İçeriğe atla

Sadık Hüseyni Şirazi

Seyyid Sadık Hüseyni Şirazi
Dini Makamı: Ayetullah el-Uzma
Doğum Tarihi: 8 Ocak 1942
Doğum Yeri: Kerbela, Irak
Dini: İslam
Mezhebi: İmamiye Şiası
Ağ sayfası: http://www.shirazi.ir/ 25 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Büyük Ayetullah Seyyid Sadık Hüseyni Şirazi (Arapça: سيد صادق الحسيني الشيرازي Farsça: سید صادق حسینی شیرازی, Doğum: 1942), Iraklı-İranlı taklit merciidir. 1942'de Irak'ın Kerbela şehrinde dünyaya geldi. Kum ve Necef'te dini eğitim aldı. Günümüzde Kum şehrinde dini eğitim vermektedir.

Biyografi

Ayetullah Şirazi hicri 20.12.1360'ta Irak'ın kutsal şehri Kerbela'da doğdu. O İslami bilimler ile tanınmış Şirazi ailesindendi. Ailesinde taklit mercii (fetvalar ilan etme yetkisine sahip ve İslami hukuk ile ilgili tüm konularda yetki sahibi kimse) olmasının yanı sıra birçok bilim adamı ve mercaa vardır. Ailesinden Ayetullah Mirza Hasan Şirazi ve Büyük Ayetullah Muhammed Taki Şirazi uluslararası alanda Şiilik ile tanınmışlardır. Irak'ta 1920 devriminde Şirazi ailesi büyük rol oynadı. Büyük Ayetullah Mehdi Şirazi 20. yüzyılda Orta Doğu siyasetlerinde rol oynayan kişilerdendi. Kendisi ve ailesi Seyyid olmakta ve İslam peygamberi Muhammed'in soyundan gelmektedirler. Büyük Ayetullah İmam Muhammed El-Şirazi 2001 yılında Kerbela'da öldü. Sadık Şirazi fıkıh ve usul konularında kendini ilerletip, taklit mercii makamına ulaştıktan sonra babasının vasiyetini yerine getirdi.[1]

Ailesi

Şii cemaatinin büyük mercisi Ayetullah Seyyid Muhammed Hasan Şirazi, Müceddid Şirazi diye meşhurdur. İran'da meşhur tütün hareketinin sahibi, önderidir. 1312 Hicri yılında ölmüştür. Din mercisi Ayetullah Uzma Mirza Mummed Taki Şirazi Irak’ta miladi 1920 yılı devriminin rehberidir, Hicri 1338 yılında ölmüştür. Ayetullah Şehid Seyyid Hasan Şirazi, Ayetullah Seyyid Sadık Şirazi'nin kardeşidir. Şam’da Zeyneb'in türbesinin kenarındaki ilim merkezinin kurucusu olup 1400 hicri yılında Irak baas rejimi tarafından öldürülmüştür.

Üstatları

  • Ayetullah Muhammed Şahrudi
  • Ayetullah Hacı Şeyh Muhammed Sıdkı Mazenderani
  • Hacı Şeyh Cafer Reşti
  • Ayetullah Seyyid Kazım Müderrisi
  • Ayetullah el- Uzma Şeyh Muhammed Rıza İsfehani
  • Ayetullah el- Uzma Seyyid Muhammed Hadi Milani
  • Ağabeyi Ayetullah el- Uzma Seyyid Muhammed Şirazi
  • Babası Ayetullah el- Uzma Seyyid Mehdi Şirazi

Eserleri

Çeşitli İslami ilimlerde; fıkıh, usul, kültür, tarih gibi konularında birçok eseri vardır.[1]

  • Şerh-i Urvet-ul Vuska: Birkaç ciltten oluşan eserin birinci cildi içtihad ve taklit konuları ile ilgilidir. 72 mesele konu edilmiştir. 700 sayfa şeklinde Kerbela'da yazılmış, baskısı Lübnan’da gerçekleşmiştir. Bu kitap yeniden gözden geçirilmiş ve bazı eklemelerle 1000 sayfaya çıkarılmış olup yeniden baskıya hazırlanmıştır.
  • Beyan-ul Usul: 10 cilttir. İlk dört cildi yayınlanmıştır. Usul ilminde geniş kapsamlı bir eserdir. Bu eser Kum şehrinde kaleme alınmıştır, birçok kere de basılmıştır. Son baskısı 1424 Hicri yılında Kum’da olmuştur.
  • Tovzih-i Şera'il İslam: Dört cilttir. Muhakkık Hilli’nin Şera'il İslam eserinin şerhidir. İbadetler, muameleler ve fıkhi konularda açıklamalar bulunur. Bu eser Kerbela şehrinde yazılmıştır ve din ilim merkezlerinde, üniversitelerde kullanılmıştır.
  • Şerh-i Tebsir El Muteellimiyn: İki cilttir. Alleme Hilli‘nin Tebsir El Muteellimiyn Fi Ahkam'id Din kitabının şerhidir.
  • Şerh-i Kitab-ı Siyuti: İki cilttir. Celaleddin Siyuti’nin eseri olan “ el Behcet’ul Merziye fi Şerh il Elfiye” kitabının şerhidir.
  • Şerh-i El Lumet’ud Dımeşkiye: Bir cilttir. Şehid Sani’nin “Şerhil Lum’et ud Dımeşkiye” kitabının şerhidir.
  • Kuran’da Ali aleyhisselam
  • Kuran’da Fatıma-i Zehra selamullahi aleyha
  • Kuran’da Ehl-i Beyt selamullahi aleyhim
  • Kuran’ da Şia
  • Ehl-i Sünnet kitaplarında Hazreti Mehdi Selamullahi Aleyh
  • Şia’dan Gerçekler
  • İslam Şeriatında Kıyas
  • Kuran’ da Şia
  • İslam'da Cemaat Namazı
  • Hac
  • Oruç
  • İslam Ekonomisine Giriş
  • Ekonomi ve Faiz Sorunu
  • İslamın Siyasete Bakışı
  • Toplum ve İçki
  • Hicapsızlığın Çirkinlikleri
  • İslam'da Hadler
  • Eğitici Öyküler
  • İslami Banka Yolu

Ayrıca bakınız

  • Şii mezhebi
  • Büyük Ayetullah listesi

Kaynakça

  1. ^ a b Uçar, Kerim (2012). Şia Alimleri. İstanbul: Alulbeyt. ISBN 978-3-98-14846-0-1. 

İlgili Araştırma Makaleleri

7. yüzyıl, 601'den 700'e kadar sürmüş olan yüzyıldır.

<span class="mw-page-title-main">Şafii</span> Şafi mezhebinin kurucusu ve imamı

Şafii, İslam hukuku bilgini. Şafii mezhebinin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sistani</span>

Ali Sistani ya da dinî adıyla Büyük Ayetullah Seyyid Ali el-Hüseyni el-Sistani (Arapça: السيد علي الحسيني السيستاني, Farsça:سید علی حسینی سیستانی), Irak'ta yaşayan en önemli Şii dini liderdir.

Molla Sadra, tam adı Sadreddin Muhammed Şirazi, İranlı filozof, İslam alimi. Meşşaî, İşraki ve Ekberi düşünce ekollerini birleştirmiştir.

Beyzavî veya Kadı Beyzavî, İranlı hukukçu, bilim insanı ve Şafi'i-Eş'ari müfessir.

<span class="mw-page-title-main">Kutbüddîn Şîrâzî</span>

Kutbüddin Şirazî, İranlı din ve astronomi bilgini. Tam adı 'Kutbeddin Mahmud İbn Mes'ud İbn Muslih eş-Şirazî' olan alim, hicri 634 (1236) yılında güzümüzde İran sınırları içinde bulunan Şiraz şehrinde dünyaya gelmiştir. İlk eğitiminin ardından Anadolu'ya geçerek Sivas ve Malatya kadılıkların­da bulunmuştur. Ardından Şam'a gitmiş sonra ise Tebriz'e yerleşmiş ve hicri 710 (1310) yılında Tebriz'de, ölmüştür. Şafiî mezhebinden olan Kutbeddin Şirazî, Sadreddin Konevî'nin derslerinde bulunmuş ve Feth'ül Mennân isimli büyük bir tefsir yazmıştır. Tefsir, havass, felsefe ve astronomiye dair eserleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Taki Behcet Fumeni</span>

Büyük Ayetullah Muhammed Taki Behcet Fumeni İranlı Taklit Mercii idi. İran'ın Fumen şehrinde dünyaya geldi. 16 aylık iken annesini kaybetti. Babası Mahmud Kerbelai Fumen'de bir mersiyehandı.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Bakır el-Hekim</span>

Büyük Ayetullah Muhammed Bakır El-Hekim Iraklı Taklit Mercii'dir. 1939'de Irak'ın Necef şehrinde dünyaya geldi. Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi'nin başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ebu'l-Kasım Hoyî</span>

Büyük Ayetullah Seyyid Ebu'l-Kasım Hoyî el-Musevi 19 Kasım 1899 - 8 Ağustos 1992) İranlı-Iraklı Şii bir merciydi. Hoyî, en etkili Şii alimlerden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Musa es-Sadr</span>

Musa es-Sadr din adamı ve siyasetçidir. İran'ın Kum şehrinde Lübnanlı Şii El-Sadr ailesinin bir ferdi olarak dünyaya geldi. Babası Sadruddin Sadr ona Musa ismini verdi. Musa Sadr çocukluk ve gençlik yıllarını bu mahallede geçirdi. Dini eğitim ve akademik eğitimini tamamladıktan sonra siyasi hareketlerin içinde ve başında yer aldı. Lübnan İç Savaşında Emel ordusunun komutanlarındandı. Hayatta olup olmadığı bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhüseyin Emini</span>

Ayetullah el-Uzma Abdülhüseyin Emini, İranlı fıkıh, Müçtehit, taklit mercii, büyük hadis ve tefsir bilgini. 1902-1970 yılları arasında yaşamış ünlü bir İmamiye Şiası Müctehid dir. İslam dünyasında her zaman farklı bir bakış açısına sahip olmuş Şii mezhebinde önemli bir yeri olan alim, "El-Gadir" adlı 20 ciltlik eseri yazmıştır.

Ayetullah Murteza Şerif Askeri İranlı Şii yazar ve din adamıydı. Erken dönem İslam tarihi hakkında yaptığı akademik ve eleştirel çalışmalarla tanındı.

Şerif er-Radî tam adıylaEbü’l-Hasen Muhammed b. el-Hüseyn b. Mûsâ, Şii âlim ve Nehсü'l Belâga adlı kitabın yazarı olan Arap edebiyatinin yazarı ve şairi.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Hürr’ü Amuli</span>

Şeyh Hürr’ü Amuli diye meşhur olan Muhammed bin Hasan bin Ali bin Muhammed bin Hüseyin, Hicri 11. yüzyılda yaşamış Şia’nın ünlü fakih ve muhaddis ve “Vesailu’ş-Şia” adlı kitabın yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Şehabeddin Maraşi</span>

Seyyid Şehabeddin Maraşi ,, , İranlı taklit mercii, din adamı, şiî fıkıh, hadis ve biyografi âlimi.

Muhammed Bakır Vahid Behbehani,, müslüman fakih, şii müctehid, büyük alim.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Tusi</span>

Muhammed b. Hasan Tusi ; meşhur adıyla "Şeyh Tusi" hicri 385 / 460 yılında Tus şehrinde dünyaya gelmiştir. Hicri kameri dördüncü ve beşinci asırlarda yaşayan Şeyh Tusi, İranlı şii alim ve büyük fakihlerinden sayılmaktadır. 51 kadar eserinin olduğu belirtilmiştir. Şeyh Tusi, şiilerin büyüğü olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Bâkır es-Sadr</span>

Muhammed Bakır es-Sadr din adamı, şii taklit mercii ve Iraklı siyasetçi. Lakabı ise beşinci şehiddir. Irak'ın en etkili dini ve politik figürlerinden birisidir. Mukteda es-Sadr onun damadıdır.

A‘yanü'ş-Şîa, şii âlimi Muhsin el-Emin tarafından yazılmış olan isnâaşeriyye imam, âlim ve ileri gelenleri meydana getirilen biyografik eseri. Arap diliyle yazılmış olan bu eser, şii alimler ve devletlerin şerhini ihtiva eden en kamil tezkire ve ansiklopedilerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sahife-i Seccadiye</span>

eṣ-Ṣaḥîfetü’l-kâmiletü’s-Seccâdiyye veya Sahife-i Seccadiye, Şiilerin dördüncü imamı, Zeynelâbidîn lakabiyla meşhur olan Ali bin Hüseyin'in dua ve münacatlarını ihtiva eden bir kitaptır. Kitapta 54 dua yer almaktadır. “Al-i Muhammed’in Zebur’u”, “Ehlibeytin İncil’i” gibi isimlerle anılan bu eser, Kuran’dan sonra Nehсü'l Belâga gibi Şiilerin arasında önemli bir yere sahiptir.