İçeriğe atla

Safakes Ulu Camii

Koordinatlar: 34°44′10″K 10°45′39″D / 34.73611°K 10.76083°D / 34.73611; 10.76083
Safakes Ulu Camii
الجامع الكبير بصفاقس
Safakes Ulu Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumSafakes, Tunus
Koordinatlar34°44′10″K 10°45′39″D / 34.73611°K 10.76083°D / 34.73611; 10.76083
İnançSünni İslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimAğlebî mimarisi
Zîrî mimarisi
İslam mimarisi
TamamlanmaMS 849
Özellikler
Uzunluk25 m
Minare sayısı1
MalzemelerTuğla, taş, mermer

Safakes Ulu Camii (Arapçaالجامع الكبير بصفاقس, romanizeEl-Camiü'l-Kebir bi Safakis), Tunus'un Safakes kentinde bulunan bir camidir. Cami, MS 849 yılında Ağlebî döneminde inşa edilmiş olup tarihi kent merkezinde yer almaktadır.[1]

Cami, kentin kentsel ve dini kalbiydi ve sonraki dönemlerde birkaç büyük değişiklik geçirdi. Mimari olarak minaresi ve alışılmadık şekilde dekore edilmiş doğu cephesi ile dikkat çekmektedir.[2]

Cami, mekanın çoğunu kaplayan hipostilli büyük bir sahın ile caminin kuzeydoğusundaki çok daha küçük dikdörtgen bir avludan oluşmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Pektaş, Kadir (2009). "Safakes Ulu Camii". TDV İslam Ansiklopedisi. 36. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı. ss. 286-287. 20 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2023. 
  2. ^ Binous, Jamila; Baklouti, Naceur; Ben Tanfous, Aziza; Bouteraa, Kadri; Rammah, Mourad; Zouari, Ali (2010). "VIII. 1. f The Great Mosque". Ifriqiya: Thirteen Centuries of Art and Architecture in Tunisia (İngilizce) (2.2seri=Islamic Art in the Mediterranean bas.). Museum With No Frontiers & Ministry of Culture, the National Institute of Heritage, Tunis. ISBN 9783902782199. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bursa Ulu Camii</span> Bursada bir cami

Bursa Ulu Cami, Bursa'da I. Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmış ulu camidir.

<span class="mw-page-title-main">Diyarbakır Ulu Camii</span> Diyarbakırda yer alan bir cami

Diyarbakır Ulu Cami, Diyarbakır Kalesi'nin surları üzerinde Harput Kapısı ile Mardin Kapısı'nı birleştiren eksenin batısında yer alan cami.

<span class="mw-page-title-main">Eşrefoğlu Camii</span> Konyada tarihî yapı

Eşrefoğlu Camii, Anadolu'daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinalidir. Konya'nın Beyşehir ilçesinin kuzeyinde, İçerişehir Mahallesi'nde yer alır. UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Eşrefoğlu Camii, bir türbe, kervansaray ve hamam ile birlikte külliye şeklinde 1296-1299 yılları arasında Eşrefoğulları Beyliği döneminde Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey tarafından yaptırılmıştır. 2023'te UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

<span class="mw-page-title-main">Mahfil</span>

Mahfil veya maksure, bir camide mihrabın veya kıble duvarının ortasına yakın bir yerde konumlandırılan genellikle bir hükümdar ve maiyeti için ayrılmış alandır. Mahfil, ilk etapta devlet adamlarını namaz sırasında muhtemel suikastçılardan korumak amacıyla tasarlanmıştır. Mahfil içinde görev yapan imam genellikle hükümdarla aynı mezhebe sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Türk sanatı</span> türk tarihinden sanatlar

Türk sanatı, Orta Çağ'da Türklerin Türk coğrafyası olan Anadolu topraklarına gelişlerinden itibaren, günümüze kadar geçen süre içerisinde bu coğrafi bölgede oluşturdukları tüm görsel sanat eserlerini tanımlamak amacıyla kullanılan bir terimdir. Türkiye yani Anadolu toprakları, Türklerden önce de Hititliler, Eski Yunanlar ve Bizanslılar da dahil olmak üzere, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, bu kültürlerinde ürettiği pek çok sanat eserini barındırmış ve barındırmaktadır.

Bergama Ulu Cami veya Yıldırım Camii, Sultan Yıldırım Bayezid tarafından 1399 tarihinde yaptırılmış, İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan tarihî cami.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar Ulu Camii</span>

Afyonkarahisar Ulu Camii, Türkiye'de Afyonkarahisar'ın merkezinde yer alan ahşap direkli anıtsal cami.

Karacabey Ulu Camii, Bursa ilinin Karacabey ilçesinde yer alan cami. I. Murat Hüdavendigar (1362- 1389) tarafından yaptırılmıştır. I. Abdülhamid (1774-1789) döneminde onarım görmüştür. Yunan İşgali'nde yanan cami, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 1964 yılında restore edilmiştir. 2012 yılında gerçekleştirilen restorasyon sırasında çıkan yangında tarihi caminin büyük bölümü tahrip oldu.

Nevvar Salih İşgören Ulu Camii, Türkiye'nin İzmir şehrinde yapımı devam eden bir camidir. Nevvar Salih İşgören Vakfı tarafından yaptırılan cami, Ege Bölgesi'nin en büyük camisi olacaktır.

Van Ulu Camii, Türkiye'nin Van ilinde, eski Van şehri sınırları içinde yer almaktadır. Yapı, büyük ölçüde yıkılmıştır. Kitabesine ulaşılamamıştır. 1970-1973 yılları arasında Oktay Aslanapa tarafından camide kazılar gerçekleştirilmiştir. Caminin mimari incelemesi sonucunda caminin Karakoyunlu hükümdarı Kara Yusuf döneminde, 1389-1400 yılları arasında inşa edilmiş olduğu sonuçlarına ulaşılmış ise de mimari özellikler yapının Selçuklu eseri olduğu görüşünü desteklemektedir. Ulu Cami’nin, Van Gölü çevresinde hakimiyet kuran Ahlatşahlar'dan I. Sökmen (1100-1112) veya II. Sökmen (1128-1185) zamanında yapılmış olduğu kabul edilmektedir. Evliya Çelebi camiyi 1655'te ziyaret etmiştir. 1913 tarihli fotoğraflarda da caminin harabe halinde olduğu görülür.

Tokat Ulu Camii, Türkiye'nin Tokat ilinde yer alan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Kayrevan Ulu Camii</span>

Kayrevan Ulu Camii veya Ukbe Camii, Tunus'un Kayrevan kentinde bulunan bir camidir. Cami, MS 670 yılında Ukbe bin Nafi tarafından inşa edilmiş olup şehir merkezinde yer almaktadır. Cami özellikle Kuzey Afrika'daki en etkileyici ve en büyük İslami yapılardan biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mehdiye Ulu Camii</span> Tunusta Bir Cami

Mehdiye Ulu Camii, Tunus'un Mehdiye kentinde bulunan bir camidir. Cami, MS 916 yılında Fâtımî halifesi Ubeydullâh el-Mehdî tarafından inşa edilmiş olup tarihi kent merkezinde yer almaktadır. Mevcut cami, korunmuş giriş cephesi dışında, 1960'larda arkeologlar tarafından büyük ölçüde yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Susa Ulu Camii</span>

Susa Ulu Camii, Tunus'un Susa kentinde bulunan bir camidir. Cami, MS 851 yılında I. Muhammed bin el-Ağleb tarafından Ağlebî döneminde inşa edilmiş olup tarihi kent merkezinde yer almaktadır. Erken İslam döneminde Ağlebîler mimarisinin önemli bir anıtıdır. Cami yenilenmiş ve ibadethanesi sonraki yüzyıllarda birçok kez genişletilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kasbah Camii</span>

Kasbah Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1233 yılında Hafsîler döneminde Ebu Zekeriya Yahya tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kutubiyye Camii</span>

Kutubiyye Camii, Fas'ın Marakeş kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1147 yılında Muvahhidler döneminde Abdülmü'min tarafından inşa edilmiştir ve medine mahallesinde Câmiü'l-Fenâ yakınında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Taza Ulu Camii</span> Camidir law

Taza Ulu Camii, Fas'ın Taza kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1142 yılında Muvahhidler döneminde Abdülmü'min tarafından inşa edilmiştir ve medine mahallesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sela Ulu Camii</span>

Sela Ulu Camii, Fas'ın Sela kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1029 yılında Murâbıtlar döneminde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Ulu Camii</span>

Konstantin Ulu Camii, Cezayir'in Konstantin kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1163 yılında Hammûdiler döneminde inşa edilmiştir.