Kuymak, Samsun'dan Ardahan'a yani Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Bayburt, Artvin, Çorum, Sivas, Tokat, Amasya ve Erzurum'un Oltu, İspir ve Tortum ilçelerinde yaygın olan, Karadeniz Bölgesi'ne ait bir yemek. Gürcistan, Dağıstan, Azerbaycan ve Kafkasya'nın bazı bölgelerinde de çok popülerdir. Mısır unu, tereyağı ve genellikle minci adı verilen tuzlu çökelek kullanılarak yapılan mısır lapasının adıdır.
Döllenme, yeni bir bireysel organizma oluşturma veya yavruların gelişimini başlatmak için gametlerin kaynaşması olayı.
Çılbır, çıpıl, çırpır, çiğ yumurtanın kaynayan suya kırılıp pişirilmesiyle hazırlanan, Türk mutfağına ait bir tür yemektir. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağlı-pul biberli sos dökülerek servis edilir. Ahmed Vefik Paşa'nın 1876'da yazdığı Lehce-i Osmani adlı kitabında çıpıl, çırpırın yoğurtlu yağsız yumurta taamı olarak geçmektedir.
Kayganak, yumurta ve bol tereyağı ile yapılan bir yemektir. Türkiye'nin doğu illerinde, özellikle Bitlis ve Van'da rastlamak mümkündür. Geleneksel Osmanlı mutfağında bulunur.
Yumurta; kuşların, sürüngenlerin, balıkların, amfibilerin ve böceklerin çiftleştikten sonra vücutlarının bir bölümünden çıkardıkları, içinde yavru hayvanların oluştuğu oval veya küre şeklindeki, farklı renk ve büyüklükteki cisim.
Dönderme, Türk mutfağından bir yumurtalı ekmek türü.
Çerez, pişmiş veya fırınlanmış bir tatlı türüdür. Genellikle un, şeker, yumurta, bitkisel yağ veya tereyağı içerir. Kuru üzüm, yulaf, çikolata parçaları, fındık gibi bileşenler de eklenebilir.
İsveç mutfağı, İsveç'in geleneksel mutfağıdır. İsveç'in Kuzeyden güneye doğru genişliği nedeniyle, Kuzey ve Güney İsveç mutfağı arasında bölgesel farklılıklar bulunmaktadır.
Hamur işi, un, su ve katı yağdan oluşan bir hamurdur. Şekerli hamur işleri genellikle şekerleme ürünü olarak da tanımlanır. "Hamur işleri" sözcüğü, un, şeker, süt, tereyağı, katı yağ, kabartma tozu ve yumurta gibi maddelerden yapılmış birçok pişirilmiş ürünleri bildirir. Küçük tartlar ve diğer tatlı pişmiş ürünler de hamur işleri olarak adlandırılır. Fransızca kelime pâtisserie de aynı yiyecekler için kullanılır. Ortak hamur işleri turta, tart, kiş hamuru ve etli börek türlerini içerir.
İzmir köfte, Türk ve Yunan mutfaklarında yapılan bir köfte türüdür. İlk olarak İzmir'de yaşayan Rumlar tarafından yapılmıştır. Türk-Yunan Savaşı'nın ardından Yunanların Anadolu'dan ayrılmasıyla tarif, Yunanistan'ın çeşitli bölgelerine yayılmıştır.
Hamsili yumurta, salamura veya taze hamsiden yapılabilen bir yumurta yemeğidir. Hamsi tavaya yumurta kırılarak hazırlanır. Ölçü olarak 2 yumurtaya 5 hamsi idealdir. Hamsilerin yumurtaya batırılmasıyla yapılan ve yumurtalı hamsi anlamına gelen "makvaloni kapça" yemeğinde ise ana malzeme hamsidir.
Huevos rancheros, genellikle kırsal Meksika çiftliklerinde yenilen geleneksel, yumurtadan yapılan bir kahvaltı yemeğidir.
Macar mutfağı, Macaristan ulusunun ve onun birincil etnik grubu olan Macarların mutfağının karakteristik özelliklerini ortaya koyar. Geleneksel Macar yemekleri öncelikle et, mevsim sebzeleri, meyveler, ekmek, süt ürünleri ve peynirlere dayanmaktadır.
Favniyye, ekmek tatlısı, yumurtalı ekmek tatlısı ya da kabartlama, Osmanlı mutfağında ekmekten yapılan bir çeşit yiyecektir. Kitâb-ı Me’kûlât'da tarifi verilmiştir. Osmanlı mutfağında kabartlama çeşidi ayrıca yapılmaktadır.
Yumurtalı sandviç, yumurtadan yapılma bir tür sandviçtir. tavada yumurta, diğer adıyla, haşlanmış yumurta ve yumurta salatasından yapılmaktadır. Salata türüyle yumurta salatası olarak da adlandırabilir.
Hızlı ekmek maya veya ekşi hamur mayası gibi biyolojik olandan ziyade kimyasal kabartma tozu ile mayalanmış ekmektir.
Bilik ekmeği, ekşi mayalı ekmektir. Malzemeleri;ekmeklik buğday unu, hamur mayası veya kuru maya, tereyağı, ay çiçek yağı, tuz, su, süttür. Ekmeğin üzerine sürmek için malzemeler; çörek otu, susam, yumurta, dut pekmezi ve sudur. Malatya Bilik Ekmeği 27.05.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Hamburger ekmeği, tatlı olmayan ve genellikle içerisi tuzlu maddeler ile doldurulan bir tür ekmektir. Bazı kültürlerde, bir hamburger ekmeği tatlı bir pastayı da ifade edebilir. Hamburger ekmeği, çeşitli boyut ve şekillerde olmalarına rağmen, tipik olarak küresel ve elle boyutlandırılmış veya daha küçüktür.
Yumurtalı ekmek ya da Fransız tostu, çırpılmış yumurta, şeker ve tipik olarak sütle ıslatılmış dilimlenmiş ekmekten yapılmış ve daha sonra tavada kızartılmış bir yemektir. Alternatif isimleri ve türleri arasında Osmanlı mutfağındaki Favvniye, "Bombay tostu" ve "çingene tostu" da bulunmaktadır.
Ekmeği, bisküviyi veya başka unlu mamul ürünlerini bir sıvıya batırarak tüketmeye banmak denir. Sahanda yumurta, sucuklu yumurta, kuru fasulye gibi yemekler; zeytinyağı, tereyağı gibi yağlar ekmek banarak tüketilirken çay, kahve, süt gibi içecekler bisküvi tarzı mamuller batırarak tüketilmektedir.