İçeriğe atla

Safer Dal

Safer Dal (Sıddık Safer Dal el-Muhibbî el-Cerrâhî) (20 Ağustos 1926, İstanbul - 21 Şubat 1999, İstanbul), Muhibbi mahlasıyla da bilinen Türk bestekar, yazar, mutasavvıf ve Halvetiyye'nin Cerrâhiyye şubesinin 20'nci postnişîni.[1][2]

Muhibbî Safer Dal Efendi

Hayatı

İstanbul'un Fatih İlçesine bağlı Eğrikapı semtinde doğdu. Babası, Arnavut Debresi Zerkan (Zerqan) nahiyesi Strikçan (Sudencan) köyünde Sulalar (Süleymanoğulları) diye meşhur bir aileye mensup olan Sâdık Ramazan Efendi’dir. Annesi Ülker Hanım baba tarafından Emîr Sultan soyundan Çanakkale şehidi bir babanın kızıdır ve Bulgaristan’ın Ziştov şehrinde Rüstemoğulları diye bilinen bir aileden gelmektedir. Safer Dal, gençliğinde bir süre babasından öğrendiği helvacılık mesleğini yaptıktan sonra muhtelif işlerde çalıştı. 1950'li yıllarda tasavvufla ilgilenmeye başladı. Kendi içerisindeki arayışların sonunda Nurettin Cerrahi Asitanesi Postnişini İbrahim Fahreddin Efendi'ye intisap etti. İbrahim Fahreddin Efendi'nin vefatının üzerine asitanenin 19. postnişini Muzaffer Ozak 'a intisap etti. Muzaffer Ozak'la birlikte yurt içinde ve yurt dışında islami faaliyetlerde bulundu. Genç yaşlarından itibaren tasavvuf musikisi ve sair dini musiki eserlerini kendi imkanlarıyla ses arşivi olarak kayıt altına aldı. Başta arkadaşı kanuni ve bestekâr Cüneyd Kosal ve bazı müzisyen dostlarının katkıları ile bu ses kayıtlarının notaya alınmasını sağladı. Etrafında bulunan çok sayıda müzisyeni ve yetişmekte olan genç müzisyen adaylarını çeşitli makamlarda ve özellikle az bilinen makamlarda besteler yapmaya teşvik etti. 13 Şubat 1985 tarihinde Muzaffer Ozak'ın vefatının ardından Nurettin Cerrahi Asitanesi'nin 20. postnişini oldu ve Türk Tasavvuf Mûsikisi ve Folklorunu Araştırma ve Yaşatma Vakfı’nın da başkanlığını yürüttü. 21 Şubat 1999 tarihinde öldü.

Kaynakça

  1. ^ "DAL, Safer". TDV İslâm Ansiklopedisi. 3 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2022. 
  2. ^ Ekicim, Hamid Ömer (2020). "Safer Dal Efendi'nin hayatı, eserleri ve Türk din mûsikîsine katkıları". 30 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

Selahattin İçli,. Türk müziği bestecisi, müzisyen, tıp doktoru. Bestekâr Şerif İçli, babasının amca oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Özhan</span> Türk Oyuncu ve Sanatçı

Ahmet Şükrü Katıöz ya da sahne adıyla Ahmet Özhan, Türk klasik Türk müziği şarkıcısı ve oyuncu.

Nurettin Topçu, Türk yazar, akademisyen ve fikir adamıdır.

Mehmet Nida Tüfekçi, Türk halk müziği sanatçısı. Uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarında öğretim üyeliği yapmıştır. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte hocası Muzaffer Sarısözen'in izinden gitmiş ve Türk halk müziği konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden birisi olmuştur.

Cerrahîlik bir İslâm tarikatı, Halvetîyye'nin kolu olan Ramazânîyye'nin alt şubesi. Cerrahîlik, adını kurucusu olan Nureddîn Muhammed ibn-i Abdullah er-Rûmî el-İstanbulî el-Cerrahî'den alır. 17. yüzyılın sonlarında kurulmuş olan Cerrâhî tarikatı, eski İstanbul'un en yaygın tarikatlarından biriydi.

Zekaizade Ahmet Irsoy,. Klasik Türk müziği bestekârı. Hafız Mehmed Zekai Dede ile eşi Fatma Hanım'ın iki çocuğundan ikincisi.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Sıdkı Sezgin</span> Klasik Türk müziği bestekâr ve şarkıcı

Bekir Sıdkı Sezgin, Türk ses sanatçısı, bestekârdır. Son dönem klasik musiki üslubunun en önemli temsilcilerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Sümbül Efendi</span>

Sünbül Sinan Efendi, İstanbul’un büyük velîlerinden, Halvetiyye'nin Sünbüliyye kolunun kurucusu mutasavvıf, medrese kökenli müfessir ve vâiz.

Abdi Efendi, III. Selim dönemi Klasik Türk musikisi bestekârlarındandır. Babası kadı idi. Küçük yaşta babası ölünce bir basmacı dükkânında çalışmaya başladı. Bu yüzden "Basmacı" adıyla tanındı. Bazı kaynaklarda babasının kadı olduğu bilinmediğinden yanlış olarak "Basmacızâde" denmektedir.

Abdülaziz Bekkine, alim, muhaddis, mütefekkir (düşünür) ve mutasavvıftır.

İsmet Nedim Saatçi veya sahne adıyla İsmet Nedim, Türk müzisyen ve bestecidir.

Osmanlı döneminde yaşamış sufi, şair, hattat ve mesnevihan.

Ömer Tuğrul İnançer,, Türk avukat, sofî-meşrep, kudümzen, musikişinas ve Halvetiyye'nin Cerrâhiyye şubesinin 21'inci postnişîni. Kültür Bakanlığı'na bağlı İstanbul Tarihî Türk Müziği Topluluğu'nun kurucu genel müdürlüğü görevinden emekli oldu.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Arabî Efendi</span> 15. Yüzyıl Osmanlı şeyhülislamı

Alâeddin Arabî Efendi, Osmanlı şeyhülislamı ve müderris. Halep doğumlu olduğu için lakabı "Arabî" olmuştur. Çelebi Alaeddin Arabi Efendi, Alâeddin Alî Arabi ve Molla Arab olarak da bilinmektedir. 1495-1496 yılları arasında II. Bayezid döneminde şeyhülislamlık yapmıştır.

Muzaffer Ozak, Aşkî mahlasıyla da bilinen Türk vâiz, sahaf, müezzin, mutasavvıf ve Halvetiyye'nin Cerrâhiyye şubesinin 19'uncu postnişînidir.

Ali Rıza Şengel yahut Eyyubî Ali Rıza Bey, Klasik Türk müziği bestekârı ve hocası, nevbezen.

Cüneyd Kosal,, kanun üstâdı, bestekâr.

<span class="mw-page-title-main">Yenikapı Mevlevihanesi</span>

Yenikapı Mevlevihanesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Zeytinburnu ilçesinde 16. yüzyılda kurulmuş bir mevlevihane.

Yusuf Sadun Aksüt,, Türk bestekâr ve tamburi.