İçeriğe atla

Sadrazam (iskambil oyunu)

Sadrazam, Dai Hin Min 3 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. isimli İskambil Oyununun Türkleştirilmiş versiyonudur. Amaç üç veya daha fazla oyuncunun elindeki kartlardan kurtulmasıdır. Böylelikle ilk elindeki kâğıtlardan kurtulan oyuncu Sadrazam olur.

Genel Kurallar

Oyunun kuralları Dai Hin Min'e çok benzer. Elindeki kâğıtlardan ilk kurtulan oyuncu oyunu kazanır ve puan toplar. Dört kişi ile oynanan bir oyunda, ilk elindeki kâğıtları bitirerek Sadrazam olan oyuncu 3 puan, ikinci oyuncu ise 1 puan alır. İki kişi kâğıtlarını bitirdikten sonra, oyun sona erer ve tekrar baştan başlanır.

Nasıl Oynanır

Kağıtları Dağıtma

Soldaki oyuncuya ilk önce desteyi kestirdikten sonra tüm kâğıtlar saat yönunde teker teker dağıtılır. Tüm kâğıtlar dağıtıldığında, oyuna başlanmaya hazırdır. Kağıt dağıtma işlemini her oyuncu sırayla yapar.

Kağıtların Dizilişi

Kağıtların dizilişi en düşükten en yükseğe göre aşağıdaki gibidir. Kağıdın renginin veya işaretinin bir önemi yoktur.

  • 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, Vale, Kız, Papaz, As, 2

Oyun

Burada amaç eldeki kâğıtlardan kurtulmaktır. İlk oyuncu tercihen elindeki en küçük kağıdı atarak başlar ve diğer oyuncularda yükselterek devam eder. Örneğin, eli başlatan oyuncu 3 ile başlarsa, diğer oyuncularda sırayla masadaki kağıdı yükselterek devam eder. Oyuncular eğer ellerinde daha yüksek kâğıt yoksa veya o sırada atmak istemezlerse Pas diyebilirler. Pas diyen oyuncu o el bir daha oyuna giremez. Üç oyuncunun da pas diyip, yeni bir ele başlanmasını beklemek zorundadır.

Kağıtları teker teker atabilmenin yanı sıra aynı sayıya sahip kâğıtları hep birlikte atmak mümkündür. Örnegin, eğer eli başlatan oyuncu iki tane 3'ü aynı anda atarsa, o zaman diğer oyuncular da yükseltirken iki kâğıt atmak zorundadırlar. Örnegin, iki tane 3 ile başlanan bir ele iki tane 5 atılarak sıradaki oyuncu devam edebilir, ama tek bir 5 atamaz. Bu şekilde ele tekli, ikili, üçlü veya dörtlü olarak aynı değere sahip kartlar atılarak başlamak mümkündür.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Briç</span> oyun kartları ile yapılan stratejik ve çözümsel düşünmeyi esas alan olimpik bir beyin sporu

Briç, İskambil kağıtları ile 4 kişi arasında oynanan bir masa oyunudur. Dünya briç federasyonu, Uluslararası Olimpiyat Komitesi federasyonları arasında yer alır.

King, 4 kişiyle oynanan bir iskambil oyunudur.

Pinochle, Amerika Birleşik Devletleri'nde 19. yüzyılın ortalarında geliştirilmiş bir iskambil oyunudur. Fransız oyunu Bezik'ten türemiştir. Oyunda iki takım vardır. Ortaklar birbirleriyle karşılıklı olarak otururlar. Kağıt destesi özeldir ve toplam 80 karttan oluşur. Destede sinek, karo, maça ve kupanın asları, papazları, damları, valeleri ve onlarından dörder adet bulunur. Kartlar karıştırılır ve dağıtılır. Her bir oyuncunun elinde 20 kart bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Çocuk oyunu</span> çocuklara yönelik oyun

Çocuk oyunları, genellikle çocukların oynadığı ancak bazen yetişkinlerin de eşlik ettiği veya kendi aralarında oynadığı oyunlardır. Bazı oyunlar için açık alan gerekirken diğerleri bina içerisinde oynanabilir. Tek kişilik çocuk oyunları olduğu gibi onlarca kişi ile oynanan oyunlar da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Pis Yedili</span>

Pis Yedili, şansla birlikte taktik faktörünün de esas olduğu bir iskambil oyunudur.

Pişti veya pişpirik, kart saymaya ve şansa dayalı bir iskambil oyunudur. 2 veya 4 kişi ile 52'lik bir deste ile oynanır. Yalnız başına veya eşli oynanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Batak (oyun)</span>

Batak, taktiğe dayalı bir iskambil oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Üçbeşsekiz</span>

3 5 8, şans ve taktiğe dayalı bir iskambil oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Tombala</span>

Tombala, torbadan numaralı taşlar çekilerek üzerinde numara yazılı kâğıtlarla oynanan bir şans oyunudur. Ayrıca bu kartta bütün numaraların doldurulmasıyla kazanılan en büyük ödüle ya da bütün numaraların kapatılmasına da "tombala" denir. Kelime, İtalyanca kökenli olan "tombola"dan dilimize geçmiştir.

Balayı Kingi, iki kişiyle oynanan ve sadece koz oyunundan ibaret bir iskambil oyunu.

<span class="mw-page-title-main">Maça Kızı</span>

4 kişiyle oynanan bir iskambil oyunudur. Bazı İnternet sayfalarında oynanan versiyon ile Türkiye'de oynanan versiyonu farklıdır. Oyun başında tüm kâğıtlar dağıtılır. Daha sonra oyunculardan herhangi biri peşkir derse, o oyuncu oynanacak elde yerde dönen kağıdı almayacağını oyun başında söylemiş olur. Oyunun amacı Maça Kızını ve Kupaları almamaktır. Oyunda koz kupadır.

<span class="mw-page-title-main">Hoşgin</span>

Hoşgin, şans ve hızlı hesap gerektiren bir iskambil oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Blöf (iskambil oyunu)</span>

Blöf, mantık ve kimi zaman psikolojik analiz gerektiren bir iskambil oyunudur.
Bir deste ile ve en az üç kişi ile oynanır. Altı ve daha fazla oyuncu için iki deste ile oynanabilir.

T-Rex, ağırlıklı olarak Arap yarımadasında oynanan bir çeşit iskambil oyunudur. King oyununa benzer.

Gömmeli batak, 3 ya da 4 kişiyle oynanabilen iskambil oyunudur.

Dost kazığı, 4 kişi ile oynanan, 52 kâğıt kullanılan bir oyundur.

2 kişilik bir kâğıt oyunudur. 4 adet 52'lik desteden 9'dan küçük kâğıtların çıkarıldığı toplam 96 kâğıtla oynanır. Sayıları tutmak için marköz adı verilen mandallı tahtalar kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Uno (kart oyunu)</span>

UNO!, ABD'de ortaya çıkan bir masa oyunudur. En az 2 kişi ile oynanır. Oyunun amacı eldeki kartları herkesten önce bitirmektir.

Baba, kozlu bir iskambil oyunudur. Türkiye'de Koç Üniversitesi öğrencileri tarafından klasik koz oyunlarından Batak oyununa bir takım eklemelerle geliştirilmiştir. Özellikle son birkaç yılda bu oyuna görülen ilgi artmıştır.

Konturlu king, 4 kişi ile oynanan bir iskambil oyunudur.