İçeriğe atla

Safiyye bint Huyey

Safiyye bint Huyey
Müminlerin Annesi
İslam kaligrafisinde Safiyye'nin adı.
Doğum610
Mekke
Ölüm670
Medine
DefinBâki Mezarlığı
Eş(ler)iMuhammed bin Abdullah
(e. 628 – 632)
BabasıHuyay bin Ahtab
AnnesiBerra bint Samaval
Diniİslam

Safiyye bint-i Huyey bin Ahtab (d. 610 - ö. 670, Medine),[1] İslâm peygamberi Muhammed'in eşi. Asıl ismi Zeyneb'tir.[2]

Soyu

Medine’deki Yahudilerden Nadiroğulları kabilesi reisi Huyey bin Ahtab’ın kızıydı.[2] Baba tarafından soyu, Safiyye binti Huyey bin Ahtab bin Âmir bin Ubeyd bin Kâ’b bin Hazra bin Ebî Habîb bin Nudayr bin Nahham bin Meyhum'du. Anne tarafından ise, Safiyye binti Berre binti Semvân'dır.[1]

Önceki evlilikleri

Safiyye bint-i Huyey, ilk evliliğini ünlü bir şair ve aynı zamanda ileri gelen bir kumandan olan Sellam İbn Mişkem el-Kuradi ile yapmıştı. Bir müddet sonra ondan boşanarak, Hayber’in en meşhur kalesi olan Şemmus Kalesi'nin kumandanı olan Kinane İbn Ebi Hukayk ile evlendi. Şehmus Kalesi'nin Müslümanlar tarafından fethi sırasında Kinane İbn Ebi Hukayk öldürüldü.[3]

Safiyye, bu savaşta babası, ikinci eşi ve kardeşini de kaybetmişti. Kendisi de savaş esirleri arasındaydı.[4]

Esareti

Arabistan’da reislere veya hükümdarlara düşen ganimet hissesine “Safiyye” denilirdi.[2] Zeyneb, Hayber savaşında esir olarak İslam peygamberi Muhammed'in hissesine düşmesinden dolayı bu isimle adlandırılmıştı. Babası Huyey bin Ahtab, Muhammed'e karşı paganlarla iş birliği görüşmeleri yaptığı için Medine’den uzaklaştırılmıştı. Oradan da kabilesinin bir kısmıyla Hayber tarafına, Kureyzoğullarını Müslümanların aleyhine kışkırtmak için gitmiş ve onların kalelerine girmişti. Huyey bin Ahtab'ın sonu da onlar gibi olmuş ve orada Ahzab Savaşı esnasında öldürülmüştü.[2]

İslam Peygamberi ile evliliği

Savaş sonunda ganimet malları taksim edilmiş, Safiyye de Muhammed'e düşmüştü.[2]

Yahudiler ile bir anlaşma imzalamasının akabinde Muhammed, Safiyye’ye İslam ve Yahudilik hakkında görüşlerini sorduğunda "Ey Allah'ın Resulü! İslamı arzu etmiş ve sen davet etmeden önce seni tasdik etmiştim. Babam da senin davanın doğruluğunu itiraf ederdi. Fakat ırkçılık onu götürdü. Ben Allah’tan başka ilah olmadığına ve senin Allah’ın Resulü olduğuna kesinlikle inanıyorum." sözü üzerine, Muhammed Safiyye’yi azat edip onun da isteği üzerine kendisine nikâhladı.[2][5]

Muhammed, bu evliliği sayesinde Yahudilerin önemli bir bölümüyle akraba olmuş, onların İslam dinini yakından tanımalarına da imkân sağlamıştı. Ayrıca düşmanları ile ilgili bir takım bilgileri edinmesi kolaylaşmış, onların emelleri ile ilgili bilgileri önceden alabilmişti.[2] 60 yaşında Medine'de vefat eden Safiyye bint-i Huyey bin Ahtab, Cennet-ül Bâkî Mezarlığı’na defnedilmiştir.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b http://www.bizimsahife.org/kutuphane/islam_alimleri_ans/Cild/01Cild/1/56.htm 4 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İslam Alimleri Ansiklopedisi
  2. ^ a b c d e f g http://web.firat.edu.tr/msoysaldi/efendimizinevlilikleri.pdf 21 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Prof. Dr. Mehmet SOYSALDI
  3. ^ İbn Sa’d, age., VIII, 120.
  4. ^ İbn Hişam, age., III, 350; İbn Sa’d, age., VIII, 120.
  5. ^ İbn Sa’d, age., VIII, 121.
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ömer</span> İslam Devletinin ikinci halifesi, sahabe

Ömer bin Hattab, İslâm peygamberi Muhammed'in sahâbesi ve İslâm Devleti'nin Ebû Bekir'den sonraki ikinci halifesidir. Ehl-i Sünnet, Ömer bin Hattab'ı zaman zaman "Ömer'ul-Farûk" diye anarlar. Şiiler ise Ömer'in hâlifeliğini tanımazlar. 23 Ağustos 634 tarihinde Râşidîn Halifeliği'nin ikinci hâlifesi oldu ve bu görevi, öldürüldüğü yıl olan 644'e kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Ali</span> İslam Devletinin dördüncü halifesi ve Şiilerin birinci imamı

Ali bin Ebu Talib, İslam Devleti'nin 656-661 yılları arasındaki halifesi. İslam peygamberi Muhammed'in damadı ve amcası Ebu Talib'in oğlu olan Ali, Muhammed'in İslam'a davetini kabul eden ilk erkek kişidir. Sünni İslam'a göre Ali, dört halifenin sonuncusu, Şii İslam'a göre ise imamların ilki ve Muhammed'in hak vârisidir. Şii ve Sünni İslam arasındaki farklılaşmanın ana nedeni Muhammed'in gerçek vârisinin kim olduğu konusundaki görüş farklılığından ileri gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülmuttalib bin Haşim</span> İslam peygamberi Muhammedin dedesi

Şeybe bin Haşim veya daha çok bilinen adıyla Abdülmuttalib, İslam peygamberi Muhammed'in dedesidir. Altı yaşındayken annesi ölen Muhammed'e sekiz yaşına kadar bakmış ve ölmeden önce emaneti, oğlu Ebu Talib'e devretmiştir. Künyesi Ebü'l-Haris Abdülmuttalib bin Haşim bin Abdülmenaf bin Kuseyy şeklindedir. Abdülmuttalib'in diğer isimlerinden biri de Âmir'dir.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah bin Ümmü Mektum</span> İslam peygamberi Muhammedin sahabesi (? - 636)

Abdullah bin Ümmü Mektum, İslam peygamberi Muhammed'in gözleri görmeyen sahabesidir.

Safiyye bint Abdülmuttalib, Muhammed'in halası, Zübeyr bin Avvam'ın annesi. İslam'da, pagan bir erkeği öldüren ilk kadın sahabi olarak bilinir.

Muhammed'in Medine ve çevresinde yaşayan Yahudi kabileleriyle irtibata geçtiği birçok yazılı kaynakta anlatılmaktadır. Bu kaynaklarda Muhammed Yahudiler için Ehl-i Kitap diye hitap ederken Müslümanlarla Yahudilerin arasında bir ittifak kurulamadığından bahsedilir.

<span class="mw-page-title-main">Zeyneb bint Huzeyme</span>

Zeyneb binti Huzeyme, İslam peygamberi Muhammed’in eşlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ebû Ubeyde bin Cerrâh</span> Sahabe, komutan

Ebu Ubeyde bin Cerrāh, İslam peygamberi Muhammed'in sahabelerinden ve cennetle müjdelenmiş on sahabeden biridir. İslam tarihinde yeri önemlidir ve Ömer'in halifeliğinde ordu komutanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed eleştirisi</span> Muhammedin peygamberlik iddiasına ilişkin seküler ve teolojik eleştiriler

Muhammed'e yönelik eleştiriler 7. yüzyıldan beri yapılagelmiştir. İlk eleştiriler çağdaşı olan Arap putperestler tarafından "tektanrıcılığı milleti içinde tebliğ" etmesiyle başlamış ve Arabistan'daki Yahudi kabileleri tarafından, İbrani Kutsal Kitabı'ndaki anlatıların ve kişilerin haksız yere kullanması ve Yahudi inancının kötülenmesiyle devam etmiştir. Bu nedenlerden dolayı, Orta Çağ Yahudi yazarları ondan genellikle aşağılayıcı bir takma isim olan ha-Meshuggah olarak bahsediyorlardı. Modern zamanlarda eleştiriler genellikle onun peygamberlik iddiasındaki samimiyeti, politik tutumu, evlilikleri ve sahip olduğu köleleri üzerine yapılmaktadır.

Mü'minlerin Anneleri, Kuran'a göre İslam peygamberi Muhammed'in eşlerini tanımlamak için kullanılan ifadedir. İslam peygamberi Muhammed'in farklı kaynaklarda geçen değişik isimlere göre 9 ile 19 arasında kadınla evlendiği düşünülmektedir. İranlı araştırmacı Ali Deştî ise Muhammed'in evlendiği 23 kadının listesini vermiştir. Evlilik olarak kaydedilen kadınların arasında cariye ve savaş esirlerinden hediye edilen isimler de bulunmaktadır. Bunlar evlilik olarak kaydedilse bile İslam kültüründe cariyelerin statüsü ayrıdır ve bu kadınlarla cinsel beraberlik için nikâh işlemi yapılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Meymûne bint Haris</span>

Meymûne bint Haris, İslâm peygamberi Muhammed’in son eşi. Asıl ismi Berra iken, Muhammed onu Meymune olarak isimlendirmişti.

<span class="mw-page-title-main">Ümmü Seleme</span>

Ümmü Seleme İslâm peygamberi Muhammed'in eşlerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Cüveyriye bint Haris</span> Muhammedin eşi

Cüveyriye bint-i Haris, İslam peygamberi Muhammed'in eşidir. Muhammed ile evlenmeden önce adı Berre idi. Muhammed tarafından kendisine "küçük kadın, kızcağız" anlamlarına gelen Cüveyriye adı verildi. Muhammed'den yedi hadis rivayet etmiştir.

Osman bin Ebi'l As, İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi.

Muhammed devrinde Müslümanlar ile temas kuran gayrimüslimler bu maddede listelenmiştir.

Bu liste İslam peygamberi Muhammed'in sahabelerini alfabetik olarak göstermektedir. Sahabe, Muhammed'i hayatında en az bir defa görmüş kişilerdir. Sayılarının 124.000 civarında olduğu sanılmaktadır. İlk sahabe eşi Hatice, son ölen sahabe Ebu Tufeyl Âmir bin Vâsile el-Leysî'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kinane bin el-Rabi</span>

Kinane bin el-Rabi' Kinane bin el-Rabi'a ve Kinane bin el-Rabi bin Ebu el-Hukayk olarak da bilinen, 7.yüzyıl Arabistan'ının Yahudi bir kabile lideri ve Muhammed'in muhalifiydi. Şair Rabi bin Ebu Hukayk'ın oğludur. Rabi, Nadir kabilesi ile Müslümanların savaşları sırasında öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Benî Kurayza Muharebesi</span> 627 yılındaki Müslüman-Yahudi muharebesi

Benî Kurayza Muharebesi, Benî Kureyza Muharebesi veya Benî Kurayza Gazvesi, 627 yılında İslam peygamberi Muhammed'in başında olduğu Müslüman güçleri ile Medineli Yahudi kabilesi Benî Kurayza güçleri arasında, Hendek Muharebesi'nin akabinde gerçekleşen savaştır. Savaş, Müslümanların zaferiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sad bin Muaz</span>

Sad bin Muaz (590-627) Medine'deki Evs kabilesinin lideri ve İslam peygamberi Muhammed'in önde gelen sahabelerinden biriydi. Hendek Savaşı'ndan kısa bir süre sonra öldü.

Abdullah bin Übey bin Selül, Medine'deki Hazreç kabilesinin reisiydi. İslam peygamberi Muhammed'in gelişiyle birlikte İbn Ubeyy görünüşte Müslüman oldu, ancak Müslüman geleneği onun ölümüne kadar İslam'a münafık olduğunu belirtir. Muhammed'le tekrarlanan çatışmalardan dolayı İslami gelenek onu Münafık (ikiyüzlü) ve "Münafikun lideri" olarak etiketlemiştir.