İçeriğe atla

Safran SA

Safran SA
TipHalka açık şirket
Kuruluş1905
Genel merkezi,
Önemli kişilerPhilippe Petitcolin (CEO), Ross McInnes (Chairman)
ÜrünUçak motoru ve ekipmanları, savunma elektroniği, biyometrik teknolojiler, akıllı kartlar, kimlik yönetimi
Gelir€17.414 billion (2015)
Net gelir€1.482 billion (2015)
Çalışan sayısı70,000 (2015)
Web sitesiwww.safran-group.com

Safran SA Fransız çokuluslu bir uçak motoru, roket motoru, havacılık bileşeni, savunma ve güvenlik şirketidir. Uçaklar ile roket motoru üreticisi ve havacılık bileşeni imalatçısı grup Snecma ve 2005 yılında güvenlik şirketi SAGEM'in birleşmesi sonucu kuruldu.[1] Merkezi Paris'tedir. Şirket, Euro Stoxx 50 borsa endeksinin bir bileşenidir.

Tarihçe

1905 yılında Louis Seguin şirketi Gnome'u yarattı. Uçaklar için ilk döner motor olan Gnome Omega'nın üretimi 1909'da başladı. Bu şirket, 1912'de Louis Verdet tarafından kurulan ve Gnome et Rhône motor şirketini kurmak için kurulmuş bir şirket olan Le Rhône ile birleşti. Gnome & Rhône, 1945'te Snecma'yı yaratarak kamulaştırıldı. 2000'de bu şirket "Snecma Grubu" na adını verdi ve bir takım tamamlayıcı işlerle daha büyük bir grup oluşturmak için birkaç satın alma gerçekleştirdi.[2]

Sagem 1924 yılında Marcel Môme tarafından kuruldu. 1939'da Sagem, Société anonyme des télécommunications (SAT) denetimini alarak telefon ve yayın pazarına girdi. Bir ölçüm cihazı uzmanı olan Societe Manufacture d'Instruments de Mesure (Sfim)'i 1999'da satın aldı. Bununla birlikte, 2008'de Sagem Mobile ve Sagem Communications satıldı. Sagem Mobile Ocak 2009'da Sagem Wireless oldu.

Safran Grubu, 11 Mayıs 2005 tarihinde Snecma ve Sagem SA'nın birleşmesiyle kuruldu. Arianespace CEO'su Stephane İsrail, Haziran 2014'te, SpaceX'in yakın zamandaki başarısına tepki olarak Avrupa'nın rekabet gücünü korumaya yönelik çabalarının ciddi şekilde başladığını açıkladı. Bu, Arianespace'in en büyük iki hissedarı olan başlatıcı araç üreticisi Airbus Group (EADS) ve motor üreticisi Safran'dan yeni bir ortak girişim şirketi oluşturulmasını içeriyordu.[3]

Mayıs 2015'e kadar Safran, Airbus Safran Başlatıcılar adlı bir fırlatma birimi de kurdu. Bu işletme halen 2020'li yıllarda ilk uçuşlarda Ariane 6 fırlatma aracını geliştirmektedir.

Ocak 2017'de Safran, uçak teçhizat tedarikçisi Zodiac Aerospace'i devraldı ve United Technologies Corporation'in ardından $ 28.2 Milyar, GE Havacılık ile 24.7 Milyar dolarlık üçüncü sırada 22.5 Milyar dolarlık üçüncü büyük havayolu şirketi oldu.[4] Yeni grup, işinin% 48'inin uçakların sistem ve teçhizatında, iniş takımlarından koltuklara, tahrik sisteminde% 46 ve savunma sisteminde% 6 olmak üzere 92.000 çalışanı vardır.[5]

Grup organizasyonu

  • 'Snecma' [6]
    • Ticari ve askeri motorlar, uzay rampaları için sıvı tahrik
  • 'Turbomeca'
    • Helikopterler için Turboshaft motorları
    • Eğitim ve destek uçaklarının jet motorları
    • Füzeler ve dronlar için türbinler (Microturbo yan kuruluşu)
    • APU (Microturbo yan kuruluşu)
  • 'Herakles' (eski adı Snecma Propulsion Solide )
    • Fırlatıcılar, stratejik ve taktik füzeler için katı roket motorları
    • Termo-yapısal kompozit malzemeler
  • '[Safran Aero Boosters'
    • Uçak ve roket motorları için bileşenler

Diğer bağlı şirketler

  • Cenco
  • Smartec
  • SMA Engines
  • Snecma Services Brussels
  • Snecma Suzhou
  • Snecma Xinyi Airfoil Castings

Uçak donanımı

Uçak ekipmanı şubeleri, sivil ve askeri uçaklar ile helikopterlerin kullandığı sistem ve ekipmanların tasarım, üretim, satış ve destek operasyonlarını gruplar.

  • 'Messier-Bugatti-Dowty'
    • İniş takımları tasarımı, üretimi ve desteği
    • Ana hat ticari jetler için tekerlekler ve karbon frenler
    • Fren kontrolü ve hidrolik sistemler
  • 'Aircelle'
    • Ticari uçak motoru Nacelle s ve itme geri vitesörü s
  • 'Labinal Güç Sistemleri'
    • Uçak kablolama sistemleri
  • 'Hispano-Suiza'
    • Mekanik, hidrolik, elektronik ve elektrikli teçhizatlar
  • 'Safran Mühendislik Hizmetleri'
    • Mühendislik ve danışmanlık şirketi
  • 'Technofan'
    • Fan tasarımcısı ve üreticisi

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2017. 
  5. ^ https://www.3printr.com/dassault-systemes-and-safran-group-team-up-for-3d-printing-aerospace-parts-1229477/ []
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Airbus</span> Avrupa merkezli, çok uluslu havacılık şirketi

Airbus SE, Avrupa merkezli çok uluslu bir havacılık şirketidir. 2019 itibarıyla Airbus, dünyanın en büyük uçak üreticisi ve en çok uçak siparişi alan şirketidir. Kurumsal merkezi Hollanda'da bulunan şirketin hisseleri Fransa, Almanya ve İspanya'da işlem görür. Airbus, tasarladığı ve ürettiği sivil ve askeri uçakların dünya genelinde satışını yapar. Uçaklar hem Avrupa Birliği içinde hem de diğer ülkelerde üretilir. Şirketin üç ana bölümü vardır: ticari uçaklar, savunma ve uzay, helikopterler.

<span class="mw-page-title-main">Airbus A380</span> Dünyanın en büyük yolcu uçağı

Airbus A380, Airbus tarafından üretilen, dünyanın en büyük geniş gövdeli yolcu uçağıdır. Ağırlığı 560 ton'dur.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ</span> Türk havacılık ve uzay sanayii şirketi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) (TAI - Turkish Aerospace Industries, Inc.), Türkiye’de hava platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, tamamlanması, yenilenmesi ve satış sonrası hizmetleri alanlarındaki teknoloji merkezidir. Şirket dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380'e ve askerî nakliye uçağı Airbus A400M'ye parça üretmektedir. Ayrıca şirket 2013 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren Airbus A350'ye kanatçık üretmeye başlamıştır.

Bayerische Motoren Werke AG genellikle anılan kısaltmasıyla BMW, 1916 yılında kurulan Alman otomobil, motosiklet, motor ve bisiklet üreticisidir. BMW ayrıca, Mini ve Rolls-Royce, otomobil şirketlerinin sahibidir. Çalışan sayısı 120.726'dır. 2020 cirosu 98 milyar 998 milyon euro'dur, aynı yıl 2.494.451 araç üretmiştir. Bu üretimin 2.028.841 adedi BMW markası altındadır. Ayrıca aynı yıl motosiklet üretimi 169.272 adettir. Sadece motor sporlarına özel BMW M'i de bünyesinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Turbofan</span> jet motor türü

Turbofan, itişi egzoz gazıyla beraber, ön kısımdaki geniş fanla da sağlanan güvenilir ve bakımı kolay jet motoru tipidir. Ön kısmı büyük, arka kısmı koni şeklinde ve daha küçüktür. Genelde yolcu uçaklarında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık</span>

Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinelerin tasarımıyla veya bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtı ile ilgili olan tüm eylemleri, endüstrileri, kurumları kapsamaktadır. Ticari havacılık, sivil havacılık, genel havacılık, askerî havacılık, deniz havacılığı, kara havacılığı, ultralight havacılık, sanal havacılık gibi türleri bulunmaktadır.

Pratt & Whitney bir Amerikan havacılık ve uzay şirketidir, merkezi Hartford, Connecticut'tadır. United Technologies Corporation (UTC)'ye bağlı bir kuruluştur. Pratt & Whitney'in uçak motorları hem sivil havacılıkta hem de askeri havacılıkta yaygın olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Jet motoru</span> fosil yakıtlı motor türü

Jet motoru veya diğer adıyla tepkili motor, atmosferden aldığı havayı sıkıştırıp jet yakıtıyla yakarak ısıtan havacılık motoru. Bu ısıtma sonucunda ortaya çıkan gazları, hızla dışarı püskürterek, ters yönde bir itiş gücü oluşturur ve bu güçle, motorun bağlı olduğu aracın hareket etmesi sağlanır. Bu motorlar, Newton'ın hareket yasalarına bağlı olarak geliştirilmiştir. Bu yasaya göre; her etki eşit büyüklükte ve ters yönde bir tepki doğurur.

<span class="mw-page-title-main">Hispano-Suiza</span>

Hispano-Suiza 1904 yılında İspanyol Damián Mateu ve Franceso Seix ile İsviçreli Marc Birkigt tarafından Sociedad Hispano-Suiza, fábrica de automóviles, sistema Birkigt adıyla kurulmuş olan ve I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı arasında lüks otomobil üretimiyle tanınmış olan bir İspanyol otomotiv-mühendislik şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de uzay mühendisliği eğitimi</span>

Türkiye'de uzay mühendisliği eğitimi, üniversiteler tarafından lisans ve lisansüstü düzeylerde sürdürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İran Havacılık Endüstrileri Organizasyonu</span>

İran Havacılık Endüstrileri Organizasyonu (IAIO) İran'ın askerî havacılık endüstrisini planlama, kontrol etme ve yönetme amacıyla 1966 yılında kurulmuştur.

SAGEM, savunma elektroniği, tüketici elektroniği ve iletişim sistemlerinde yer alan önemli bir Fransız şirketiydi.

SAGEMCOM, Rueil-Malmaison'da kurulu bir Fransız iletişim şirketidir. Şirket dört bölümden oluşmaktadır: "Geniş Bant", "Belgeler", "Dijital" ve "Enerji ve Telekom".

MobiWire Sagem Wireless'un bir kuruluşudur. MobiWire SAS, Temmuz 2011'de MobiWire Mobiles Ningbo Co. Ltd., eski Sagetel Mobiles şirketinin öz sermaye yatırımı ile kuruldu, çünkü Sagem Wireless Sofinnova'nın çoğunlukta olduğu bir zamanda iflas etmişti.

<span class="mw-page-title-main">Snecma</span>

Snecma S.A. Fransa'nın Courcouronnes kentinde bulunan çok uluslu bir Fransız uçak ve roket motoru üreticisidir. Snecma, yalnız veya ortak olarak, sivil ve askeri hava taşıtları, fırlatma aracı ve uydular için motorlar tasarlar, geliştirir, üretir ve pazarlar. Şirket aynı zamanda havayolları, silahlı kuvvetler ve diğer operatörler için komple bir motor desteği hizmetleri sunmaktadır. Snecma, Safran SA'nın bir yan kuruluşudur.

Sagem Wireless Merkezi Paris, Fransa'da bulunan çokuluslu bir iletişim şirketiydi. Şirket, mobil şebeke operatörleri ve küresel tüketici markaları için özel bağlantılı yaşam tarzı cihaz ve servislerin tasarımı ve imalatı ile uğraşıyordu. Sagem Wireless çoğunlukla Sofinnova Partners'a aitti ve Safran SA ve Sagem Wireless kurucuları ve personeli tarafından sahip olunan azınlık payları vardı.

Airbus Defence and Space SAS, Airbus'ın havacılık ve savunmadan sorumlu bölümüdür. Ocak 2014 tarihinde EADS'ın kurumsal yeniden yapılandırılması sırasında ve Airbus Military, Astrium ve Cassidian bölümlerinin birleştirilmesiyle kurulmuştur. Merkezi Fransa'nın Toulouse kentinde yer almaktadır.

Volvo Aero İsveçli bir uçak, türbin motoru, gaz türbinli motorlar, güdümlü füzeler ve roket motoru üreticisiydi. Şirketin 2012 yılında İngiliz mühendislik şirketi GKN tarafından satın alınmasının ardından GKN Havacılık ve Uzay Motor Sistemleri oldu.

<span class="mw-page-title-main">FBA 290</span>

Fransız-İngiliz Havacılık Modeli 290, Fransız deniz servisindeki Model 17'nin yerine Fransız-İngiliz Havacılık Şirketi (FBA) tarafından inşa edilen Fransız dört koltuklu bir amfibi uçak.

<span class="mw-page-title-main">Louis Gallois</span> Fransız iş insanı (d. 1944)

Louis Gallois, Fransız bir iş adamıdır. 2007'den 2012'ye kadar Avrupa havacılık ve uzay savunma şirketi EADS'nin CEO'su olarak görev yaptı.