İçeriğe atla

Saha Hizmet Yönetimi

Saha hizmet yönetimi (SHY) bir şirketin istihdam edilen veya ilgili şirketin mülkü yerine müşterilerin mülklerine seyir halindeki kaynaklarının yönetimini ifade eder. Örnekler; araçları yerleştirme, işçinin faaliyetini yönetme, planlama ve sevkiyat işi, sürücü güvenliğini sağlama ve bu tür faaliyetler ile stok, fatura, muhasebe ve diğer arka ofis sistemlerinin entegrasyon ve yönetimini içermektedir. SHY en yaygın şekilde; montaj, bakım ve tamir sistemlerini veya ekipmanları yönetmeye ihtiyacı olan şirketleri ifade eder. Ayrıca saha hizmeti yönetimine yardımcı yazılım ve bulut tabanlı platformları ifade edebilir.

Sanayi örnekleri

Saha servis yönetimi çeşitli sektörlerde kaynakları yönetmek için kullanılır.

  • Telekomünikasyon ve kablo sektöründe konut ya da iş yerleri içine kablo kurulumu veya telefon hattı çalıştırılmasını üstlenen teknisyenler.
  • Sağlık sektöründe, yaşlı veya engelliler için evde bakım sağlayan mobil hemşireler.
  • Gaz idarelerinde, şüpheli sızıntıları soruşturma ve tamir etmek üzere sevkedilmiş mühendisler.
  • Ağır mühendislikte, madencilikte, sanayi ve imalatta, önleyici bakım ve onarım için gönderilen teknisyenler.
  • Peyzaj, sulama, ev ve ofis temizliği de dahil olmak üzere mülk bakımı.

Gereksinimleri

Saha servis yönetiminin belirli gereksinimleri karşılaması gerekir:

  • Müşteri beklentileri : Müşterilerin beklediği kendi hizmetlerinin kesintiye uğramaması ve hemen geri sağlanmasıdır
  • Atıl ekipman : maden ya da petrol ve gaz sektöründeki pahalı endüstriyel ekipman, boşta dururken milyonlara mal olabilir.
  • Düşük çalışan verimliliğini : Yöneticiler saha çalışanlarını izlemede yetersizdirler ki bu, verimliliği düşürebilir.
  • Güvenlik : Sürücü ve araçların yolda ve iş sitesi sürecinde Güvenliği bireyler ve onların işverenleri için bir ilgi alanıdır.
  • Maliyet : yakıt, araç bakım ve parça stok maliyetlerinin artışı.
  • Satış için hizmet:  Şirketler artan bir şekilde, hizmetler bölümlerinden gelir üretmelerini bekliyorlar.
  • Dinamik ortam : Kritik biletler, kızmış müşteriler, verimli çalışanlar arasındaki sürekli dengeleme ve eniyilenmiş yollar; zamanlama, yönlendirme ve sevkiyatı çok zorlayıcı yapar.
  • Veri ve teknoloji : Birçok kez, analiz için veri eksik, eski veya yanlıştır.

Saha hizmet yönetim yazılımı

SHY yazılımı son 10 yılda önemli ölçüde gelişmesine karşın, SHY yazılımı için piyasa parçalanmış olarak kalır. Yazılım; hem kurum içi, hem barındırılan hem de bulut tabanlı bir sistem olarak kullanılabilir. Genellikle, FSM yazılımı hizmet yönetimi, faturalama, muhasebe, parça stok ve diğer İK sistemleri gibi arka uç sistemleri  ile entegre edilmiştir.

SHY şirketlerinin büyük çoğunluğu bir şirketten diğerine değişen hizmet ücreti ve farklı özellikler ile işlevler sunarlar.[1] Oysa bir şirket, saha hizmet yönetiminde arzu edilen özelliklerin çoğunu, tümünü değilse, sağlayacaktır, ancak bir başka firmanın bir veya birden fazla fonksiyonu eksik olacaktır.. Fiyatlandırma çeşitli faktörlere bağlıdır: bir şirketin büyüklüğü, iş ihtiyaçları, kullanıcı sayıları, taşıyıcı seçimi ve planlanmış veri kullanımı. Bazı popüler ücreti yapıları franchise için öde, kullanım/yöneticiler için öde ve saha teknisyeni/işçisi için öde. Maliyetler, taşıyıcı veri ücretleri içermeyen ayrı bir çözüm için aylık $20.00 ile $200.00'dan yukarı olacak şekilde değişebilir. Bu nadir değildir, her zaman olmasa da, SHY platformunun kullanımı ile ilgili diğer masraflar; yani, yazılım için ücretler, ekstra teknik destek ve ek eğitim için.[2]

Kurumsal pazar için, Gartner saha hizmetleri uygulamalarında pazar nüfuzunun adreslenebilir pazarın% 25'ine ulaştığını tahmin ediyor. SHY pazarında yazılım satışları sadece yakınlaştırılabilir. Gartner araştırması, servis geliri içermeyen paket saha hizmetleri sevkıyatı ve işgücü yönetimi yazılımı uygulamalarına yönelik geliri 2012'de yaklaşık 1.2 milyar dolar ve yıllık% 12.7 büyüme oranı ile ortaya koyuyor.[3]

Hareketlilik (hareket kabiliyeti)

Şirketler saha ile iletişimi geliştirmek, verimlilik artışı, iş süreçlerini hızlandırmak ve Müşteri Hizmetleri ile sadakati artırmak amacıyla mobil bilgisayar kullanmaktadır.[4] Saha servis yazılımı; planlama ve yönlendirme eniyilemesi (optimizasyon), otomatik araç konumlama, uzaktan araç teşhisi, sürücü günlükleri ve hizmet saati izleme, envanter yönetimi, saha çalışan yönetimi ve sürücü güvenliği için kullanılabilir. Mobil yazılım Müşteri-tesis ekipmanları, erişim gereksinimleri ve parça stoğu hakkında ayrıntıları içeren veri tabanları kullanabilir. Bazı saha servis yönetimi yazılımı entegre yazılım gibi muhasebe programları.

Hareket kabiliyeti

  • Mobil çalışma durumunun gerçek zamanlı analizini sağlayabilir.
  • İlk seferde düzeltme oranını artırabilir.
  • Kağıt tabanlı saha servisi yönetimi ve veri girişinin ek yükünü veya yönetim maliyetlerini azaltabilir.
  • Tam düzenleyici uyumluluk adına e-denetim izlerini koruyabilir.
  • Verimliliği artırabilir.
  • Fatura çevrimlerini kısaltabilir.

Ayrıca bakınız

  • Mobil kurumsal uygulama çerçevesi
  • Saha gücü otomasyonu
  • Bilgisayar destekli sevkiyat
  • BBYS
  • İşgücü yönetimi
  • Stratejik hizmet yönetimi
  • Servis Yönetimi
  • Rota muhasebe
  • Hizmet zinciri eniyilemesi(optimizasyonu)

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2016. 
  3. ^ http://www.gartner.com/DisplayDocument?doc_cd=252160 []
  4. ^ Golnaz, Sadri; Hoa, Tran. "Managing your diverse workforce through improved communication". Journal of Management Development. 21 (3). ss. 227-237. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Elektronik ticaret</span> genel olarak internet üzerinden yapılan iş endüstrisi türü

Elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaret, 1995 yılından sonra İnternet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan, ticaretin elektronik ortamda yapılması kavramıdır. Mağazasız perakendecilik olarak da bilinir. E-ticaret, mobil ticaret, elektronik fon transferi, tedarik zinciri yönetimi, İnternet pazarlaması, çevrimiçi işlem işleme, elektronik veri değişimi (EDI), envanter yönetim sistemleri ve otomatik veri toplama sistemleri gibi teknolojilerden yararlanır. E-ticaret, elektronik endüstrisinin en büyük sektörüdür ve yarı iletken sanayiinin teknolojik ilerlemeleri tarafından yönlendirilmektedir.

Dış kaynak kullanımı (DKK), en basit haliyle daha önce şirket içinde üretilen bir mal ya da hizmetin dışarıdan tedarik edilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kurumsal kaynak planlaması</span> kurumun kaynaklarını verimli şekilde kullanacak şekilde planlaması

Kurumsal kaynak planlaması ya da işletme kaynak planlaması, işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel addır. Kurumsal kaynak planlaması (KKP) sistemleri, bir işletmenin tüm veri ve işlemlerini bir araya getirmeye veya bir araya getirilmesine yardımcı olmaya çalışan ve genelde kullanımı kolay olan sistemlerdir. Klasik bir KKP yazılımı işlem yapabilmek için bilgisayarın çeşitli yazılım ve donanımlarını kullanır. KKP sistemleri temel olarak değişik verilerin saklanabildiği bütünleşik bir veritabanı kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Dynamics AX</span>

Axapta veya Microsoft Dynamics AX, Microsoft tarafından üretilen, Microsoft Dynamics ailesinden bir KKP (İngilizce: ERP) yazılımı.

İşletmeden işletmeye ya da sıkça kullanılan İngilizce business-to-business ibaresinin kısaltılmış şekli olan B2B, şirketler arası pazarlama ya da satış uygulamalarına verilen addır. B2B genellikle işletmeden tüketiciye satış (B2C) ve tüketiciden tüketiciye satış ile karşılaştırılır. Son yıllarda e-B2B türü de yaygınlaşmıştır. Elektronik Ticaret Koordinasyon Kurulu (ETKK) Hukuk Çalışma Grubu’nun 8 Mayıs 1998 tarihli raporunda elektronik ticaret; “bireyler ve kurumların, açık ağ ortamında internet ya da sınırlı sayıda kullanıcı tarafından ulaşılabilen kapalı ağ ortamlarında internet, yazı, ses ve görüntü şeklindeki sayısal bilgilerin işlenmesi, iletilmesi ve saklanması temeline dayanan ve bir değer yaratmayı amaçlayan ticari işlemlerin tümünü ifade etmektedir.” şeklinde tanımlanmıştır.

  1. Daha iyi müşteri tatmini ve desteği
  2. Yeni ürün ve hizmetlerin pazara hızla sunulması
  3. Daha iyi servis
  4. Daha iyi alış ve satış işlemleri
  5. Daha az işletim maliyeti
  6. Daha az üretim maliyeti
  7. Daha düşük stok maliyeti

Maliyet yönetimi, kurumsal düzeydeki projelerin tüm yaşam döngüsü boyunca maliyet ve verimliliği ölçmek için teknolojiyi kullanan bir yöntemdir.

<span class="mw-page-title-main">Lojistik</span> kaynak akışının yönetimi

Lojistik ya da nakliye; ürün, hizmet ve insan gibi kaynakların, ihtiyaç duyulan yerde ve istenen zamanda temin edilmesi için bir araç olarak tanımlanabilir. Herhangi bir pazarlama veya üretim organizasyonunun lojistik destek olmadan başarılması çok zordur. Lojistik; nakliye, envanter, depolama, malzeme idaresi ve ambalajlama bilgilerinin birleştirilmesini kapsar. Lojistik işletme sorumluluğu, ham maddenin coğrafi konumlanması, sürecin işletilmesi ve ihtiyaçların mümkün olan en düşük maliyetle karşılanarak işin bitirilmesidir. Lojistik yönetimi, tedarik zinciri yönetimi ve tedarik zinciri mühendisliği'nin bir parçasıdır

<span class="mw-page-title-main">Toplam kalite yönetimi</span>

Toplam kalite yönetimi ya da kısaca TKY; müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kullanılan insan, iş, ürün ve/veya hizmet kalite gereksinimlerinin, sistematik bir yaklaşımla ve tüm çalışanların katkıları ile sağlanmasıdır. Bu yönetim şeklinde uygulanan her süreçte tüm çalışanların fikir ve hedefleri kullanılmakta ve tüm çalışanlar kaliteye dahil edilmektedir. Toplam kalite yönetimi; uzun dönemde müşterilerin tatmin olmasını başarmayı, kendi personeli ve toplum için yararlar elde etmeyi amaçlar ve kalite üzerine yoğunlaşır. Tüm personelin katılıma dayalı bir yönetim modelidir.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (IMT-2000) ya da daha bilinen adıyla 3G, 3N ya da 3. Nesil, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Daha sonra 3.5G (HSPA), 3.75G (HSPA+), 3.9G/3.95G (LTE) türleri geliştirildi. Verilen hizmetler arasında mobil kullanıcılar için geniş-alanda kablosuz telefon görüşmeleri, görüntülü aramalar ve kablosuz veri aktarımı vardır. 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızlarını desteklemektedir. Bu sayede 3G ağları, ağ operatörlerinin daha geniş ve gelişmiş hizmetleri, geliştirilmiş spektral verimlilik sayesinde ulaşılan daha büyük ağ kapasitesiyle sunmalarını sağlar.

Tedarik Zinciri Yönetimi müşteriye, doğru ürünün, doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata tüm tedarik zinciri için mümkün olan en düşük maliyetle ulaşmasını sağlayan malzeme, bilgi ve para akışının entegre yönetimidir. Bir başka deyişle zincir içinde yer alan temel iş süreçlerinin entegrasyonunu sağlayarak müşteri memnuniyetini artıracak stratejilerin ve iş modellerinin oluşturulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yurtiçi Kargo</span>

Yurtiçi Kargo, 1982 yılında İstanbul'da kurulmuş kargo şirketi.

Kalite yönetim sistemleri felsefesi, sistemi bir bütün olarak kabul eden ve kaliteyi bu bütünün içindeki her elemanın müşteri odaklı ortak bir fonksiyonu olarak gören bütünsel bir anlayıştır. En genel anlamda, bir kuruluşta hedeflenen kalitenin gerçekleşmesi amacı ile sürdürülen planlı ve sistematik faaliyetlerin bütünüdür. Son zamanlarda kullanımına daha sık rastlanan kalite yönetim sistemleri (KYS), tarihsel gelişim sürecinde; az sayıda çalışanın bulunduğu işletmelerde, müşteri ilişkilerine odaklanan kalite kontrol uygulamaları yapılan Sanayi Devrimi Öncesi, fabrikaların kurulmasıyla birlikte üretimi yapılan ürünlerin kontrolünün yapıldığı Sanayi Devrimi sonrası, Japonya'da istatistiksel sonuçları baz alarak uygulanmaya başlanan Toplam Kalite Yönetimi'nin var olduğu II. Dünya Savaşı sonrası ve TKY'nin daha geniş çapta kullanılmaya başlandığı ve tüm işletmede kalite yönetiminin yapıldığı 1980 sonrası olmak üzere dört döneme ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Irdeto</span>

Irdeto B.V. veya Irdeto, merkezleri Hollanda'nın Hoofddorp şehrinde ve Çin'in Pekin şehrinde bulunan bir yazılım güvenliği ve medya teknolojileri şirketidir. Irdeto, Dijital TV, IPTV ve mobil ortamlardaki dijital içeriklerin uçtan uca yazılım güvenliği, içerik yönetimi, müşteri hizmetleri, hizmet faturalandırma, koruma ve ücretlendirme alanlarında hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kalite maliyetleri</span>

Kalite maliyeti, mevcut kalitesizlikten ileri gelen ya da potansiyel kalitesizliği önlemek amacıyla alınan önlemler dolayısıyla ortaya çıkan maliyet. Kalite maliyetleri ile ilgili literatürde temel teşkil eden önemli çalışmalar, 1976'da Kaoru Ishikawa, 1979'da Philip B. Crosby, 1986'da William Edwards Deming, 1988'de Joseph Juran ve 1991'de Armand Vallin Feigenbaum tarafından gerçekleştirilmiştir. Kalite maliyeti kavramı, üretilen ürünlerin, müşteri beklentilerini karşılamamasını takiben hem ürün geliştirme hem de süreç iyileştirme çalışmalarının sonucu olarak doğmuştur. Kalite maliyetlerinin ölçülüp hesaplanması Toplam Kalite Yönetimi programının önemli ve gerekli aşamalarından biridir.

KoçSistem, Koç Holding bünyesinde yer alan bilgi teknolojileri şirketi.

Ağ istihbaratı (Aİ) kavramı ve derin paket kontrolü (DPI), paket yakalama ve iş zekası (BI) teknikleri üzerine inşa edilmiş bir teknolojidir. Gerçek zamanlı olarak inceleyen, protokolleri kullanılan tanımlama ve veri ilişkileri ve iletişim kalıplarının hızlı çözümlenmesi için paket içeriği ve meta ayıklanması yoluyla iletişim ağları çapraz IP veri paketlerini gerektirir. Ayrıca, bazen ağ hızlandırma veya korsanlık olarak anılacaktır.

Hizmet yönetimi, hizmetlerin iyileştirilmesine yönelik ticari bir iş safhasıdır ve tedarik zinciri yönetiminin bir alanı olarak, bir ürünün satışı ile müşteri arasındaki arayüzü ifade eder.

Çevrimiçi ofis paketi bir hizmet olarak yazılım biçiminde web siteleri tarafından sunulan bir ofis paketi türüdür. Herhangi bir işletim sistemini çalıştıran herhangi bir İnternet uyumlu cihazdan çevrimiçi erişilebilirler. Bu, insanların dünya çapında ve her zaman birlikte çalışmasını sağlar ve böylece uluslararası web tabanlı işbirliği ve sanal ekip çalışmasına yol açar. Genellikle, temel sürümler ücretsiz olarak sunulur ve daha gelişmiş sürümler için nominal bir abonelik ücreti ödemek zorunludur.

Robotik süreç otomasyonu, metaforik yazılım robotlarına (botlar) veya yapay zekaya (AI) / dijital işçilere dayalı bir iş süreci otomasyon teknolojisi biçimidir. Bazen yazılım robotları olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Logo Yazılım</span>

Logo Yazılım, Gebze, Kocaeli merkezli Türk iş yazılımı şirketidir. Temelleri 1984'te atılan şirket, resmî olarak 1986 yılında kurulmuş olup 4 farklı ülkede, 13 farklı noktada 1.600'den fazla çalışanı ve 1.000'i aşkın iş ortağı ile hizmet vermektedir. Mikro işletmelerden kurumsal büyük işletmelere kadar farklı ölçeklerdeki şirketlere iş yazılımı çözümleri sunmaktadır.