İçeriğe atla

Safra ayısı

Safra ayısı
Ayılar genellikle kafeslerde tutulur.

Safra ayıları, geleneksel Çin tıbbında kullanılan, karaciğer tarafından üretilen ve safra kesesinde depolanan safrası için yetiştirilen ayıları tanımlar.[1] 12.000 kadar ayının safra çiftliklerde yetiştirildiği tahmin edilmektedir[2] ve üretim Çin, Güney Kore, Laos, Vietnam ve Myanmar'da yoğunlaşmıştır.[3][4][5][6][7]

Hong Kong Hükümeti tarafından ele geçirilmiş ayı safrası ürünleri örnekleri

Safrası için yetiştirilen en yaygın ayı türü Asya kara ayısı (Ursus thibetanus) olup, Malaya ayısı (Helarctos malayanus), boz ayı (Ursus arctos) ve diğer ayı türleri de bu hususta yetiştirilebilir. Yetiştirilmeyen tek ayı türü ursodeoksikolik asit üretemeyen dev pandadır. Hem Asya kara ayısı hem de Malaya ayısı, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından yayınlanan IUCN Kırmızı Listesi'nde "hassas" olarak listelenmiştir. Daha önce safra için avlanmış ayıların, ancak 1980'lerde avlanma yasaklandığından beri yetitiriciliği yaygınlaşmıştır.[8]

Safra, hepsi bir dereceye kadar ameliyat gerektiren birkaç teknik kullanılarak toplanabilir ve kalıcı bir fistül veya yerleştirilmiş kateter bırakılabilir. Ayıların önemli bir kısmı vasıfsız cerrahi sonucu oluşan stres veya enfeksiyonlar nedeniyle ölmektedir.

Safra ayıları, hareket etmelerini engelleyen veya kısıtlayan küçük kafeslerde tutulur. Bu kafesler ve düşük vasıflı hayvancılık, fiziksel yaralanmalar, ağrı, psikolojik stres ve kas atrofisi gibi çok çeşitli durumlara yol açabilir. Bazı ayılar yavru olarak yakalanır ve bu koşullarda 30 yıla kadar tutulurlar.[9]

Ayı ürünleri pazarının 2 milyar dolardan büyük olduğu tahmin edilmektedir.[10][11] Ayıların safra için yetiştirilmesi, Çinli doktorlar da dahil olmak üzere, geniş çapta kınanmaktadır.[12]

Kaynakça

  1. ^ Feng, Y., Siu, K., Wang, N., Ng, K.M., Tsao, S.W., Nagamatsu, T. and Tong, Y. (2009). "Bear bile: dilemma of traditional medicinal use and animal protection". Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine. 5 (1). s. 2. doi:10.1186/1746-4269-5-2. PMC 2630947 $2. PMID 19138420. 
  2. ^ Hance, J. (2015). "Is the end of 'house of horror' bear bile factories in sight?". The Guardian. 30 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2019. 
  3. ^ Gong, J.; Harris, R. B. (2006). "The status of bears in China". Understanding Asian Bears to Secure Their Future. Japan Bear Network (compiler), Ibaraki, Japan. ss. 96-101. 
  4. ^ MacGregor, F. (2010). "Inside a bear bile farm in Laos". The Telegraph. Londra. 17 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2019. 
  5. ^ Jacobs, A. (2013). "Folk remedy extracted from captive bears stirs furor in China". The New York Times. 9 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2013. 
  6. ^ Gwang-lip, M. (2009). "Vietnamese urge Koreans not to travel for bear bile". Korea Jongang Daily. 9 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Black, R. (2007). "BBC Test kit targets cruel bear trade". BBC News. 18 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2010. 
  8. ^ Bacon, H. (2008). "Implications of bear bile farming". Veterinary Times. 4 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2019. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2019. 
  10. ^ "Cages of shame". Guinness Entertainment Pty Ltd. 2013. 24 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2013. 
  11. ^ Kavoussi, Ben (24 Mart 2011). "Asian Bear Bile Remedies: Traditional Medicine or Barbarism?". Science Based medicine. 12 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2016. 
  12. ^ "Chinese doctors to call for 'cruel' bear farms to be closed". Daily Telegraph. 28 Ağustos 2011. 29 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2016. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boz ayı</span> Avrasya ve Kuzey Amerikada bulunan büyük ayı türü

Boz ayı, Ursus cinsine bağlı Avrasya'nın kuzeyinin büyük bir kısmında ve Kuzey Amerika'da yaşayan bir ayı türüdür. Carnivora takımının karada yaşayan en büyük üyelerinden biridir ve boyut açısından tek rakibi ortalama boyutları kısmen daha büyük olan kutup ayısıdır..

<span class="mw-page-title-main">Kutup ayısı</span> Kuzey kutup dairesinde yaşayan ayı türü

Kutup ayısı aynı zamanda beyaz ayı ya da deniz ayısı, ayıgiller (Ursidae) familyasından soğuk kuzey kutup bölgesinin karlı sahillerinde ve buzullar üzerinde yaşayan ayı türüdür. Yaşamakta olan en büyük kara etoburudur ve bulunduğu ortamdaki süper yırtıcıdır. Yaşadığı çevreye çok iyi uyum sağlamıştır. Kalın kürkü onu soğuktan korur, beyaz görünümü avlarından saklar. Kutup ayısı hem karada, hem denizde, hem buzda, hem de su içinde zorlanmadan avlanır.

<span class="mw-page-title-main">Malaya ayısı</span>

Malaya ayısı, ayıgiller (Ursidae) familyasından, esasen güneydoğu Asya'nın tropikal yağmur ormanlarında yaşayan bir ayı türüdür.

<i>Amerikan kara ayısı</i> ayıgiller (Ursidae) familyasının Ursus cinsine ait bir ayı türü

Ursus americanus, Ursus cinsine bağlı bir ayı türüdür. Kuzey Amerika'nın ormanlık bölgelerinde, Kanada ve Meksika'da yaşar.

<i>Ursus arctos horribilis</i>

Ursus arctos horribilis, Ursus arctos türüne bağlı Kuzey Amerika'da yaşayan bir ayı alttürüdür.

<i>Ursus arctos middendorffi</i>

Ursus arctos middendorffi, Ursus arctos türüne bağlı bir ayı alttürüdür. Güneybatı Alaska'da bulunan Kodiak Takımadası'na özgüdür. Boz ayılar arasında nüfusu en kalabalık olan ve bilinen alttürdür. Aynı zamanda yaşayan en büyük ayılardan biridir. Diğeri ise Ursus maritimusdur.

<i>Ayı</i> memeli familyası

Ayılar veya Ayıgiller, Ursidae familyasının etçil memelileridir. Ayılar Köpeğimsiler veya köpek benzeri etoburlar olarak sınıflandırılır. Her ne kadar sadece sekiz ayı türü mevcut olsa da, Kuzey yarımkürede ve kısmen Güney yarımkürede çok çeşitli habitatlarda görülürler. Ayılar, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarında yaşarlar. Modern ayıların ortak özellikleri arasında, tıknaz bacaklı büyük gövdeleri, uzun burunları, küçük yuvarlak kulakları, tüylü saçları ve kısa kuyrukları bulunur.

<i>Kafadar Ayılar</i>

Kafadar Ayılar, Daniel Chong tarafından yapılan Amerikan çizgi dizisidir. Dizi, Cartoon Network'te yayınlanmaktadır ve üç kardeş olan Boz Ayı, Panda ve Kutup Ayısı'nın San Francisco'daki insan dünyasıyla garip girişimlerini anlatır. Chong'nun webcomic'i olan The Three Bare Bears'ten alıntılanmıştır, KLIK! Amsterdam Animasyon Festivali'nde ilk kez pilot bölümü yayınlanmıştır, Young Amsterdam Audience kategorisinde ödül kazandığı yerde. Amerika'da 27 Temmuz 2015'te, Türkiye'de 2 Kasım 2015'te yayınlanmaya başlanmıştır. Bu dizi Cartoon Network'ün bir çizgi romandan alıntılanan ilk orijinal yapımıdır.

Tibet ayısı ya da Tibet mavi ayısı boz ayının(ursus arctos) bir alt türüdür. Doğu Tibet Platosu'nda bulunur.

Gobi ayısı, Ursus arctos gobiensis(Moğolca'da Мазаалай olarak bilinir), Moğolistan'ın Gobi Çölü'nde bulunan boz ayı 'un bir alt türüdür. Tehlikede Olan Türler Listesi'nde ve IUCN standartlarını kullanan Londra Zooloji Topluluğu tarafından tehlike altında olarak arşivlenmiştir. Günümüzde yaklaşık 20 tane yetişkin Gobi ayısı bulunmaktadır. Gobi ayıları ağırlıklı olarak kök, çilek ve diğer bitkiler, bazen kemirgenler yediğine dair kanıtlar vardır fakat büyük memeliler yediğini gösteren hiçbir kanıt bulunmamaktadır. Diğer boz ayı alt türlerine göre farklı olarak küçük yetişkin erkekler yaklaşık 96.0-138.0 kilogram ve kadınlar yaklaşık 51.0-78.0 kilogram arasındadır. Gobi kahverengi ayısı, bazen Tibet mavi ayısı ile aynı alt türe ait olarak sınıflandırılır. Bu morfolojik benzerliklere ve çöl yerleşiminde bulunan Gobi ayısının mavi ayının kalıntı popülasyonunu oluşturduğu inancına dayanır. Bununla birlikte,nadiren Tibet mavi ayısı, Gobi ayısının kendi alt türü olarak sınıflandırılır. İki türde Asya boz ayısına yakından benzemektedir.

<i>Ursus arctos collaris</i>

Ursus arctos collaris, Ursus arctos türüne bağlı bir ayı alttürüdür. Sibirya'nın doğusundan Altay Dağlarına kadar dağılım gösteren tür; Moğolistan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve doğu Kazakistan'a tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mağara ayısı</span>

Mağara ayısı, Pleyistosen devrinde bugünkü Almanya, İspanya, Rusya ve hatta Kuzey Afrika'ya yayılmış bir türdü. Genel olarak; avrasya'da yaşayan bir megafauna üyesiydi ve boyutları itibarıyla günümüz Kodiak boz ayısına denk bir canlıdır. Erkekler 400–1000 kg arası, dişi bireylerse ortalama 250 kg civarında ağırlığa sahiptiler.Tıpkı günümüz boz ayıları gibi, bu hayvanlar da kış uykusuna yatmaktaydılar. Vejetaryen bir diyete sahip oldukları özelleşmiş diş yapılarından anlaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Himalaya boz ayısı</span>

Himalaya boz ayısı, Himalaya kızıl ayısı, isabelline ayısı veya Dzu-Teh olarak da bilinir, kahverengi ayının bir alt türü ve kuzey Afganistan, kuzey Pakistan, kuzey Hindistan, batı Çin ve Nepal'de yaşayan ayı türü. Bu bölgelerdeki en büyük memelidir ve erkekleri 2,2 m (7 ft) uzunluğa ulaşırken, dişileri biraz daha küçüktür. Bu ayılar hepçildirler ve kış aylarında kış uykusuna yatarlar. Himalaya boz ayısı, Boz ayıların bir türü olarak IUCN tarafından nesli tükenme tehlikesi Asgari endişe altındaki türler sınıflandırılırken, bu alt türler son derece tehlikededir.

<span class="mw-page-title-main">Meksika boz ayısı</span>

Meksika boz ayısı Meksika'da yer alan soyu tükenmiş bir boz ayı türü.

<span class="mw-page-title-main">Atlas ayısı</span> memeli alttürü

Atlas ayısı veya Afrika ayısı Kuzey Afrika'da yaşamış, günümüzde soyu tükenmiş olan boz ayı türü. Bu tür ilk olarak, İspanya'dan Afrika'ya giden Romalılar tarafından keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya boz ayısı</span> memeli alttürü

Kaliforniya boz ayısı Günümüzde soyu tükenmiş olan bir boz ayı türü. Ayrıca Kuzey Amerika boz ayısının bir popülasyonudur. Adı "Grizzly", "grizzled" veya "korkutucu ilham verici" anlamına gelmektedir. Doğa tarihçisi George Ord, Kaliforniya boz ayısını resmi olarak 1815'te - kürkleri için değil, karakteri için - Ursus horribilis olarak sınıflandırdı. Genetik olarak, Kuzey Amerika boz ayıları ile yakından ilişkilidir; boyutları ve renkleri bakımından Kaliforniya boz ayısı, Alaska'nın güney sahilindeki Kodiak ayısına çok benziyordu. Ayrıca bu ayı türü Kaliforniya Bayrağı'na sembol olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya boz ayısı</span>

Avrasya boz ayısı boz ayının en yaygın alt türlerinden biridir. Avrasya'nın hemen her yerinde yaşayabilen bu canlılar, mitokondriyal DNA'ları üzerinde yapılan araştırmalara göre 5 ana öbeğe ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye boz ayısı</span>

Suriye boz ayısı Orta Doğu'da yaşayan görece küçük bir boz ayı alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ursus maritimus tyrannus</span>

Ursus maritimus tyrannus Pleistosen kutup ayısı olarak da bilinir, Londra'daki Kew Bridge'de Thames ırmağının çakıllarında bulunan parçalı tek bir ulnadan bilinen, soyu tükenmiş bir kutup ayısı alt türüdür. 1964 yılında Finlandiyalı paleontolog Björn Kurtén tarafından adlandırıldı ve görece büyük bir yarı yetişkin bireyi temsil ettiği yorumlandı: Ulna'nın tamken 48.5 cm olduğu tahmin ediliyor, karşılaştırma için, modern yarı yetişkin kutup ayısı ulnaları 36–43 cm uzunluğundadır.

<span class="mw-page-title-main">Kamçatka boz ayısı</span>

Uzak Doğu boz ayısı olarak da bilinen Kamçatka boz ayısı veya Rusça: Камчатский бурый медведь, romanize: Kamchatsky bury medved, boz ayının bir alt türüdür.