İçeriğe atla

Safiye Zağlul

Safiye Zağlul
Doğum1876
Ölüm1946
EvlilikSaad Zağlul
Ebeveyn(ler)Mustafa Fehmi Paşa

Safiye Zağlul (Arapça: صفية زغلول; d. 1876 - ö. 1946), Mısırlı politik eylemci. Vefd Partisi'nin ilk liderleri arasındadır. Mısırlıların Annesi (Umm el-Mısriyyin) olarak anılmış ve Kahire'deki evi Ulus'un Evi (Beyt el-Umma) olarak adlandırılmıştır.[1]

Türk kökenli[2] olan Zağlul 1876'da doğdu.[3] Mısır'ın eski başbakanı Mustafa Fehmi Paşa'nın kızıdır.[4]

26 Ocak 1924'ten 24 Kasım 1924'e kadar Mısır devrimcisi ve Mısır Başbakanı Saad Zağlul ile 1896'da[5] evlendi.[6]

Kaynakça

  1. ^ Nabila Ramdani (2013). "Women in the 1919 Egyptian Revolution: From Feminist Awakening to Nationalist Political Activism". Journal of International Women's Studies. 14 (2). ss. 39-52. 20 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2013. 
  2. ^ House of the Nation, Al-Ahram, 5 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 13 Mart 2020, Safiya Zaghloul herself played an important role in Egypt's political movement. Of Turkish origin and the daughter of Mustafa Pasha Fahmi (who formed the cabinet five times), she mobilised Egyptian ladies to stage a demonstration during the 1919 revolution. This was the first time that Arab women participated in such a politically- oriented movement, and for that she was called Umm Al-Masryeen, the Mother of Egyptians. 
  3. ^ Ahmed Zaki Osman (8 Mart 2012). "Women's movement: A look back, and forward". Egypt Independent. 27 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2013. 
  4. ^ "Women in power". Women leaders guide. 7 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2013. 
  5. ^ Albert Hourani (1962). Arabic Thought in the Liberal Age, 1798-1939. Londra: Oxford University Press. 30 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2013.  – via Questia (abonelik gereklidir)
  6. ^ Steven A. Cook (1 Eylül 2011). The Struggle for Egypt: From Nasser to Tahrir Square. Oxford University Press. s. 32. ISBN 978-0-19-979532-1. 11 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mısır</span> Kuzey Afrika ve Batı Asyada bir ülke

Mısır, resmî olarak Mısır Arap Cumhuriyeti, Afrika'nın kuzeydoğu köşesi ile Asya'nın güneybatı köşesinde Sina Yarımadası'nı kapsayan kıtalararası bir ülkedir. Kuzeyinde Akdeniz, kuzeydoğusunda Filistin'in Gazze Şeridi ve İsrail, doğusunda Kızıldeniz, güneyinde Sudan ve batısında Libya ile komşudur. Kuzeydoğudaki Akabe Körfezi, Mısır'ı Ürdün ve Suudi Arabistan'dan ayırmaktadır. Kahire, Mısır'ın başkenti ve en büyük şehridir. İkinci büyük şehri olan İskenderiye ise Akdeniz kıyısında önemli bir sanayi ve turizm merkezidir. Yaklaşık 100 milyon nüfusuyla Mısır, dünyanın en kalabalık 14'üncü, Afrika'nın ise en kalabalık üçüncü ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Thoth</span>

'Thoth ( ; Koinē GreekThṓth, Coptic Thōouttan alınmıştır. Eski bir Mısır tanrısıdır. Sanatta, genellikle kutsal olan hayvanlar olan ibis veya babun başlı bir adam olarak tasvir edildi. Dişi muadili Seshat', karısı Ma'at' idi. Ayın, bilgeliğin, bilginin, yazının, hiyerogliflerin, bilimin, sihrin, sanatın ve yargının tanrısıydı. Yunan karşılığı Hermes'tir.

Mısır'ın İlk Hanedan Dönemi Hanedan Öncesi Dönem'in hemen sonundaki dönemi anlatır. III. Naqada olarak bilinen arkeolojik evreye denktir. Bazen Hanedan 0 veya Geç Hanedan Öncesi Dönem olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Müslüman Kardeşler</span> uluslararası Sünni İslamcı örgüt

Müslüman Kardeşler Cemiyeti ya da İhvânü'l-Müslimîn, Arap dünyasının en eski, en etkili ve en büyük İslamcı hareketi olmakla birlikte birçok Arap ülkesindeki en geniş siyasi muhalif örgütüdür. Mısır'da 1928 yılında İslam alimi ve okul öğretmeni olan Hasan el-Benna tarafından pan-İslamist, şeriatçı, dinî-siyasi amaçlarla çalışan toplumsal hareket olarak kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Abdünnâsır</span> 2. Mısır devlet başkanı

Cemal Abdünnâsır Hüseyin, 1954'ten 1970'teki ölümüne kadar Mısır'ın ikinci cumhurbaşkanı olarak görev yapan Mısırlı bir subay ve politikacıydı. Nâsır, 1952 Mısır Devrimi'ne öncülük etti ve ertesi yıl geniş kapsamlı toprak reformlarını başlattı. 1954'te bir Müslüman Kardeşler üyesinin suikast girişiminin ardından örgüte baskı uyguladı. Kendisine karşı yapılan bir suikast girişimine adı karışan Devlet Başkanı Muhammed Necib'i ev hapsine aldı ve idari görevi üstlendi. Haziran 1956'da resmen başkan seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Sad Zağlûl</span> 19. ve 20. yüzyıl Mısırlı politikacı ve devrimci

Saad Zağlul, tam adı Saad bin İbrahim Zağlul , Mısırlı siyaset ve devlet adamı. İngiltere'yi 1922'de Mısır'a bağımsızlık vermeye zorlayan milliyetçi harekette önemli rol oynamış, 1924'te kısa bir süre başbakanlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hişam Kandil</span> Mısırlı siyasetçi

Hişam Kandil Mısırlı siyasetçi. Mısır'ın eski Başbakanı. 24 Temmuz 2012 tarihinde Devlet Başkanı Muhammed Mursi tarafından atandı. Kandil, 2011 yılından 2012 yılına kadar önceden Su Kaynakları ve Sulama Bakanı idi. Reuters Haber ajansı, Kandil'in Mursi yönetiminde siyasi olarak bağımsız bir üst düzey kamu görevlisi olduğunu bildirdi ama halk Başbakan görevi için olası bir aday olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">2013 Mısır askerî darbesi</span>

2013 Mısır Askerî Darbesi, Genelkurmay Başkanı Abdülfettah es-Sisi komutasındaki Mısır Silahlı Kuvvetlerinin ülkede devam eden protestolar sırasında hükûmet ve eylemcilere verdiği 48 saatlik uzlaşma süresinin dolması üzerine 3 Temmuz 2013 tarihinde ülke yönetimine yaptığı askerî darbedir.

<span class="mw-page-title-main">1919 Mısır Devrimi</span>

1919 Mısır Devrimi, Mısır ve Sudan'ın Büyük Britanya işgaline karşı yapılan bir devrimdir. Devrim 1922 yılında Mısır'ın Britanya'dan bağımsızlığını kazanmasını sağlamıştır. Mısırlı milliyetçi lider Saad Zağlul'un ve diğer Vefd Partisi üyerlerinin İngilizlerce sürgünü üzerine toplumun birçok kısmından Mısırlının katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nazlı Sabri</span>

Nazlı Sabri, Mısır kralı I. Fuad'ın eşi.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Fehmi Paşa</span>

Mustafa Fehmi Paşa, Mısırlı siyasetçi. Mısır Hidivliği'nde iki defa başbakanlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Rüşdü Paşa</span>

Hüseyin Rüşdü Paşa, 1914-1919 yılları arasında Mısır başbakanı olarak görev yapan Türk kökenli Mısırlı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Eugénie Le Brun</span>

Eugénie Le Brun ya da Madam Rüşdi, düzenlediği Salon toplantılarıyla kanaat önderliği yapmış Fransa doğumlu Mısırlı feminist entelektüel. Hüda Şaravi'nin yakın arkadaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Feride (Mısır kraliçesi)</span>

Kraliçe Feride ya da doğum adı ile Safinaz Zülfikar Kral Faruk'un 11 yıl Mısır Kraliçesi olmuş olan ilk karısı. Babası Yusuf Zülfikar Paşa, Türk asıllı Mısırlı bir yargıçtı. Annesi Zainab Sa'id, Kraliçe Nazlı Sabri'nin nedimesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Atum</span> Mısır tanrısı

Atum veya Atum-Ra, Mısır mitolojisinde diğer her şeyin kendisinden türediği ilksel Tanrı'dır.

Seyfül Adil, gerçek adıyla Muhammed İbrahim Mekkevi ya da bilinen diğer adıyla İbrahim el-Medeni, çeşitli İslamcı örgütler çatısı altında faaliyet göstermiş Mısırlı İslamcıdır. Mısır Kara Kuvvetlerine bağlı eski subaylardan olup önce Mısır İslam Cihadı mensubu olmuş ve 1980'lerin sonunda el-Kaide'ye katılmıştır. Günümüzde ise el-Kaide'nin askerî başkomutanıdır. Bir zamanlar, bizzat Usame bin Ladin'in kişisel korumalarının lideri olan Adl; 1998 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Nairobi, Kenya ve Darüsselam, Tanzanya'daki büyükelçiliklerine gerçekleştirilen bombalı saldırılarının faillerinden biri olduğu gerekçesiyle Amerika Birleşik Devletleri tarafından aranmaktadır. Eymen ez-Zevahiri'nin ölümünden sonra el-Kaide'nin başına geçmiştir.

II. Akrep, Kral Akrep olarak da bilinir, Yukarı Mısır'ın Protodinastik Dönemi'nde hüküm süren bir hükümdardı.

<span class="mw-page-title-main">Kahire Kuşatması</span> 1801 yılında Fransız devrim savaşları sırasında Mısırdaki kuşatma

Kahire Kuşatması, Fransız Devrim Savaşları sırasında Osmanlı kuvvetleri ile Fransız ve İngilizler arasında Mısır Seferi'nden hemen bir önce gerçekleşen bir kuşatmadır. İngiliz komutan John Hely-Hutchinson, Haziran ortasında gerçekleşen birkaç çatışmadan sonra Kahire'ye doğru ilerledi. Hutchinson'a büyük bir Osmanlı kuvveti de katıldı ve Kahire kuşatıldı. 27 Haziran'da General Augustin Daniel Belliard komutasındaki 13.000 kişilik Fransız garnizonu teslim oldu. Jacques-François Menou komutasındaki Mısır'da kalan Fransız birlikleri, bu başarısızlıktan sonra İskenderiye'ye çekildi.

<span class="mw-page-title-main">Firavunizm</span> Mısırlı ideolojisi

Firavuncu hareket veya Firavunculuk, 1920'lerde ve 1930'larda Mısır'da öne çıkan bir ideolojidir. Mısır'ın (𓈎𓅓𓏏𓊖)İslam öncesi geçmişine baktı ve Mısır'ın daha büyük bir Akdeniz medeniyetinin parçası olduğunu savundu. Bu ideoloji, Nil Nehri ve Akdeniz'in rolünü vurguladı. Firavunluğun en önemli savunucusu Taha Hüseyin'di.

<span class="mw-page-title-main">Nazlı Zeynep</span> Türk paşazade

Prenses Nazlı Zeynep Hanım, Mehmed Ali Paşa hanedanından Mısırlı bir prensesti ve 1880'lerden ölümüne kadar Kahire'deki sarayında Arap dünyasında edebi salon geleneğini yeniden canlandıran ilk kadınlardan biriydi.