparak düşman kuvvetlerinin fiziksel taktiksel ve moral yönünden zayıflatarak dost birlik ve kuvvetlere geniş hareket alanı sağlar. Deniz Komando deniz kuvvetlerinin denizcilerine verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">1. Amfibi Deniz Piyade Tugayı</span>

1. Amfibi Deniz Piyade Tugayı, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı amfibi deniz piyade tugayıdır. Amfibi Görev Grup Komutanlığı'na bağlı olarak görev yapar. Karargahı, Foça'dadır. 1968 yılında ilk olarak Gölcük'te kurulan birlik 1977 yılında Foça'ya intikal etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Özel kuvvetler</span>

Özel kuvvetler ya da özel harekât kuvvetleri, düşmanın güvenlik güçlerine ve silahlı birliklerine keşif harekâtı, gözetleme, düşman birliklerinin durumu, sayısı gibi özel taktik beceri gerektiren görevleri üstlenen; çok yönlü ve çevik bir silahlı birliktir. Özel operasyonlar ve karşı saldırı yapmak için eğitilirler.

<span class="mw-page-title-main">USCGC Dallas (WHEC-716)</span>

USCGC Dallas (WHEC-716) ABD Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı bir sahil güvenlik botudur. Hamilton sınıfı 12 gemiden biri olan Dallas, adını 1814-1816 yılları arasında ABD Hazine Bakanığı görevini yürütmüş olan Alexander J. Dallas'tan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sahil Güvenlik Komutanlığı</span> Türkiyede İçişleri Bakanlığına bağlı askerî deniz kolluk gücü

Sahil Güvenlik Komutanlığı, Türkiye'nin bütün sahillerinde, iç suları Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarında, liman ve körfezlerinde, karasularında, münhasır ekonomik bölgesi ile ulusal ve uluslararası hukuk kuralları uyarınca egemenlik ve denetimi altında bulunan deniz alanlarında hizmet veren silahlı bir genel kolluk kuvveti.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki kolluk kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin asayişten sorumlu birimlerinin genel ismi

Türkiye'deki kolluk kuvvetleri, Türkiye'deki kolluk kuvvetleri veya aynı anlamı taşıyan kolluk kuruluşlarının sınıflandırılması ve türlerine göre ayrımıdır. Türkiye'deki kolluk kuvvetlerinin çoğu Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">1. Komando Tugayı</span> Kayseride bulunan tugay

1. Komando Tugayı veya bilinen adıyla Hava İndirme Tugayı, Türk Kara Kuvvetleri'ndeki 16 komando tugayından biri ve Türkiye'nin ilk komando tugayıdır. 4. Kolordu komutası altında olup karargâhı Kayseri'dedir.

<span class="mw-page-title-main">Özel Harekât Başkanlığı</span> Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Özel Harekat Başkanlığı

Özel Harekât Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün banka soygunu ve terör eylemlerine müdahale, rehine kurtarma gibi olağanüstü durumlar ve baskınlar için özel taktik ve silahlar kullanan merkez teşkilatına bağlı olarak görev yapan birimidir. 1983 yılında kurulmuştur. Karargâhı Gölbaşı/Ankara'dadır. Bu birimde görev yapan personel Özel Harekât Polisi olarak adlandırılır.

6. Kolordu ve Müşterek Özel Görev Kuvveti, Türk Kara Kuvvetlerine bağlı 2. Ordu'nun kolordularından biridir. Komutanlığın karargâhı Yüreğir, Adana'da bulunmaktadır. Adana, Hatay, Gaziantep ve Kilis'i Suriye'den gelebilecek dış tehditlere karşı korur. 6. Kolordu Komutan Yardımcısı aynı zamanda Adana Garnizon Komutanlığı görevini yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı</span>

Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK), Jandarma Genel Komutanlığı'nın özel operasyon birimidir. Başlıca görevleri terörle mücadele, sualtı operasyonları, rehine kurtarma, hücre evi baskını, yaşanacak doğal afetlerde hayat kurtarma ve isyan kontrolüdür. 1 Eylül 1999 tarihinde kurulmuştur. İçişleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı olarak görev yaparlar. Kağanlar olarak adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Jandarma Özel Harekât</span>

Jandarma Özel Harekât veya kısa adıyla JÖH, Jandarma Genel Komutanlığının özel harekât kuvvetleri birimi. Görevleri arasında arama ve yok etme, sızma ve keşif eylemleri bulunmaktadır. Jandarma Özel Harekât birlikleri bulundukları illerin İl Jandarma Komutanlıklarına bağlı görev yaparlar. İçişleri Bakanlığının emriyle gerektiğinde sınır yurt içi ve yurt dışında terör operasyonları gerçekleştirirler. OHAL, seferberlik ve savaş durumunda TSK'nın emrine verilerek görev almaları sağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Komando</span>

Komando, seçkin bir hafif piyade veya özel kuvvetler birimidir. Fiziki ve kuramsal eğitimleri ile kazandırılan yetenekleri doğrultusunda; kısa süre içerisinde hedefin ayrıntılı keşfini yapıp durum değerlendirmesini ortaya koyarak hedefi imha eden, ikmal yapılmasa dahi görevi tamamlayan askerdir. Düşman derinliklerinde birlik halinde görevlerini icra ederler. Deniz Komando türü deniz kuvvetlerinin gerçekleştireceği yetiştirilen denizciler kuvvetidir. Komando birlikleri standart piyade harekâtlarının aksine timler halinde özel operasyonlar gerçekleştirirler. Ülkelerin ihtiyaçlarına göre dağ, hava indirme, çöl savaşı, derin kâr savaşı, arama-kurtarma, meskûn mahal operasyonu, pusu, sabotaj baskın, deniz operasyonu gibi konularda standart askerî personele göre uzmanlık düzeyinde eğitim alan personeldir.

<span class="mw-page-title-main">Muharebe arama-kurtarma</span>

Muharebe arama-kurtarma veya kısaca MAK, savaş veya çatışma sırasında tehlike alanında yapılan müttefik personeli kurtarma faaliyeti. Bu operasyonlarda sıklıkla UH-60, Eurocopter Cougar gibi helikopterler; C-130, CN-235 gibi nakliye uçakları ve hava kuvvetlerinin desteği ile düşman taarruzunu baskılayarak personelin kurtarılması amaçlanır. Görev tiplerine ve bağlı olduğu kuvvetlere göre arama-kurtarma faaliyetleri farklılık gösterebilir.Hava kuvvetlerine bağlı arama kurtarma birlikleri nakliye uçakları ve yüksek irtifadan paraşütle sızma gerçekleştirirken yine Hava Kuvvetlerine bağlı savaş helikopterleri, savaş uçakları ve genel maksat helikopterleri kullanır. Gerekli durumlarda Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı timler destek verir. Deniz kuvvetlerine bağlı arama kurtarma birlikleri ise düşman denizinde batan gemi veya denizaltı araçlarındaki personeli kurtarmak için paraşütle düşman karasularına sızma yaparlar. Operasyonda ilk olarak tehlikedeki personelin yeri belirlenir ve havadan veya karadan bölgeye sızarak personele ulaşılır. Ardından ulaşılan personelin hayati fonksiyonları değerlendirilerek ilk yardım ve tıbbi yardım uygulanır. Güvenlik sağlandıktan sonra timin ve kurtarılan personelin bölgeden tahliyesi gerçekleştirilir.

Amerika Birleşik Devletleri özel operasyon birimleri (SOF) özel kuvvetler, Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı 'nın Amerika Birleşik Devletleri Özel Operasyonlar Komutanlığı içinde (USSOCOM) Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri için kullanılan, özel operasyonlar gerçekleştirmek amacıyla kurulan birimleri kapsamaktadır.

Paraşütle Arama Kurtarma timleri Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı olarak görev yapan birliklerdir. Tim sağlık sınıfı astsubay ve SAT komandolarından oluşmaktadır. Görevleri düşman karasularında batan gemi ve denizaltılarına hızlı şekilde ulaşarak ilk tıbbi müdahaleyi yapmak ve güvenli şekilde personelin kurtarılmasını sağlamaktır. Bu operasyonu Avrupa'da sadece İngiliz SBS birlikleri, İtalyan COMBUSIN birlikleri ve Türk SAT birlikleri gerçekleştirebilmektedir.

Albatros Harekâtı, 3 Ocak - 7 Ocak 2016 tarihleri arasında, Libya açıklarında uluslararası sularda, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından Türk Donanması ile koordineli olarak Bolivya bayraklı bir gemiye karşı gerçekleştirilen büyük çaplı bir narkotik operasyonudur. Operasyon, on Suriyeli mürettebatın tamamının tutuklanmasına ve toz halinde 13,6 tondan fazla esrarın ele geçirilmesine yol açtı. Operasyon, Lucky-S olayı ve Kısmetim-1 olayından bu yana 22 yılı aşkın süredir uluslararası sularda bir ilk oldu. 6 Ocak'ta Türk Sahil Güvenlik özel harekât ekipleri tarafından bot ve helikopterden gerçekleştirilen ilk baskın, mürettebatın tutuklanmasının ardından gemide tam arama yapıldı. Bakanlığa göre, Emniyet Genel Müdürlüğü narkotikle mücadele birimi Bolivya bandıralı gemi hakkında bilgi aldı ve Sahil Güvenlik ile temasa geçti. 3 Ocak'ta geminin yerini belirleyen Sahil Güvenlik ekipleri, bir uçak ve bir gemiyle takibe başladı. Operasyon, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından Bolivya hükûmetiyle işbirliği içinde ve BM'nin uyuşturucu kaçakçılığı anlaşmalarına uygun olarak gerçekleşti. Türk Sahil Güvenliğine göre, yasadışı uyuşturucuların çoğu dağıtım için Avrupa'ya gidiyordu ve gemi Suriye liman kenti Tartus'tan Libya'nın Tobruk kentine gidiyordu.