İçeriğe atla

Sadrettin Yüksel

Sadrettin Yüksel
Doğum11 Ocak 1920(1920-01-11)
Konya, Türkiye
Ölüm25 Aralık 2004 (84 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Vatandaşlık Türkiye
EğitimMedrese
MeslekMolla, Yazar
DinSünni İslam
EvlilikSarete Yüksel[1]
Çocuk(lar)Metin Yüksel
Edip Yüksel
Müfid Yüksel
Nedim Yüksel

Sadrettin Yüksel (11 Ocak 1920, Konya - 25 Aralık 2004, İstanbul), Kürt kökenli Türk İslam alimi ve mütefekkir.

Hakkında

Kürt olan ailesi Bitlis'ten gelip Konya'ya yerleşmiştir. 11 yaşında medresede eğitime başladı. Memuriyet hayatına Siirt'in Baykan ilçesinde müftü olarak başladı. Müftülüğü sırasında "İşârâtu'l İ'câz" tefsirini yayına hazırladı. Sonra müftülük görevinden istifa edip Güroymak'a dönerek ders vermeye başladı. 1964 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Kur'an meâl ve tefsiri hazırlamakla görevlendirildi. Fakat bu proje yarım kaldı. 1966 yılı sonunda ailesiyle birlikte İstanbul'a taşındı. Gönenli Mehmed Efendi ve İsmail Ağa Kur'an kurslarında öğretmenlik yaptı. 1968 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından "İstanbul baş vaizi" olarak tayin olundu. 1975 yılında bu görevinden istifa etti.

Metin, Edip, Müfid ve Nedim Yüksel dahil yedi çocuk babası olup Kürtçe, Türkçe, Arapça ve Farsça dillerini biliyordu. Sadrettin Yüksel, 25 Aralık 2004 tarihinde öldü.[2]

Görüşleri

Sadrettin Yüksel, fıkıh âlimi olarak ehli sünnet görüşlerini savunmuştur. Tasavvufî görüşlerinde İsmail Ağa Cemaati'ne bağlı olan Yüksel, yazılarında İslâm birliğini bozmak için ortaya çıkarıldığına inandığı Selefîliğe karşı yazılar yazmıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Sadreddin Hoca'nın eşi de vefat etti". 28 Haziran 2006. 15 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi – www.yenisafak.com vasıtasıyla. 
  2. ^ "MOLLA SADRETTİN YÜKSEL ŞEHİT METİN YÜKSELİN BABASI". "ŞEHİT METİN YÜKSEL" sitesi. 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından (HTML) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2013. 
  3. ^ RadyoSaray. "Selefiler Kimdir? Gayeleri Nedir? (Sadreddin Yüksel)" (HTML). YouTube. Erişim tarihi: 2 Şubat 2013. 

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

Suat Yıldırım, Türk ilahiyat profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Edip Yüksel</span> Kürt asıllı Türk–Amerikan araştırmacı ve yazar

Edip Yüksel, Kürt asıllı Türk-Amerikalı araştırmacı, yazar ve akademisyen. İngilizce ve Türkçe dillerinde birçok kitap kaleme aldı.

<i>Millî Gazete</i> 1973te yayın hayatına başlayan günlük gazete

Millî Gazete, 12 Ocak 1973 tarihinde İstanbul'un Cağaloğlu semtinde kiralık bir binada Hasan Aksay tarafından yayın hayatına başladı. Kendi matbaası olmadığı için baskısını bir süre diğer gazetelerin tesislerinde sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Nasuhi Bilmen</span>

Ömer Nasûhî Bilmen, Türk din alimi ve 5. Diyanet İşleri Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Hamdi Yazır</span> Türk din adamı, tercüman ve hattat

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Türk din alimi, tercüman ve hattattır. Osmanlı Devleti'nin son zamanlarında ve Cumhuriyet Dönemi'nde yaşamış olup, Kur'an'ın Türkçe tefsirlerinden birini telif etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Diyanet İşleri Başkanlığı</span> Türkiyede din işleriyle ilgili en yüksek devlet kurumu

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) ya da kısa adıyla Diyanet, 3 Mart 1924 tarihinde Şeriyye ve Evkaf Vekaleti'nin yerine kurulan, İslâm dininin inançları, ibadet ve ahlâk esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmekle görevli kurumdur. Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle 429 sayılı kanunla Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına bağlı bir teşkilat olarak kurulmuştur. 9 Temmuz 2018'de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nahl Suresi</span> Kuranın 16. suresi

Nahl Suresi, Kur'an'ın 16. suresidir. Sure, 128 ayetten oluşur.

İsmâil Hakkı Bursevî,, mutasavvıf, Celvetî şeyhi, müfessir, şâir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Rifat Börekçi</span> Türk müftü, müderris ve siyasetçi

Mehmet Rifat Börekçi, Türk din adamı ve siyasetçi, 1. Diyanet İşleri Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Turan Dursun</span> Türk din adamı, araştırmacı ve yazar

Turan Dursun, Türk yazar, din eleştirmeni, eski imam ve müftü. İbnü'r Râvendî'nin takipçilerindendir. Yapmış olduğu araştırmalarında İslam'ı ve peygamberi Muhammed'i eleştirmiştir. Monoteistik dinler tarihi eğitimi görmüştür. Daha sonra 1966 yılında TRT'de işe başlamış ve 10 sene boyunca dini içerikli programlar yapmıştır. Emekli olduktan sonra, 1989 yılında, 2000'e Doğru dergisinde haftalık yazılar yazmaya başlamıştır. İslâm dinini açıkça eleştirdiği için köktendinci İslamcılar tarafından ölümle tehdit edilmiştir. 4 Eylül 1990'da evinin önünde faili meçhul bir suikast sonucu ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Tin Suresi</span> Kuranın 95. suresi

Tin Suresi, Kur'an'ın 95. suresidir. Sure, 8 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Sadreddin Konevî</span>

Sadreddin Konevî, Fars sufi. Malatya'da doğmuştur.

Tayyar Altıkulaç, 13. Diyanet İşleri başkanı, XX. ve XXII. Dönem İstanbul milletvekili ve AK Parti kurucu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Lütfi Doğan (1930 doğumlu siyasetçi)</span>

Lütfi Doğan, Türk ilahiyatçı ve siyasetçi. 1968-1972 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanı olarak görev aldı. 1973-1980 arasında Milli Selamet Partisinden iki dönem Erzurum senatörü olarak, 1991-1999 yılları arasında ise Refah Partisi ve Saadet Partisinden Gümüşhane milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer aldı.

Şeyh Sadrettin Musa, Safevi Hanedanına ismini veren ve Safeviye Tarikatı'nın kurucusu Şeyh Safiyüddin İshak Erdebili'nin halefi ve oğludur. Şeyh, oğlu Hoca Alaaddin Ali (1391-1429), onun oğlu Şeyh İbrahim (1429-1447), onun oğlu Şeyh Cüneyd (1447-1460) ve onun oğlu Şeyh Haydar (1460-1488) yolu ile, Safevi Devleti'nin kurucusu Şah İsmail'in atasıdır.

Eşref Edip Fergan, Türk gazeteci, hukuk doktoru.

Metin Yüksel, Akıncılar Derneğine mensup aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Kutbüddîn Şîrâzî</span>

Kutbüddin Şirazî, İranlı din ve astronomi bilgini. Tam adı 'Kutbeddin Mahmud İbn Mes'ud İbn Muslih eş-Şirazî' olan alim, hicri 634 (1236) yılında güzümüzde İran sınırları içinde bulunan Şiraz şehrinde dünyaya gelmiştir. İlk eğitiminin ardından Anadolu'ya geçerek Sivas ve Malatya kadılıkların­da bulunmuştur. Ardından Şam'a gitmiş sonra ise Tebriz'e yerleşmiş ve hicri 710 (1310) yılında Tebriz'de, ölmüştür. Şafiî mezhebinden olan Kutbeddin Şirazî, Sadreddin Konevî'nin derslerinde bulunmuş ve Feth'ül Mennân isimli büyük bir tefsir yazmıştır. Tefsir, havass, felsefe ve astronomiye dair eserleri bulunmaktadır.

Ali Akpınar,, Türk akademisyen, müftü.

Mehmet Nuri Yılmaz, Türk ilahiyatçı ve 15. Diyanet İşleri Başkanıdır.