İçeriğe atla

Sagami-ji

Koordinatlar: 34°56′8.52″K 134°49′46.53″D / 34.9357000°K 134.8295917°D / 34.9357000; 134.8295917
Rōmon'dan bakılan Kondō'nun görünümü.
Shōrō nokisita

Sagami-ji veya Sagami-dera (酒見寺), Hyōgo ilinin Kasai şehrinde Hōjō-machi Hōjō 1319 adresinde bulunan Kōyasan Shingon koluna bağlı Budist tapınağı. İmparator Shōmu'nun Chokugan-ji (imparatorun dileklemesi için yapılan tapınaklar)lerdendir. Sangō (dağın gō'su) Senshō-zan olup Honzonu (tapımanın ana nesnesi) Jūichimen Kannon (On bir yüzlü Guan Yin: Avalokiteśvara: Bodhisattva'nın biri olan Ekadaza mukha) ve açan kişinin Gyōki olduğu aktarılmaktadır.

Tarihçe

745 yılında Sakami Myōin (Sumiyoshi Jinja: bir Şinto tapınağı)'den ilham alan Gyōki'nin İmparator Shōmu'ya bildirmesinin sonucu açıldığı aktarılmaktadır. Heian döneminden itibaren her yıl Chokushi (İmparatorun heyeti) tarafından ziyaret edildi. Şimdiye kadar iki kez tamamen yandı. 1159 Heiji Olayı'nda yandığında Nijo-in (in = öncek imparator)'in fermanıyla tekrar yapıldı. Tenshō dönemçesinde (1573-92 yıllar arası) yine savaştan kaynaklanan yaygınla yandı. Daha sonra Edo döneminde Himeji Kalesi'nin sahibi Ikeda Terumasa kalenin Shugo-ji (kaleyi muhafaza eden tapınak) olarak kabul edip yardımda bulundu. Kanei dönemçesinde (1624-43 yılları arası) Bakufu'nun emriyle Jisso-in Kōkei tarafından yeniden açıldı. Tokugawa'nın üçüncü şogunu Tokugawa Iemitsu tarafından Shuin-ji statüsü kazandırıldı.

Hōjō-machi'nin kasaba merkezinde bulunup Sumiyoshi-Jinja'nın komşusudur. Aralarında küçük havuz mevcuttur ve taş köprüyle iki tapınak birbirlerine bağlandırılmaktadır. Güney ucunda Rōmon (kule kapısı) mevcut olup Sandō (ziyaret yolu)nun sağ ve sol tarafında Jizō-dō, Tahō-tō (hazine kulesi), yeni Kannon-dō, Jōgyō-dō (Samadhi'nin yapıldığı tesis) bulunmaktadır. Sandō'nun dibinde Hondō (ana tesis), doğudunda Shōrō (çan kulesi), arkasında Miei-dō (Goei-dō da denir, tapınağı açan kişi veya budist kolunu açan kişiyi anmak için bir tesis, Sagami-ji'deyse Shingon kolunu açan Kūkai anılmaktadır.) ile topraktan duvarıyla çevirilen Kuri (rahiplerin oturdukları tesis), Goma-dō (Homa'nın yapıldığı tesis), Ihai-dō (ölen insanların ruhî tabletlerin yerleştirildiği tesis) bulunmaktadır.

Ulaşım

Tren

  • Hōjō Tetsudō, Hōjō-machi istasyonu'ndan yürüyerek 15 dakika

Otobüs

  • Shinki Bus, Asuteer Kasai durağından yürüyerek 15 dakika

Galeri


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya</span> Doğu Asyada bir ada ülkesi

Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya</span> Güney Amerikada bir ülke

Brezilya, resmî adıyla Brezilya Federatif Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın en büyük ve en kalabalık ülkesidir. Latin Amerika'nın %47,7'sini kaplayan Brezilya, Ekvador ve Şili haricinde Güney Amerika ülkelerinin hepsi ile sınır komşusudur. Başkenti Brasília ve en kalabalık şehri São Paulo'dur. Brezilya, 26 eyaletten ve bir Federal Bölgeden oluşan bir federasyondur ve Portekizcenin resmi dil olduğu tek Güney Amerika ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Budizm</span> Bir din ve hayat felsefesi

Budizm, bugün dünya üzerinde yaklaşık 500 milyonu aşkın inananı bulunan bir dindir. İlk önce Hindistan’da ortaya çıkmış, daha sonra zaman içinde Güneydoğu ve Doğu Asya’da yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya bayrağı</span> ulusal bayrak

Japonya'nın ulusal bayrağı, beyaz bir zemin üzerinde ortasında koyu kırmızı bir kurs bulunan, 2:3 oranına sahip bir bayraktır. Japoncada resmî olarak Nisshōki veya daha yaygın olarak Hinomaru adıyla da bilinmektedir. Ayrıca ülkenin Doğan Güneş'in Ülkesi sloganını da betimlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Atina</span> Yunanistanın başkenti

Atina, Yunanistan'ın başkenti ve yaklaşık 4 milyon kişilik nüfusuyla en büyük, Avrupa Birliği'nin yedinci büyük şehri. Attika'ya hakim bir konumda olan Atina, aynı zamanda bu idari birimin yönetim merkezidir. 3.400 yıllık yazılı tarihi ve MÖ 7. ile 11. arasındaki binyıllara uzanan insan varlığıyla dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Şehir adını Antik Yunan bilgelik tanrıçasından almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lizbon</span> Portekizde belediye

Lizbon, Portekiz’in başkenti ve en büyük şehridir. Lizbon bölgesine bağlı Büyük Lizbon altbölgesinin belediyelerinden biridir. Tejo Nehri’nin oluşturduğu haliç üzerine kurulu olan Lizbon, Atlantik Okyanusu kıyısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Tayland</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Tayland, resmî adıyla Tayland Krallığı, eski adıyla Siyam, Hindiçin yarımadasının orta kısmında bulunan Güneydoğu Asya ülkesi. Batıda Myanmar (1.800 km), doğuda Kamboçya (803 km), kuzeyde Laos (1.754 km) ve güneyde Malezya (506 km) ile sınırları bulunmaktadır. Güney kısmında Tayland Körfezi, batı kısmında ise Andaman Denizi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Osaka</span> Japonyada bir şehir

Osaka Japonya'da Honshū'nun Kansai bölgesi'nde belirlenmiş şehirdir. Osaka Eyaleti'nin başkenti ve en kalabalık şehridir ve Japonya'da Tokyo ve Yokohama'dan sonra üçüncü en kalabalık şehirdir. 2020 nüfus sayımında 2.7 milyonluk nüfusuyla, aynı zamanda Keihanshin Metropolitan Bölgesi'nin en büyük bileşenidir, Japonya'daki en büyük ikinci metropol alanı ve 19 milyondan fazla nüfusuyla dünyanın 10. en büyük kentsel alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Miyamoto Musashi</span> Japon samuray, dövüş sanatçısı

Miyamoto Musaşi, ergenlik döneminde Miyamoto Bennosuke ya da Miyamoto Musana, ünlü Japon kılıç üstadı. Tarihte en yetenekli kılıç üstatları arasında yer aldığına inanılır. Çok genç yaştan itibaren girdiği birçok düello sayesinde kılıç kullanımı konusunda efsane hâline geldi. Hiyoho Niten İçi-riyu veya Nito Riyu stilinin babasıdır. Strateji, taktik ve felsefe hakkındaki Beş Çember Kitabı, bugün bile birçok kesim tarafından okunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şingon Budizmi</span> Japonyada budizm ekolü

Şingon Budizmi Japonya'da önemli Budist okullardan biridir; "Japon ezoterik Budizmi" olarak da adlandırılır. Günümüzde Tibet Budizmi ile birlikte Vajrayana Budizminin önemli kollarından birini oluşturur. Şingon kelimesi oluşturan kanjiler, Çincede "zhen yan" şeklinde okunur ve mantra anlamında kullanılmaktadır.

<i>3 Mayıs 1808</i> İspanyol ressam Francisco Goyanın tablosu

3 Mayıs 1808 ya da Madrid'de 3 Mayıs 1808, İspanyol ressam Francisco Goya'nın 1814 yılında tamamladığı tablosudur. Eser şu anda, Madrid'deki Prado Müzesi'nde sergilenmektedir. Goya bu çalışmayı, Fransızların 1808'de Madrid'i işgali sırasında, Napolyon'un ordularına direnen İspanyolların anısına çizdi. Bu direniş aynı zamanda Yarımada Savaşı'nın tetikleyicisiydi. İspanyol ressamın, aynı boyutlardaki eş çalışması 2 Mayıs 1808 de tıpkı bu tablo gibi İspanya'nın geçici hükûmeti tarafından, Goya'nın önerisi ile, ressama ısmarlandı. Goya, Aragonca yazdığı bir mektupta bu tabloları yapma amacını şöyle açıkladı:

<span class="mw-page-title-main">Kōtoku-in</span>

Kōtoku-in (高徳院), Japonya'nın Kanagawa ili Kamakura şehrinin Hase 4-2-28 adresinde bulunan budist Jōdo shū mezhebine bağlı tapınak.

<span class="mw-page-title-main">Hōryū-ji</span> Japonyadaki bir Budist tapınak

Hōryū-ji (法隆寺), Japonya'nın Nara ilinin Ikoma ilçesine bağlı Ikaruga-machi'de Hōryū-ji Sannai 1-1 adresinde bulunan Budizm'in Shōtoku kolunun genel merkezi olan budist tapınağıdır. Asuka ve Nara dönemlerinde Ikaruga-dera (斑鳩寺) olarak anıldı. Nara döneminden sonra Hōryū-ji veya Hōryū Gakumonji (法隆学問寺) adı kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Tōdai-ji</span> Tapınak

Tōdai-ji, Japonya’nın Nara şehrinde yer alan bir Budist tapınağı.

<span class="mw-page-title-main">Japonya tarihi</span> Japonya tarihi

Japonya tarihi antik zamanların şehir devletlerinin modern Japon ulus devletine ulaşacak şekilde coğrafi ve sosyal tarihini anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şinto tarikatları ve okulları</span>

Şinto, Japonya'nın halk dini, Budizmin altıncı yüzyılda Japonya'ya tanıtılmasından bu yana orijinal Ko-Shintō'den salınan okullar ve mezhepler çeşitliliği geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Japon felsefesi</span>

Japon felsefesi tarihsel olarak hem yerli Şinto hem de Budizm, Taoizm ve Konfüçyüsçülük gibi kıtasal dinlerin bir birleşimi olmuştur. Eskiden, Mitogaku ve Zen'de olduğu gibi, hem Çin felsefesinden hem de Hint felsefesinden büyük ölçüde etkilenen modern Japon felsefesinin çoğu, artık Batı felsefesinden de etkilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Torii</span>

Torii Kapısı en çok Şinto tapınaklarının girişinde veya içinde bulunan geleneksel bir Japon kapısıdır ve sembolik olarak dünyadan kutsal aleme geçişi ifade eder.

Tokyo tarihi, Japonya'nın başkenti ve en büyük kentsel merkezinin büyümesini göstermektedir. Tokyo'nun doğu kısmı, günümüz Saitama prefektörlüğü, Kawasaki şehri ve Yokohama'nın doğu kısmı ile birlikte ritsuryō sistemi altındaki prefektörlüklerden biri olan Musashi vilayetini oluşturan Kantō bölgesinde toprakları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sanjūsangen-dō</span> Kyotoda Budist tapınağı

Sanjūsangen-dō, Japonya'nın Kyoto kentinde bulunan bir Tendai Budist tapınağıdır. Tapınak, 1164 yılında Taira no Kiyomori tarafından İmparator Go-Shirakawa için kurulmuştur ve Higashiyama semtinde yer almaktadır. Resmen Rengeō-in olarak bilinir ve Myōhō-in tapınak kompleksinin bir parçasıdır.